Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al treilea a fost de 27.700, fără diferenţe semnificative faţă de trimestrul precedent, dar în scădere cu aproximativ 70.000 de posturi comparativ cu perioada similară din 2008, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Faţă de trimestrul al treilea al anului 2010, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 4.400.
Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,68% în trimestrul al treilea, menţinându-se la nivelul din trimestrul precedent şi în urcare cu 0,11 comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2010.
În trimestrul al treilea, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (1,05%). La polul opus, cu cele mai mici rate, se plasează activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,07%), respectiv cele din industria extractivă (0,08%).
Ca şi în primele două trimestre ale anului 2011, în industria prelucrătoare s-au concentrat peste o treime (9.900 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante. În această activitate rata a fost de de 0,99%, uşor mai ridicată comparativ cu celelalte două trimestre ale anului.
În sănătate şi asistenţă socială (3.000 locuri vacante) s-au înregistrat 11% din totalul locurilor de muncă vacante, în timp ce 10% dintre acestea s-au regăsit în administraţia publică (2.700 locuri vacante). Împreună cu activitatea de învăţământ (1.100 locuri vacante), sectorul bugetar însumează aproximativ o pătrime (24,6%) din numărul total al locurilor de muncă vacante.
În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat scăderi faţă de trimestrul anterior. Cele mai relevante scăderi s-au produs în activităţile de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (-400 locuri vacante), administraţie publică, informaţii şi comunicaţii, respectiv hoteluri şi restaurante (-300 locuri vacante). Cele mai importante creşteri ale numărului de locuri de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile din industria prelucrătoare (+900 locuri vacante), respectiv în învăţământ (600 locuri vacante).
Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat creşteri în majoritatea activităţilor economice. Cea mai semnificativă creştere s-a constatat în activităţile de servicii administrative şi de servicii suport (+0,44 puncte procentuale), urmată de activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,34 puncte procentuale).
La polul opus, cele mai vizibile diminuări ale ratei s-au regăsit în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,49 puncte procentuale), respectiv în cele de intermedieri financiare şi asigurări (-0,34 puncte procentuale).
Cu toate acestea, românii îşi manifestă vădit dorinţa de a lucra în anumite domenii.Cele mai multe aplicaţii primite, în raport cu numărul de anunţuri de angajare publicate, sunt pentru domeniile secretariat şi publicitate, în perioada august-octombrie 2011, conform celei mai recente statistici Myjob.
Prin comparaţie, acest top al interesului faţă de anumite domenii arăta astfel, în aceeaşi perioadă din 2010: secretariat, contabilitate, resurse umane, telecomunicaţii şi customer support, conform statisticilor Myjob.ro.
Faţă de anul trecut, interesul pentru locurile de muncă în domeniul secretariat a crescut cu 24,5 la sută. În publicitate/PR numărul de locuri de muncă a scăzut cu 7 la sută în perioada analizată din 2011 faţă de anul precedent, iar aplicaţiile trimise au crescut cu 15 la sută, raportat la numărul de joburi. Pentru domeniul contabilitate şi-au manifestat interesul cu o cincime mai multe persoane (19,5 la sută) în august-octombrie 2010 faţă de perioada similară din 2011. Toate acestea se întâmplă deşi nu există locuri de muncă vacante în acest domeniu.