7 motive sa devii trainer

7 MOTIVE SA DEVII TRAINER

7 motive sa devii trainer

Între cele mai solicitate cursuri deschise organizate de Extreme Training este și cel de Formator sau, cum mai e cunoscut, Train the Trainers. Adeseori locurile disponibile se epuizează cu zile bune înainte de prima zi de curs. Și ar mai fi ceva: am remarcat în rândul participanților la acest training un entuziasm de-a dreptul molipsitor, atât pe durata cursului, cât și după absolvire. O puternică energie pozitivă și o vizibilă nerăbdare de a trece la fapte. O implicare de-a dreptul specială. Și pe bună dreptate se datorează atât metodei@Powerfull Trainers cât și trainerului. Beneficiile acestei profesii sunt numeroase și au implicații profunde, iar în articolul de față vom explora principalele 7 motive pentru care merită sa devii trainer:

[uiheader type=”info”]1. Profesie sau Misiune? Amândouă![/uiheader]

Cu toții avem, sau căutăm să avem, o misiune. Prea puține sunt însă profesiile care îți oferă această șansă; care pot fi, simultan, și misiuni. Ei bine, trainingul e una dintre ele. Nu e de mirare că e o activitate de care lesne te îndrăgostești.

Dacă, pe lângă dorința de a fi formator, ai și chemarea necesară, ești deja privilegiat. “Alege o meserie care îți place și nu va trebui să muncești o zi în viața ta”, spune Confucius.

Una dintre concluziile la care cursanții ajung adeseori sună în felul următor: “a fi trainer e mai mult vocație decât profesie”. Total de acord! O dată ce ai prins gustul acestei meserii sunt șanse mari să spui “E clar, asta vreau să fac de acum! Și, dacă n-aș fi nevoit să muncesc, tot asta aș face!”

Bineînțeles, aspectul descris mai sus nu se limitează strict la profesia de trainer, acoperirea e mult mai largă. Diversitatea participanților la acest curs mi-a arătat, cu vârf și îndesat, cât de utile sunt calitățile pe care meseria de trainer ți le dezvoltă, indiferent de poziția în care te găsești. Fie că ești manager, profesor, economist, medic sau părinte, capacitatea de a comunica eficient, de a livra profesionist un conținut unei audiențe sau de a schimba comportamente e esențială.

Conștiința de a dărui, de a contribui la un “mai bine”, e unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le poți trăi. Imaginează-ți bucuria participanților la un proiect de voluntariat. Lucrurile nu stau diferit in training, satisfacția fiecărei zile amintindu-ți constant că succesul stă în călătorie, nu în destinație. (vezi aici feedback video participanți si imagineaza-ti cum te-ai simti daca ai fi tinut tu acest curs)

[uibutton type=”default” url=”https://www.traininguri.ro/caravana-tot/”]Participă la cursul de Formator din orașul tău prin click aici[/uibutton]

[uiheader type=”info”]2. Poziționarea ca specialist în domeniul tău[/uiheader]

“Cei care știu, fac. Cei care înțeleg, îi învață pe ceilalți”, scrie Aristotel. Ca să fii trainer, trebuie să ai un domeniu pe care îl stăpânești și în care să fii dispus să te perfecționezi constant. Să fii specialist în nișa ta și să-ți placă! Progresul realizat și perspectiva de a fi cel mai bun în ceea ce faci sunt continue surse de motivare și satisfacție.

Bineînțeles, pentru a putea răspunde nevoilor cursanților tăi, trebuie să ai și să-ți dezvolți experiența. Reușita cursului depinde, în mare măsură, de capacitatea ta de a prezenta situații și soluții practice, aplicabile, concrete. E obligatorie, de asemenea, o minuțioasă documentare și-o cunoaștere constantă a ultimelor noutăți.

Tony Robbins, autoritate în materie de strategie și dezvoltare personală, afirmă, pe bună dreptate, că progresul aduce cu sine fericirea. E incontestabilă satisfacția pe care continua perfecționare și transformarea într-o persoană de referință în domeniul tău, o aduc. Pe lângă aceasta, poziționarea ca specialist în domeniul tău vine cu multiple alte beneficii. Participanții la cursurile tale te vor recomanda mai departe altor potențiali cursanți. Implicit, numărul și nivelul cursurilor tale vor crește, notorietatea ta va spori. Poți fi solicitat să participi sau să iei cuvântul la diverse evenimente: conferințe, proiecte etc.

