Coachingul este metoda cea mai puternică de a atinge rezultate pentru că a pornit de la ideea că tehnicile folosite din partea profesioniștilor în sport, puteau fi folosite cu succes în alte domenii unde performanța este fundamentală: vânzări, business, leadership, muzică, dans, etc.
Coach-ul sau antrenorul în domeniul sportului este cel care reușește să pună atleții să ajungă la performanța maximă, fie la nivel individual, fie în cadrul unei echipe.
Pentru că niciun atlet de elită nu poate munci fără antrenor, această regulă fiind valabilă și pentru celelalte domenii.
Definiția mea pentru ”coach” este cea pe care o folosesc de aproape 30 de ani: ”un coach este în primul rând un antrenor personal, ce îți permite să atingi un nivel de performanță care ar fi imposibil de atins muncind singur, iar concentrarea asupra performanței și rezultatele concrete sunt cele care definesc munca de coach, așa cum o înțeleg eu”.
Din păcate, în piață sunt foarte multe persoane cu această meserie, cu o bună pregătire în psihologie sau în alte domenii asemănătoare, dar care habar nu au ce înseamnă performanță.
M-am îndepărtat demult de versiunea ”oficială” a coachingului pentru ca seamănă din ce în ce mai mult cu o psihoterapie mascată sau cu o tehnică banală de a fixa niște obiective din sfera profesională sau personală, pentru a mă dedica oamenilor cu mintea de campioni care vor să descopere într-adevăr care este potențialul lor, indiferent de domeniul în care activează.
Pentru asta am dezvoltat metoda de Hypercoaching, care consideră un om ca un sistem multidimensional și analizează felul în care diferite părți se intersectează și se influențează una cu alta ( de câte ori știm perfect ce avem de făcut și nu facem? De câte ori vrem ceva și facem altceva?). Cu tehnicile dezvoltate de la Fluxogenics, aceste părți vor fi aliniate și puse în ”flow”- este o stare psihofizică în care efortul este minim și performanța este minimă.
Evident, nu este ceva adresat cuiva care crede că face coaching și îi poate vorbi de problemele cu partenerul sau despre faptul că nu se înțelege cu șeful. Și desigur nu stau în tăcere așteptând ca clientul să aibă o “conștientizare”. Sunt câteva mii de coachi certificați pe piață care acceptă așa ceva.
În schimb, cine este dispus să pună tot angajamentul în programul meu și vrea să verifice într-adevăr cât de mare este potențialul lui nefolosit, poate beneficia de ofertă..