gandirea pozitiva

Când gândirea pozitivă e un optimism de doi bani?

Într-o zi, plimbându-se prin padure, un om găsi un pui de vultur de abia ieșit din găoace. Dându-și seama că dacă l-ar fi lăsat acolo, singur și părăsit, l-ar fi condamnat la moarte sigură, omul luă puiul acasă și-l puse într-un coteț împreună cu niște pui de găină.

Puiul de vultur crescu alături de aceștia și, bineînțeles, învață să se poarte ca o găină: scormonea pământul pentru a găsi viermi și insecte, mânca semințele pe care i le dădea stăpânul, cloncănea și cotcodăcea, iar dacă bătea din aripi, nu se ridica mai mult de câțiva zeci de centimetri.

 

gandirea pozitiva

Au trecut astfel câteva luni, timp în care vulturul nu se îndoi nicio clipă că locul lui ar fi altundeva decât în curtea stăpânului, printre celelalte gaini. Mai mult, era convins că el însuși este o găină.

Până când, într-o zi, privind spre cerul albastru și fără nori, văzu un alt vultur planând maiestuos, aproape fără a-și mișca aripile robuste…

Vulturul a înțeles dintr-o dată care este adevărata lui natură. Și-a dat seama că nu există obstacole care să-l împiedice să zboare, în afară de cele din mintea lui și, după câteva tentative, s-a ridicat în zbor spre infinit, într-adevăr liber.

[divider style=”11″]

Efectul poveștii asupra găinilor:

Fără îndoială, cea mai mare parte a cititorilor cunosc această povestioară făcută celebră de Anthony de Mello și foarte mult folosită în cărțile de selfhelp, traning-uri, speech-uri motivaționale ș.a.m.d.

Totuși, ceea ce este mai puțin cunoscut este efectul pe care întâmplarea aceasta l-a avut asupra celorlalți locuitori ai curții.

După ce au văzut că fostul lor tovarăș de joacă și de semințe și-a luat zborul, pierzâdu-se în imensitatea cerului, multe dintre găini au devenit conștiente de trista lor situație și au început să viseze să devină vulturi.

Începuseră să circule, la început aproape clandestin, apoi mai deschis, niște filosofii ciudate care argumentau că fiecare găină avea înăuntrul său un vultur care aștepta să fie eliberat. “Condiția de găină nu este decât rezultatul unor credințe limitative”, susțineau niște găini-profete, “schimbați credințele și cerul va fi al vostru”.

Apăruseră tot felul de cărți în domeniu, cu titluri de genul “Cum să devii un vultur în 30 de zile”, “Vulturocibernetica”, “Analiza vulturacțională”, “Minunile zborului”, “Declanșează vulturul din tine” ș.a.m.d.

Pentru cei care aveau bani de cheltuit, apăruseră și seminarii (de Programare Găinolingvistică) și cursuri audio și video care te învață cum să vizualizezi lumea privită de sus, cum să recunoști sunetele celorlalte păsări (să te pui în rapport), cum să percepi senzația vântului în aripile tale (condiția de vultur nu poate fi atinsă fără concentrare asupra canalelor senzoriale potrivite).

Mai interesant, apăruse și o metodă de analiză (gainogramma), care depista 9 feluri de a fi găină și în consecință 9 drumuri diferite spre a deveni vultur. Apăruseră și niște tehnici, cum ar fi Echilibrul Găinoemoțional și CFT (chicken freedom technique), care te învățau ce se întâmplă dacă apeși pe niște puncte de pe cap și piept spunând “Iubesc și respect aripile mele”, și anume că îți va trece frica de înălțime (principalul obstacol în drumul de dezvoltare spre condiția de vultur).

O găină mai întreprinzătoare decât celelalte puse la cale un sistem de multilevel marketing care consta într-un complex sistem de puncte care se obțineau vănzând cursurile și seminariile celorlate găini, argumentând că ridicarea în ierarhia sistemului era metoda cea mai sigură pentru a se apropria de starea de vultur.

Cine frecventa un număr suficient de cursuri putea să devină “găinocoach certificat” (recunoscut și de International Gainocoach Federation) și putea astfel să-i ajute pe ceilalți să meargă mai rapid pe drumul dezvoltării.

Nu e nevoie să spun că atunci când cineva, în lipsa totală a unor rezultate concrete, își exprimă îndoielile asupra sensului pe care l-ar avea toată treaba asta, era imediat acuzat – din partea celor mai exaltați și convinși – că este stăpânit de credințe limitative și blocat de gânduri negativiste.

Mai mult, i se repeta continuu: “Amintește-ți de fostul nostru tovarăș care, după o viață de găină, a putut să zboare; prin angajament și credință o să reușești și tu.”

[divider style=”11″]

Interpretarea poveștii – Gandire pozitiva sau negarea realitatii?

Chiar dacă am folosit și eu această povestioară în anumite contexte, m-a enervat în permanență pentru că presupune că un vultur e mai bun decât o găină și face o confruntare stupidă între două ființe cu potențialități, talente și caracteristici foarte diferite.

Și aici nu este vorba despre a lua apărarea aceluia care are mai puține talente sau aceluia care este mai slab, ci de a mă împotrivi unui întreg sistem social conceput să producă nemulțumirea permenentă, lipsa de satisfacție, propunând modele imposibil de egalat și industriei adiacente care îți vinde “soluții” în timp ce alergi după aceste modele imposibile.

E același mecanism prin care ți se arată cel care a câștigat un miliard la loto și te convinge că o să ți se întâmple la fel.

E același mecanism prin care ți se arată o supervedetă și ți se spune că, dacă vei cumpăra setul de machiaj (parfum/ rochie/ cercei etc.), o să fii ca ea.

E mecanismul prin care o societate care are din ce în ce mai mult devine din ce în ce mai nesatisfăcută și nemulțumită.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-space-travel-businessman-holding-illustration-rocket-image52294120

Eu, sincer, cred că un vultur este un vultur și o găină, o găină.

Și cred că pot exista vulturi proști și găini superbe. Și cred că o confruntare este absolut fără sens.

Și cred că fiecare ar trebui să își exploateze potențialul fără să se confrunte cu altcineva în afară de sine, mai ales cu modele impuse de cineva care are ca singur scop să îți vândă “soluțiile” lui.

Bineînțeles, eu cred cu tărie – și toată activitatea mea se bazează pe asta – că fiecare dintre noi are potențialități fantastice și nu pierd ocazia de a reaminti credința aceasta și de a ajuta lumea – pe cât pot – să intre în contact cu aceste potențialități.

Eu predau și aplic tehnicile psihologice care îmbunătățesc performanța și ajută în dezvoltarea personală.

Dar când văd persoane care se chinuiesc să se conformeze la niște modele imposibile, urmând sfaturile vânzătorilor de “american dream” (de multe ori mai confuzi decât discipolii), mă gândesc că poate trebuie ca cineva să le atragă atenția și să le amintească faptul că fiecare dintre noi e unic, că fiecare dintre noi are atâtea talente și posibilități încât, dacă și le-ar exploata, nu i-ar mai rămâne timp pentru a invidia pe altcineva.

Nu urma modele, fii tu un model!

Ultimele știri din coteț îmi confirmă că niște găini s-au îmbogățit, altele tot caută tehnica potrivită pentru a se ridica în zbor și altele așteaptă venirea Marelui Găină care îi va scoate din condiția lor.

Din câte am aflat, nimeni nu s-a mai ridicat de la pâmânt mai mult de câțiva zeci de centrimetri…

Nu vreau cu asta – evident – să ridiculizez pe cine încearcă să își facă o pregătire serioasă în domeniul dezvoltării personale și să studieze din cele mai bune surse, ci sunt tulburat de felul în care se răspândesc teorii complet aberante și dăunătoare care nu creează nimic altceva decât frustrări, nemulțumiri și niciun rezultat concret.

Vreau să punctez că dacă nu păstrezi ca ghid rezultatele concrete din lumea reală, există un mare risc să te deconectezi de la realitate și să începi să crezi în teorii new age bune numai pentru basme și povești pentru copii.

De aceea vreau să atrag atenția celor care confundă “gândirea pozitivă” (care înseamnă – tocmai – să păstrezi focusul asupra potențialul) cu un optimism de doi bani și mai ales cu negarea realității; celor care cred că legea atracției înseamnă să stai pe canapea să vizualizezi lucrurile și “universul moș crăciun” o să-ți aducă ce ți-ai dorit; celor care sunt convinși că “încrederea în sine” se câștigă stând într-un colț și repetând “sunt cel mai bun, sunt cel mai tare” (ca și cum nu am avea destui incompetenți aroganți pe acest pământ) și nu creând o competență și o capacitate reală.

Și vreau să atrag atenția, în general, celor care tot cred că își pot “crea realitatea” și uită că realitatea e foarte răbdătoare și încăpățânată în a-și impune punctul de vedere.

Nu pot să închei fără să vă readuc în atenție un articol care s-a bucurat de un succes deosebit: Povestea unei muște motivate.

Un salut,

Bruno

Articol scris de Bruno Medicina – trainer Extreme Training

[divider style=”4″]

Cursuri susținute de Bruno Medicina:

[button_1 text=”Fire%20up%20your%20Power” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”Y” subtext=”dedicat%20companiilor” subtext_size=”15″ subtext_color=”#cec4c4″ subtext_letter_spacing=”1″ text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”28″ styling_border_color=”#f71010″ styling_border_size=”3″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#f71010″ styling_gradient_end_color=”#f71010″ drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/fire-up-your-power-firewalking/”/]

[divider style=”0″]

[button_1 text=”Predator Selling” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”Y” subtext=”” subtext_size=”15″ subtext_color=”#cec4c4″ subtext_letter_spacing=”1″ text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”28″ styling_border_color=”#f71010″ styling_border_size=”3″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#f71010″ styling_gradient_end_color=”#f71010″ drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/predator-selling/”/]

 

 

 

 

 

14 thoughts on “Când gândirea pozitivă e un optimism de doi bani?”

    1. Nu stiu, cantitatea de feluri in care pot fi interpretate cuvantele e nenumerata, asa tot e posibil.
      Cine ar fi invidios pe cine?

  1. Asemanarile tale din articolul precedent te face sa/ti cobori potentialul,intr-un cuvant „te face prost ” . Exact cum ai putea spune de un om ca ar fi luat de maimute si creacut acolo..etc,etc (foloseste aceasi poveste) ..numai ca povestea aceasta ar fi mult mai constructiva.. nu uita ca noi suntem acel „vultur ” care poate sa-si deschida aripile oricand (suntem creati dupa chipul Creatorului ,deci suntem special pentru iubirea lui) .. asta spune tot. Legea atractiei si toate celelalte legi functioneaza,eu personal te asigur de asta.dar asta nu inseamna ca sunt adevaruri adevarate ci doar semiadevaruri care te provoaca sa le faci adevarate in felul tau..in fine,as putea sa-ti explic mai multe (dar ma lasa bateria la tel:))) ..)
    Deci ,daca tu esti trainer sau cum te numesti,asta explica clar ca,cursurile tale sunt la fel de constructive la fel ca si povestile bunicii de mancat seminte..
    Asa ca ..daca tu nu esti capabil de multe,nu trage si prostimea la vibratiile tale slabe.. mult noroc!!!

    1. Pai, eu nu stiu daca fac prost pe cineva, sau daca trag jos vibratiile cuiva.
      Dar aceeasi creator pe care il quotezi cum daca ai fi in cunostiinta de cauza spune – prin fiul lui – ca o sa recunosti copaci buni uitandu-te la fructele lor (Matei, 7, 15-22) si ca nu o sa obtii nimic prin vorbe frumoase, ci prin actiuni corecte.
      Eu vad o groaza de lumea cu „vibratii foarte inalte”, extrem de „pozitiva”, care ofera niste „sfaturi fantastice” dar se pare ca nu este in stare sa dea jos la burta, sa scape de bauturi sau fumat, sau sa faca bani suficienti sa isi plateasca intretinere.
      Daca ai rezultate foarte bune in viata ta, o sa fiu extrem de incatat sa aflu cum ai reusit.
      Daca tot ce vrei sa ma invati sunt fraza motivationale luate de pe facebook…. pai, am altceva de facut! 🙂
      Spor la vibratii ridicate!

  2. Foarte dragut articolul, dar… Eu zic ca suntem cu totii vulturi si ni se spune de mici ca suntem gaini ca sa fim supusi si ascultatori. Intr-o alta ordine de idei, vreau sa amintesc ca spre deosebire de vulturi si gaini, oamenii pot sa „zboare” în foarte multe feluri.

  3. Si pentru cei, ce pe bune, nu pot merge, chiar nu isi pot spune ca sunt cei mai buni si este totul bine, chiar nu-si merită sansa? Vultur prost si găini superbe, nu există vulturi si găini, exista oameni cu si fără încredere in propriul potential. Eu am inceput cu gîndirea pozitivă drumul spre divinitate, asa ca nu e totul rau, este doar pentru diferite stări ale dezvoltării constiintei. Cu ce rezonez, aceia inteleg, ceva am depășit, altele ma depăsesc încă. .. Mai e cale, mai e vindecare, mai e experiență, mai e, mai e, mai e… O seară binecuvîntată!

  4. De la naivitate (prostie) pana la gandirea pozitiva e doar un pas: vezi cazul gainei.
    Dar deseori cat timp cautam sa ne lamentam nu vom vedea solutia problemelor asadar gandirea pozitiva aduce si solutii.

    1. INVERS, stimata doamna: de la gandire pozitiva la prostie este pasul acela MIC, MIC, MIC…

  5. Eu cred ca daca o persoana crede destul de mult intr-o cauza sau un obiectiv, va reusi. Desigur ca alti oameni vor avea skilluri mai bune decat ale sale si vor fi mai potriviti decat el sau vor fi mai eficienti, insa cred cu tarie ca perseverenta il va duce pe omul nostru in locul pe care si-l doreste. Singura problema pe care o are omul, este ca la un moment dat in procesul sau de ascensiune, pierde din vedere scopul final si se pierde in amanunte, sau se razgandeste uneori fara sa-si dea seama. Astfel, nu mai atinge rezultatul dorit si devine frustrat, ceea ce-i aduce si mai mult „ghinion”. E usor sa te intrebi care este sensul actiunilor tale intr-o lume in care esti bombardat constant de vesti negative si sa nu mai gasesti raspunsul. Sau daca-l gaesti, sa nu mai crezi deja in el…

  6. Salut,

    Iti dau dreptate cam in tot ce ai spus mai sus. Ce mi s-a parut doar putin mai ,,deplasat” (cu toate ca nu este cuvantul ce mai potrivit, nu e chiar asa dramatic) atunci cand ai vorbit despre conditia unei gaini de a fi gaina si conditia unui vultur de a fi vultur. Dreptate ai in mare parte cu afirmatia de mai sus dar nu prea ne putem compara cu animalele.

    Atunci cand vine vorba de capacitate de invatare, prelucrare a datelor, constiinta si imbunatatire continua, orice este posibil. Intradevar, noi niciodata nu o sa putem sa zburam pentru ca nu avem aripi dar atata timp cat suntem facuti din ,,acelasi material” (ca si oameni), putem sa dobandim practic orice dobandeste un al om din partea cealalta a Americii care spre exemplu este milionar.

    Aici nu prea este vorba ca daca te nasti gaina, toata viata o sa poti doar sa cotcodacesti si nu o sa poti sa zbori precum un vultur, ci din contra-aici este vorba de oameni. Iti dau dreptate cand ai vorbit despre legea atractiei si comercializarea materialului respectiv. Si mie spre exemplu mi se pare un mare ,bullshit” sa crezi ca totul ti se da pe tava atata timp cat nu intreprinzi o actiune in directia respectiva.

    O actiune duce la a avea un lucru sau la o oportunitate, nu doar gandul ca il/o poti avea.

    Tot respectul pentru restul articolului.

    1. Sergiu, cred ca nu ai inteles o chestie. Nu e vb de compararea cu animalele . Toata povestea e metaforica si foloseste niste exemple dar este vb despre potential . Noi oamenii , avem calitati fizice si mentale native ( genetice ) si calitati dobandite , invatate dar care se pot ” lipi ” de noi mai mult sau mai putin , tot tinand cont de calitatile native. Eu , personal degeaba invat sa merg pe catwalk ca un manechin. Cu tot ” echilibrul gainoemotional ” nu pot ajunge unul , pt ca am 1.54 inaltime si ca urmare nu pot calatori prin lume sau imbogati prin aceasta modalitate , fiind manechin. Standardele impuse azi, de altii sunt altele in domeniu ( trebuie sa ai 1.70).Deci eu am 2 variante : daca am potential masiv de convingere schimb intai standardele de inaltime in lumea modei si mi le impun pe ale mele ? sau valorific calitatile fizice , intelectuale spre alt domeniu. E desigur un biet exemplu. Nu vreau sa devin manechin. Am cu totul alta meserie care imi permite insa sa calatoresc mult si sa ma imbogatesc atat cat consider eu ca imi e necesar si sunt foarte fericita cu realizarile mele.Asta vrea sa spuna articolul : ca trebuie ca fiecare sa isi recunoasca propriul potential , propriile puncte forte ,talente si valorificandu-le pe acestea sa obtina ceva. Altfel degeaba urmezi pas cu pas ce a facut milionarul din America . E ca si cum incerci sa dirijezi o orchestra fara sa stii notele muzicale , fara sa le simti si inveti doar cum sa dai din mana. Nu o sa ajungi niciodata un mare dirijor ? . Doar iti iroresti viata intr-o directie gresita si te imbeti cu apa rece. Daca tu sustii ca putem invata orice si face orice inseamna ca toti suntem la fel si neglijezi total particularitatile genetice ale fiecaruia , capacitatile native si chiar contextul social, geografic, climatic care ne inconjoara. Imi place mult o vorba a lui Roosevelt : ” Fa ceea ce poti , cu ceea ce ai, acolo unde esti ! „

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *