Factorul “interesant” – Condimentează-ți jobul în 15 feluri!
Este interesant cum influențează jobul viața omului și consider că alegerea jobului este o responsabilitate importantă pe care o avem, pentru că diferența dintre un job bine ales și unul ales cu ignoranță face o mare diferență în calitatea vieții.
Am acordat multă atenție în ultima vreme joburilor de orice natură. Am vorbit cu mulți oameni despre joburile lor și despre ce le aduce mulțumire profesională și am acordat atenție detaliilor. Mă preocupă mai ales natura joburilor și influența pe care o au ele în viața omului, dar și vice-versa – influența pe care o are omul asupra jobului. Este o legătură bilaterală, personală și unică, care poate face diferența între un job care îți aduce bucurie și unul care nu îți aduce bucurie.
Mi-am dat seama că personalitatea omului amprentează jobul și îl transformă într-unul plăcut sau neplăcut și cu cât jobul este mai compatibil personalității tale cu atât crește factorul de succes (rezultă o persoană care este împlinită de jobul pe care îl are) și cu cât este mai incompatibil cu personalitatea ta cu atât ești mai departe de jobul ideal.
Clasificare joburi
Voi clasifica joburile în două categorii:
- joburi interesante
- joburi neinteresante
Această clasificare nu ține exclusiv de natura jobului, ci mai exact ține de natura jobului + personalitatea celui care îl ocupă, este o influența bilaterală care crează compatibilitatea dintre persoană și job și duce astfel la un job pe care îl faci cu plăcere și care pentru tine este interesant sau un job pe care nu îl faci cu plăcere și care pentru tine este neinteresant.
Să explic mai în detaliu: inițial am plecat de la premisa că jobul pe care îl ai poate fi interesant sau neinteresant, dar apoi mi-am dat seama că persoana care îl ocupă îl face să fie interesant sau neinteresant. Interesant, nu? Să continuăm…
Mai important decât jobul pe care îl ocupi este personalitatea ta și modul în care alegi să îți faci jobul.
Aș vrea să fac o scurtă specificație despre ce înseamnă pentru mine joburi interesante și neinteresante.
– De exemplu prin job interesant înțeleg un job în care ai posibilitatea să creezi ceva, în care interacționezi cu mulți oameni, în care călătorești mult, în care nivelul de diversitate este mare și nu îți permite să te plictisești, în care mereu înveți ceva nou, în care poți să evoluezi, în care poți influența în mod pozitiv viața altor oameni.
– Printr-un job neinteresant înțeleg că ai de făcut același lucru în fiecare zi, că nu ai putere decizională, doar faci ce ți se spune, că interacțiunea cu alți oameni este redusă, nu înveți lucruri noi, programul este strict și nu simți că faci o diferență în viață altora.
Dar depinde doar de tine ce înțelegi prin job interesant sau neinteresant, fiecare personă are o percepție diferită.
De asemenea am observat că oamenii care au joburi neinteresante sunt cei care nu au dat multă atenție vieții profesionale sau nu au avut suficient curaj să-și asume ceea ce își doresc în materie de viață profesională.
Ce poți să faci ca să ai un job interesant?
Ca să ai un job interesant este nevoie să:
- Fii atent la ceea ce îți place;
- Să-ți aloci timp și energie să afli care este jobul cel mai potrivit pentru tine;
- Să-ți analizezi abilitățile profesionale și defectele;
- Să faci o lista cu toate lucrurile pe care îți place să le faci și apoi să găsești un job în care să poți să le practici.
Dacă ești în situația în care ți se pare că ai un job neinteresant care nu se potrivește cu personalitatea ta, dar nu ești încă în punctul în care să începi căutările pentru jobul potrivit sau dacă simți că mai este loc de îmbunătățiri, îți recomand să faci următoarele lucruri ca să-ți condimentezi jobul:
- Pune pasiune în ceea ce faci, implică-te total în activitatea ta și fă-o cât de bine poți;
- Stabilește-ți ca scop să devii printre cei mai buni în domeniul tău;
- Trasează-ți obiective profesionale în ceea ce privește cariera ta, întotdeauna este bine să știi unde vrei să ajungi, să-ți faci un plan ca să ajungi acolo și să știi cât timp ai la dispoziție;
- Practică recunoștința. În definitiv ai un job, ești plătit pentru el. Apreciază și mulțumește pentru că ai un job;
- Caută toate aspectele pozitive ale jobului tău, poate că nu sunt multe dar cu siguranță că sunt, poate ai colegi drăguți, poate ai multe de învățat, poate că este un pas necesar în cariera ta, fă o listă și ține-o pe birou;
- Caută metode creative de a rezolva sarcinile;
- Fă o lista cu lucrurile și activitățile pe care îți place să le faci cel mai mult și apoi vezi dacă le poți integra în cadrul jobului pe care îl ai;
- Caută o persoană care ocupă același post ca al tău și care face jobul cu plăcere și intră într-o discuție cu ea, întreabă-o ce o motivează, de unde își ia energia și bucuria jobului – astfel poți afla câteva ingrediente pe care să le aplici și care să-ți facă jobul mai plăcut, iar dacă ai posibilitatea să petreci o zi cu ea la job-ul ei fă-o, astfel o vei putea observa și îți vei da seama din practică ce face diferit;
- Dezvoltă-ți cunoștințele de specialitate, studiază toate aspectele jobului tău și vezi care este părerea experților în domeniu, vei descoperi lucruri noi despre jobul tău și cu siguranță vei avea surprize plăcute;
- Citește cărți în domeniu, mergi la cursuri de specialitate, astfel vei afla lucruri noi și îți vei face o rețea de networking;
- Dacă ai ajuns la concluzia că jobul pe care îl ai nu ți se potrivește deloc, începe să cauți un job care să-ți aducă satisfacții. Mai întâi identifică exact genul de job pe care îl vrei ca să știi exact ce cauți, scrie pe o hârtie tot ce ți-ar plăcea să faci. Cum arată jobul ideal pentru tine?
- Fă mai mult decât ești plătit să faci. Vei vedea că acest lucru îți va aduce aprecierea șefului și a celor din jur și asta îți va da mai multă încredere în tine pentru că vei avea satisfacția lucrului bine făcut;
- Asumă-ți responsabilitatea pentru jobul tău;
- Verifică dacă există și alte activități pe care ți-ar plăcea să le faci în cadrul jobului tău care să-ți aducă satisfacție profesională și solicită să le faci;
- Râzi în fiecare zi, cu siguranță că există ceva care să ți se pară amuzant, iar dacă nu găsești nimic, citește un banc;
Satisfacția pe termen lung
În concluzie, mi-am dat seama că dacă nu îți place ceea ce faci nu vei avea succes durabil, indiferent ce job ocupi și cât te implici în el. Poți avea succes pe termen scurt, dar și acesta implică stres, oboseală și sentimentul de neîmplinire profesională (simți că vrei să faci altceva).
Dacă vă întrebați de ce ar vrea să stea cineva într-un job care nu îi place, ei bine motivele pot fi foarte multe și foarte susținute, de exemplu planul financiar sau dorința de a demonstra că poți sau o funcție importantă. Aceștia sunt factori solizi care te pot determina să rămâi într-un job care nu îți place. Și în cazul acesta ai posibilitatea să aprofundezi jobul și să îi descoperi toate părțile bune și toate tainele, în eventualitatea în care într-o zi îți vei da seama că îți place ceea ce faci, pe sistemul « pofta vine mâncând ». O listă mare de lucruri pe care le apreciezi la jobul tău, te va determina să-ți schimbi perspectiva asupra jobului.
Depinde doar de tine dacă jobul tău este interesant sau nu. Orice job în care te implici, căruia îi dai toată atenția ta și pe care vrei să-l faci bine, căruia vrei să-i afli toate secretele este interesant. Un job făcut din pasiune, în care ai trasate obiective clare îți va aduce satisfacții profesionale. Dacă vei insera și condimentele necesare să-ți faci jobul cât mai plăcut, vei descoperi că jobul tău chiar este interesant.
Îți doresc să lucrezi cu bucurie!
Succes!
Irina Lupașcu