Deşi clauza referitoare la perioada de probă nu este o clauză obligatorie într-un contract individual de muncă, ci, din contră, aceasta este o clauză facultativă, în practică, părţile contractante stabilesc de cele mai multe ori o astfel de clauză având în vedere utilitatea acesteia.
Din această perspectivă, prin stabilirea unei perioade de probă, angajatorul poate să constate dacă persoana selectată în urma procesului de recrutare şi selecţie posedă cunoştinţele şi abilităţile raportate la funcţia pe care a fost angajată şi, dacă, într-adevăr aceasta este persoana potrivită pentru organizaţia respectivă. Pe de altă parte, salariatul nou angajat are posibilitatea, în această perioadă, să constate dacă se poate integra în organizaţia respectivă şi dacă aceasta răspunde aşteptărilor sale.
În ceea ce priveşte reglementarea referitor la perioada de probă, pe aceasta o regăsim în art. 31-33 din Codul muncii.
Potrivit art. 31 alin. 1 din Codul muncii, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere; regula respectivă este valabilă în cazul încheierii unui contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată.
Referitor la verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap, aceasta se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice (art. 31 alin. 2 din Codul muncii).
Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu (art. 31 alin. 5 din Codul muncii).
Modalitatea de efectuare a stagiului prevăzut la art. 31 alin. 5 din Codul muncii se reglementează prin lege specială.
De reţinut că pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă. Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase.
Menţionăm faptul că, pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă şi că perioada de probă constituie vechime în muncă.
Reţinem şi faptul că, potrivit art. 31 alin. 3 din Codul muncii, pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
Observăm că dispoziţiile Codului muncii cu privire la notificarea prevăzută de art. 31 alin. 3 nu prevăd expres formalitatea comunicării notificării către salariat, care ar trebui să fie anunţat despre intenţia angajatorului de a înceta unilateral contractul individual de muncă. Totuşi, pornind de la semnificaţia semantică a termenului de notificare şi de la scopul introducerii acestei modalităţi de încetare a raporturilor de muncă, practica judiciară a apreciat că este necesară comunicarea notificării către salariat. Cu toate acestea, tot practica judiciară a statuat că, necomunicarea notificării nu are drept semnificaţie lipsirea acesteia de efectul încetării raporturilor de muncă, ci are doar o semnificaţie strict procedurală.
În ceea ce priveşte data la care trebuie emisă notificarea angajatorului către salariat privind încetarea contractului individual de muncă în perioada de probă, practica judiciară a statuat că, pentru a se încadra în prevederile dispoziţiilor art. 31 alin. 3 din Codul muncii, această dată trebuie să fie cuprinsă în cadrul perioadei de probă (până la expirarea perioadei respective). În acest sens reţinem că, dacă perioada de probă expiră, raporturile de muncă angajator-salariat nu mai pot înceta, exprimând voinţa unilaterală a angajatorului (sau a salariatului), ci pot înceta doar prin concediere (sau demisie).
Legiuitorul arată că perioada în care se pot face angajări succesive de probă ale mai multor persoane pentru acelaşi post este de maximum 12 luni. Pe cale de consecinţă, în situaţia în care, timp de 12 luni consecutive, niciuna dintre persoanele angajate de probă nu a corespuns postului respectiv, angajatorul va fi nevoit ca pe următoarea persoană pe care o angajează pe acel post, după trecerea celor 12 luni, să o angajeze fără perioada de proba.
Potrivit art. 85 din Codul muncii, salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
- 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
- 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
- 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
- 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
Reţinem şi că, potrivit art. 97 din Codul muncii, prin contractul de muncă temporară se poate stabili o perioada de proba pentru realizarea misiunii, a cărei durată nu poate fi mai mare de:
- 2 zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporară este încheiat pentru o perioadă mai mică sau egală cu o lună;
- 5 zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporară este încheiat pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 luni;
- 15 zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporară este încheiat pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
- 20 de zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporară este încheiat pentru o perioadă mai mare de 6 luni;
- 30 de zile lucrătoare, în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului de muncă temporară mai mare de 6 luni.
[divider style=”11″]
Articol scris de Mădălina Moceanu – trainer Extreme Training
“În cursul activităţii desfăşurate am dobândit suficientă experienţă practică, am acumulat o multitudine de cunoştinţe şi informaţii utile în domeniul legislaţiei muncii, a resurselor umane (şi nu numai!) pe care îmi face plăcere să le împărtăşesc şi celorlalţi care sunt animaţi de dorinţa de cunoaştere, de învăţare şi perfecţionare continuă”.
Specialist cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul dreptului, inclusiv al dreptului muncii, colaborând cu societăţi atât din mediul privat, cât şi din cel public.
Curs Inspector Resurse UmaneOrașele în care se organizează acest curs sunt: |
Curs Manager Resurse UmaneOrașele în care se organizează acest curs sunt: |
București | București |
Brașov | Brașov |
Cluj-Napoca | Cluj-Napoca |
Timișoara | Timișoara |
Constanța | Constanța |
Iași |
Buna ziua,
In cazul in care am contract individual de munca pe perioada nedeterminata cu clauza de formare profesionala si am un curs urmat in perioada de proba, iar in luna a 3 vreau sa plec, trebuie sa restituit contravaloarea cursului?
Buna ziua,
Clauza de formare, odată semnată, intra în vigoare. Se poate renegocia cu angajatorul, iar dacă acesta o declina, angajatul poate pleca fără sa plătească. Dacă pleacă, nerespectând angajamentul de plată, angajatorul se poate îndrepta împotriva fostului angajat în instanță. Încă un aspect: angajatorul nu poate reține din salariu sumele datorate, fără acordul salariatului.
Va dorim mult succes si speran ca aceste informatii sa va fie de folos!
Buna ziua,
Am mers pe incredere cu angajatorul meu, dupa ce am stat 2 spatamani acasa in medical cu COVID au zis ca incetam colaborarea, eu vrut demisia mea dar nu am acceptat sa pot lua somaj, mi-au propus cu desfiintare de post, am fost de acord, dar au revenit si au spus ca e multe acte de completat e complicat pentru ei si sa imi dau demisia, sa ma angajeze pe alta firma si de acolos a nu trec perioada de proba, imi dau notificare si asa pot lua somaj, am zis ca facem cu le e lor mai bine, printre altele mi-au trecut un salariu mult mai mic, dar nu am zis nimic nici de asta. Nu am mai luat niciodata somaj, vechime peste 10 ani in munca.
1. Pot lua somaj cu notificare ca nu am trecut perioada de proba?
2. Salariul mai mic pe ultima luna imi scade somajul simtitor?
Buna ziua! Am fost angajat la o firma pe perioada nedeterminata începând cu 04.05.2021,90 zile perioada de proba.as dori să știu dacă în aceste 90zile pot renegocia salariul și dacă beneficiez de aceleași bonificații salariale primite de colegii care au peste 6 luni +1 in firma? Menționez că am fost informat la semnarea contractului că după 3 luni se face o medie a depășirilor lunare și se acorda bonificații salariaților. Din ce am aflat de la colegi aceasta s ar da la noii angajați după 7luni nicidecum după 3 luni. Mulțumesc!
Buna ziua,
Dacă în contract nu este stipulat altfel, poți negocia oricând salariul. Atenție, însă, că în felul acesta este posibil să devii indezirabil și incomod pentru angajator, iar în perioada de probă colaborarea poate înceta, de pe o zi pe alta, fără preaviz sau alte explicații, doar printr o simplă notificare.
Mult succes!
Buna seara! Am fost angajat pe 6 Ianuarie la o multinationala care are ca domeniu de activitate turismul. La inceputul lunii Martie contractul a fost suspendat pe motiv de forta majora. (inca figuram ca angajati pentru companie). Contractul a inceput pe 6 Ianuarie si se termina pe 6 Aprilie. As dori sa stiu daca contractul meu poate benificia de somaj tehnic? Ce se intampla dupa finalizarea acestei perioade de proba? (teoretic nu voi figura ca angajat?). Multumesc
Buna ziua!
Contractul fiind pe perioada determinata va inceta in data de 6 aprilie 2020, conform art 56 alin i din Codul muncii , respectiv ,, la data expirarii CIM incheiat pe durata determinata,,.Ramane la latitudinea angajatorului daca va prelungeste contractul de munca sau nu.
Intelegem din mesajul dvoastra ca este vorba despre aceasta forma de contract de 3 luni pe durata determinata, nu despre o perioada de proba de 90 de zile la un contract individual de munca pe durata nedeterminata.
Daca este vorba despre incetarea unui CIM pe durata determinata si aveti in ultimii 2 ani 12 luni lucrate EFECTIV , 8 ore pe zi, solicitati de la angajator suport ca sa va inregistrati ca somer. ( nu somaj tehnic). Aveti la dansii aproape 2 luni lucrate si mergeti la ceilalti angajatori si solicitati adeverinta pentru somaj ( Anexa 26 la legea 76/2002).
Nu trebuie sa aveti venituri mai mari de 510 lei/luna ( adeverinta ANAF) si medicul de familie trebuie sa va elibereze o adeverinta ca sunteti apt de munca. Cu acestea va duceti la AJOFM/ANOFM ( nu stim din ce oras sunteti).
Succes!
buna ziua! de pe data de2martie am inceput sa lucrez la o firma , contract individual de munca, perioada nedeterminata, sunt in perioada de proba. Acum o zi am fost notificata ca din cauza veniturilor scazute , datorita contextului epidemiologic actual, mi se propune sa semnez un act aditional in care sa fie mentionata o alta suma mult mai mica , minimul pe economie , atat cat va dura starea de urgenta. Patronul mi-a porpus sa primesc restul banilor in mana, la negru. Nu sunt de acord cu asa ceva , dar cred ca se pregateste sa intram in somaj tehnic si il avantajeaza sa avem salarii cat mai mici . Altfel, mi-a zis ca imi desface contractul ( fiind in perioada de proba nu trebuie motivatat, nu? ) Mi se pare o situatie abuziva , dar nu stiu ce drepturi am si cum s procedez in aceasta situatie.
Fiind CIM pe o perioada nedeterminata, aveti 90 de zile calendaristice ca perioada de proba. Angajatorul va poate inceta CIM printr-o simpla notificare, aceasta nu trebuie justificata . Depinde de dvoastra daca vreti sa ramaneti angajata si sa semnati acel act aditional, orice modificare a salariului poate fi propusa de catre angajator in aceasta situatie de criza. Si nu numai in aceste situatii, daca exista un context economic nefavorabil la nivel national.
Prpunerea de scadere a salariului este agreata in aceasta situatie de forta majora, este oricum un efort pe care il face un angajator ca sa isi plateasca totusi angajatii. Poate sa ajunga la concedieri masive si atunci situatia este si mai grava pentru angajati.
Diferenta la salariu poate fi platita ca si prime, comisioane, bonusuri, nu la ,,negru,, , cum spuneti dvoastra.
Ramane la latitudinea firmelor ce procedura vor aplica. Nu comentam acest lucru, este o situatie foarte grava pentru toata lumea.
A doua varianta este sa solicitati dvoastra incetarea CIM in perioada de proba si ramaneti fara job, nu aveti dreptul nici la somaj.
In speranta ca veti alege cea mai buna varianta, va dorim succes!
La sfarsitul lunii martie 2020 ar trebui sa incep un nou loc de munca: contract perioada nedeterminata, perioada de proba de 3 luni.
In contextul declararii starii de urgenta la nivel national datorita pandemiei COVID19, angajatii de la noua companie lucreaza de acasa si activitatea s-a restrans. Mi-au transmis ca va fi dificil sa incep la data stabilita. Angajatorul mi-a propus urmatoarele: modificarea datei cand incep munca (desi e greu de estimat in conditiile actuale) sau sa fac eu o cerere de concediu fara plata (aceasta solutie mi-a fost indicata ca ar fi cea preferata).
Concediu fara plata din cate am citit nu prea se aplica. Ce optiuni as avea in acest moment?
Multumesc anticipat de raspuns.
Buna ziua,
Depinde de ceea ce va doriti si dumneavoastra. Concediul fara plata este legal in aceasta situatie, iar in aceasta perioada va puteti cauta un alt loc de munca , intr -o organizatie care nu are probleme. Daca intrati in concediu fara plata macar sunteti angajat/a si cand se rezolva problemele la nivel national aveti un loc de munca. Dar situatia poate dura luni de zile.
Daca ati semnat deja contractul individual de munca firma trebuie sa va trateze ca pe angajatul ei.
Nu puteti sa intrati in somaj? Daca de la celalalt loc de munca nu ati plecat prin demisie sau acordul partilor, ci la termen pentru CIM pe durata determinata, le puteti solicita o adeverinta pentru somaj daca aveti 12 luni lucrate in 2 ani.
Multumim si mult succes!
Buna ziua, Sunt angajata pe perioada de proba incepand din 06.01.2020, daca dupa incetarea perioadei de proba nu vreau sa prelungesc contratul de munca, exista posibilitatea de a intra in somaj ? Mentionez ca am intrerupere doar 2 saptamani intre vechiul loc de munca si cel nou, deci am cotizat in ultimele 24 de luni la fondul de somaj . Multumesc
Stimata doamna,
Conform legii 76/2002,
La ART.17 este specificat faptul ca beneficiaza de indemnizatie de somaj perrsoanele carora:
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;
Deci dvoastra nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca initiati incetarea contractului individual de munca.
Ca motive neimputabile: desfiintarea locului de munca din motive economice, incetarea CIM la termen.
Multumim!
Buna, sunt angajat de o săptămana si am perioada de proba de 90 de zile. In contract am o clauza ca nu pot lucra la o firma concurenta o perioada de 1 an de zile. Dacă plec in perioada de proba se mai aplica aceasta clauza? Multumesc
Buna ziua,
Conform Codului muncii, aceasta clauza se numeste Clauza de neconcurenta si ea este valabila dupa incetarea CIM doar daca angajatul primeste o indemnizatie lunara timp de maxim 2 ani. In mod normal angajatorii nu pot solicita fostilor salariati sa lucreze in anumite firme decat daca respecta clauza conform Codului muncii. Dvoastra nu ati precizat daca este sau nu prevazuta si o indemnizatie lunara in textul din CIM.
Nu stim in ce conditii ati semnat dvoastra CIM -ul si nici care sunt elementele negociate la angajare, va rugam sa discutati acest lucru cu cei de la firma.
In legislatie este doar ceea ce va transmitem mai jos.
Art. 21. [clauza de neconcurenţă]
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
O zi excelenta !
Buna ziua in data de 11 feb 2019 am fost angajata pe perioada determinata perioada de proba fiind de 30 zile lucratoare .
As dori sa stiu daca perioada de training aste aceeiasi cu perioada de proba ?
Aceasta intrebare o adresez pentru ca la jumatatea anului in august2019 a fost dat un bonus proportional cu perioada lucrata in companie ,iar eu am luat un bonus calculat pe o perioada 3 luni ,explicatia fiind ca s-a luat in calcul o perioada de training de 3 luni (adica 90 zile lucratoare –perioada aferenta celor angajati pe perioada nedeterminata ?).
Aceasta decizie nu a fost comunicata angajatilor sub nici o forma (contract colectiv de munca ,contract individual de munca ,fisa postului care nu exista deloc )
Buna ziua,
Perioada de proba contine un plan de activitati pe care fiecare angajator il stabileste in functie de strategia afacerii, postul pe care este angajata persoana, nevoile din firma, nivelul echipei etc. Un angajat cu experienta poate lucra, altul va intra intr-un proces de mentoring, altul va studia, ca dvoastra.
Daca ati facut training 30 de zile lucratoare si ati fost platita, este in regula, dar vi s-a spus ca sunteti in perioada de proba cat timp ati fost instruita? Exista si posibilitatea ca sa fie curs+perioada de proba, adica 3 luni. Din mesajul dvoastra am dedus ca au fost 30 zile lucratoare de training si ca aceasta este perioada de proba.
Daca mergem pe varianta aceasta, avem:
Din februarie in august sunt aproape 6 luni. Trebuie sa discutati cu managerul dvoastra deoarece nu are cum sa puna egal intre perioada de proba de 30 zile lucratoare ( 6 saptamani, o luna si jumatate), aproximativ 45 calendaristice (plus week end -uri) si cele 90 de zile lucratoare ( 3luni) specifice perioadei de proba pentru un CIM cu durata nedeterminata.
Probabil dvoastra aveti peste 6 luni contractul de munca.
La un calcul simplu, activitatea lucrata era de: 6 luni – 1 luna si jumatate (curs) = 4 luni si jumatate lucrate.
Aceasta ar fi trebuit sa fie perioada evaluata pentru bonus ( plus, minus cateva zile, am aproximat).
O zi excelenta !
Buna ziua,
Angajat pe 25.07.2019 se afla in perioada de proba.El doreste sa inceteze pe 1 Octombrie, contractul, prin notificare scrisa. Persoana de la Resurse Umane, o sa fie in concediu in acea perioada si nu are cine sa-i declare incetarea in Revisal. Intrebarea mea este:daca ii facem/ isi face notificare scrisa de incetare pe 26 sept., asta inseamna ca tot pe 26 i se declara in Revisal?Si daca lucreaza pe 26 si isi face lichidarea la sf. zilei, o sa il platim pana pe 26 sept. Si tot pe 26 ii facem si declararea incetarii in Revisal?Vreau sa distingem bine, data cu care se face notificarea, ultima zi de lucru/plata, cu ce data se declarara in Revisal?
Va multumesc!
Buna ziua,
Conform Hotararii Nr. 905/2017 din 14 decembrie 2017 privind registrul general de evidență a salariaților, art 4 (1), litera f) – data și temeiul legal al încetării contractului individual de muncă se transmit cel târziu la data încetării contractului individual de muncă/la data luării la cunoștință a evenimentului ce a determinat, în condițiile legii, încetarea contractului individual de muncă.
Multumim si mult succes!
Buna seara. M-am angajat la o firma pe o perioada nedeterminata ,cu perioada de proba de 90 zile . In contract se mai specifica si de preavizul de 20 zile lucratoare. Am depasit perioada de proba cu 5 zile iar acuma vreau sa imi dau demisia la zi. Am dreptul la demisia la zi in acest caz ?
Buna ziua,
Demisia este un act unilateral. Trebuie sa respectati perioada de preaviz de 4 saptamani deoarece este prevedere contractuala. Sau puteti sa solicitati angajatorului incetarea CIM prin art 55 lit b, respectiv cu acordul partilor, la o data stabilita de comun acord cu acesta.
Multumim si dupa amiaza frumoasa!
Buna ziua,
In legislatia muncii nu este prevazuta o asemnea clauza de non-demisie.
In perioada de proba se poate incheia relatia contractuala de ambele parti printr-o notificare, nu demisie.
Dumneavoastra daca ati semnat un asemnea document trebuia sa analizati foarte bine continutul acestuia.
Dar este posibil sa fi incheiat o clauza de formare profesionala, si atunci este posibil sa acoperti suma pe care angajatorul a platit-o pentru un program de formare.
Art 31 Codul muncii
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
Multumesc,
buna. daca sunt concediata in perioada de proba beneficiez de somaj?
Buna ziua,
Beneficiati de somaj doar daca aveti un stagiu de cotizare de 12 luni din 24 de luni ((legea 76/2002).
Multumim!
Buna ziua!
Va rog sa -mi spuneti ,daca pot beneficia de zile libere in perioada de proba(3 luni). Sunt angajat de 2 saptamani. Programul de munca zilnic este 6 ore/zi de luni pana vineri, iar in week-end lucrez cate 12 ore/zi,iar in urmatorul week-end sunt liber.
Multumesc!
Buna ziua,
Reglemantarile codului muncii in ceea ce priveste raportul de munca in perioada de proba, dar si dupa finalizarea acesteia, nu face diferente privind programul de munca, acordarea zilelor libere salariatului, salarizare, alte drepturi si obligatii.
O zi frumoasa!
Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti daca angajez o persoana care a mai fost salariatul societatii noastre si a plecat, in noul CIM ii mai trec perioada de proba?
Multumesc?
Buna ziua,
La încheierea unui nou contract individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru o functie de executie / 120 de zile calendaristice pentru o functie de conducere.
Multumim si o zi placuta!
Buna ziua,
Sunt angajata pe o perioada nedeterminata, in momentul de fata fiind in perioada de proba de 90 de zile. Deja am comunicat managerului ca doresc sa plec insa acesta mi-a spus ca trebuie sa stau in preaviz 20 de zile. Este posibil? Si imi va fi comunicata o copie dupa demisie sau pot cere o adeverinta din care sa rezulte ca nu mai sunt angajata lor? Multumesc frumos.
O zi buna!
Buna ziua,
Conform art. 31 din Codul Muncii al Romaniei, „Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia”.
De asemenea, pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
O zi frumoasa!
Buna seara.Mi-am dat demisia in cele 90 de zile din perioada de proba.(După 2 luni)Cand am facut cererea la contabilitate mi-au zis că nu imi dau bonurile de masă pentru ca nu mai am dreptul.Precizez faptul ca am citit contractul de munca si un contract nu era stipulate nicăieri acest fapt.Au dreptul sa imi oprească bonurile de masă?Multumesc anticipat!!!
Buna ziua,
Nu v-ati dat demisia, ci ati facut o notificare de incetare a CIM-ului in perioada de proba. Aveti dreptul la un numar de bonuri de masa direct proportional cu numarul de zile efectiv lucrate.
O zi cat mai placuta!
Buna lucrez de 1 an si 2 luni si inca nu sunt permanent legal dupa cat timp te face permanent
Buna ziua,
Din intrebarea dumneavoastra inteleg ca sunteti angajata cu contract de munca pe perioada determinata, dar nu precizati durata acestui contract (conform codului muncii, contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni). Asadar, durata contractului de muncă poate fi modificat numai printr-un act aditional, cu acordul părţilor.
O zi frumoasa!
Buna ziua !
Sunt angajat cu cobtract detetminat cu o perioada de proba de 90 de zile .
Doresc incetarea contractului prin art 31 .
Mentionez ca am respectat contractul timp de 60 de zile
In acest caz angajatorul este obligat sa plateasca si concediul legal de 3.5 zile … ?
Buna ziua,
Da. Concediul de odihna reprezinta un drept al angajatului. Veti intra in CO sau veti primi indemnizatia aferenta. Depinde cate zile de Co aveti trecute in Contractul Individual de Munca.
Formula de calcul este -( N zile CO/12 )x luni lucrate efectiv.
Când faceti notificarea de incetare a CIM, in perioada de proba solicitati si plata indemnizatiei pentru zilele de CO la care aveati dreptul.
O zi frumoasa!
Am o situatia care imi este relative neclara. Sunt angajata cu CIM datat 29.12.2016, prima zi efectiva de lucru fiind 3 ianuare 2017. in contract abia acum am constatat ca este stipulate 90 zile LUCRATOARE perioada de proba.
din cunostintele mele, cel mult pentru un post de executie este 90 zile calendaristice
va intreb, deoarece am aflat de curand ca sunt insarcinata, si nu stiu daca am acoperirea sa pot declara prin adeverinta scrisa 🙂
Buna ziua!
« Potrivit Art. 31 din Codul Muncii, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie. Asadar, pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă. »
Puteti detalia putin mai mult aici? Exista posibilitatea sa se calculeze perioada de proba si altfel decat este stipulat in Codul Muncii sau asta ar insemna ca este ilegal?
In cazul in care declari sarcina in perioada de proba exista legalitatea notificarii contractului de catre angajator?
Care este practica si care sunt sansele din punct de vedere legal ca angajata sa aiba castig de cauza intr-un astfel de caz?
Buna ziua,
Conform articolului 31 din codul muncii ,,Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere. Legat de notificarea initiata de angajator privind incetarea contractul individual de muncă, fără preaviz si fără a fi necesară motivarea acesteia, este o actiune legala (art. 31 din CM). In cazul in care considerati ca v-au fost incalcate drepturile puteti actiona in instanta decizia angajatorului.
O zi frumoasa!
Buna ziua,
Doresc sa stiu daca pe perioada preavizului de demisie contractul de munca se suspenda daca iau concediu fara plata. Multumesc
Buna ziua,
În situaţia în care, în perioada de preaviz, contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia situaţiei privind absenţele nemotivate ale salariatului, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum şi prin regulamentul intern.
Conform art 54 din codul muncii, contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
Multa bafta!
Buna seara! Sunt angajata de o saptamana… de pe 10 martie.. insa salariul se primeste odata pe luna, fiind pe 25 ale luni… eu nu il voi primi acum, ci tocmai in aprilie… eu fiind in perioda de proba 3 luni de zile… daca anagajatorul decide ca nu sunt potrivita postului, banii ii voi primi, si pe acele 2 saptamanii? Multumesc
Buna ziua,
Teoretic ar trebui ca sa primiti banii din partea angajatorului.
O zi cat mai frumoasa!
Buna seara! sunt angajata de 2 saptamanii, de pe data de 10 martie..insa nu sunt platita pe aceste 2 saptamanii… salariul fiind doar o data pe luna, pe 25 ale lunii… urmand sa iau salariul tocmai in aprilie pe 25… as vrea sa va intreb, eu fiind in perioada de proba, de 3 luni de zile… daca directorii considera ca nu sunt potrivita postului, banii pe acele 2 saptamnii, ar trebui sa mi dea?? Multumesc frumos
Buna ziua,
Teoretic ar trebui sa primiti aceasta suma de bani.
O zi cat mai frumoasa!
Buna ziua! Am fost „angajat” din data de 09.01.2017 la o firma de imobiliare, pe functia de asistent manager, cu atributii de agent imobiliar. Am scris angajat in ghilimele, deoarece nu am primit niciun cim, absolut nimic, in schimb, mi-au luat documentele pentru angajare, si pe 20.01, m-au pus sa fac cere pentru o zi de concediu, pentru data de 23.01, pentru ca oricum, pe 24.01 a fost sarbatoare legala. Luni, pe 13.02, mi-au comunicat verbal sefii, ca incepand de a doua zi, 14.02, postul este ocupat pentru mine, ca am fost in perioada de proba, si m-au pus sa-mi dau demisia. Intrebarea mea pentru dumneavoastra este urmatoarea: este legal ce au facut; cum au procedat de la inceput??
Ce este de facut in situatia actuala?
Astept raspunsul dvs!
O zi frumoasa! 🙂
Buna ziua,
In primul rand trebuie sa verificati daca a existat sau nu un CIM. Dvoastra spuneti ca nu ati semnat nimic, deci perioada lucrata la aceasta firma nu a fost inregistrata nici in format hartie si nici in Revisal. Daca nu aveati CIM nu v-ar fi pus sa faceti o cerere de concediu de odihna si nici sa va dati demisia. De fapt era vorba de o notificare in care dvoastra solicitati incetarea CIM in perioada de proba. Daca nu o faceati dvoastra o putea face angajatorul.
Concluzie – daca ati fost angajat cu CIM incetarea se putea produce in perioada de proba la initiativa uneia din parti. Puteti solicita o adeverinta de vechime sau un extras din Revisalul national ( REGES). Nu uitati ca aveti nevoie si de o copie a CIM.
Succes!
Buna ziua, Sunt interesată sa știu dacă îmi pot da demisia la zi fără a respecta perioada de preaviz in cazul unui contract pe o perioada determinata. Doresc sa precizez ca sunt angajata prin firma de recrutare ! In momentul actual sunt in concediu medical din cauza unui accident. Îmi pot da demisia la sfârșitul concediului medical,deoarece capacitatea fizica nu îmi permite sa mai lucrez ? Mulțumesc
Buna ziua,
In situatia in care sunteti angajata cu CIM pe durata determinata puteti sa va dati demisia.
Puteti sa solicitati insa companiei incetarea CIM prin acordul partilor, conform art 55 alin b din Codul muncii. Nu este necesara perioada de preaviz in aceasta situatie. Nu are impact faptul ca ati fost recrutata printr-o firma de recrutare.
Dar daca solicitati angajatorului sa mergeti la controlul de medicina muncii si acesta ajunge la concluzia ca sunteti inapta in ceea ce priveste desfasurarea activitatii, CIM va inceta conform art de mai jos .
Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
Daca angajatorul doreste sa renunte la perioada de preaviz, puteti sa va depuneti demisia .
Art. 81 din Codul muncii
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
O zi excelenta !
Buna ziua,
M-am angajat in 7 noiembrie 2016, pe o perioada determinata de trei luni(pana in 7 feb 2017), in momentul angajarii eram in somaj, ce pot face ca sa revin in somaj, nu vreau sa-mi prelungesc contractul. Care sunt pasii de urman, cand si cum trebuie sa notific firma ca nu mai vreau sa semnez un alt contract ? Pot ei sa-mi faca necaz pana la terminarea contractului sa nu mai pot intra in somaj ? Multumesc anticipat !
Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, suspendarea calitatii de somer, respectiv a plăţii indemnizaţiei de şomaj acordate beneficiarului, se face la data încadrării în muncă, conform legii, pe perioadă determinată de cel mult 12 luni. Contractul individual de munca mentionat de dumneavoastra este incheiat pe o perioada determinata de 3 luni, urmand sa inceteze la finalul termenului mentionat, respectiv in data de 7 februarie 2017. Niciun contract de munca nu se poate prelungi decat cu acordul partilor. Asadar, la finalul celor 3 luni, nu trebuie sa notificati firma privind incetarea contractului dumneavoastra de munca deoarece acest contract inceteaza de drept la data mentionata mai sus, iar angajatorul nu va poate obliga sa mentineti raportul de munca sau sa faca “probleme” ce va pot afecta drepturile sociale.
Referitor la somaj, repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile mentionate mai sus, se face de la data depunerii unei cererii ( la agentia de somaj ), dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.
Buna ziua,
Sunt angajata din data de 4 oct la o firma, pe o perioada determinata de 3 luni, cu perioada de proba de 15 zile. Din pacate nu am reusit sa ma adaptez la noul post si doresc sa le transmit demisia mea doar printr-un email, pentru a nu vi nevoita sa ma deplasez din nou la locul respectiv si sa fiu certata de actualul sef ca de ce vreau sa plec. Va multumesc si astept raspunsul dvs.
Cu stima,
Gabriela
Buna ,ziua,
Deoarece perioada de proba este de 15 zile lucratoare, in acest interval trebuie sa va notificati angajatorul ca nu vreti sa continuati activitatea. Nu este demisie.
Notificarea trebuie trimisa dupa ce ati discutat cu managerul dvoastra deoarece neprezentarea la locul de munca poate fi considerata incalcarea disciplinei in munca.Noi nu stim de cand nu va mai prezentati la firma.
O zi excelenta !
Buna ziua. Vreau sa stiu daca angajatorul in perioada de proba de 90 de zile a.ti poate desface contractul de munca fara motiv si fara sa fi anuntat, plus ca el nu a respectat ziua salariala si a intarziat aproape 2 saptamani cu plata salariului in prima luna, in a doua luna am primit salariu numai lei in schimb diurna care este in Euro nu mai vrea sa o plateasca spunind ca nu a primit banii de la partea straina (noi find angajati in Romania cu detasare in Finlanda). Va multumesc..
Buna ziua,
Angajatorul poate notifica incetarea CIM in perioada de proba, fara a comunica motivele deciziei.
Codul muncii prevede urmatoarele:
Art. 31. – (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
….
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
Conform aliniatului 2, trebuia sa fiti anuntat printr-o nota scrisa urmata de decizia de incetare pe care trebuie sa o primiti.
Celelalte nemultumiri prezentate de dumneavoastra nu au legatura cu decizia luata de angajator si fac obiectul unei alte discutii, unele intarzieri in plata drepturilor ce vi se cuvin probabil fiind justificate de catre acesta.
Cu drag,
Manuela Trusca
are voie angajatorul sa nu dea tichetele pe perioada de proba
Buna ziua,
Conform aliniatului 4 din articolul 31 din Codul muncii, aveti toate drepturile din CIM sau Regulamentul intern/ Contractul colectiv de munca, daca exista in firma.
Art. 31. – (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
Dumneavoastra trebuie sa vedeti daca in contractul de munca sunt trecute aceste bonuri de masa. Daca nu, ramane la latitudinea angajatorului daca se dau sau nu.
Bonurile de masa sunt un beneficiu suplimentar asigurat de un angajator, nu un drept stabilit prin Codul muncii sau alta lege.
Cu drag,
Manuela Trusca
Buna ziua!
In speta in care sunt implicat, angajatorul a procedat la incetarea CIM, in perioada de proba de 90 de zile, operand in revisal incetarea CIM, inainte de a/mi comunica notificarea prevazuta de articolul mai sus invocat. Totusi respectiva notificare mi-a fost comunicata prin posta la 3 zile de la operarea in revisal. Intrebarea e daca am sanse reale in vederea formularii unei contestatii pe cale judiciara in vederea desfiintarii inscrisului intitulat notificare, exclusiv pentru nerespectarea procedurii: si anume intai comunicarea notificarii pe baza de semnatura si ulterior operarea in revisal.
Multumesc anticipat!
Buna ziua!
Art. 31. Codul muncii – ,,(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.”
Este important de stiut daca s-a comunicat totusi verbal aceasta decizie de incetare si de unde reiese faptul ca s-a inregistrat in Revisal cu 3 zile inainte de primirea notificarii. Acest document putea fi adus la cunostinta cand erati inca in firma. Daca v-a fost inmanata decizia de incetare a CIM , aici apare un paragraf conform caruia incetarea CIM se produce conform articolului 31 alin 3 din Codul muncii. Deci poate fi considerata de catre angajator ca aceasta este o informare.
Neexistand un format standard, initiat prin proceduri legale, al Notificarii de incetare a CIM in perioada de proba, angajatorul poate utiliza orice tip de document din care sa reiasa acest fapt. Probabil in Regulamentul intern sau in CCM au prevazut mai multe informatii pe aceasta speta.
Instanta poate constata modul de derulare al actiunilor, dar nu avem de unde sa stim ce alte documente pune la dispozitia acesteia angajatorul.
Sper ca v-am fost de folos.
Mnauela Trusca-trainer Resurse Umane
Buna ziua! a si dori sa stiu daca in perioada de proba de 90 de zile pot beneficia de concediu medical ,sunt programata pt o operatie ce nu o pot amina din motive medicale ,poate angajatorul sa imi desfaca contractul de munca daca il anunt?va rog raspuns urgent,va multumesc!
Concediul medical suspenda perioada de proba, dupa ce se revine din perioada de concediu medical se reia perioada de proba.
Angajatorul nu va inceta CIM pe acest motiv, dar este legal sa va anunte printr-o notificare scrisa faptul ca nu doreste continuarea perioadei de proba fara sa justifice aceasta decizie. Poate invoca orice alt motiv.
”Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia, potrivit articolului 31, alineatul 3 din Codul muncii”.
Depinde si cat dureaza acest concediu medical. Nu avem de unde sa stim daca angajatorul este dispus sa plateasca aceste zile, in special ca primele 5 zile le plateste din banii proprii, iar pentru urmatoarele zile va solicita rambursarea banilor de la FNUASS.
Va sfatuiesc sa fiti foarte sincer/a cu managerul dumneavoastra, in mod normal trebuia sa specificati acest lucru inca de la semnarea CIM daca stiati de mai mult timp de aceasta operatie. Ar fi stiut atunci ce planuri sa-si faca pentru echipa din care dumneavoastra faceti parte.
Daca inceteaza CIM in perioada de proba, va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate cu problema legata de plata concediului medical. Este posibil ca dumnealor sa suporte cheltuiala, daca aveti indeplinit stagiul de cotizare.
Va mai recomand sa analizati daca ati efectuat stagiul minim de cotizare pentru acordarea acestor drepturi, respectiv 22 zile realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Conditia stagiului de cotizare nu se aplica in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei si bolilor infecto-contagioase din grupa A.
Ar fi bine sa aveti de la fostul angajator (anterior celui la care faceti referire acum) o adeverinta cu numarul de zile de concediu medical si o adeverinta de vechime.
Buna ziua.
Vad ca articolul este putin mai vechi, dar sper totusi sa primesc un raspuns.
Ieri am incheiat perioada de proba printr-o notificare scrisa. Am inteles de la angajator ca urmeaza sa imi primesc salariul conform perioadei lucrate, dar tichetele de masa (care ar fi trebuit sa soseasca la finalul lunii iunie) nu imi vor mai fi date. Este adevarat ca nu se mai acorda tichetele de masa intrucat am incheiat perioada de proba? Din ce cauza nu se mai acorda? Mentionez ca am incheiat perioada de proba dupa o luna si o saptamana, iar salariul este virat pe data de 5 a fiecarei luni.
Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua, Simina,
Tichetele de masa se acorda pentru fiecare zi lucrata, indiferent in ce zi de luna inceteaza CIM si din ce motiv.
Ai dreptul la bonurile de masa dar nu avem de unde sa stim daca nu cumva angajatorul a prevazut in Regulamentul intern sau in alte proceduri interne faptul ca dupa incetarea CIM in perioada de proba nu se acorda bonuri de masa.
Daca functia de baza nu este la acest angajator, nu ai dreptul la bonuri de masa.
O zi excelenta !
Daca este obligatorie perioada de proba de 3-7 zile fara contract individual de munca fara plata?
Buna ziua!
Perioada de proba de 3-7 zile fara contract individual de munca fara plata nu este obligatorie, de fapt nu este legala! Nu exista o asemenea prevedere in Codul muncii.
Zi frumoasa!
Buna ziua ,
Am fost promovat acum 3 luni de zile , insa pe o perioada de proba .
Perioada de proba a incetat , nu s-a luat nici o decizie si nici o evaluare nu s-a facut .
Cum sa procedez in cazul in care nu primesc un raspuns din partea lor , din surse neoficiale au amanat decizia deoarece asteapta raspunsul unui potential angajat pe acest post .
Mentionez ca lucrez in firma de 5 ani de zile si am contract pe perioada nedeterminata .
Multumesc !
Buna ziua, Horia,
La schimbarea functiei, prin exceptie, se poate stabili o noua perioada de proba.
Trebuie sa verifici daca ai semnat actul aditional de schimbarea functiei si daca aceasta modificare s-a inregistrat in REVISAL. De asemenea trebuia semnata fisa de post pentru noua functie.
Daca esti angajat pe durata nedeterminata si perioada de proba s-a incheiat, esti pe noua functie in mod automat.
Nu exista termenul ,,amanarea” deciziei, dupa ce perioada de proba s-a incheiat, ocupi noua functie.
O zi excelenta !
Daca am fost în șomaj, și în perioada de proba am fost notificata de către angajator depresie încetarea contractului, mai pot primi șomaj?
Buna ziua,
Deoarece nu avem toate informatiile legate de: momentul intrarii in somaj, durata contractului (determinata sau nedeterminata) va oferim 2 variante:
– Daca ati fost in somaj si angajarea a fost facuta la expirarea perioadei in care ati primit indemnizatia respectiva, nu mai beneficiati de somaj deoarece nu aveti cele 12 luni aferente desfasurarii activitatii.
– daca momentul angajarii a intrerupt perioada de somaj, puteti beneficia de restul perioadei de somaj ramasa neefectuata doar in situatia in care angajatorul v-a notificat in perioada de proba; in aceasta situatie era obligatoriu sa depuneti la AJOFM/ANOFM o adeverinta de la angajator din care sa reiasa functia pe care ati fost angajat/a si perioada.
Dar pentru o clarificare a situatie va recomandam sa va adresati AJOFM/ANOFM ( nu stim din ce localitate sunteti).
O zi excelenta !
Daca m-am angajat fiind in somaj si nu am depasit perioada de proba pot sa fac o notificare?mai pot lua somajul la perioada ramasa vreo 6 luni
Buna ziua, Mugurel,
Daca notifici firma si renunti in perioada de proba la relatia contractuala nu mai poti beneficia de restul perioadei de somaj.
Orice incetare a unui CIM din initiativa angajatului duce la anularea dreptului de a primi indemnizatia de somaj. Fie ca perioada initiala de somaj ( dupa 12 luni de cotizare) fie dupa o intrerurepe a perioadei de somaj.
Sfatul nostru este sa astepti finalizarea CIM ( probabil este pe durata determinata , si dupa aceea vei relua perioada de somaj).
Este totusi bine sa te adresezi si ANOFM/AJOFM pentru a avea confirmarea acestei urmari.
O zi excelenta !
buna, as dori sa stiu, va rog daca nu mi s-a platit o parte din bani in perioada de proba, eu am plecat fara preaviz si nu am facut nici o notificare, mai pot recupera acei bani?multumesc anticipat
Buna ziua, Maria,
Conform Codului muncii -Legea 53/2003 revizuita
,,Art. 31. – (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice
pentru functiile de conducere.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate
inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate
obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in
regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.”
In perioada de proba nu exista incetarea CIM prin demisie cu preaviz,in aceasta situatie se aplica articolul de mai sus.
Daca nu ati depus un document prin care sa solicitati incetarea CIM, angajatorul fie a luat act de aceasta incetare in urma absentei dvoastra de la locul de munca, fie a aplicat o masura disciplinara datorita absentelor nemotivate .
In ambele situatii, daca ati fost prezenta zilnic o anumita perioada la o locatie stabilita prin contract si ati desfasurat activitati conform fisei de post, ati fost pontat si vi se cuvin drepturile salariale aferente.
O zi excelenta !
Am o mica nelamurire, in cazul in care eu trebuia sa iau salariul de exemplu in data de 15 ,nu l-am primit primind ca raspuns „asteapta sa incasam ,discutam maine” iar eu urmatoarea zi inaintez notificarea de incetare a contractului si tot nu primesc salariul ce este de facut?
Buna ziua!
Angajatul isi poate da demisia pe baza articolului 81 alin 8 din legea 53/2003 revizuita (Codul muncii).
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de munccă( deci si neplata salariului).
Tot in Codul muncii, la art 81 alin 2, este mentionat faptul ca angajatorul este obligat sa inregistreze demisia.
Cererea de demisie se face in 2 exemplare si se ia numar de inregistrare de la angajator. Separat se face o alta cerere, tot in 2 exemplare. In acest document trebuie sa apara foarte clar ca drepturile salariale aferente lunii nu au fost achitate si ca se asteapta plata acestora in contul angajatului sau in numerar. Pe acest document angajatorul trebuie sa dea o rezolutie cu data la care isi asuma plata salariului.
Daca nici in urma acestor demersuri salariul nu este primit in termenul agreat cu angajatorul, singura posibilitate este informarea ITM-ului local. Aceasta solicitare este confidentiala, dar nu stim daca este singurul angajat in aceasta situatie.
Acest document trebuie sa contina datele de identificare ale persoanei, numar de telefon, nume si adresa, firma si un scurt rezumat al situatiei.
ITM-ul se va sesiza si va solicita de la angajator informatii despre plata drepturilor salariale.
Buna ziua. voiam sa stiu daca legal perioada de training se plateste de catre angajator celui angajat.
Buna ziua,
Trainingul se plateste de catre angajator daca formarea profesionala se face la initiativa angajatorului (a se vedea art. 197-198 din Codul muncii); daca in schimb, salariatul are initiativa formarii profesionale, angajatorul poate plati fie in totalitate, fie in parte costuriloe formarii profesionale (a se vedea art. 199 din Codul muncii).
O zi excelenta !
Buna seara. M-am angajat de 2 luni si inca sunt in perioada de proba. Mi-am anuntat angajatorul ca doresc sa plec pe o x data , iar el mi-a spus ca asa ceva este imposibil si ca ma poate da in judecata. I-am explicat ca perioada de proba nu necesita preaviz dar refuza sa fie de acord.ce pot face? Multumesc !
Buna ziua, Irina,
Trebuie sa verifici in contractul individual de munca, la punctul L, cate zile au fost trecute ca perioada de proba. Daca au trecut cele doua luni, s-a incheiat perioada de proba. Poti sa inchei relatia contractuala cu cel tarziu o zi inainte de ultima zi trecuta ca perioada de proba ( ART. 31 – alin. 1, 2, 3, CM referitoare la CIM pe durata nedeterminata).
O zi excelenta !
Buna , am si eu nevoie ,urgent de un raspuns,un ajutor. Daca inainte de inceperea serviciului am parcurs un training organizat de catre angajator..iar eu acum vreau sa plec pt ca nu imi place locu de munca, dar sefa spune ca trebuie sa platesc 3150lei pentru ca nu am am stat 9 luni asa cum scrie in contract. Eu am inteles ca nerespectarea contractului se plateste,dar inca sunt in perioada de probe..as vrea sa stiu daca pot pleca fara sa platesc acei bani.
Buna, Madalina,
Daca ai incheiat cu actualul angajator un act aditional la CIM prin care te obligai sa ramai o anumita perioada de timp la angajatorul respectiv, tinand cont de trainingul facut, iar ulterior doresti sa pleci inainte de data prevazuta in actul aditional (ca termen limita de plecare din firma), atunci poti pleca cu conditia sa platesti cval. trainingului respectiv (proportional cu perioada care mai trebuia lucrata de catre tine la angajatorul respectiv); faptul ca salariatul aflat in perioada de proba poate inceta printr-o simpla notificare CIM-ul in perioada de proba nu are nimic de a face cu obligatia salariatului rezultata din actul aditional ref. la formarea sa profesionala.
Speram ca informatiile transmise sa-ti fie de folos.
O zi excelenta !
Buna,
Voiam sa te intreb care este perioada de la incetarea contractului individual de munca in perioada de proba si pana primesc toate beneficiile de la angajator(salariu,bonusuri,tichete).Am incetat perioada de proba in 28.07 fara prelungire si nici pana astazi 03.08 nu am primit ce trebuia (salar luna iunie si 28 zile luna iulie)
Buna, Andrei,
Aceste beneficii se primesc in ziua aferenta platii salariului si a celorlalte beneficii, zi care este trecuta in contractul individual de munca al fiecarui angajat. Pot fi chiar doua zile de plata pentru avans si lichidare. Depinde de firma.
Beneficiile pe iulie vor fi primite in ziua stabilita prin CIM, dupa ce se face pontajul si statul de salarii.
Beneficiile aferente lunii iunie trebuiau deja platite in iunie.
Trebuie facuta o solicitare in scris, plus atentie la zilele de concediu de odihna. Daca a avut o perioada de proba de minim o luna, avea dreptul la minim o zi de concediu de odihna.
O zi excelenta !
Buna seara, m ar interesa daca am semnat un contract pe perioada de 7 luni si perioada de proba fiind de 30 de zile lucratoare daca in acest interval de proba imi pot da demisia fara preaviz. Va multumesc!
Buna Eliza,
Iti multumesc ca ne citesti articolele si ma bucur ca te ajuta.
In ce priveste intrebarea ta, da, poti inceta Contractul Individual de Munca respectiv printr-o simpla notificare in perioada de proba, fara justificare sau acceptare din partea angajatorului!
Spor in continuare!
Buna ziua,
Am fost anuntat verbal despre intentia angajatorului de a inceta colaborarea la sfarsitul perioadei de proba, in 15.05 (data inceperii activitatii 16.02, dupa care sunt prevazute 90 de zile lucratoare) fara existenta,deocamdata,a unei notificari in scris, este necesara aceasta pentru a putea benficia de somaj sau dupa sfarsitul ultimei zile, plec, pur si simplu?
Mentionez ca angajatorul a mai precizat ca ptr a-mi plati concediul sa mai vin inclusiv pana la sf saptamanii viitoare.
Multumesc
Buna Andrei,
Pentru incetarea Contractului Individual de Munca pe durata perioadei de proba este obligatoriu ca angajatorul sa intocmeasca (de preferabil sa v-o si comunice, dar nu este absolut obligatorie si comunicarea) o notificare scrisa in intervalul de 90 de zile calendaristice cat dureaza perioada de proba), notificare prin care sa va anunte incetarea Contractului Individual de Munca, fara nicio justificare din partea acestuia. La incetarea perioadei de proba (daca in notificare nu este prevazut un alt termen) plecati din unitatea respectiva, dar angajatorul este obligat sa va plateasca toate drepturile (salariu, tichete de masa, daca este cazul, concediul de odihna etc). Solicitati si adeverinta de vechime, sigur va va fi necesara, si eventual la REVISAL-ul.Pentru a beneficia de somaj, in schimb, trebuie sa aveti lucrate 12 luni din ultimele 24 luni si sa nu aveti venituri sau venituri mai mici de 500 lei (pe langa alte conditii impuse de Legea nr. 76/2002).
Nu trebuie sa mai veniti la unitate dupa perioada de 15 mai a.c., ci trebuie sa incasati valoarea concediului neefectuat (daca nu l-ati luat deja) pana la incetarea CIM.
Sper sa te ajute informatiile acestea.
O zi frumoasa si spor pe mai departe!