Îți amintești stilul molcom de exprimare, discursul calm însoțit de trabucul fumegând al prea cunoscutului personaj Columbo? Îți amintești de emblema care l-a consacrat? Este reprezentată de acel moment al filmului în care el, fiind pe punctul de a părăsi încăperea sau de a încheia discuția, se întoarce printr-o mișcare naturală și o exprimare de asemenea: „oh, just one more thing”, adică: „oh, și încă un lucru”.
Cum funcționează această tehnică? În momentul în care ții un discurs motivational sau susții o prezentare pe o anumită temă, nu uita să-ți păstrezi deoparte asul din mânecă. Acel aspect cheie sau concluzie revelatoare pe care, odata ce o spui, dezleagă probleme și găsește soluții. Practic, această informație este, poate, cea mai importantă. De ce să o irosești atingând-o într-un moment neprielnic? Poate fi la începutul discursului atunci când este de preferat doar să introduci subiectul, să prezinți situații, să clarifici imaginea de ansamblu a prezentării și astfel ai irosi-o acum prin simplul fapt că riști să creezi descendență în interesul audienței. Poate fi, de altfel, la mijlocul timpului de prezentare ceea ce, iarăși, nu este de dorit. Știm cu toții, prin experimentele făcute de psihologi, că începutul și finalul unei cărți, fraze, povestiri, întâmplări, seminar, curs sunt momentele cele mai des reținute de creierul uman. Așadar, pentru un final reușit, păstrează asul din mânecă și prezintă-l în stilul lui Columbo la sfârșit: „oh, just one more thing” și aruncă pastila revelatoare care va asigura un final de vârf.
Ca începător în Public Speaking te întrebi, probabil, dacă ai putea folosi această tehnică. Cu siguranță da. Poți încerca, de exemplu, la finalul unei sesiuni, unui topic sau înainte de pauză. În loc să spui înainte de a lua o pauză „aș mai avea ceva important să vă spun”, poți spune: „cam acestea-s toate de spus despre subiect….aaa, și încă un lucru”. Efectul va fi cu totul altul și informația ta va fi valorificată așa cum ți-ai dorit. În timp, când vei învăța să controlezi mulțimile, vei putea folosi tehnica lui Columbo la finalul discursului tău.
Aspectul cheie pe care îl prezinți aplicând tehnica lui Columbo nu constă neapărat într-o informație nouă, nedescoperită până atunci. Nu înseamnă că trebuie să expui în mod obligatoriu un aspect pe care nimeni până atunci nu l-a mai făcut, ci pur și simplu vii cu o idee care susține întreaga ta prezentare, o idee pe baza căreia totul se întregește și prinde contur.
Să spunem că expui o prezentare în cadrul unui:
– curs de vânzări
– workshop despre dezvoltare personală
– curs Formare de formatori
[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-public-speaking/”]Curs Public Speaking[/button_2]
Structura propriu-zisă îți este cunoscută, cunoști pașii de prezentare, știi exact care sunt aspectele teoretice și practice pe care trebuie să le atingi, știi când să ceri feed-back și să interacționezi cu participanții. În concluzie, planul de atac este foarte bine pus la punct. Simți, totuși, că lipsește ceva ca să obții aprecierea maximă? Bineînțeles, sunt nenumărați factori care intervin pentru a ajunge în acel punct. Poate fi vorba despre carismă, despre intonație, despre elementele inovative etc. Sau poate fi vorba despre impactul pe care îl are tehnica lui Columbo. Cum am putea-o, astfel, aplica în exemplele de mai sus?
Să le luăm pe rând:
1. Ești trainerul unui curs de vânzări. le explici tehnicile, secretele, etapele unei vânzări. Îi înveți, practic, cum să vândă, cum să finalizeze vânzarea, cum să fie persuasiv. Ești, în cocluzie, impecabil în prezentare și oferi informațiile aplicabile imediat cu rezultate garantate. Cum poți oferi mai mult? De exemplu, în încheiere, după finalizarea expunerii, aplici tehnica lui Columbo. Poți spune: “Încă un lucru…. Să ascultați și să rețineți! Cel mai important e să știți totul despre client!”.
2. Ești speaker în cadrul unui workshop de dezvoltare personală cu o audiență impresionantă pentru tine. Reușești să le captezi atenția, să-i faci interactivi, să îi înveți lucruri noi despre cum să își dezvolte abilitățile, să își mențină motivația, să iasă din zona de confort etc. Cum te poți folosi de tehnica lui Columbo în cadrul unui astfel de eveniment? Sub forma aceluiași sistem, când aparent ați încheiat sesiunea sau cursul, puteți adăuga: „Încă ceva – Recapitulați zilnic 3 lucuri frumoase, oricât de minore, pe care le-ați trăit în acea zi! Dacă le gasiți, înseamnă că ați avut o zi productivă”.
3. Ești trainerul unui curs de Formator, îi înveți pe alții sa fie ca tine, le spui toate trucurile și secretele pentru a-și practica cât mai bine meseria, îi înveți despre limbajul verbal, nonverbal și importanța acestora într-o prezentare. Cum poți folosi aici tehnica lui Columbo? Ce ai putea adăuga ca un plus de valoare aplicabil întregii prezentări expuse până atunci? În încheiere, le spui: „Și încă un lucru….Zâmbește! Să ai mereu o stare pozitivă pe care să o transmiți!”.
Totodată, momentul în care planifici să folosești această tehnică nu este, în totalitate, lipsit de riscuri. Acesta constă în faptul că poți crea un moment incert, un moment de confuzie. De multe ori se întâmplă ca la final participanții să răsfoiască materiale, să vorbească, să se foiască în scaune. Se creează, astfel, o rumoare supărătoare care cu greu mai poate fi controlată. Oamenii ies din starea de flux creată și atunci asul tău din manecă se pierde sau nu este perceput la adevarata lui valoare. Așadar, este foarte important să gestionezi cu atenție un asemenea moment.
Așadar, atât ca trainer experimentat, cât și ca trainer la început de drum, tehnica lui Columbo rămâne abordabilă. O poți exersa și îi poți descoperi efectul surprinzător în fiecare domeniu pe care îl aplici. Singurul aspect pe care trebuie să-l ai în vedere este că tehnica lui Colombo o poți utiliza o singură dată în prezentare.
Mult succes!
[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-public-speaking/”]Curs Public Speaking[/button_2]
Ce tareee, tehnica nu e gasita in niciun manual !