ce este botcoin

Ce este bitcoin?

ce este botcoin

 

În timp ce regulile se lămuresc, oportunitățile se micșorează – Bruno Medicina

Ce este bitcoin?

În ziua de astăzi toată lumea are un calculator și un smartphone, o adresă de e-mail, probabil un site sau un cont pe rețelele de socializare.

Acum ceva vreme acestă tehnologie ar fi părut complet diabolică, prin noroc sau intuiție, mereu am fost un pionier și tot timpul a trebuit să mă lupt cu scepticismul și neîncrederea.

Când încercam să vând primele PC-uri la firme (vorbim de 1980…), răspunsul de obicei era “hai măi ce crezi că suntem noi, pentagonul? O bază spațială? Lasă-ne”.

Când a ieșit internetul, aceeași reacție, lumea se gândea că era ceva rezervat corporațiilor sau guvernelor și nimeni nu s-ar fi gândit că va avea nevoie de o adresă de e-mail, cu atât mai puțin, un site.
Când a apărut Facebook, toată lumea o crezut că este ceva asemănătaor cu hi5 sau myspace și foarte foarte puțini și-au dat seama de potențialul acestei rețele de socializare.

Acum, aceeși reacție o au cu moneda virtuală, din care cea mai cunoscută este Bitcoin. Reacțiile variază de la neîncredere absolută (nu au nicio valoare, sunt bani de video game, este o șmecherie, o fraudă….) la scepticism moderat și așteaptă “să vadă ce se întâmplă”.
Între timp, valoarea bitcoin-ului, care începuse ca un fel de experiment în 2009 a crescut enorm, s-a prăbușit, a mai crescut, s-a mai prăbușit, acum chiar a explodat dincolo de orice previziune.

Nimeni nu știe ce se va întâmpla în viitorul apropriat, mai ales că a apărut un număr mare de alte monede virtuale și unele, ca de exemplu Ethereum sau Bancor au niște caracteristici care le fac și mai bune decât Bitcoin; totuși un lucru este cert: peste un timp foarte scurt va fi ceva absolut normal, deși în momentul de față pentru aproape toată lumea este o tehnologie nouă și misterioasă.

Și ca orice evoluție tehnologică, ne va schimba viața complet.

Putem să așteptăm să vedem ce se întâmplă sau putem să începem să ne informăm.
Mulți au auzit despre câștigurile fabuloase făcute de primii care s-au ocupat de bitcoin, foarte probabil aceste câștiguri nu vor mai fi posibile. Dar cine începe să se ocupe acum de bitcoin va avea parte oricum de o elită de pionieri. La ora actuală, posesorii de bitcoin sunt în număr mic, față de potențial; cea mai mare parte a oamenilor de rând nu au auzit niciodată de el și oricum cei mai informați nu prea au înțeles mare lucru și se întreabă despre ce poate fi vorba și dacă poate fi vreo valoare dacă se ocupă.

Hai să vedem câteva idei.

Bitcoin se dezvolta ca monedă virtuală în 2009. Inventatorul ar fi un anumit Satoshi Nakamoto, dar asta este un pseudonim și nimeni nu știe cine se ascunde în spatele lui. Este o monedă care se creează printr-un algoritm criptografic și teoretic oricine o poate crea folosind acest algoritm și furnizând așa zisa “proof of work” (este un concept tehnic prea complex pentru a fi examinat aici, dar o vom face în viitor). Acest algoritm care cere din ce în ce mai multe resurse de calcul pentru a fi rezolvat, limitează cantitatea de bani care poate fi produsă, și de fapt nu vor putea exista mai mult de 21 de milioane de bitcoin, sumă care va fi atinsă cu aproximație în anul 2040, asta rezolvă prin definiție problema inflației.

O dată produsă, moneda, la fel ca orice tranzacție, intră într-un circuit “peer-to-peer“, practic orice utilizator de bitcoin are acces la toate tranzacțiile. Această “carte contabilă globală” nu este decât un torrent sharuit în rețea și împărțit acest fișier printre noi, este absolut imposibil de falsificat.

Sistemul de a face tranzacțiile este foarte simplu și oricine deține un telefon mobil și o conexiune la internet, poate să cumpere și să vândă ce vrea. Acest lucru scapă tranzacțiile de costuri, acestea sunt irevocabile și anonime.

Cu bitcoin se poate cumpăra orice de la oricine le acceptă, datele fiind complet anonime și fără să fie supuse la niciun control, de niciun stat și de la nicio bancă centrală, nu este de mirare că este mediul de schimb preferat de la hackeri, contrabandiști, traficanți de arme, de droguri și de oameni implicați în toate feluri de activități ilegale. Și nu este de mirare că fiind un domeniu necunoscut și nereglementat, posibilitățile de a face greșeli și de a pierde bani sunt prezente la orice pas.

Pe de altă parte, ca în orice domeniu nou sunt posibilități mari de câștig, dar și riscuri.

Nu se știe dacă sau mai bine “când” statele o să încerce să facă puțină ordine. Pe de altă parte, structura tehnolgică este făcută pentru a scăpa de orice control și, evident, de orice posibilitate de impozitare. Nu întâmplător, mulți investitori consideră bitcoin-ul mai sigur decât aurul.

Nu este clar felul în care statele o sa încerce să preia controlul asupra acestei noi evoluții a banilor. Să nu uităm că “banii” nu sunt decât o convenție și este ușor de imaginat că atunci când monedele erau de aur, primii bani din “hârtie” ar fi fost primiți cu aceeași indiferență și neîncredere ca bitcoin.

Acum puteți alege să așteptați ca regulile să fie clare și ca statul să vă explice ce și cum aveți de făcut pentru a folosi o monedă virtuală, care vor fi drepturile, obligațiile și garanțiile. Desigur, primul obiectiv va fi să se scape de anonimat.

Sau să fiți printre primii care vor fi informați și care vor reuși să profite de oportunitățile imense oferite de situația care există.

Eu o să fac partea mea și dincolo de câteva articole pe tema asta unde vom lămuri conceptele de bază, am în pregătire un webinar gratuit și un curs complet în care o să vă ghidez pas cu pas în această lume misterioasă și fermecătoare a banilor virtuali cu care o să cumpărați, bineînțeles lucruri și servicii reale.

Vă aștept!

Articol scris de Bruno Medicina – trainer curs online Bitcoin si Criptovaluta

2 thoughts on “Ce este bitcoin?”

  1. LEORDEAN ALEXANDRU

    Daca eu tranzactionez cu 20 de dolari, timp de o ora, pe BITCOIN, inseamna ca tranzactionez similar ca pe perechea EUR/USD sau pe perechea GBP/USD sau…?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *