Cum să te promovezi inteligent, curs formator de formatori

Care este diferența între curs formator și curs formator de formatori?

curs formator de formatori

[elementor-template id=”27049″]

Zilele acestea am primit întrebarea dacă organizăm cursul de Formare de Formatori și care este diferența între un formator și un formator de formatori? Este o intrebare care se tot repeta, astfel că am considerat a fi binevenită o explicație precisă în acest sens. Înainte de a publica acest material,curs formator de formatori am reparcurs legislația și am avut discuții cu reprezentanții ANC (fostul CNFPA) București pentru confirmare.

Aceeaşi explicaţie dorim să v-o acordăm și vouă, cititori și clienți fideli (sau viitori clienți) Extreme Training pentru a ști că alegerea dumneavoastră de curs este cea mai bună. Ne propunem să vă răspundem punctual la trei întrebări:

  1. Ce înseamnă ocupaţia de Formator,
  2. Care sunt diferenţele dintre ocupaţia de Formator şi ocupaţia Formator de Formatori
  3. Ce tipuri de cursuri de formare profesională puteţi să susţineţi după urmarea cursului de Formator.

1. Ce inseamna ocupatia de Formator?

Ocupaţia de Formator presupune specialistul în formare care proiectează, derulează, evaluează şi revizuieşte activităţi teoretice / practice şi / sau programe de formare şi dezvoltare a competenţelor profesionale, derulate în instituţii specializate sau la locul de muncă, conform Standardului Ocupaţional din 2007. Pentru această ocupaţie Codul COR  era 241205. Începând cu anul 2011, noul cod COR devine 242401. Până la data de 31.12.2011, cele două coduri COR au funcţionat în paralel, în acest moment (2012) codul COR final este 242401.

2. Care sunt diferenţele dintre ocupaţia de Formator şi ocupaţia Formator de Formatori (curs formator de formatori)

Pe scurt: NICI UNA (vedeți mai jos detaliile)

Acum trei ani, legea educației și codul COR prevedeau două ocupații diferite:

  • formator, persoana care avea dreptul să susțină orice curs de formare profesională, mai puțin să formeze formatori, cum ar fi manager de proiect, expert achiziții publice etc.
  • formator de formatori, o altă ocupație, cu alt cod COR, care susținea cursuri în urma căror participanții ieșeau formatori și putea susține orice cursuri fără cel de formator de formatori.

Acum, s-a revenit asupra deciziei, deoarece s-a constatat că aceste două ocupații aveau aceeași descriere și aceleași roluri, astfel încât nu mai are simțită nevoia diferențierii. Astfel, pentru aceste două ocupaţii există un singur Standard Ocupaţional, cel de FORMATOR. Codul COR, chiar şi cel nou, prevede două coduri diferite: 242401 pentru formator (vechiul cod COR fiind 241205) şi 242402 pentru formare de formatori (vechiul cod COR fiind 241207). Existând un singur standard ocupaţional, din acest moment, autorizaţiile se vor acorda pentru cursul de Formator, ocupaţia formator, având din acest moment aceleaşi competenţe ca formare de formatori.

Concluzia 1 : Atunci când alegeți un curs, din punct de vedere legal și practic nu este nici o diferență dacă pe diploma va scrie Formator sau Formare de Formatori!

În Standardul Ocupațional se precizează următoarele lucruri:

1. „Standardul se aplică tuturor categoriilor de formatori:
a. Formatorului responsabil cu activităţile teoretice şi practice de dezvoltare a competenţelor indiferent de nivelul de calificare la care lucrează. El lucrează ca formator (cu normă întreagă sau fracţiune de normă) în instituţii de formare, dar poate fi şi angajatul unei organizaţii (indiferent de natura ei) care are o structură responsabilă cu formarea propriilor angajaţi.
b. Formatorului responsabil cu activităţile practice de dezvoltare a competenţelor profesionale. El lucrează ca formator (cu normă întreagă sau fracţiune de normă) în instituţii de formare dar poate fi şi angajat al unei organizaţii (indiferent de natura ei) care are o structură responsabilă cu formarea angajaţilor proprii.
c. Îndrumătorului de practică din cadrul întreprinderilor şi altor organizaţii. El este responsabil cu activităţile practice de dezvoltare a competenţelor profesionale în condiţii reale de muncă, în organizaţia în care lucrează. El este angajat al acesteia pe un post de conducere sau de execuţie şi, ca îndrumător de practică, el poate fi sau nu degrevat de sarcinile obişnuite de lucru.
d. Maistrului de ucenicie – în condiţiile legislaţiei privind ucenicia la locul de muncă.
e. Formatorului de formatori

precum şi:

2. „Formatorii de formatori vor trebui să dovedească toate competenţele cuprinse în Standardul Ocupational” de formator.

Astfel, dacă o companie a obţinut în 2007 autorizaţie pentru cursul Formator de formatori, cât este valabilă autorizaţia el va emită diplomă pentru formare de formatori, chiar dacă conform standardului, sunt aceleaşi competenţe. Dacă s-a obţinut autorizaţie pentru formator, va emite pentru formator. Începând din 2012, nu se mai autorizează cursuri de formator de formatori, având în vedere că există un singur standard ocupaţional.

Concluzia 2 : dacă doriţi să fiţi formator şi să susţineţi cursuri de formare profesională acreditate pentru obţinere de calificări sau cursuri de perfecţionare, fie ele de Formator sau de Manager de proiect, nu coteaza daca urmati un curs numit FORMATOR sau altul FORMARE DE FORMATORI, din punct de vedere legsilativ este acelasi lucru. Neacademic vorbind a fost o bâlbâiala metodologică ce este acum lămurită.

Pentru mai multe detalii puteti vizita linkuri de mai jos

Surse: http://www.anc.edu.ro/uploads/SO/FORMATOR_00.pdf – standardul ocupaţional pentru formator

3. Ce tipuri de cursuri de formare profesională puteţi să susţineţi după urmarea cursului de Formator.

In cazul in care, ulterior absolvirii cursului de Formator, doriți sa sustineti cursuri cu certificare, ca formator trebuie să îndepliniți două condiții:

  1. să urmați un curs de Formator autorizat
  2. să urmați un curs de   …. X …. autorizat

Acest al doilea curs X, trebuie să fie practic cursul pe care doriți sa-l susțineți. De exemplu dacă doriți să susțineți cursul de Manager de Proiect aveți nevoie de două certificări prealabile (Curs Formator și curs Manager de Proiect), dacă doriți să susțineți cursul de Inspector Resuse Umane, trebuie să aveți certificarea de Formator și cea de inspector resurse Umane, s.a.m.d in funcție de curs. Numai in situația in care doriți să susțineți cursul de formator vă trebuie doar certificatul de Formator fără vreun alt certificat.

Articole in legatura cu acest subiect

Detalii curs formator prin clik aici

Afla cum autorizezi un curs

Daca vrei sa afli cum sa devii trainer click aici

45 thoughts on “Care este diferența între curs formator și curs formator de formatori?”

  1. Stoica Mihaela

    Buna ziua.
    Cu un curs de formator si o diploma de calificare Stilist protezist unghii , pot preda ca si formator/ trainer la o școală care pregătește adulti in aceasta meserie?
    Va multumesc!

  2. Anton valeria

    Buna ziua.Am studiat Facultatea Biotera control si expertiza produselor alimentare .Ce curs ce specialitate ar trebui sami aleg de formator sa pot preda într-un liceu.Multumesc

    1. Olteanu Raluca

      Buna ziua,

      Un certificat eliberat in urma participarii la un curs acreditat ANC (Autoritatea Nationala de Certificari) trebuie sa fie stampilat, semnat si sa aibe timbru sec.

      O zi frumoasa!

  3. Daca am diploma de formator,studii superioare ,calificarea de economist,am format clasa de lucrator in comert,pot fi formator pentru o clasa de lucrator curatenie .

    1. Buna Liliana,
      Cu diplomele pe care le ai ar trebui sa poti fi formator pentru calificarea mentionata, insa cu certitudine iti poate raspunde un reprezentant ANC. Acesta este site-ul ANC http://www.anc.edu.ro/ unde poti gasi si numerele lor de telefon. Multa bafta!

  4. enache gabriel

    Cursul de formator este suficient pentru a preda (cu studiile universitare absolvite) in scoala?
    Multumesc

  5. Exista conditie de varsta pentru a urma un curs de formator si daca da, care esre aceea ?

    1. Roxana Cozma - Extreme Training

      Buna ziua,

      Singura conditie de participare la trainingul Formator, se refera la studii. Pentru a urma cursul, participantii trebuie sa aiba studii superioare finalizate cu examen de licenta.

      Daca aveti nevoie de alte informatii, va stam cu placere la dispozitie si la nr. de tel. 0726 00 55 55.

      O zi excelenta !

  6. Buna ziua,

    Mare mi-a fost uimirea cand astazi am gasit pe internet ca se fac cursuri acreditate ANC pntru Instructor/Preparator formare. Pentru acest curs este necesar ca cursantul sa aiba doar studii medii.
    Dupa descrierea cursului vad ca este aceeasi cu descrierea pentru cursul de Formator..
    Exista vre-o diferenta intre diploma de FORMATOR si diploma de INSTRUCTOR/PREPARATOR FORMARE?

    Va rog sa ne lamuriti pe toti in privinta acestui aspect….
    Nu mi se pare in regula sa faca acest curs doar cu studii medii.
    Multumesc!

    1. CRISTIAN ANTONELA

      Buna ziua!

      Persoana care doreşte să devină „Instructor/preparator formare” (cod cor 342309) trebuie să fie absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat. In schimb, nivelul de pregatire pentru cursul de Formator (cod cor 242401) implica sa aveti studiile superioare finalizate (licenta). Sunt doua cursuri diferite si se obtin certificate de absolvire diferite.
      Competentele profesionale dobandite in urma cursului de Formator le gasiti accesand acest link: http://www.anc.edu.ro/index.php?page=standarde-ocupationale-2
      Competentele profesionale dobandite in urma cursului de Instructor/ preparator formare le gasiti accesand acest link: http://www.ccd-bucuresti.org/documente/Standarde%20ocupationale/Maistru.instructor.pdf

      O zi excelenta!

    2. Buna ziua,

      Daca urmez un curs de Formator ( lucrez in domeniul HR) pot sustine cursuri pt. dezvoltarea competentelor profesionale, la locul de munca? De exemplu: noilor angajati din alte departamente (vanzari, marketing, controlul calitatii).
      Va multumesc anticipat.

      1. Roxana Cozma - Extreme Training

        Buna ziua Lili,

        DA, poti livra cursuri pentru dezvoltarea competentelor profesionale, dupa ce vei urma cursul Formator. Pentru a livra cursuri intr-un anumit domeniu, trebuie sa ai diploma de Formator, calificare si experienta in domeniul predat .

        In cazul in care ai nevoie de alte informatii, iti stam cu placere la dispozitie si la nr. de tel. 0726 00 55 55.

        O zi excelenta !

  7. Liana Mia Ghiuca

    Buna ziua,
    Am lucrat in management, in pozitii de director executiv – cca 15 ani,si in consiliere presedinte companie -cca 3 ani, in companii mari si foarte mari.
    Am absolvit facultatea de stiinte economice, ca si economist.
    As dori sa stiu daca, pe baza experientei acumulate, si, in urma obtinerii unei diplome de formator, as putea sa predau cursuri de organizare a proceselor interne, eficientizarea acivitatii, procedurare interna, pentru companii, dar, mai ales, sa lucrez ca si consilier extern pentru diverse companii, pe tematicile precizate.
    Va multumesc anticipat.

    1. Roxana Cozma - Extreme Training

      Buna ziua,

      DA, puteti livra cursurile mentionate, dupa ce veti urma cursul Formator. Pentru a livra cursuri intr-un anumit domeniu, trebuie sa aveti diploma de Formator, calificare si experienta in domeniul respectiv .

      O zi excelenta !

  8. Daca am experienta in asistenta manageriala, am diploma de licenta in management si fac curs de formator, pot preda cursuri de asistenta manageriala?

    1. Roxana Cozma - Extreme Training

      Buna ziua,

      Pentru a livra cursuri, trebuie sa urmati cursul Formator si sa aveti calificare si experienta in domeniul pe care-l predati. Puteti preda cursuri de asistenta manageriala avand diploma de Formator , diploma de licenta in management si experienta in asistenta manageriala.

      O zi excelenta !

  9. Daca sunt firma autorizata sa furnizez formare profesionala si vreau sa-mi maresc echipa de formatori, cum trebuie sa procedez sa obțin în mod oficial recunoașterea de catre ANC/ CNFPA a calității de lector în cadrul cursului de formare?
    Mentionez ca formatorii vizati au certificate de formatori autorizate de CNFPA, dar vreau sa stiu daca trebuie sa mai fac ceva in sensul acesta sau ii angajez pur si simplu?

    1. Roxana Cozma - Extreme Training

      Buna ziua,

      In urma solicitarii dvs.,va mentionez ca puteti angaja formatorii pur si simplu. In cazul in care livrati cursuri acreditate ANC ,odata cu inregistrarea cursului este nevoie si de inregistrarea formatorului.

      O zi excelenta !

      1. Avem deja o serie de formatori înregistrați, dar vrem să ne mărim echipa. La cei deja înregistrați odată cu înregistrarea cursului am dori să înregistrăm alți formatori, în plus față de cei pe care îi avem deja. Întrebarea mea era cum să îi înregistrez și pe aceștia noi pe care doresc să îi aduc în echipă. Mulțumesc pentru timpul acordat,
        Ionela

  10. Si eu consider ca ,,formatorul de formatori” trebuie sa fie o persoana cu studii superioare. Ar fi si este un ,,NON SENS” ca o persoana cu studii medii sau echivalente, sa tina un curs de ,,formator de formatori”!!!
    Candva, AJOFM-le, nu primea NICI la cursurile de formatori, DECAT persoane cu studii superioare, IAR la cursurile de ,,formator de formatori” NICI nu se mai punea in discutie conditia de a nu avea studii superioare.
    DAR, vorba colegii GETA, > ,,cineva promovat de PLAGIATOR sau la cererea acestuia, a opinat pentru stergerea diferentelor intre cei cu studii superioare si cei fara , precum intre titlurile de adevaratii doctori in stiinte si plagiatori.

  11. Claudia Nedelcu

    Buna ziua. Avand facultatea de Ed. Fizica si Sport – Sectia Kinetoterapie 4 ani si Masterul in Fitness 2 ani, PLUS diploma de formator, am inteles ca as putea sa tin cursuri de fitness, si de masaj (le am si pe foile matricole si am experienta in domeniu). Intrebarea ste, cum as putea sa fiu si evaluator? deci de unde pot sa ofer chir eu diplomele cursantilor?

    1. Rujoiu Marian - Extreme Training

      A fi evaluator si a oferi diplome sunt doua lucruri total diferite. Evaluatori, conform legislatie sunt acele persoane care vin la examen delegati de ANC (Autoritatea nationala de calificari). Intre evaluator si compania care livreaza cursul nu exista o legatura, evaluatorul este ca un fel de control care verifica eventual cursul, participa si ofera note la examen. Este un curs pe care trebuie sa-l faci de evaluator si apoi intri in legatura cu ANC, care dupa bunul lac te poate delega sau nu la anumite examente.

