În practica de coaching, găsirea și conștientizarea punctelor tari ale clientului reprezintă un proces central pentru facilitarea obținerii obiectivelor, fie ele personale sau profesionale. Procesul de coaching pleacă de la premisa că fiecare client are resursele necesare pentru a avansa de la momentul actual către obținerea obiectivelor personale, dar, cu toate acestea, în practică observăm deseori că unii clienți au dificultăți în identificarea și conștientizarea punctelor lor tari. Această dificultate este rodul unei culturi care promovează ascunderea calităților personale și sancționarea celor care o fac ca fiind „lăudăroși” (Biswas- Diener & Dean, 2007) ba chiar, Peterson and Seligman (2004) consideră că societatea actuală oferă rar ocazia unei persoane să își folosească abilitățile și punctele forte ale personalității.
Exercițiu de coaching pentru descoperirea punctelor forte
În continuare vreau să vă prezint un exercițiu dezvoltat de către Ryan Niemiec (VIA Institute on Character, 2012), exercițiu ce are drept scop ajutarea clientului să identifice punctele sale tari. Acest exercițiu este indicat să fie folosit ca temă pentru client pentru ai permite acestuia să acorde timp introspecției și așternerii pe hârtie. Tema va fi citită împreună cu coach-ul și acesta va discuta pe marginea calităților descoperite. Exercițiul are scopul de a depăși barierele clientului prin integrarea experiențelor clientului într-o poveste și astfel, reticiențele legate de conștientizarea propriilor calități vor fi ocolite.
Acest exercițiu de coaching îl poți face cu clienții sau viitorii tăi clienți, îl poți face cu angajații tăi și poți să-l experimentezi chiar și cu tine să vezi cum funcționează. Este important totuși de reținut că exercițiul dacă-l aplici pe tine, funcționează mai bine când nu cunoști pașii următori atunci când faci primul pas.
Pașii exercițiu coaching – Puncte tari
Faza unu
Vă rog să vă gândiți la un moment din trecutul apropiat când ați simțit că ați oferit tot ceea ce aveți mai bun. Poate să fie un moment de celebrare sau un moment în care ați depășit o dificultate. Important este să fi fost o experiență care v-a făcut să vă simțiți mândru și plin de viață. Creați o poveste legată de acest moment
Faza doi
Scrieți povestea cât de amănunțit puteți. Descrieți faptele așa cum au fost și lăsați-le să vorbească despre Dumneavoastră. Ce s-a întâmplat? Care a fost rolul Dumneavoastră? Cum rolul Dumneavoastră a dus la un final fericit? Prin ceea ce ați făcut i-ați ajutat și pe ceilalți? Ce ați simțit?
Faza trei
Structurați povestea. Creați o introducere, un cuprins și o încheiere. Încercați să retrăiți experiența pe măsura ce scrieți
Faza patru
După ce ați așternut pe hârtie povestea vă rog să o citiți. Cu un creion colorat vă rog să subliniați cuvintele și/sau frazele care credeți că reprezintă punctele Dumneavoastră tari
Faza cinci
Scrieți punctele Dumneavoastră tari, puncte pe care le-ați identificat când ați rememorat un moment în care ați fost cea mai bună versiune a Dumneavoastră
Dacă v-a plăcut acest exercițiu, vă aștept la cursul certificat de coaching să descoperim împreună peste 100 de exerciții dezvoltate și testate în mii de ore de practică. Pe parcursul modulelor vom exersa împreună și vom descoperi prin practică tainele acestei profesii minunate.
Pas cu pas vom înțelege cum se poartă un dialog de coaching, cum creăm o relație lucrativă cu clienții noștri și cum putem să îi ajutăm să închidă distanțele dintre locul și timpul actual și locul unde își doresc să ajungă.
Scris de Marius Dumitrenco
Trainer Curs Coaching
Vezi detalii despre Cursul de coaching prin click aici: București, Cluj, Iași