Cum îți dai seama ce îți place să faci cu adevărat?
Ce îți place să faci? Pentru unii oameni aceasta este cea mai simplă întrebare, s-au născut cu răspunsul la ea. Pentru alții este o întrebare foarte grea, iar pentru alții această întrebare nici nu există sau nu este luată în seamă.
Țin minte când eram mică și lumea mă întreba «Ce vrei să te faci când ai să fii mare?» Răspundeam cu multă ușurință și la un interval relativ mic de timp îmi schimbam opțiunea. Am vrut să mă fac balerină, doctoriță, gunoier, oceanograf, fizician, designer de haine și multe altele.
Adult fiind am fost întrebată într-o sesiune de coaching «Ce vrei să faci cu adevărat? Ce îți place să faci cel mai mult?»Â
Și nu am știut ce să răspund, m-am gândit minute în șir și niciuna din activitățile care îmi plăceau nu păreau a putea fi concretizate într-o activitate profesională… adică să stau la cafele cu fetele sau să îmi cumpăr haine nu părea o activitate care să îmi aducă împlinirea pe plan profesional.
Această întrebare m-a marcat și din cauză că nu am reușit atunci să găsesc un răspuns, această întrebare a continuat să sune în mintea mea, mereu și mereu, aproape obsesiv, pentru că am conștientizat că atunci cand îți găsești împlinirea în job, îți găsești și armonia și bucuria în viață. De atunci a devenit una din întrebările pe care mi le pun frecvent. Ce vreau să fac cu adevărat? și De ce vreau să fac asta? și asta pentru că viața evoluează și este într-o continuă schimbare.
Locul de plecare în acest demers, de a afla ce ți-ar plăcea să faci este să îți pui această întrebare cât mai des cu putință. Poate răspunsul nu va veni din prima, poate nu va veni nici după câteva săptămâni, poate nici după câteva luni, dar subconștientul (subconștientul ocupă între 95% și 98% din mintea noastră, iar restul de 2%-5% este ocupat de conștient ) va lucra pentru a găsi răspunsul corect la această întrebare.
Mi se pare trist faptul că mult timp nu mi-am pus această întrebare, ca și cum nu mi-ar fi păsat suficient de mine cât să mă preocupe acest aspect. Și mi se pare trist faptul că mulți oameni nu își pun niciodată această întrebare. Iar motivul pentru care nu își pun această întrebare este că sunt copleșiți de problemele și activitățile zilnice și nu le mai rămâne energie pentru a se preocupa și de starea lor de bine, când starea lor de bine ar putea veni tocmai din răspunsul la această întrebare. Dar fără să faci ce îți place cu adevărat automat scade calitatea vieții tale. Pentru că ești prins mereu într-un job care nu îți aduce bucurie și satisfacție.
Ok, îți pui această întrebare, dar ce faci mai departe?
Poți avea mai multe răspunsuri la întrebarea asta. De exemplu: mi-ar plăcea să lucrez cu oamenii, mi-ar plăcea să călătoresc și mi-ar plăcea să fie o activitate legată de haine sau de business sau orice domeniu simți că te atrage.
Mai departe poți să afli ce îți place cu adevărat doar experimentând și explorând. Avem azi o multitudine de domenii de activitate din care îți poți alege câteva care crezi că ți s-ar potrivi cel mai bine și îți cauți un job care să corespundă cerințelor și dorințelor tale. Doar lucrând efectiv în domeniul și jobul respectiv poți afla dacă îți place sau nu.
Se poate să nu te poți angaja pe jobul pe care ți-l dorești, din prima, pentru că ai nevoie de experiență, și într-adevăr cunoștințele de specialitate sunt foarte importante în orice domeniu, dar azi accesul la informație este foarte facil și poți oricând să faci un curs (poate fi și online, azi unele dintre cele mai prestigioase universități din lume au cursuri pe platforme online la prețuri foarte bune) și astfel să dobândești mai multe cunoștințe din domeniul care te pasionează.
Și este foarte important să începi să iubești ceea ce faci din locul în care ești. Poate nu ai încă jobul ideal, poate simți că vrei mai mult, mult mai mult, dar ca să ajungi acolo trebuie să începi să te comporți și să simți ca și cum ai reușit deja. Gândește-te…dacă nu îți place jobul actual, dar reprezintă o soluție pentu a-ți achita facturile și ești dispus să faci acest compromis până apare jobul pe care ți-l dorești ai două variante în care poți să procedezi :
- Fie să te simți rău în fiecare zi, să-ți urăști jobul, să fii antipatic,să nu te implici, să te victimizezi și să suferi în fiecare zi
- Fie să te duci cu bucurie la job, să îți faci treaba cât de bine poți, să te implici cât de mult poți, să fii entuziast, vesel și binevoitor cu toată lumea.
Varianta 1:
Dacă alegi prima variantă în scurt timp starea ți se va imprima, va deveni modul tău de a fi, vei deveni dependent de substanțele pe care creierul tău le secretă, de hormonii stresului și în felul acesta vei atrage în viața ta situații similare, și astfel cum vei putea vreodată să ajungi într-o stare de împlinire și de creație dacă alegi să trăiești în starea de luptă și de supraviețuire?
Varianta 2:
Dacă în schimb alegi varianta 2, te vei simți bine în fiecare zi, creierul tău va secreta dopamină și endorfine și astfel vei avea o stare de bine. Iar în această stare de bine vei găsi energia de care ai nevoie ca să îți creezi viitorul așa cum vrei. Îți vor veni idei noi, vei avea mai multă energie ca să înveți și să studiezi cunoștințe noi despre domeniul care te pasionează și în scurt timp vei găsi jobul potrivit, și asta datorită atitudinii tale. Astfel, alegerea îți aparține. Nu este ușor și necesită un efort conștient zilnic de a–ți crea o stare de bucurie, motivație și spor de muncă chiar dacă nu îți place în mod deosebit ceea ce faci, dar nu există scurtături.
Și nu în ultimul rând chiar și atunci când găsești jobul care te împlinește, îți aduce bucurie și satisfacție lucrurile nu se opresc în loc, tu nu te oprești în loc, dimpotrivă începi să îți dorești tot mai mult și mai mult, în procesul de evoluție începi să îți dorești activități noi pentru că ești într-o stare permanentă de creativitate. Jobul ideal nu este ceva static și nu este un loc unde îți găsești siguranța pentru totdeauna, este un loc în continuă schimbare care te provoacă mereu și mereu să-ți depășești limitele.
Și astfel apare întrebarea:
Ce mi-ar place să fac mai departe?
Concluzionez reamintindu-vă cei patru pași:
- Întreabă-te frecvent: «Ce mi-ar place să fac cu adevărat? Ce mi-ar aduce bucurie și împlinire profesională?»
- Experimentează și explorează.
- Începe din locul în care ești. Bucură-te de jobul pe care îl ai și tratează-l ca și cum ar fi jobul ideal.
- Nu te opri niciodată.
Ce ți-ar place să faci cu adevarat? 🙂
Mult succes în găsirea jobului ideal!
Asa este , trebuie sa explorăm , eu pot spune ca încă nu știu exact ce mi- ar place sa fac cu adevărat chiar dacă acesta intrebare mi-o pun de ceva ani , am încercat multe joburi in unele m-am simțit bine in altele nu dar orice proiect am avut de orice fel am încercat sa le duc pana la final . In general cred ca pentru mine satisfacția rezultatului are o greutate mai mare de cat cea financiară doar ca nu putem trai doar din satisfacții personale deci trebuie sa găsim un job echilibrat di ambele puncte de vedere , eu voi continua sa caut .
Foarte bun articolul. Iti deschide ochii si mintea cu privire la tot ceea ce te inconjoara. Dar… s-ar cuveni, cred, sa ai in vedere si alte cateva aspecte implicite pentru a fi in stare sa iei decizii realiste. Astfel : 1– Sa ai un nivel de instruire suficient ca sa intelegi multe. 2– sa te initiezi (si sa practici pe cat posibil) in mai multe domenii : tehnologia domeniului, management, contabilitate-financiar, sistemul informational,
etc, sa existe curiozitatea personala continua, sa iti propui identificarea de cauze /motive pentru unele situatii concrete de criza , precum si cautarea /gasirea de solutii.
Eu sunt mulțumită de ceea ce fac( locul de muncă) și o fac de 11 ani , de la început mi-a plăcut și nu l-aș mai schimba.
Cînd lucrezi atâția ani în acelaÈ™i loc, acel loc devine ,,casa” ta, pentru că acolo ne petrecem o mare parte din timp.
Acasă doar ne odihnim È™i încărcăm bateriile È™i de ce nu ne bucurăm de cei dragi nouă…familia!
Felicitari! Mi se par extrem de interesante aceste cursuri. Au claritate, sunt usor de urmarit si de inteles. Si au si o anumita prospetime, semn ca cei care sunt in spatele lor au un entuziasm viu, care se rasfrange in cuvintele respective.
Toata admiratia si aprecierea mea,
Gabriela Colombre
Este bine sa incerci mai multe job-uri, cred ca asa iti poti defini un stil de a lucra si sa observi ce ti se potriveste mai mult.
Partea cu exploratul este foarte importantă. O zi frumoasă!