Ce este așa de special legat de coaching? Nu este mai simplu să vorbesc cu un prieten la o terasă? Nu este coachingul doar o discuție ca oricare alta? Ei bine, în rândurile următoare o să îți răspund la aceste întrebări și mai ales o să afli ce este coachingul.
Ce presupune Coachingul?
Coachingul presupune o discuție de facilitare a unei schimbări, discuție purtată cu un profesionist pregătit și antrenat în facilitarea schimbării. Un coach profesionist o să te sprijine fără să te judece și fără să te încarce cu sfaturi.
Călătoria sub îndrumarea unui coach începe întotdeauna cu o întrebare:
- Cum pot să am mai mult succes în …?
- Ce înseamnă să am succes?
- Cum pot să mă simt împlinit?
- Ce să aleg?
- Etc
Cum te ajută coach-ul să răspunzi la aceste întrebări?
La acest tip de întrebări, coach-ul va facilita un proces de descoperire, cunoaștere, învățare și te va ajuta să găsești acțiunile necesare și motivația pentru a le implementa.
Oamenii își doresc să crească să învețe și să se dezvolte. În același timp, oamenii au diferite obstacole și dileme în viață. Nu este necesar să așteptăm ca toate aceste aspecte ale vieții să devină suferințe. Nu este necesar să așteptăm ca suferința să devină atât de puternică încât să avem nevoie să mergem la un psihoterapeut. Un coach te poate ajuta să navighezi printre toate aceste elemente firești ale vieții înainte ca acestea să devină probleme și să îți consume energie inutilă.
Coachingul ține de proactivitate și de dorința de a te simții la cârma propriei corăbii și de a nu lăsa ca lucrurile să devină problematice. Prin coaching vei învăța să te cunoști, să dezvolți abilități de depășire a obstacolelor și să te antrenezi pentru a fi mai rezistent în fața încercărilor firești ale vieții înainte ca acestea să te copleșească.
În ultimii 20 de ani, coachingul a devenit o ramură de studiu a psihologiei și o serie de procese, metode și tehnici au fost elaborate pentru a mări eficiența intervențiilor de coaching. Psihologia pozitivă a adus elemente noi și, în ciuda faptului că este o disciplină încă tânără, coachingul începe să fie din ce în ce mai prezent în toate aspectele vieții: personal, profesional și organizațional.
Deci – ce este coachingul?
Pe scurt, coachingul presupune o conversație care urmărește facilitarea transformării tale în cea mai bună versiune a ta. Folosind procese, metode și tehnici specifice coach-ul este doar un companion în această călătorie.
În coaching vei descoperi un parteneriat între un expert în facilitarea schimbării și un expert în propria viață. Împreună, coach și client, descoperă pas cu pas cu să realizeze atingerea celei mai bune variante posibile. Coachingul este un „sport” de echipă.
În final, coachingul este despre civilizația dialogului și despre antrenarea abilităților de adaptare înainte ca aceasta să devină o problemă.
Articol scris de Marius Dumitrenco, trainer Extreme Training.
Linkuri utile: