Cofinantarea Romaniei

Cofinantarea Romaniei la proiectele UE redusă de la 15% la 5%

 

Cofinantarea RomanieiComisia Europeană a decis la data de 1 august 2011 adoptarea unor măsuri care ar trebui să aibă ca efect relansarea a 6 economii naționale care se confruntă cu mari dificultăți.

Astfel, România, împreună cu alte 5 state membre U.E. (Grecia, Irlanda, Portugalia, Letoni și Ungaria) vor putea să-și micșoreze contribuția la proiectele pe care le cofinanțează împreună cu Uniunea Europeană. Comisia va pune la dispoziția celor 6 state o cofinanțare U.E. suplimentară pentru proiectele de impulsionare a creșterii și a competitivității din aceste state, menită să impulsioneze finanțarea și implementarea proiectelor care au fost blocate din cauza lipsei fondurilor, acestea putând astfel să contribuie la creșterea economică a bugetelor naționale.
Suma totală  de care vor beneficia cele 6 state membre este de 2,884 miliarde euro, împărțită astfel: România – 714 milioane euro, Grecia – 879 milioane euro, Ungaria – 308 milioane euro, Irlanda – 98 milioane euro, Letonia – 255 milioane euro și Portugalia 629 milioane euro.

Aceste propuneri constituie un răspuns excepțional la circumstanțe excepționale. Accelerarea acestor fonduri,împreună cu programele de asistență financiară, demonstrează angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea și competitivitatea țărilor cel mai grav afectate în urma crizei financiare – contribuind în acest mod la un fel de „Plan Marshall” pentru redresarea economică. Această decizie va injecta fonduri esențiale în economiile naționale, reducând necesitatea de cofinanțare a proiectelor din bugetele naționale.” a declarat Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Acesta a mai adăugat „Invit Parlamentul European și Consiliul să aprobe de urgență această decizie, pentru ca fondurile să ajungă pe teren până în cursul primei părți a anului următor.

Contribuția U.E. va crește până la o valoare maximă de 95%, dacă acest lucru va fi solicitat de unul din statele membre în cauză. Măsura în sine nu reprezintă o finanțare nouă sau suplimentară, ci doar permite plata anticipată a unor fonduri deja alocate în cadrul politicilor U.E. privind coeziunea, dezvoltarea rurală și pescuitul.

S-ar părea că un nou Plan Marshall e pe cale să fie pus în aplicare într-un moment de criză al Europei, care va integra de această dată și România. Nedreptatea istorică de după al doilea război mondial pare să fie redresată. Toate știrile din ultima perioadă cu privire la capacitatea redusă de absorbție a fondurilor europene a țării noastre par să-și fi făcut efectul într-o direcție nesperată – fonduri mai multe către statul roman. Rămâne să existe și solicitanți care să știe să beneficieze de ele.

Noutăți cu privire la noile linii de finanțare deschise pentru statul român pe www.fonduri-structurale.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *