Caută
Close this search box.

Au femeile o inteligenta emotionala mai dezvoltată decât a bărbaților?

 

Da și Nu. Inteligența emoționala cuprinde patru părți: conștiința de sine, managementul emoțiilor, empatia și abilitățile sociale. Există multe teste de inteligență emoțională și majoritatea dintre ele demonstrează că femeile au un avantaj față de barbați când vine vorba despre abilitățile de bază pentru o viață fericită și de succes. Acest avantaj are o valoare mai mare decât oricând în mediul organizatoric deoarece din ce în ce mai multe companii încep să înțeleagă avantajele unei inteligențe emoționale dezvoltate atunci când vine vorba de vânzări, echipe și leadership.

Pe de altă parte, nu este atât de simplu. De exemplu, unele teste sugerează că femeile sunt, în medie, mai bune decât bărbații la unele forme de empatie și bărbații se descurcă mai bine când vine vorba de gestionarea emoțiilor distructive. Ori de câte ori vorbim despre aceste diferențe de comportament în funcție de gen, ne referim  la două “Bell Curves” diferite, una specifică bărbaților și cealaltă specifică femeilor care se suprapun în mare măsură. Aceasta înseamnă că orice bărbat poate fi la fel de empatic sau chiar mai empatic decât orice femeie, iar o femeie poate fi la fel de bună sau chiar mai bună decât orice bărbat când vine vorba de gestionarea neplăcerilor.

Haideți să analizăm empatia. Există trei feluri de empatie: cognitivă – atunci când ești apt să știi cum văd celelalte persoane lucrurile; emoțională – să simți ceea ce cealaltă persoană simte; preocuparea empatică sau simpatia – când ești pregătit să ajuți pe cineva la nevoie.

Femeile tind să fie mai empatice decât bărbații, în general. Acest tip de empatizare favorizează raporturile și chimia interumane. Oamenii care excelează în empatia emoțională devin buni consultanți, profesori și lideri de grup datorită acestei abilități de a simți în momentul oportun cum ceilalți reacționează.

Neurologii ne spun că una dintre cheile  empatiei constă în prezența unei regiuni a creierului numită Insula care percepe semnale din întregul nostru corp. Când empatizăm cu cineva, creierul nostru mimează ceea ce cealaltă persoană simte și Insula citește acel pattern și ne spune care este acel sentiment.

Aici diferă femeile de bărbați. Dacă cealaltă persoană este supărata sau emoțiile sunt supărătoare, creierul feminin tinde să rămână cu acest sentiment. Însă, creierul masculin face altceva: el simte acele emoții pentru un moment, apoi le direcționează către alte arii ale creierului care încearcă să rezolve problema ce determină perturbarea.

Astfel, plângerea femeilor că bărbații sunt insensibili și a bărbaților că femeile sunt prea emoționale – constă într-o diferență la nivel cerebral.

Niciunul nu este mai bun decât celălalt – ambii au avantajele lor. Redirecționarea emoțiilor bărbaților funcționează bine atunci când există o nevoie de a te izola de primejdie astfel încât să poți rămâne calm în timp ce alții din jur sunt dezechilibrați – și se focusează să găsească o soluție pentru problema urgenta. Tendința femeilor de a se menține în acea stare hrănește și oferă suport celorlalți în circumstanțele emoționale în care se află. Este un răspuns de  “îngrijire și ocrotire ” în situație de stres.

Mai există și altă abordare a diferențelor de EQ de la bărbat la femeie. Simon Bar-On Cohen de la  Cambridge University spune că există o extremă a “creierului feminin” care are un nivel ridicat al empatiei emoționale – dar nu atât de bun la analiza sistemelor. Prin contrast, extrema “creierului masculin” excelează în gândirea sistematică și este sărac în empatia emoțională (aceasta nu înseamnă că toți bărbații au “creier masculin” și nici că toate femeile au “creier feminin”, bineînțeles; multe femei au abilități de gândire sistematică și mulți bărbați de empatie emoțională.

Psihologul Ruth Malloy de la HayGroup Boston studiază excelența liderilor.  Diferențele de gen în ceea ce privește inteligența emoțională dispar: bărbații sunt la fel de buni ca femeile, femeile sunt la fel de bune ca bărbații.

Aceste lucruri au fost descoperite de către oamenii de știință care studiază primatele. Când un cimpanzeu vede un alt cimpanzeu care este supărat, să spunem din cauza unei lovituri, el mimează disconfortul, ceea ce reprezintă un mod de a-și exprima empatia. Unii cimpanzei vor oferi consolare cimpanzeilor supărați, mângâindu-i pentru a se calma. Femelele cimpanzeu fac acest lucru mai des decât bărbații cimpanzeu – cu o singură excepție: masculii alfa, liderii de grup oferă consolare mai des decât o fac femelele cimpanzeu. În structura naturală, liderii, se pare, necesita o doză mai mare de empatie.

Autor:Daniel Goleman

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!