Caută
Close this search box.

Ce este mindfulness dincolo de o practică spirituală?

ce este mindfulness

Ce este mindfulness?

Bună, dacă ai ajuns aici înseamnă că ești interesat de ce este mindfulness. Presupun că nu ai fost trimis de doctor sau de, Doamne ferește, judecator 🙂 ci doar ți-ai urmat curiozitatea și dorința de cunoaștere. Nimeni nu își irosește benevol timpul atât de puțin și prețios făcând ceva ce nu îi place. Cred că ești interesat de acest lucru atât de la moda numit, mindfulness. Nu ești singurul/singura și cred că meriți să primești o explicație simplă și sinceră pentru a putea alege în cunoștiință de cauză.

Dar ce este mindfulness-ul?

Ce reprezintă cuvântul ăsta care pare să devină din ce în ce mai prezent în vocabularul nostru?
Este știință sau este o practică ezoterică născută în îndepartata Asie? Ce este mindfulness – ul cu adevărat?

De ce apelează oamenii la mindfulness?

Există diferite interpretări și câteva preconcepții legate de mindfulness. Teoreticienii au fost interesați să afle motivațiile celor care practică mindfulness pentru a întelege ce este mindfulness, ce face această tehnică atât de populară în ultima perioadă. S-au aplicat chestionare în diferite grupuri de practică. Este drept, chestionare care cuprindeau întrebari cu motive intuite de cercetători, care au relevant în urmatoarele categorii ca fiind cele mai frecvente (date preluate din cursul De-Mystifying Mindfulness – Universiteit Leiden) :

  • 45 % dintre respondenți doresc să descopere tehnici care să îi ajute să reducă anxietatea și stresul din viata cotidiana;
  • 30% dintre respondenți îți doresc să își sporească starea de bine și de liniste interioară;
  • 30% dintre respondenți vin la recomandarea unei persoane în care au încredere;
  • 5% dintre respondenți vin în cautarea unei căi spirituale pentru a se regăsi pe sine;

Este foarte interesant să observăm că numărul celor care apelează la mindfulness din motive spirituale, indiferent cum definim spiritualitatea, este destul de mic, ceea ce este foarte interesant dacă ne gândim la principalele prejudecăți cu privire la mindfulness.

Poate acum este momentul să te oprești un pic din lectura și să iți oferi un moment de introspecție în care să te întrebi ce crezi tu ca este mindfulness-ul. De ce îți dorești să studiezi mindfulness? Faci parte dintr-o categorie enumerată mai sus sau ai altă motivație? M-aș bucura dacă ai împărtăși viziunea ta cu mine printr-un comentariu mai jos de maxim 50 de cuvinte care să explice ce este mindfulness – ul pentru tine.

Cum „a apărut” Mindfulness-ul?

După ce ai făcut micul exercițiu de clarificare a motivației tale cu privire la mindfulness, putem să mergem mai departe în incercarea de a clarifica subiectul împreună. Introducerea termenului în mainstream-ul gândirii occidentale îi este atribuită lui Jon Kabat-Zinn. Acesta din urmă, a integrat și adaptat metodele de meditație orientale la modul de viață occidental și a creat o metoda proprie de reducere a stresului și durerii prin tehnici de mindfulness. De asemenea, psihoterapeuții de orientare cognitivă au studiat și integrat în demersul terapeutic tehnicile de meditație de tip mindfulness observând astfel, o serie de beneficii majore rezultate în urma practicii de un număr semnificativ de clienți.

Am început prin a-ți vorbi despre aceste demersuri, deoarece una din prejudecățile cele mai întalnite legate de mindfulness este cea a lipsei fundamentului științific. Într-o epocă dominată de gândirea logico-rațională, meditația mindfulness este privită ca tehnică ezoterică, supranaturală și lipsită de validare științifică. În general, în cadrul publicului larg se crede că mindfulness te va transforma fie într-un călugar seren, fie într-un samurai neînfricat sau într-un corp lipsit de sentimente și emoții.

Din fericire, mindfulness nu face nimic din cele de mai sus. Nu o să levitezi, nu o să îți mortifici corpul printr-o disciplină rigidă și nici nu o să navighezi prin viață absolut impasibil și inert. Răspunsul la intrebarea „ce este mindfulness?” este mult mai simplu și vezi de ce:

Meditația mindfulness o să te facă doar mai prezent în viața ta.
Emoțiile vor rămane la locul lor, durerea te va vizita din când în când, o să răcești, o să râzi, o să plângi dar toate astea nu te vor mai afecta atât de mult pentru că vei învăța să le controlezi.

De ce se întamplă asta?
Îți voi explica, pas cu pas, de unde pleacă toate acestea! Ești aici cu mine? Pentru că partea cea mai interesantă urmează chiar acum.

Neuroplasticitate și mindfulness

Pentru a înțelege, trebuie să fac recurs la termenul de neuroplasticitate. Pe scurt, neuroplasticitatea definește capacitatea creierului de a se schimba și a evolua. Studiile MRI, scanările SPECT și EEG-urile dovedesc că tehnicile de mindfulness influențează atât structura creierului, cât si modul acestuia de funcționare.
Am discutat teorie destul, nu crezi? Te invit să facem un exercițiu împreună care te ajută să înțelegi mai bine, să simți!

Ca să vedem cum functionează, o să te rog să te așezi comod și să închizi ochii (dar după ce citești exercițiul) 🙂
Acum, imaginează-ți o pajiște verde;
Vizualizează o persoană mergând pe acea pajiste (poate fi cineva drag ție);
Privește ce se intamplă cu iarba sub pașii săi.
Acum, vizualizează mai multe persoane mergând pe pajiște în diferite direcții.
Pe traseele cele mai folosite, ce crezi că se va intâmpla? Exact! Iarba se va usca și va pieri în timp. Acolo unde a fost o pajiște verde, acum au apărut cărări în diferite direcții…

Așa funcționează și neuroplasticitatea. Prin repetiție se formează cărări care, în cazul activității cerebrale, se traduc prin gânduri, emoții, sentimente.

Tehnicile mindfulness, te ajută să ajustezi aceste cărări, să formezi altele noi, să te reinventezi.

În concluzie, ce este mindfulness?

Mindfulness este știință sau tehnică spirituală? Sincer, este un pic din amandouă, în sensul că efectul său este dovedit științific, dar explicația la intrebarea „de ce functionează?” nu este în totalitate științifică.

Un lucru este sigur, practicând mindfulness iți poți îmbunătății starea generală de bine, atât fizică cât și psihică. Tot ceea ce trebuie să faci este să înveți, apoi să experimentezi. Dacă, vei avea curiozitatea să abordezi practica mindfulness ca pe un experiment științific, vei putea să îi observi beneficiile sau, de ce nu, vei putea să combati mindfulness-ul din perspectiva celui care stie și a fost acolo.

Scris de Marius Dumitrenco Keller
Trainer Curs Mindfulness

curs-mindfulness

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!