a fi sa nu fi curios in profesie

A fi sau a nu fi curios la locul de munca

a fi sa nu fi curios in profesie

Să fii curios înseamnă să fii în căutarea  NECUNOSCUTULUI, iar obiectivul omului curios este să facă Cunoscut Necunoscutul.

Curiozitatea este cheia către culmile succesului profesional. În toate domeniile…

curiozitatea

Cum așa? De ce ar trebui să fim curioși în sfera profesională?

În 2005 la discursul de absolvire al universității Stanford, îndemnul lui Steve Jobs către absolvenți  a fost       :” Stay Hungry, stay foolish.” Cred eu că voia să spună să nu te oprești niciodată din a fi curios și să-ți păstrezi mereu mintea tânără, asemenea copiilor la care curiozitatea este o trăsătură fundamentală.

Curiozitatea este scara care duce la evoluția noastră ca persoane, este scânteia de strălucire din ochi, este căutarea noului în viață noastră, este bucuria descoperirii și pasiunea descoperilor imaginate.

Curiozitatea ne dă vitalitate, energie, motivație, ne dă acel « extra ceva » care ne face să ieșim din zona de confort, să explorăm, să ne asumăm riscuri.

Viața este oricum mereu în continuă schimbare, iar noi ca setări suntem construiți să ne dorim siguranță și stabilitate și să opunem rezistență schimbării. În momentul în care suntem curioși este ca și cum căutăm și întâmpinăm cu brațele deschise schimbarea și noul. Este modul nostru de a ne declara « îndrăgostiți» de schimbare, de viață, de « nou ». Ce poate fi mai minunat ?

Plus că aceasta este singura cale către dezvoltare și evoluție. Fără curiozitate și fără dorința de a găsi mereu « noul » nu facem altceva decât să stagnăm și să ne limităm.

„De fapt, cei mai curioși dintre noi își doresc cu pasiune noutatea“, scrie Todd Cashdan în cartea Curious. Todd Cashdan, spune: „Atunci când ne dăm seama că o viață împlinită înseamnă mai mult decât să fii fericit, se ridică o întrebare importantă. Respectiv, care este ingredientul fundamental pentru construirea unei existențe împlinite? Răspunsul este: curiozitatea“.

De ce să te lupți cu viața (cu modul ei schimbător și imprevizibil de a fi) în loc să o cauți, să o întâmpini, să lași loc schimbării. Acest lucru este valabil și în viața personală și în cea profesională.

Viață profesională este în continuă schimbare, iar dacă noi nu învățam să venim în întâmpinarea schimbării, să căutăm schimbarea, să căutăm și să găsim metode mai bune de funcționare și adaptare, atunci vom deveni depășiți de situație.

Să luăm câteva exemple de oameni curioși în cadrul vieții profesionale: Einstein, Edison, Dalai Lama, Gaudi, Marie Curie, Michelangelo.

Nivelul și gradul de evoluție la care a ajuns societatea în zilele noastre se datorează unor oameni mânați de curiozitate care nu s-au oprit până nu au aflat răspunsurile la întrebările ce-i frământau. Oamenii care au atins succesul profesional au fost mânați de curiozitate.

Curiozitatea te scoate din limitele autoimpuse (din « cutie »), te face să-ți depășești limitele, să cauți  mereu ceva nou, să devii din ce în ce mai bun.

Cum te ajută curiozitatea în sfera profesională?

Dacă vrei ca jobul să îți aducă bucurie și satisfacție atunci trebuie să faci din curiozitate caracteristica ta principală. Dacă vei aborda jobul pe care îl ai din perspectiva curiozității, vei vedea că în scurt timp vei ajunge să-ți iubești jobul.

Iar dacă ai deja un job care îți place foarte mult și te vei implica cu și mai multă curiozitate în el vei ajunge în scurt timp pe culmile succesului.

Dacă abordarea ta este plină de curiozitate vei ieși dintr-o  poziție  subiectivă și vei intra în poziția de observator. Vei învața să devii mult mai obiectiv. Nu vei mai pune accentul pe ce fac ceilalți, pe eventuale conflicte, pe bârfă, pe discuții, ci te vei focusa doar pe ce ai tu de făcut și vei cauta mereu metode noi de a-ți îmbunătăți modul de lucru. Vei începe să vrei să afli cât mai multe informații din domeniul în care activezi, vei studia metodele de lucru și  practicile din alte țări, vei interconecta mai multe domenii, și vei ajunge să ai idei noi care să te ajute să îmbunătățești modul de lucru. Vei fi ca un copil care descoperă ceva nou. Mai ții minte senzația de când erai copil când ai descoperit planetele și sistemul solar ? Starea de fascinație și de wow…

 Curiozitatea duce la creativitate. Vei deveni din ce în ce mai creativ în cadrul jobului tău, iar acest lucru va duce la diminuarea totală a  stresului (când ești creativ și curios stresul nu mai are loc în ecuație).

Automat vei deveni mai bine văzut de șef și de colegi și vei deveni o persoană a cărei părere vor dori să o cunoască. Rezultatele nu vor întârzia să apară, iar implicarea ta va fi maximă. Și șansele tale să evoluezi în carieră vor crește.

Dar cele mai importante lucruri pe care ți le va aduce curiozitatea vor fi bucuria (că faci cu pasiune ceea ce îți place), entuziasmul și timp.

De ce timp? pentru că atunci când faci ceva care îți place și care te pasionează nu mai numeri orele, nu mai pierzi timp așteptând să treacă timpul, ci te bucuri la maxim de el, creezi în el, îți crești nivelul de energie și cunoaștere în el, te aliniezi cu momentul prezent.

Cum acționează curiozitatea în timp?

Știm cu toții că la începutul jobului suntem entuziasmați. Suntem bucuroși de noul job și vrem să dăm tot ce avem mai bun. Dar în câteva luni, maxim 1 an începem treptat-treptat să devenim blazați. Jobul nu ne mai aduce așa multă bucurie și satisfacție, suntem dispuși să facem din ce în ce mai puține lucruri și începem să găsim din ce în ce mai multe lucruri care nu ne convin la jobul nostru.

În schimb, dacă suntem curioși, după perioada de început în care suntem entuziasmați urmează o perioadă chiar mai plăcută, căutăm să aprofundăm cunoștințele, vrem să aflăm tot ce se poate din domeniul nostru, citim cărți de specialitate, mergem la cursuri, ne perfecționăm și devenim printre cei mai buni din domeniul nostru de activitate.

Și apoi? Apoi urmează o perioadă și mai plăcută, acum avem toate informațiile, știm tot ce se poate știi despre domeniul nostru, avem și experiența practică necesară și începem să ne întrebăm ce metode noi  să folosim ca să îmbunătățim ceva în domeniul nostru. Începem să facem experimente, să testăm, să riscăm, să ne jucăm. Facem descoperiri noi, implementăm lucruri noi, devenim creatori în cadrul jobului nostru și asta ne face să fim entuziaști și bucuroși. Abia așteptăm să mergem la job ca să creem ceva nou, să aducem ceva nou.

Avantajele unei minți curioase

  • Un creier sănătos. Îmbunătățirea în mod constant a funcțiilor creierului. Creierul este ca un mușchi, cu cât îl pui mai mult la treabă cu atât devine mai performant. Iar când ești curios și cauți lucruri și informații noi se crează neuroni și circuite cerebrale noi. De fapt după asta tânjește creierul nostru, după informații noi, abordări noi.
  • Devii open-minded. Prin curiozitate îți faci mintea să își lărgească spectrul, să se deschidă, să afle lucruri noi, să analizeze scenarii,  să capete viziune. Atenția ta se mută din trecut (analizarea situațiilor prin care ai trecut) la vizualizarea unor posibilități noi. Orice devine posibil. Devii mai puțin critic și nu mai judeci.
  • Posibilități nelimitate. Atunci când ești curios dispar sintagmele «  Nu se poate », « Este imposibil ». Și apar cele de genul : «  Sigur există o soluție », « Voi reuși » iar din partea prietenilor cele de genul « Ești nebun », sau « Nimeni nu a mai făcut asta până acum »
  • O minte curioasă aduce bucurie, nou și entuziasm în viața ta. Viața ta va fi mereu proaspătă și plină de fascinație pentru că ești în căutarea necunoscutului .

Tu ești un om curios?

Când a fost ultima dată în cadrul jobului  când ai propus un proiect nou sau ai venit cu o idee care să îmbunătățească modul de lucru? Când ai fost curios să afli dacă folosirea unei alte metode ar da rezultate mai bune și mai eficiente ? Când te-ai întrebat ce ar trebui să schimbi ca rezultatul să fie diferit?

Vrei să-ți spun un secret? Angajatorii iubesc oamenii curioși pentru că aceștia duc firmele pe culmile succesului.

Poate până acum nu ai dat prea multă importanță « curiozității », dar faptul că citești acest articol indică că a venit momentul să-i dai.

Curiozitatea este un dar pe care l-am primit toți. Dar oare îl folosim toți?

Unii se folosesc de el ca de o unealtă magică, alții îl țin închis și aproape nu îl folosesc, alții îl folosesc când și când. Dacă conștientizezi importanța curiozității vei învața să o folosești în viața ta din ce în ce mai des.

Curiozitatea este tinerețe! Cred că ai văzut cel puțin o dată în viața ta o persoană în vârstă, dar foarte pasionată de munca ei, care îți poate da orice detaliu despre munca ei, pasionată de munca ei, și cred că ai fost fascinat de faptul că acea persoană transmite vitalitate, pasiune și tinerețe.

Curiozitatea este o abilitate care se învață și se îmbunătățește. Ce să faci să-ți dezvolți curiozitatea?

  • Citește! Citește! Citește!
  •  Fă mereu lucruri noi. Implică-te în activități noi.
  • Vezi ce a apărut nou în domeniul care te interesează.
  • Discută cu experții din domeniul tău, iar dacă nu ai posibilitatea urmărește-le munca pe canalele online.
  • Pune mereu întrebări.
  • Învață să asculți. Încearcă un exercițiu în acest sens: petrece o zi fără să vorbești sau vorbește cât mai puțin, minimul necesar.
  • Fă o lista cu abilitățile tale și apoi vezi cum le poți combina ca să   aduci o contribuție societății. Ce poți face numai TU?
  • Fii creativ.
  • Fii orientat către tot ce este nou. Ce te pasionează? călătorești, pictezi,  dansezi? Aprofundează domeniul care îți place și vezi unde duce.
  • Trecutul nu-ți mai  folosește. Focusează-te pe prezent.
  • Nu rezolva  problemele și situațiile în  același mod ca și până  acum, devino imprevizibil,  caută modalități noi. De exemplu: faci sport de 3 ori pe săptămână de la 19.00-20.00 pentru  că timpul nu îți permite  altă variantă. Ce ar fi dacă ai  face sport  de la 06.00 la 07.00? sau dacă pauza de masă de la birou ai petrece-o la sală? sau să optezi să mergi pe jos până la birou și de la birou acasă?
  •  Inventează ceva. Orice.

Și pentru că de obicei oamenii curioși au simțul umorului, să nu uităm că această caracteristică este fără sfârșit, nu te poți opri niciodată din a fi curios pentru că…

curiozitatea

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *