lupta cu timpul, ce faci cand te plictisesti

Cum sa castigi lupta cu TIMPUL

lupta cu timpulScris de Claudia Neculae
Trainer Extreme Training
www.traininguri.ro

In fiecare zi avem la dispozitie 24 de ore ca sa putem realiza tot ce ne-am propus. Insa de cele mai multe ori pierdem lupta contra cronometru din diverse cauze care dau peste cap astfel intregul program de activiati stabilit, si implicit planul de atingere a obiectivelor propuse. Astazi spunem ca nu avem timp, maine aceasta scuza va fi inlocuita de o alta si ciclul se poate repeta la infinit pana cand consecintele neindeplinirii la timp a sarcinilor, se vor indrepta asupra noastra.

Primul pas in stabilirea unui control asupra timpului, consta in identificarea cauzelor care impedica acest lucru. Fie ca activitatile desfasurate nu au un loc bine definit in timp pentru ca intotdeauna amani anumite activitati spre a le indeplini in „timpul liber”, fie ca ai ales un moment nepotrivit, sarcina de realizat ar un grad ridicat de complexitate, fie ca esti supus foarte des intreruperilor din partea colegilor sau pur si simplu nu esti persoana potrivita pentru acea sarcina. Totodata poti fi o persoana careia ii este frica de esec si tocmai de aceea nu gasesti puterea interioara de a te responsabiliza sau poate ca esti un cuceritor al haosului si iti place sa traiesti senzatia obtinuta prin solutionarea lucrurilor pe ultima suta de metri. Acesta este primul pas pe care fiecare dintre noi ar trebui sa il realizeze pentru a construi o baza solida a viitoarei strategii de eficientizare a modului de utilizare a timpului, anume o discutie fata in fata cu noi insine pentru identificarea cauzelor .

Odata ce au fost identificate cauzele, urmatoarea etapa este cea de analiza faza in care trebuie sa constientizam propria relatia cu timpul si sa raspundem la 3 intrebari esentiale, cum ar fi :
– Ce functioneaza si ce nu ?lupta cu timpul
– Care sunt preferintele mele in administrarea timpului?
– Care sunt ciclurile si sursele mele de energie?

Fiecare persoana este diferita prin insesi abilitatile de care dispune si preferintele pe care le are, tocmai de aceea fiecare dintre noi trebui sa analizeze atent proprie relatie cu timpul evitand raportarile la alte persoane.

Dupa ce clarificam si purificam cauzele care ne impiedica sa fim eficienti in administrarea timpului, urmatorul pas este elaboararea unui plan de atac, a unei strategii care sa ne mentina focusati asupra a ceea ce ne dorim sa atingem. Aceasta strategie trebuie sa aibe in mod obligatoriu un scop si obiective clar definite, bazate pe propriile valori ale fiecaruia astfel incat sa constituie sursa continua de motivare.

Obiectivele trebuie sa reflecte ceea ce eu imi doresc cu adevarat si trebui sa constientizez in ce masura sunt pe calea de a le atinge cat si care sunt metodele la indemana pentru a imi atinge obiectivele propuse. Orice obiectiv stabilit trebuie sa fie bine definit ca timp si spatiu, sa poata fi masurat pentru a sti daca l-am atins si nu in ultimul rand trebuie sa fie cat mai apropiat de realitate.
Strategia trebuie sa cuprinda si modalitatile de evitare si inlaturare a tutror facotrilor care pot afecta si perturba buna gestionare a timpului, precum „hotii de timp”.

De la telefonul care suna in continuu , la intalnirile prea lungi si mult prea dezorganizate, prioritati neclare, internetul, televizorul si pana la imposibilitatea de a spune NU, de a refuza sa ajuti pe cineva chiar daca esti constient ca nu o sa ai timpul necesar.

Nu exista o formula magica in obtinerea avantajului competitiv in raportul cu timpul, ci doar o profunda constientizare a ceea ce facem, cum facem si de ce, cat si o mai buna organizare, prioritizare si planificare a activitatilor zilnice. Este foarte important sa existe stabilita o rutina zilnica, sa stabilesti care iti sunt prioritatile in fiecare zi, sa atribui perioade de timp fixe pentru realizarea sarcinilor.

Time managerul tau personal trebuie sa fie o agenda, care poate fi atat in format traditional sau mai modern, intr-un format electronic, depinde preferintele si abilitatile de lucru ale fiecaruia.


Scris de Claudia Neculae

[elementor-template id=”39556″]

3 thoughts on “Cum sa castigi lupta cu TIMPUL”

  1. Butura Vasile

    Necazul la noi este ca in multe domenii sunt manageri neistruiti (sau chiar neistruibili) pentru care nu conteza parerile angajatilor legate de nivelul de salarizare. Performanta se reduce doar la controlul la sange al cheltuielilor iar timpul se prelungeste peste programul de lucru sau in week-end cat este necesar pentru indeplinirea sarcinilor.

  2. Dragan Doru

    Sunt curios daca ai lucra intr-o multinationala cum ai motiva o echipa de distribuitori nemotivata financiar in conditiile in care vrei sa fii mereu primul. Perseverenta mea si indiferenta altora nu ating tintele.

    1. Rujoiu Marian - Extreme Training

      @ Doru
      as putea sa-ti ofer un raspuns general, dar nu te-ar ajuta mai deloc. Da-mi te rog pe email (manager@traininguri.ro ) mai multe informatii:
      – numar de angajati
      – nivelul de salarizare
      – evolutia performantelor
      – principalele dificultati
      – parerea angajatilor
      – parerea companiei, etc
      – cum a fost anul trecut
      – cum te situezi in raport cu concurenta: salarizare/produse

      Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *