Obiectivele, in cariera: deziderate sau piedici?
Articol scris de Oana Bucurenciu, 21 februarie 2011
Specialistii in HR te sfatuiesc in mod constant sa iti stabilesti obiective, daca doresti sa pastrezi o cale dreapta in cursul carierei tale. Stabilirea de obiective are un efect puternic asupra performantei la job, iar publicatia Forbes prezinta atat efectele pozitive cat si cele negative ale acestei strategii in viata ta profesionala.
Marian Rujoiu, Manager Extreme Training este de parere insa ca stabilirea de obiective nu are dezavantaje.
„Si daca sunt obiective puternice, nu e absolut nicio problema. Chiar daca nu atingi tinta, cu cat e mai sus, cu atat te pozitionezi mai bine. Nu vad o pierdere in stabilirea de obiective”, sustine acesta.
Iata cateva dinte beneficiile pe care obiectivele bine stabilite le pot aduce in cariera ta:
Obiectivele specifice inseamna realizari mai mari
Foarte multe studii au aratat ca oamenii ating performante mai inalte atunci cand isi stabilesc un scop clar, concret exprimat prin obiective care lanseaza adevarate provocari, spre deosebire de situatiile in care obiectivele sunt vagi iar cea mai mare provocare este „sa faci tot ce iti sta in putinta”.
Competitia creste performanta
Oamenii au rezultate mai bune in momentul in care au in fata un competitor puternic, sunt de parere expertii in HR.
Iata si cateva aspecte negative ale obiectivelor puternic marcate in dorinta de a atinge succesul profesional, enuntate de publicatia Forbes:
Obiectivele care lanseaza o provocare incurajeaza comportamentul lipsit de etica
Dorinta de a atinge un anumit obiectiv ii va face pe unii oameni sa se simta tentati de a incalca anumite reguli, care ii impiedica sa evolueze in sensul dorit.
Obiectivele inalte motiveaza o asumare exagerata a riscurilor
Chiar daca o competitie te poate ambitiona sa ai rezultate din ce in ce mai bune, un alt aspect negativ al obiectivelor ambitioase este tentatia de a-ti asuma orice risc pentru a atinge scopul final, potrivit Forbes.
Rivalitatea poate duce la utilizarea de mijloace necinstite
Cei aflati in relatie de rivalitate sunt deseori determinati sa faca orice ca sa castige competitia, chiar daca asta inseamna mici trucuri prin care se triseaza.
In ceea ce ii priveste pe acesti oameni, Marian Rujoiu pune atitudinea necinstita pe seama valorilor fiecaruia.
„De exemplu, daca ar fi sa va spun viziunea mea asupra stabilirii obiectivelor, ar fi in felul urmator: SMART FLUENT. Initialele inseamna Specific, Masurabil, Realist, incadrabil in Timp si Finalitate precisa a obiectivului, sa poata fi Localizat, sa fie Unitar cu alte obiective deja stabilite, sa fie Ecologic -sa nu-ti faci rau nici tie, nici altor persoane-, sa raspunda unei Nevoi si sa corespunda unui Tel mai inalt. Din punctul meu de vedere, daca stabilesti un obiectiv si urmeaza sa faci rau anumitor persoane, consider ca nu e cea mai buna cale. Nu va fi ecologic”, a declarat Rujoiu pentru Bloombiz.ro.
Cum evitam „capcana” comportamentului lipsit de etica si al riscurilor care nu isi au rostul
Un cod de conduita semnat de angajati ar putea sa rezolve aceasta problema, potrivit specialistilor, iar sefii ar trebui sa defineasca ce inseamna un comportament etic si sa il puna in practica, in timp ce reusesc sa prezinte clar care sunt limitele in care angajatii pot sa isi asume riscuri.
Stabilirea de obiective specifice te impiedica sa realizezi miscari laterale constructive pentru cariera ta, iar asta e unul dintre pericolele prezentate de specialistii citati de Forbes.
Daca te ambitionezi sa te duci pe o singura cale, s-ar putea sa ratezi ocaziile in planuri laterale care pot aparea in orice moment, iar asta ar putea contribui la o „plafonare” profesionala, spun expertii.
Potrivit lui Marian Rujoiu, insa, „in momentul in care iti stabilesti un obiectiv (…) nu inseamna sub nicio forma ca tu nu-ti poti gandi la un moment dat sau regandi obiectivul respectiv. Atunci cand iti stabilesti un obiectiv, in mod normal, daca ai facut o stabilire corecta trebuie sa te asiguri ca acesta nu intra in contradictie cu alte obiective deja stabilite, iar daca intra ar trebui sa gasesti o cale de armonizare.
Daca ar fi sa duc rationamentul la capat, daca am sta cu teama ca am rata alte oportunitati daca am avea obiective, ar insemna sa nu ne mai stabilim niciunul.
Mergem pe rationamentul asta in ideea ca poate la un moment dat ne incurca. Cea mai sigura cale de a nu atinge niciun obiectiv este sa nu-ti stabilesti niciunul. (…)Se spune ca niciun vant nu iti va fi prielnic daca nu stii in ce port vrei sa ancorezi”, a declarat Marian Rujoiu.
Articol de Oana Bucurenciu