Te simți lipsit de energie

Află care este cel mai mare devorator de energie

Te simți lipsit de energie
Vi se întâmplă vreodată să vreți să faceți una și apoi să faceți alta?
Vi se întâmplă vreodată să vă luați un angajament cu voi înșivă și apoi să nu-l respectați?
Vi se întâmplă să luați decizii și să faceți lucruri știind perfect că le veți regreta?
Sau să nu faceți lucruri despre care știți că ar fi în interesul vostru?

Cum? Foarte des? Tot timpul? Bine, înseamnă că sunteți oameni!

Care este cel mai mare devorator de energie?

Senzația pe care o avem aproape permanent, de a simți o “forță” lăuntrică ce ne trage într-o direcție nedorită, care pare că ne boicotează toate eforturile de îmbunătățire și asupra căreia pare că n-avem control este cât se poate de cunoscută de când există lumea: Socrate vorbea mereu de “demon-ul” lui, Sfântul Pavel, în scrisoarea către romani, se întreabă de ce “nu fac binele pe care îl voiesc, ci răul pe care nu-l voiesc”, Faust se plângea că “două suflete sălăşluiesc în trupul meu” – să-i citez doar pe primii care îmi vin în minte.

Și, de multe ori, lupta împotriva acestei “forțe” ne lasă așa de frustrați și epuizați, încât ne întrebăm cum e posibil așa ceva? Și nu întâmplător, practic, toate religiile pentru a explica această forță, au creat conceptul de “diavol” care ne tentează și ne face să deviem de la calea cea bună.

Psihanaliza a înlocuit conceptul de “diavol” cu cel de “subconștient”, dar dincolo de a oferi o nuanță “științifică”, nu explică mai mult de-atât. Psihologia evoluționistă e un pic mai precisă și ne demonstrează cum mintea, dincolo de unitatea ei aparentă, e compusă dintr-un număr imens de departamente, fiecare încercând să-și atingă scopul și creând astfel, inevitabil, conflicte la nivel sistemic.

“Sistem”: acesta este cuvântul cheie când vine vorba de energie

Un sistem este un grup de resurse – umane, tehnologice, financiare –  îndreptate spre un obiectiv comun: o firmă care dorește profit, o echipă de sportivi îndreptată spre victorie, o armată care se luptă cu dușmanul, o țară care încearcă să ridice nivelul de trai al cetățenilor, toate sunt sisteme; și definim “energia” ca fiind capacitatea unui sistem de a-și atinge obiectivul (de multe ori se confundă energie cu combustibil și asta e o greșeală majoră: benzina sau electricitatea, în sine, nu au niciun folos dacă nu sunt băgate în sistemul potrivit și folosite corect).

Dacă toate aceste resurse sunt aliniate și trag în aceeași direcție, sistemul atinge performanța maximă. Dacă o resursă acționează în neconcordanță cu obiectivul sistemului, nu numai că e inutilă, dar chiar încetinește – și, uneori, ajunge să blocheze – întregul sistem.

Și asta independent de cât efort se depune: imaginați-vă că sunteți pe o barcă, împreună cu alții, care trag la rame: dacă trageți cu toții în aceeași direcție, viteza este maximă și barca ajunge ușor la destinația dorită. Dar dacă fiecare trage într-o direcție diferită, efortul este maxim, epuizarea totală și rezultatele inexistente.

Aceasta este chiar esența leadershipului: de a lua un grup de resurse și oameni care își văd fiecare de interesul propriu, acționând independent, și de a le oferi un obiectiv comun spre care să se îndrepte muncind sinergic. Chiar dacă e vorba de un politician, de un CEO sau de antrenorul unei echipe, un adevărat lider este cel care împărtășește cu oamenii o viziune așa de atrăgătoare încât îi convinge să lase deoparte micile ambiții egoiste, conflictele, geloziile și lucrurile personale, pentru a participa la creația ceva mai mare, pe care niciunul n-ar putea să îl obțină de unul singur.

Și omul este tot un sistem.

În interiorul lui, fie la nivel fizic, fie la nivel psihologic, acționează un număr imens de subsisteme, fiecare cu sarcini și ambiții diferite, de multe ori în conflict între ele. Senzația de forțe misterioase care ne trag în diferite direcții nu este, deci, o metaforă, ci rezultatul unei lupte interne între două “departamente” care – paradoxal – ambele ne vor binele: discuția ne-ar duce prea departe, dar deseori, primul pas în psihoterapie este chiar de a nu te mai lupta cu tine însuți, de a accepta comportamentul “nepotrivit” și de a înțelege care este intenția pozitivă din spate.

Totuși, fără să apelăm la psihoterapie, metoda cea mai simplă de a scăpa de această senzație de minte împărțită, de conflict intern, de lipsa de decizii – care sunt cei mai puternici vampiri energetici, ne lasă epuizați și ne împiedică orice rezultat – este chiar de a oferi resurselor noastre interne o viziune și un obiectiv așa de mare și atrăgător încât să lase deoparte micile tensiuni și îngrijorări și să se alinieze la această viziune.

Oricine a participat la un curs de dezvoltare personală a făcut, desigur, exercițiul despre obiective, a învățat să le formuleze corect, să verifice, să fie SMART, să își facă un plan de implementare s.a.m.d.

Chiar dacă validitatea acestei abordări este maximă și trebuie folosită de fiecare dată când e posibil, eu am o viziune un pic mai ambițioasă, despre care am vorbit într-un articol pe care vi-l repropun aici: obiective SMART sau GENIUS.

Repet, “energia” se referă la capacitatea unui sistem de a-și atinge scopul, iar un sistem în care resursele sunt aliniate este în “flow state”, o stare despre care am vorbit de multe ori; ne plângem adesea de “lipsa de energie” și căutăm metode diferite prin care să ne ridicăm nivelul energetic, dar adevărul este că avem energie mai mult decât suficientă, dar o irosim luptând cu noi înșine: nu ne dăm seama că dacă nu rezolvăm șirul de conflicte interne, nu facem altceva decât să ne ridicăm și să luptăm împotriva noastră. Exact ca și cum am avea o mașină cu roțile nealiniate, frâna de mână trasă, și am încerca să punem un motor mai puternic: efortul va fi maxim, dar rezultate minime.

Discuția despre energie, evident, e mult mai amplă și vom vedea cum există un șir de implicații neașteptate, care – vă asigur – o să vă schimbe complet perspectiva despre energia personală, obiective, bani, relații s.a.m.d.

Un prin pas înspre manifestarea potențialului nostru cel mai înalt este să verificăm dacă toate părțile noastre sunt aliniate înspre același obiectiv.

Despre restul, vom vorbi la webinarul din 22 martie despre energie si vitalitate, la care vă aștept cu plăcere. Mai multe detalii prin click aici.

Un salut,

Bruno

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *