Am scris un articol cu puțin timp în urmă: ”Cum recunoști și te ferești de cele 8 tipuri de vampiri sociali!” A fost un subiect comentat și am
primit o mulțime de e-mailuri. Din momentul publicării au fost ore în care doar răspundeam întrebărilor venite pe marginea lui. Articolul îl puteți citi prin clic aici.
Vampirii sociali, cei care ne seacă de energie, i-am împărțit în următoarele categorii, inițial 7, apoi am mai adăugat una:
[step_graphics style=”4″ color=”#e83e10″][step style=”4″ text=”1″ headline=”Vampirul neputinței”][/step][step style=”4″ text=”2″ headline=”Vampirul invidiei”][/step][step style=”4″ text=”3″ headline=”Vampirul greșelii”][/step][step style=”4″ text=”4″ headline=”Vampirul conflictelor”][/step][step style=”4″ text=”5″ headline=”Vampirul binelui”][/step][step style=”4″ text=”6″ headline=”Vampirul aroganței”][/step][step style=”4″ text=”7″ headline=”Vampirul victimizării”][/step][step style=”4″ text=”8″ headline=”Vampirul lipitoare”][/step][/step_graphics]
Articolul prezintă și un scurt îndrumar: ”cum să te ferești de aceștia”. E-mailurile și comentariile primite s-au împărțit în mai multe tabere:
[feature_box style=”4″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” alignment=”center”]
Tabăra 1: ”totuși sunt mulți, noi ce facem?” Pe scurt, răspunsul meu a fost: ”Luptăm și ne ferim de ei, altfel ne vom transforma în vampirul victimizării, luând ca principală scuză faptul că sunt prea mulți. În același timp vom juca și rolul vampirului neputinței spunând că e prea greu. Până la urmă noi alegem!”
Tabăra 2: Persoanele care au înțeles ca urmare a parcurgerii acestui subiect mai multe lucruri despre ei și despre cei din jur. Au înțeles de ce rămâneau fără energie în preajma acestor vampiri, au învățat cum să-i recunoască și cum să se ferească de ei. În această categorie au intrat cei mai mulți cititori.
Tabăra 3: Persoane care nu au fost în asentimentul subiectului abordat! Poate erau doar vampiri și nu erau pregătiți să renunțe la acest mod de viață. Recunosc această tabără a fost una destul de mică. Având în vedere franchețea subiectului mă așteptam la mult mai mulți în această categorie însă au fost surprinzători de puțini.
Tabără 4: Reprezintă și motivul pentru care am decis să scriu o a doua parte la acest articol. Acești oameni sunt cu adevărat preocupați de acest subiect, iar întrebarea lor nu este cum să se ferească de ei, ci cum să facă dacă trăiesc cu unul dintre aceștia (soț/ie, prieten/ă, partener de viață etc). Eu în articol prezentasem soluții despre cum să ne ferim de ei! Evident, această tabără ar vrea soluții pentru a conviețui cu ei și nu pentru a fugi. Problema ridicată este cât se poate de serioasă. Să te ferești de un rău este o soluție naturală și imediată! În medicină, uneori ne trezim bolnavi și dorim un tratament. Uneori cei dragi se îmbolnăvesc și ultimul lucru pe care-l vom face este să fugim, vom încerca să-i ajutăm, să-i ducem la cei mai buni medici. Așa este și în acest caz, ne interesează soluții pentru a-i face să scape de aceast stil de viață. Îi iubim pe acești oameni, însă simțim că prin schimbarea lor, relația noastră ar fi mai plină de energie, mai armonioasă, mai benefică ambelor părți. Am analizat mult acestă situație și mi-am dat seama că este o problemă foarte serioasă motiv pentru care ar merita soluții și sfaturi serioase. Eu o să expun o parte din aceste soluții și bineînțeles cu ajutorul vostru vom mări această paletă de sfaturi!
[/feature_box]
Mai jos aveți ”trusa de prim ajutor” atunci când partenerii voștri de viață sunt un vampir social. Conține 5 indicații care permit schimbarea comportamentelor celor din jur sau cel puțin asigură premise sau puncte de plecare pe care le putem lua în considerare:
- Ia o decizie categorică: lupți să-l schimbi sau pui punct și fiecare își vede de viață. Este o decizie grea, însă trebuie asumată! A pune punct poate însemna multă suferință, iar a încerca să schimbi presupune efort fără o garanție absolută privind reușita! Acesta este primul pas!
- Trage aer în piept și exersează tu pentru 7-14 zile cel puțin schimbarea pe care ți-o dorești. Dacă ar fi să-l citez pe Ghandi: ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” A te schimba nu înseamnă a te situa la polul opus, ci pur și simplu poți oferi un exemplu. Ai nevoie în primul rând să gândești pozitiv. Îți poti fi utile o serie de resurse precum:
a) Vizionează filmul ”The secret” (http://www.thesecret.tv/)
b) Citeste ”Ghidul Tips & Tricks pentru a fi mai fericit”. Se poate descărca gratuit de aici
c) Participă la evenimente, cursuri, conferințe, citește și înconjoară-te de oameni care îți pot oferi energie pozitivă, încredere, succes. Oferă-ți ție acele experiențe care îți dau ocazia să devii tu schimbarea pe care o vrei de la partener/parteneră.
d) Nu fă caz din acest lucru față de partener. Acționează și comportă-te direct. Nu-i reproșa nimic, nu fă caz din atitudinea ta. Tu doar oferă-ți experiențe plăcute și vei vedea curând transformări la tine. Relaxează-te, nu te chinui să măsori progresul sau schimbările, ele vor veni pur și simplu. - După ce ai trecut de faza doi, îmbunătățește-ți relația cu partenerul/partenera. Învață să faci față cu brio conversațiilor dificile. În acest fel vei elimina din tensiunile inerente unei vieți de cuplu. Îți recomand să citești cel puțin acest articol și să încerci sa-l pui în aplicare: http://www.marian-rujoiu.ro/conversatii-dificile-si-solutii/ Cu puțin exercițiu vei reuși cu siguranță! Atât acest sfat cât și cele anterioare, dincolo de a-ți folosi în relația de cuplu, te pot ajuta în general pentru a deveni o persoană echilibrată, pozitivă, armonioasă ce construiește relații de durată.
- Odată ce ți-ai îmbunătățit relația, treci la pasul următor. Nu încerca să-l convingi prin argumente că lucrurile pot sta diferit, ci oferă-i acum un spectru de experiențe din care să înțeleagă că poate aborda și altfel lucrurile. Pentru a modifica o convingere sau un fel de a fi a unui om trebuie să influențezi experiențele pe care acesta le are. Profită de orice ocazie pentru a-i adăuga experiențele care pot declanșa schimbări/îmbunătățiri. Aici va fi necesar ca în funcție de vampir să identifici experiențele potrivite. De exemplu, vampirului neputinței demonstrează-i că a reușit chiar și atunci când a crezut că nu-i posibil! Sau poți să-i prezinți diferite cazuri în care premisele reușitei erau mici însă persoana a reușit. Te poți gândi de asemenea la filme pe care să le vizionați împreună acasă sau la cinematograf sau provoacă-l să facă ceva ce nu a făcut niciodată, pentru că era considerat imposibil. Poate fi vorba de schiat, patinat sau orice îi este mai la îndemână. Acestea sunt doar câteva exemple pentru vampirul neputinței.
Se va particulariza de la caz la caz, de la vampir la vampir. Poți să faci o listă cu experiențele pe care te-ai gândit să i le oferi. Modificarea registrului de experiențe ar putea fi construită plecând de la următoarele principii:
- aplică elegant (nu agresa și nici nu brusca partenerul/partenera)
- pornește mai întâi încet și apoi mărește intensitatea (nu-l sufoca cu ”noile” experiențe. O experiență nouă la câteva zile este de ajuns.
- perseverează și fă din acest lucru ceva plăcut, pentru tine, pentru el/ea sau pentru cuplu. Va fi o ocazie frumoasă să spargeți o eventuală monotonie instalată în cuplu
- oamenii se schimbă cu greu și o știm de pe propria piele. Statistic, pentru schimbarea unui comportament este necesar să faci un lucru nou de cel puțin 21 de ori pentru ca acesta să devină obișnuință. Schimbarea poate să apară dintr-o dată, însă cel mai probil va apăea treptat, în câteva săptămâni sau chiar luni de zile
- În acest pas vei începe să devii mai persuasiv/ă. Vei începe să lucrezi direct la problemă. Pașii de mai sus reprezintă pregătirea terenului, la fel cum pregătești terenul pentru semănat. Ai amenajat, ai muncit și ai creat un mediu propice. Acum vei începe să semeni, apoi să îngrijești pentru a culege roadele. Pentru acest pas îți recomand aprofundarea tehncilor NLP (Programare Neroligvistică). Vei deveni mai flexibil/ă, mai echilibrat/ă și mai apt/ă să declanșezi schimbări esențiale. Îți recomand cărți de NLP editura Vidia: www.vidia.ro sau Editura Curtea Veche (www.curteaveche.ro). Dacă nu te-ai decis cu ce să începi și ai mai multe variante îmi dai un email și te voi sprijini. Mai poți accesa un curs de Comunicare persuasivă și opțional cursul Tehnici de Negociere.
Principiile sunt simple, necesită însă antrenament pentru o bună punere în aplicare:
- accepți păreri chiar dacă nu ești de acord
- crești toleranța fără să te victimizezi
- îi accepți punctul de vedere pentru câteva momente urmând apoi să redirecționezi
- faci un raport bun: respirație, ton, intonație, poziție, etc
- nu ataci poziția lui, intri pe aceași lungime de undă iar apoi îl ghidezi
Aceștia sunt 5 pași pe care ți-i recomand. După ce ai ajuns la pasul 5, reiei ciclul și-l adaptezi situației. Te schimbi, îți oferi experiențe plăcute, aplanezi conflicte, îi oferi experiențe și convingi. Practic vei combina toți acești pași. Poate te uiți la cele scrise și te gândești că e greu! Felicitări! În acest caz este posibil ca tu să fii vampirul și nu partenerul. Dacă într-adevăr vrei să schimbi ceva, poți depune efort și vei genera rezultate excelente.
Estimez că rezultatele or să apară, însă poate te îndoiești și preferi să nu mai începi acest drum. Dacă ți se pare prea greu, te poți opri sperând ca lucrurile să se schimbe de la sine: nu este exclus să se întâmple așa, însă este puțin probabil. Alegând pariul efortului și al perseverenței, dacă te vei uita mai atent vei constata că tot ceeea ce faci va contribui în primul rând la fericirea ta, la binele tău și la dezvoltarea ta personală!
Articol scris de Marian Rujoiu – Manager Trainer Extreme Training