Fii cunoscut ca expertul în nișa ta și asta te va transforma în persoana de contactat pentru colaborări care dau rezultate.

[uiheader type=”info”]3. Carisma, bat-o vina![/uiheader]

Auzim pretutindeni de carismă, de lideri carismatici. Auzim de importanța carismei în calitatea relațiilor, afacerilor și a vieții în general.

Multă teorie despre ceea ce este carisma și prea puțin despre cum poți fi carismatic.

Exact cum înotul nu se învață lecturând cărți de specialitate, ci plonjând în apă și exersând, și în training e esențial aspectul practic: ce trebuie să fac concret?

Ori, un trainer implicat își dezvoltă vrând-nevrând carisma în fiecare zi. E în “fișa postului” să fii carismatic dacă vizezi excelența în ceea ce faci. Livrarea informației și facilitarea deprinderii de noi abilități se realizează mult mai eficient când stăpânești elementele care generează acest efect numit carismă. De pildă:

[uilist type=”goal” size=”25″]

  • un trainer fluent în gândire și în exprimare captează inevitabil atenția.
  • un trainer încrezator, prezent și autentic beneficiază de implicarea totală a sălii, ceea ce conduce la atingerea cu brio a obiectivelor cursului.
  • un trainer bun învață să-și controleze și să-și valorifice vocea, ținută, mimică.
  • un trainer performant știe că eliminarea emoțiilor distructive și canalizarea inspirată a celor constructive stau la baza unei sesiuni de curs reușite.

[/uilist]

Vrei să devii expert în livrarea informației? Trebuie să muncești mult, să greșești, să te corectezi, să iei totul de la capăt. Însă perseverența îți va fi răsplătită! Un excelent autocontrol, naturalețea, fluența în gândire și exprimare, limbajul corpului, spontaneitatea, toate îți vor fi aliați de nădejde care îți vor completa și dezvolta durabil personalitatea și abilitățile.

Elementele pe care tu, în calitate de trainer, le conștientizezi și le dezvolți în permanență nu-și limitează efectul la sala de curs. Aportul lor este puternic și în afara ei, impactând benefic calitatea tuturor relațiilor și a comunicării cotidiene.

[uiheader type=”info”]4. Networking de calitate[/uiheader]

Sala de curs e o fantastică școală, nu doar pentru cursanți, ci și pentru trainer. E locul în care progresezi constant aflând mereu informații utile de la persoane diferite, din domenii și mai diferite.

Evoluezi mult mai rapid și mai eficient când cunoști persoane potrivite cu care să colaborezi. Din postura de trainer poti să faci networking de calitate. Și e esential să o faci cum trebuie, nu doar să strângi date de contact, după cum dezvoltă Marian Rujoiu subiectul în articolul său, „Te-ai săturat să faci networking fără rezultate?”.

Cursurile îți oferă minunată șansă de a crea oportunități reale de colaborări ulterioare. Într-una sau mai multe zile de training participanții au timp să socializeze, să discute, să pună bazele unor relații. Apoi, dupa fiecare curs, între participanți și trainer se schimbă impresii și se poate stabili posibilitatea unor parteneriate viitoare. În plus, energia care se creează în jurul unui training, acea stare de determinare, este o energie puternică, propice dezvoltării.

Dezvoltarea de relații cu experți din diverse domenii e neprețuită, acestea constituind importante surse de informație de calitate. Accesul la o rețea de profesioniști facilitează îmbogățirea constantă a perspectivelor de dezvoltare.

Napoleon Hill, în celebra carte “De la idee la bani”, așează la loc de cinste crearea unui grup de consultanță în randul principiilor succesului. Aceasta nu înseamnă nimic altceva decât aderarea la un cerc de profesioniști, de persoane cu care rezonezi și împreună cu care să planifici acțiunile care îți vor aduce succesul.

[uiheader type=”info”]5. Flexibilitate? DA![/uiheader]

În epoca supraîncărcată și suprastandardizată în care trăim, ne dorim flexibilitate. Și în termeni de program de muncă, dar mai ales în termeni de desfășurare a activității, de exprimare a amprentei personale.

Deși sunt multe ocupațiile în care acest lucru este aproape imposibil, a fi trainer satisface în bună parte dorința, chiar necesitatea, de flexibilitate. Norma e normă, se spune prea des. Nu însă și în training.

Am văzut cursuri ținute de traineri diferiți, pe exact aceeași temă, cu exact aceeași durată, foarte reușite amândouă, însă deloc asemănătoare. Personalitatea trainerului și modul de livrare a informațiilor au făcut această diferență. Dinamic, tehnic, relaxat, creativ? Poate fi cum vrei tu. Și cum ești tu.

Chiar și două cursuri ale aceluiași trainer, deși tema e aceeași, nu sunt identice. Ideile aduse în discuție, situațiile dezbătute, contextul, profilul cursanților, toate sunt diferite. În condițiile în care fiecare sesiune e o nouă provocare, poți spune, fără să greșești, că în training plictiseala și rutina nu prea au loc să apară.

La fiecare curs de Formator participanții experimentează pe viu că, în calitate de trainer, nu e doar plăcut, ci e obligatoriu să fii natural, autentic, să fii TU.

[uibutton type=”danger” url=”https://www.traininguri.ro/curs-formator-cluj-napoca/„] Curs Train of Trainers, Cluj-Napoca [/uibutton]

[uiheader type=”info”]6. Răsplata financiară[/uiheader]

Și, până la urmă, pe lângă nevoile de rang superior, ai și facturi care trebuie plătite, nu? Iar trainingul îți poate aduce un venit considerabil. Răsplata financiară, ca în orice domeniu, depinde de diverși factori, care țin de formator, beneficiar, conținutul cursului, context etc. Focusul trebuie să fie însă pe dezvoltarea ta ca trainer și pe calitatea cursurilor livrate, iar valoarea onorariului va fi o consecință firească a acestora.

Dincolo de proiectarea și susținerea trainingurilor, vei învăța să stăpânești și noțiuni de marketing ale formării. O identificare corectă a nevoilor de training și o promovare pe măsură sunt o sursă continuă de noi sesiuni de formare și, implicit, de venituri.

Bineînțeles, o dată cu dezvoltarea ta, sursele de venit se pot diversifica. Poți câștiga din cărți vândute, blog ori alte proiecte personale. De asemenea, numărul și calitatea colaborărilor vor crește, ceea ce duce și la multiplicarea veniturilor tale.

[uiheader type=”info”]7. Distracția[/uiheader]

Zâmbetul și entuziasmul trebuie să fie nelipsite în training. Și, dacă succesul nu e o destinație, ci o călătorie, de ce să nu fie o călătorie distractivă?

Jocurile, umorul de calitate, râsul, sunt elemente obligatorii ale educației non-formale. Favorizează puternic învățarea și deschiderea spre nou. Știi că un curs a fost reușit când, pe langă deprinderea abilităților specifice, starea de spirit colectivă a fost una pozitivă. Când ai râs mult. Când nici tu, și nici cursanții nu v-ați fi dorit să fiți în altă parte. Munca ar trebui să fie distractivă, iar în training chiar este.

[uiheader type=”info”][/uiheader]

Să fii trainer nu e deloc ușor și, de aceea, o carieră în acest domeniu nu e deloc întâmplătoare. Exceptând cazurile izolate în care “așa s-a nimerit” sau “m-a pus șeful”. Trainingul e o alegere conștientă și asumată: asta vreau să fac și o voi face!

Beneficiile sunt numeroase și, mai mult, am remarcat că le găsim pe fiecare nivel al piramidei lui Maslow de ierarhizare a nevoilor. A fi trainer reușește să impacteze toate categoriile, de la nevoile de bază, de asigurare a unui trai, și până la cele superioare, de autorealizare și dezvoltare personală.

Ca să înțelegi din plin satisfacțiile acestei minunate profesii, trebuie să pășești dincolo de cărți, de teoretic și să experimentezi practic ce înseamnă trainingul. Sau, conform înțelepciunii populare, “mai bine să guști o dată, decât să auzi de o mie de ori”.

Scris de

Răzvan Vintilă – Trainer Extreme Training

https://www.traininguri.ro/

[uibutton type=”default” url=”https://www.traininguri.ro/caravana-tot/”]Cursul de Formator este disponibil în 12 orașe din țară. Alege orașul prin click aici![/uibutton]

3 thoughts on “7 MOTIVE SA DEVII TRAINER”

  1. Si daca persoanele care doresc sa fie trainer sa faca cursul de formare si nu au universitate cum se rezolva problema?farà sa faca facultate..

  2. Am fost la cursul ToT/F(f) in noiembrie la Timisoara cu Razvan. A fost dens si inspirational. Razvan, e bine sa ne mai amintesti periodic ce inseamna sa fii trainer. Thnx up!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *