Scris de Mircea Chira
Trainer Extreme Training
Charisma – Ghidul Vorbitului în Public (12 strategii)
Charisma sau efectul charismatic este unul dintre cele mai importante calităţi pe care le poate avea un vorbitor. Este cel mai greu, dar nu imposibil de format. De multe ori este şi greu de definit. Părerile sunt mereu împărţite în ceea ce priveşte charisma şi efectul charismatic pe care îl are sau nu un vorbitor, cu care se naşte sau nu un vorbitor.
Charisma reprezintă o combinaţie de atitudine, inteligenţă, cunoaştere, temperament, cultură, preferinţe, gândire, energie, experienţă, cu alte cuvinte, întregul tău mod de a fi. Charisma mai este definită ca fiind o abilitate specială de a influenţa oamenii şi de a genera devotament.
Un vorbitor charismatic are abilitatea, utilizându-şi toate calităţile pe care le deţine, să realizeze un impact puternic, memorabil şi de durată asupra celor cărora le vorbeşte. El îşi influenţează ascultătorii emoţional, fizic, intelectual şi comportamental. Influenţează gândurile şi modul de a gândi şi de a privi lucrurile, schimbă perspective şi atitudini.
Există un mit care spune că a fi charismatic este un har cu care te naşti, har pe care îl au doar anumiţi oameni de excepţie. Acest lucru nu este adevărat în totalitate. Pot fi calităţi înnăscute, dar pot fi şi dobândite, este adevărat, puţin mai greu şi în timp, dar se pot dobândi.
Efectul charismatic poate fi învăţat. Este vorba despre cum îţi poţi folosi abilitatea naturală de a face o impresie puternică. Impactul tău personal este efectul tău charismatic.
De obicei, când vorbim de charismă ne ducem cu gândul la o figură istorică, o celebritate, un star, un lider puternic, politician de marcă, geniu militar, lider spiritual şi religios. Ne este comod să spunem “charisma este ceva imposibil de atins şi este rezervată doar anumitor oameni care sunt predestinaţi să fie admiraţi, să fie invidiaţi sau să inspire teamă”. Iar unii chiar ajung să creadă că efectul charismatic este ceva imposibil de atins şi astfel, renunţă să îşi construiască propria charismă.
Între charismă şi bine nu putem pune semnul egal. Charisma şi binele nu coincid întotdeauna şi asta o putem vedea studiind liderii charismatici cum ar fi Ghandi, Nelson Mandela sau Maica Theresa, sau alţi lideri la fel de charismatici cum au fost Hitler, Stalin, Mao, care ar fi versiunea negativă a efectului charismatic.
Charisma te ajută să ai impact asupra celorlalţi, să îi influenţezi.
Îţi ofer şapte indicii care îţi arată că ar trebui să îţi reanalizezi efectul charismatic:
- Simţi că publicul tău nu te ascultă cu adevărat;
- Ţi-e teamă sau te simţi inconfortabil când urmează să faci o prezentare;
- Publicul tău este agitat, nu se uită la tine şi te întrerupe des atunci când vorbeşti;
- Simţi că ai impact asupra ascultătorilor, dar nu este cel pe care îl doreşti;
- Ţi-e greu să îi faci să coopereze;
- Nu te simţi confortabil să priveşti ascultătorii în ochi;
- Ţi-e greu să iei decizii şi ai multe îndoieli.
La ce ajută să ai charismă?
Ce gândesc ceilalţi despre tine, ce crede publicul tău despre tine are o mare importanţă, nu numai ca vorbitor public ci şi în viaţa ta de zi cu zi. Modul cum eşti privit îţi poate afecta, influenţa orice fel de relaţie, atât de afaceri cât şi socială. Charisma te ajută să ai succes în relaţiile cu ceilalţi oameni, să ai succes în faţa ascultătorilor tăi cărora le poţi câştiga bunăvoinţa şi acordul, încrederea şi admiraţia.
Cum să îţi dezvolţi charisma?
1. ÎN PRIMUL RÂND TREBUIE SĂ AI UN SCOP, tu ca persoană. Să ştii ce vrei, ce doreşti, să realizezi şi unde vrei să ajungi, să fii interesat şi atras de interacţiunea cu ceilalţi, să înveţi de la ei, dar să fii tu însuţi. Scopul se află la baza construcţiei tale charismatice şi ar fi bine să începi cu conştientizarea de sine. Adică să ştii cine eşti tu, ce reprezinţi, ce efect ai tu asupra celorlalţi, care este efectul pe care ceilalţi îl au asupra ta?
Nu poţi avea un efect carismatic asupra celorlalţi până când tu nu reuşeşti să te vezi dinafară, să te analizezi cât mai obiectiv, să îţi analizezi toate trăsăturile, atât cele pozitive cât, mai ales, cele negative. Să poţi să accepţi evaluări pe care ţi le fac alte persoane fără să te deranjeze şi să te simţi jignit, să faci faţă unor observaţii negative în ceea ce priveşte persoana ta.
Sporirea conştiinţei de sine, a încrederii în tine te ajută să fii capabil să vorbeşti deschis şi natural despre emoţiile tale. Nu te vei mai transforma în victimă şi nici în acuzator şi nu vei mai avea nevoie să porţi “masca”. Sunt vorbitori care îşi pun o mască, nu dau voie sau, mai bine zis, încearcă să nu dea voie publicului să vadă persoana reală din spatele ei, le este frică de ceea ce ar putea oamenii să vadă la ei. Să luăm un exemplu simplu: când cineva afirmă că are totul sub control, dar realitatea şi non-verbalul o trădează, arată că nu este deloc aşa, ea poartă o mască.
Când vrei să îţi verifici efectul charismatic, nu te baza doar pe propriile percepţii despre tine, ci întreabă, investighează, vezi cum eşti perceput de către ascultători, de ceilalţi. Acesta este adevăratul tău efect charismatic, nu cel pe care crezi tu că îl ai.
Nu există un singur mod, o reţetă, o cale unică de a-ţi dezvolta efectul charismatic. Un efect charismatic autentic provine din combinarea mai multor elemente de comportament, trăsături, atitudini. Pe unele le-am prezentat deja, iar pe celelalte le voi prezenta în continuare.
2. CLARITATE ȘI FLUENȚĂ
O modalitate de a-ţi dezvolta charisma este claritatea, fluenţa şi congruenţa ta ca vorbitor. Vorbitorii charismatici au tot timpul cuvintele la ei, se exprimă cu claritate, sunt pricepuţi în a mânui cuvintele. Mai departe, vei găsi o serie de metode la care poți apela pentru a-ți spori efectul charismatic.
Este necesar să vorbeşti cu uşurinţă, să poţi explica idei complicate într-un mod simplu, să dai viaţă cuvintelor tale şi să fii convingător. Să vorbeşti atât de clar încât să poţi fi auzit şi înţeles de către toţi.
Modul în care foloseşti limbajul verbal şi non-verbal le oferă ascultătorilor indicii instantaneu despre cât de educat, de congruent şi competent eşti. A fi congruent înseamnă că ceea ce spui asta faci, ce vorbeşti asta exprimi.
Aş putea cita aici zeci de studii ce arată legătura directă dintre succes şi exprimarea clară, fluentă şi un vocabular vast.
Nu este suficient să ai un vocabular vast şi bogat, ci trebuie să apelezi la el tot timpul, să îl foloseşti. Mulţi oameni au un vocabular vast, dar nu folosesc decât o mică parte din cuvinte. Și atunci cu ce folos?
3. FĂRĂ CUVINTE DE UMPLUTURĂ
Încearcă să vorbeşti fără repetiţii şi ezitări. Evită acele cuvinte de umplutură: „ăăă, îîî, îhhh, aaa, ahah”. Dacă acestea fac parte din repertoriul tău, înlocuieşte-le cât mai repede. Este extrem de important să conştientizezi că faci asemenea greşeli de exprimare. Nu ezita să te înregistrezi când faci repetiţii pentru o prezentare şi apoi analizează-te şi cere părerea altor persoane care nu se simt obligate să îţi dea un răspuns care să îţi facă plăcere, ci să îţi dea un răspuns care să te ajute să îţi îmbunătăţeşti vocabularul şi dicţia.
4. ÎMBUNĂTĂȚEȘTE-ȚI VOCABULARUL
Îmbunătăţeşte-ţi mereu vocabularul. Învaţă cuvinte noi, foloseşte dicţionarul de neologisme, completează rebusuri, citeşte cărţi bine scrise. Dacă întâlneşti cuvinte pe care nu le cunoşti, află ce înseamnă. Explorează domenii noi cum ar fi: filozofia, teatrul, arta, muzica, diferitele ştiinţe, psihologia, care îţi pot îmbogăţi vocabularul şi îți pot oferi noi perspective de exprimare a ideilor. Implică-te în conversaţii serioase. Acestea îţi pun mintea şi vocabularul la contribuţie. Ascultă oratori şi vorbitori care se exprimă foarte bine. Încearcă, pe cât posibil, să nu asculţi politicieni, vedete sportive şi alte „celebrităţi”, care nu fac decât să repete mereu aceleaşi fraze banale.
Învaţă să explici ideile complicate într-un mod simplu. Marii lideri ştiu să simplifice, ştiu să redefinească o teză, un argument, o întrebare şi pot găsi o soluţie pe care toată lumea o înţelege.
5. CÂT MAI SIMPLU ȘI MAI CONVINGĂTOR
Pentru a-i convinge pe ceilalţi, convinge-te mai întâi pe tine. Nu poţi convinge pe nimeni de nimic dacă tu nu eşti convins de acel lucru.
Vei reuşi mai uşor să convingi atunci când vorbeşti despre ceva care te pasionează, te entuziasmează, te interesează.
Când trebuie să transmiţi ceva în care nu crezi suficient de mult, cum ar fi un program de contabilitate, atunci încearcă să fragmentezi mesajul în părţi mai mici şi găseşte o parte care îţi place mai mult, îţi stârneşte interesul şi concentrează-te pe aceasta.
Deşi cuvintele în sine au o contribuţie redusă în procesul de influenţare, de persuasiune (vezi capitolul despre limbajul non-verbal), cu toate acestea cuvintele, conţinutul poate aduce credibilitate.
6. OFERĂ CONȚINUT DE CALITATE
Prezintă fapte, exemple pentru a susţine discursul sau prezentarea. Conţinutul ar fi bine să aibă un raţionament, o logică, să nu fie prea lung şi va fi înţeles mult mai uşor. Este importantă şi ordinea în care îţi prezinţi conţinutul, informaţiile. Este bine ca cea mai importantă informaţie să fie oferită la început. Foloseşte metafore şi analogii pentru a da viaţă discursului tău. Printr-o metaforă bine aleasă şi bine spusă poţi face ca prezentarea să fie memorabilă.
7. DICȚIE BUNĂ
La consolidarea efectului charismatic mai contribuie şi dicţia, pronunţia corectă şi clară a cuvintelor şi propoziţiilor, înălţimea vocii tale, cât este de înaltă sau de scăzută. Volumul vocii tale te face să fii auzit, iar tonul transmite o anumită dispoziţie (furie, plăcere, bucurie etc). Ritmul arată cât de repede vorbeşti şi poate fi corelat cu momente de tăcere pentru un efect maxim. Tăcerea este argumentul cel mai greu de respins şi îţi rafinează charisma.
8. ÎNCREDERA ÎN TINE!
Dacă tu nu ai încredere în tine, de ce ar avea altcineva? Încrederea în tine înseamnă să te simţi sigur pe tine. Încrederea este importantă în comunicare, ea influenţând comportamentul tău verbal şi non-verbal. Încrederea transmite putere. Puterea de a influenţa emoţiile şi comportamentul ascultătorilor. Este important ca tu însuţi să crezi, să fii convins că ai încredere, iar dacă nu crezi că ai încredere nu o vei avea nici atunci când o ai.
Ce crezi tu despre tine, convingerile tale îşi pun amprenta asupra comportamentului tău şi asta vei transmite în exterior.
Încrederea în sine se transmite prin atitudinea încrezătoare pe care o ai, prin postură, limbaj non verbal, micro-expresii şi alte semnale ale corpului.
Câteva reguli şi metode simple care, odată aplicate, te ajută să transmiţi încredere şi totodată îţi consolidează încrederea în tine:
- Când vorbeşti ascultătorilor, priveşte-i în ochi câteva secunde şi fii interesat de ei. Transmite-le din priviri că ai încredere în tine şi că eşti interesat de ei.
- Fii relaxat, fii flexibil, încearcă să ai control asupra mişcărilor tale. Fără tremurături. Adoptă o postură corporală deschisă. Arată că eşti pregătit pentru orice.
- Formează-ţi o voce cât mai plăcută şi foloseşte- te de inflexiuni, ton, ritm, pauze pentru a transmite încredere şi siguranţă ascultătorilor.
- Nu te scuza şi evită să faci afirmaţii care arată lipsă de încredere. Foloseşte cuvinte puternice şi de impact.
- De fiecare dată când apari în faţa publicului, fii conştient de intenţia ta de a transmite încredere şi siguranţă.
- Poartă-te întotdeauna ca şi cum ai avea încredere în tine, ca şi cum ascultătorii ar fi fericiţi că te afli în faţa lor.
- Refuză pur şi simplu să te mai gândeşti la eventuale temeri şi îndoieli.
- Când eşti în faţa publicului concentrează-te pe ce se întâmplă în afara ta şi fi mai puţin preocupat de propria persoană, fi natural.
- Hotărăşte-te, stabileşte odată pentru totdeauna cum vrei să fii şi poartă-te ca atare. Gândeşte ca şi când ai fi ceea ce vrei să fii.
Ascultătorii tăi vor crede despre tine ceea ce crezi tu despre tine. Dacă tu crezi că nu eşti suficient de pregătit, nu ai ceva important de spus, publicul nu va avea încredere în ceea ce spui, vei reuşi să transmiţi asta inconştient.
Priveşte-te ca o persoană agreabilă, un vorbitor talentat, inteligent şi valoros şi fii convins că oamenii sunt bucuroşi să te asculte şi exact asta se va întâmpla pentru că asta vei transmite.
Dacă eşti încrezător, entuziast, vei transmite asta auditoriului şi el va avea tendinţa să fie la fel. Dacă eşti cu adevărat interesat de ascultători şi ei vor fi interesaţi de tine. Se aplică principiul “nu îmi pasă de ce ştii sau cine eşti până nu văd, nu simt cât de mult îţi pasă de mine”. Îţi pasă de mine, îmi pasă de tine, te interesezi de mine, devin interesat de tine. Ascultătorii vor avea tendinţa să îţi oglindească starea ta emoţională.
Gândurile tale legate de modul în care se vor comporta ascultătorii tăi vor influenţa comportamentul lor. Dacă tu crezi că publicul tău va fi interesat de ceea ce urmează să prezinţi, aşa va fi. Aşa ceva este posibil şi real şi nu este nimic paranormal în faptul că ascultătorii îţi citesc gândurile. Ţi le citesc deoarece tu, gândind că nu o să fie interesaţi de ceea ce urmează să spui, vei transmite diferite mesaje voluntar sau involuntar care se vor exprima prin intermediul limbajului non-verbal al ţinutei tale, prin microexpresii şi prin vocabularul tău. Este bine să gândeşti şi să te porţi ca şi cum ai fi obţinut, ai avea deja rezultatul pozitiv pe care ţi-l doreşti.
Un vorbitor public, un orator de succes ştie că nu el este important, ci publicul lui.
9. FOCUS și STARE DE PREZENȚĂ – înseamnă, pe lângă prezenţa fizica în faţa publicului, şi prezenţa sufletului şi a minţii tale la ceea ce se întâmplă în acel moment. Dacă în timp ce vorbeşti ascultătorilor, mintea ta, gândurile tale se află în altă parte, publicul va percepe acest lucru.
Fii precum un radar care interceptează şi citeşte stările, intenţiile, comportamentul şi emoţiile publicului. Este important ca „radarul” să fie bine reglat pentru a nu citi şi interpreta eronat diverse comportamente şi date.
Ai cu adevărat o stare de prezenţă atunci când te simţi bine în pielea ta, te simţi confortabil cu tine însuţi, eşti pe deplin conştient de ceea ce se întâmplă cu tine şi în jurul tău.
Un vorbitor aflat în stare de prezenţă observă întotdeauna detalii despre felul în care sunt şi se simt ascultătorii. Observă dispoziţia sau indispoziţia lor. Este curios să afle ce idei au ascultătorii săi, nu judecă şi nu etichetează persoana, este în permanenţă conectat cu sentimentele şi trăirile ascultătorilor săi. Se simte plin de energie, iar simţurile funcţionează la maxim.
Starea de prezenţă te ajută să observi tot ce te înconjoară, eşti conştient de atmosferă, percepi anumite tensiuni, aşteptări, întrebări şi chiar gândurile ascultătorilor.
Îţi pierzi starea de prezenţă atunci când te laşi pradă grijilor, temerilor inutile, te concentrezi asupra trecutului sau a viitorului; când dai voie ca starea ta să fie influenţată de mediul uneori ostil, de colaboratori şi colegi nesuferiţi, de activităţi care nu îţi aduc plăcere şi satisfacţie; când apare un conflict major între valorile tale şi valorile celor cu care, vrând-nevrând, interacţionezi. Ca să îţi îmbunătăţeşti starea de prezenţă, o poţi face reconectându-te cu lumea, sporindu-ţi conştiinţa de sine, energizându-ţi sufletul şi mintea. Fii plin de viaţă, dă-ţi voie să trăieşti şi să îţi exprimi sentimentele.
Opreşte-te pentru câteva clipe din vârtejul vieţii şi reflectează la viaţa ta. Când eşti în faţa publicului, ai răbdare, nu porni ca o avalanşă, concentrează-te asupra corpului tău, relaxează-l, respiră adânc şi abdominal.
10. FII AUTENTIC; FII ORIGINAL; FII TU ÎNSUȚI! În ziua de astăzi este tot mai greu şi câteodată parcă este mai comod să te pierzi în marea masă, să nu ieşi din rând. Societatea multilateral dezvoltată în care trăim ne spală creierul non stop prin mass-media cu industria publicităţii, întreaga activitate culturală a marilor corporaţii şi nu numai, care îţi spun ce trebuie să faci şi ce nu, te învaţă să fii un roboţel exemplar, ce se cade şi ce nu se cade, etc. Cel mai mare duşman al acestei politici de uniformizare si standardizare generală este originalitatea, autenticitatea şi puterea de a fi tu însuţi.
Învaţă de la toţi şi toate, dar fii tu însuţi, fii original şi autentic, nu copia pe nimeni, tu ai propria personalitate, charismă şi stil.
Eşti original şi autentic atunci când publicul tău spune asta despre tine, nu când afirmi tu că eşti autentic, iar ascultătorii percep cu totul altceva.
Uneori, din dorinţa de a deveni celebri, oamenii renunţă la autenticitate, încearcă să copieze, să imite pe alţii. Ascultătorii, când au în faţă un vorbitor care nu este autentic, simt că ceva nu este în regulă, că se preface, joacă teatru şi nu inspiră încredere.
Autenticitatea nu se obţine peste noapte. A fi autentic este un proces ce înseamnă, în primul rând, să fii sincer, să crezi ceea ce spui şi să spui doar ceea ce crezi. Să ai nişte principii clare şi să acţionezi conform cu acestea. Să arăţi şi să demonstrezi publicului că se poate baza pe tine şi că eşti de încredere. Să ai un set de valori care să fie ale tale şi să nu te abaţi de la ele.
Nu căuta autenticitatea doar de dragul ei, nu duce lucrurile în cealaltă extremă, a şoca nu însemnă că eşti autentic şi original. Dacă vrei să fii autentic doar că dă bine, atunci nu mai eşti autentic. Autenticitatea începe cu descoperirea de sine. Cu a fi tu însuţi. Decât să te chinui şi să cazi în ridicol mimând autenticitatea, mai bine fii tu însuţi, fii natural.
Originalitatea mai este descrisă de către omul de rând cu sintagma “ce-i în guşă, şi-n căpuşă”, dar atenţie, a fi grosolan sau chiar bădăran nu înseamnă că eşti original, ci înseamnă că eşti prost-crescut şi incult.
Originalitatea te ajută să îţi formezi un stil propriu, să devii o marcă, un brand ca şi vorbitor. Te ajută chiar să fii mai eficient.
Un brand care spune totul despre tine, despre felul tău de a fi. Poţi fi sigur că ascultătorii tăi nu te iartă, te etichetează şi te branduiesc şi în funcţie de cât eşti de autentic.
11. DETAȘARE ȘI CURAJ – fii detaşat în faţa publicului, foloseşte-te de limbajul corporal pentru a te impune în faţa lui, fii expresiv, sugestiv. Pentru unii, a face toate acestea este un adevărat act de curaj. Dacă ai ceva de spus (şi ar fi bine să ai), exprimă-ţi punctul de vedere şi susţine-l cu curaj. Publicul vrea să asculte vorbitori care au opinie, au un punct de vedere propriu şi ştiu ce vor.
Dacă ai o credinţă, un crez, apăr-o cu îndârjire, dar fii respectuos şi acceptă şi alte puncte de vedere. În timp ce asculţi şi alte păreri care nu corespund cu ale tale, nu fi defensiv, fii detaşat.
Evită să contrazici direct audienţa, mai bine oferă-i o perspectivă nouă, o altă alternativă sau o interpretare diferită. Asta nu înseamnă că nu trebuie să spui lucrurilor pe nume.
12. PUNE-ȚI ASCULTĂTORII ÎNTR-O LUMINĂ FAVORABILĂ, PUNE ACCENTUL PE EI , nu folosi expresii de genul “mă gândeam eu că nu o să înţelegeţi, nu o să pricepeţi ce spun etc”. Foloseşte expresii de genul: „Ce am învăţat din aceasta experienţă ?”, „Vă rog să mă lăsaţi să vă mai explic o dată !”, „Contează ce aţi spus !”, „Punctul vostru de vedere este important pentru mine !” etc.
Poartă-te şi tratează-ţi ascultătorii ca pe cea mai importantă persoană. Pentru un vorbitor charismatic, persoanele cu care interacţionează sunt întotdeauna cele mai importante.
Ascultătorilor le place să fie respectaţi şi preţuiţi. Le poţi transmite asta acordându-le tot interesul, toată atenţia ta, luând în serios opiniile lor, chiar dacă nu eşti de acord cu ele. Cere-le punctul lor de vedere despre subiectul în discuţie, despre o problemă, vezi ce păreri şi rezerve au cu privire la acestea. Implică-i şi dialoghează cât mai mult cu ei.
Zâmbeşte cât mai mult, zâmbetul şi buna dispoziţie sunt contagioase.
Foloseşte-te de exprimarea corporală, de impactul tău personal, de farmecul tău natural.
ÎN FINAL ……
Fii pasionat de ceea ce spui şi faci, fii plin de entuziasm şi vei avea un mare impact asupra publicului tău. Fii plin de energie, pune energie în cuvintele tale şi în comportament.
Orice mesaj, discurs în a căror prezentare nu se pune şi energie vor trece aproape neobservate.
Fă-ţi publicul să vibreze şi lasă-l cu zâmbetul pe buze.
Prezentul material este un capitol din cartea GHIDUL VORBITULUI ÎN PUBLIC, Mircea Chira, 2012. Cartea poate fi achizitionată din librăria Extreme Training sau online prin click aici!
Scris de Mircea Chira
Trainer Extreme Training
SUNTETI FOARTE BUNI CRED IN NIVELUL DV. DE PREGATIRE ..PE MINE M-AR FI INTERESAT UN CURS DE FORMATOR,DAR DEOCAMDATA STAU RAU FINANCIAR..ORICUM VOI APELA LA SERVICIILE DV. CU MARE INCREDERE.VA MULTUMESC PENTRU OFERTA ,SUNTETI O FIRMA CAT SE POATE DE SERIOASA PE CARE O RECOMAND CU MARE PLACERE ORICUI!TOATE BUNE SI NUMAI BINE.CU RESPECT SI CELE MAI BUNE URARI ,PRECUP FLORIN.
eu va urmaresc pentru ca respect ceea ce faceti si ,,ghidul vorbitorului in public”
este un ghid necesar chiar daca te consideri ..si crezi ca nu este nevoie de el.
biblioteca personala are o valoare daca in componenta se afla aceasta carte.