      Acum, al doilea lucru, cu a oferi diplome cursantilor, trebuie sa va autorizati ca furnizor de formare profesionala pe fiecare curs in parte. pe siteul anc.ro gasiti toate informatiile de care aveti nevoie. Pe scurt pot sa va spun ca aveti nevoie de o companie cu cod caen 8559 si indeplinirea procedurilor anc. Este o poveste lunga, dar posibila. Asadar accesand acest link poti gasi raspunsul la toate inrebarile de mai jos: http://www.anc.edu.ro/index.php?page=intrebari-frecvente

      1. Cine poate solicita autorizarea?
      2. Cine autorizeaza?
      3. Ce se autorizeaza?
      4. Cum se declanseaza procedura de autorizare?
      5. Ce contine dosarul de autorizare?
      6. Cum se solutioneaza cererea de autorizare?
      7. Cum se poate contesta decizia de respingere a autorizarii si care este modul de solutionare a contestatiei?
      8. Ce obligatii au furnizorii de formare profesionala a adultilor autorizati?
      9. Ce documente gestioneaza furnizorii de formare profesionala a adultilor autorizati ?
      10. Care sunt conditiile de eligibilitate pentru furnizorii de formare?
      11. Care sunt criteriile de evaluare a furnizorilor de formare profesionala a adultilor in vederea autorizarii?
      12. Care este procedura de reautorizare?
      13. Cat timp dureaza procesul de evaluare in vederea autorizarii?
      14. Cat timp este valabila autorizatia?
      15. Ce avize sunt necesare pentru autorizarea furnizorilor de formare profesionala a adultilor ?
      16. Unde au sediul comisiile de autorizare?
      17. Este obligatorie autorizarea?
      18. Ce tipuri de certificate se obtin in urma absolvirii programelor autorizate de formare profesionala a adultilor?
      19. Certificatele de absolvire calificare eliberate in Romania sunt recunoscute in alte state?
      20. Cum gasiti un furnizor autorizat?
      21. Care sunt ocupatiile si profesiile pentru care exista cerinte speciale la organizarea pregatirii profesionale, de care trebuie sa se tina seama in procesul de autorizare?
      22. Cum pot afla numele unei ocupatii din Clasificarea ocupatiilor din Romania (COR)?
      23. Care este procedura de actualizare a COR-lui?
      24. Cum pot afla numele unei calificari din Nomenclatorul calificarilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare (NC) ?
      25. Care este procedura de actualizare a NC?
      26. Care este Lista competentelor cheie pentru care se pot organiza programe de formare profesionala?
      27. Cum pot afla daca exista standard ocupational (SO) sau standard de pregatire profesionala (SPP) pentru o ocupatie sau o calificare?
      28. Cum pot elabora programa de pregatire pentru un program de formare profesionala?
      29. Cum pot deveni specialist al comisiei de autorizare?
      30. Ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a fi formator?
      31. Cat este taxa de autorizare a furnizorilor de formare profesionala a adultilor?
      32. Unde si cum se plateste taxa de autorizare?
      33. Cand trebuie realizat_prezentat suportul de curs si proiectul didactic?
      34. De unde si cum se pot procura formularele certificatelor de absolvire_calificare?
      35. Se poate autoriza un furnizor de formare profesionalaa daca nu exista standard ocupational (SO) sau standard de pregatire profesionala (SPP) ?
      36. Conditii de eliberare a certificatelor cu recunoastere nationala obtinute de participantii la programele de formare profesionala organizate in cadrul proiectelor cofinantate prin FSE ?
      37. In cazul in care se reduce durata de desfasurare a programului de calificare, conform Metodologiei de autorizare, cum se completeaza rubricile referitoare la perioada si durata?
      38. Cum se completeaza certificatul in cazul in care absolventul a participat la un curs desfasurat de un alt furnizor decat cel la care a avut loc certificarea?

      raspunsurile sunt aici: http://www.anc.edu.ro/index.php?page=intrebari-frecvente

  12. Nagy Aladar

    Daca am calificarea in meseria de mecanic auto si traininguri de specializare in subgrupele de reparatii auto cu o diploma de formator o sa am dreptul de a fi formator in domeniul de mecanica auto si subgrupele acestuia?

    1. Roxana Cozma - Extreme Training

      Buna ziua,

      Da, puteti fi formator in domeniul mecanica auto si subgrupele acestuia, atat timp cat aveti diploma de formator si calificare in domeniul respectiv.

  13. Buna seara.

    Am si eu o intrebare: cu diploma de formator am voie sa predau dans? (mentionez ca am doar diplome de dans de la cursuri de dans, si nu vreun atestat de dans – nu am facut facultate de profil)

    Multumesc!

    1. Rujoiu Marian - Extreme Training

      DA, aveti voie sa predati dans atat timp cat aveti diploma de formator si puteti dovedi ca aveti experienta in domeniul predat(dans)!

  14. adinacosminaPadureanu

    Buna ziua,
    Daca am absolvit atat modulul 1 cat si 2 psihopedagogic , in paralele cu Facultatea de economie si administrarea afacerilor cat si masterul, specializare Finante Banci, pot fi formator?

    1. Rujoiu Marian - Extreme Training

      Buna ziua,
      Modulele psihopedagogice nu pot fi echivalate cu meseria de formator avand in vedere legislatia in vigoare. Exista anumite exceptii doar pentru cei care au facut liceul pedagogic si au urmat apoi studii universitare de profil.
      Teoretic cel putin, justificarea este ca educatia formala este diferita de educatia nonformala, respectiv meseria de trainer.
      Multumim pentru intrebare si speram ca raspunsul sa va fie de folos!

  15. Gabriela Grumezescu

    buna seara,
    daca urmez un curs de formator si detin un master la o universitate din Germania (cu predare bilingva DE-EN), pot sustine si traininguri in/pentru aceste limbi? mai detin in plus si certificate (ex.Goethe, UniCertIII, etc) Multumesc

    1. Rujoiu Marian - Extreme Training

      Raspunsul este da, puteti sustine cursuri pentru aceste limbi daca aveti si cursul de Formator!

  16. Am terminat cursul de maneger de proiect doresc sa stiu daca pot si eu la randul neu sa sustin cursuri , sunt expert contabil si am o firma de conta doresc sa stiu daca pot tine cursuri de contabilitate si care sunt pasii ,cursanti pot obtine diploma sunt valabile diploma

    1. Rujoiu Marian - Extreme Training

      Sa le luam pe rand:
      1. Pentru a sustine orice curs ai nevoie de cursul de formator si de calificare/diploma in domeniul care-l predai

      deci daca doresti sa ti cursuri de contabilitate, faci cursul de formator, avand in vedere ca esti expert contabil nu-ti mai trebuie altceva.

      2. Legat de emiterea diplomelor, daca doresti sa emiti diplome acreditate, trebuie sa autorizezi cursul la ANC (trainer, tematica, sala, etc) conform legii si sa le respecti ulterior!

      1. Gogata Adriana

        Rog o lamurire suplimentara, daca se poate, la informatia de mai jos, preluata dintr-un raspuns al domnului Rujoiu Marian, din 13.03.2013
        „Pentru a sustine orice curs ai nevoie de cursul de formator si de calificare/diploma in domeniul care-l predai, deci daca doresti sa tii cursuri de contabilitate, faci cursul de formator, avand in vedere ca esti expert contabil nu-ti mai trebuie altceva.”
        Aceasta inseamna ca, daca am curs de formator, fiind expert contabil si profesand ca si PF sub forma de Cabinet de expertiza contabila (profesie liberala autorizata de CECCAR si cu CIF de la finante, fara inregistrare la ONRC, deci nu PFA, nu cu COD CAEN de la ONRC), pot sa tin cursuri pe cabinet, sau trebuie sa ma autorizez separat ca si PFA pentru aceasta activitate de predare cursuri?

        Multumesc

        1. Rujoiu Marian - Extreme Training

          Buna Adriana,
          Din nefericire legea care reglementeaza formarea profesionala nu face referire la cazuri atat de specifice. Cand vine vorba de formare profesionala, cursuri acreditate, persoana juridica care ofera cursuri acreditate trebuie sa aiba cod caen 8559 (alte forme de Invatamant). Sunt 100% sigur ca dumneavoastra puteati tine cursuri la orice societate cum ar fi Extreme Training sau alta similara, insa daca doriti sa le tineti pe cabinet, daca interpretam legea adliteram, nu puteti sustine cursuri autorizate pe cabinet. Totusi eu va sfatuiesc sa va adresati in scris catre ANC (Autoritatea nationala pentru calificari) , pentru a avea un raspuns oficial din partea lor.
          Incepand de o vreme ANC a infiintat si comitetele sectoriale, care teoretic sunt pregatite sa raspunda unor asemenea intrebari sau sa rezolve asemenea dileme. Uitandu-ma in lista acestor comitete, cel care se apropie de domeniul dumneavoastra este CS Activitati Financiare, Bancare, de Asigurari. Pentru a vedea contactul lor, click aici.
          Sper ca raspunsul sa va ajute sa luati cea mai buna decizie!

  17. buna seara
    daca eu am o diploma de formator si am absolvit un master la zi de managementul proiectelor cu predare in limba engleza la SNSPA pot fi formator de managementul proiectelor. Cum imi dau seama de ce gen de cursuri de formare am voie sa fac in urma absolvirii unui astfel de master?
    Va multumesc anticipat

    1. Madalina Roman - Extreme Training

      Buna ziua,

      Cu diploma de formator aveti dreptul sa sustineti orice curs pentru care aveti experienta sau alte calificari. Spre exemplu, daca la masterat ati urmat un modul de management de proiect, puteti sa sustineti un curs de management de proiect.

      O zi buna!

  18. Se numeste INSTRUCTOR/ PREPARATOR FORMARE!!! Si este tot pentru complexatii cu studii medii. Asta oare ce mai prepara? Tot formatori?

    1. Madalina Roman - Extreme Training

      Chiar acum voiam sa va spun ca se numeste Preparator Formare.
      Decizia de a face un singur standard elimina destul de mult din birocratie, e bine ca s-a intamplat chiar si acum.

  19. Pe primii formatori cine i-a format? Sau este asa gen ” inceputurile omenirii, Adam si Eva””? Scuze, dar consider intrebarea destul de pertinenta, avand in vedere ca formatorul este format de catre un alt formaor….

    1. Madalina Roman - Extreme Training

      Bună întrebarea. Foarte pertinentă și foarte logică. Într-adevăr, formatorii sunt și ei formați de alți formatori. E ca întrebarea cu oul și găina, de altfel.
      Iar răspunsul este la fel: mai întâi a fost găina care s-a născut dintr-un ou de rață ce a suferit o mutație genetică.
      Formatorul s-a născut dintr-o mutație genetică din profesorul de școală, simțind că rolul lui este să facă mai mult.

      1. Am inteles. Acum, aprofundand problema, referitoare la formator si formator de formatori, fie cineva a dat copy paste (pardon, download-copy-paste) atunci cand a elaborat standardul de formator de formatori identic cu cel de formatori, iar cei de la cnfpa, cu ochii bulbucati in taxa mare achitata de plagiator, nu s-au prins si l-au aprobat asa, fie cineva, extrem de complexat ca formatorul de formatori este numai acela cu studii superioare, si el, cineva-ul complexat, nu avea, s-a gandit sa le uneasca in acelasi standard… Alta intrebare (oare retorica)??? Ori in sfarsit „i-am dovedit”??? Oricum au facut o mare varza, acum mai apare alta functie prin cor, ceva preparator de formatori (exagerez cu denumirea, nu stiu cum se numeste exact, dar pot afla, daca acest nou comentariu al meu este considerat demn a fi postat)… Bafta multa multa!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *