Caută
Close this search box.

Cum gestionezi furia, enervarea, apatia și alte emotii negative?

Sunt mulți oameni care se lasă pradă sentimentelor. Este bine să te lași pradă atunci când acestea sunt pozitive însă atunci când sentimentele sunt negative se nasc automat stări pe care de obicei le încadrăm în una din următoarele categorii: furie, deprimare, anxietate, inconfort, apatie, frică etc. În acest articol voi expune o strategie simplă prin care putem deveni mai puternici și automat mai fericiți, gestionând sentimentele negative.

Ce se scrie și se spune pe aceste teme este destul de clar: nu te mai enerva, nu mai fi furios, nu mai fi apatic, etc. Este un îndemn bun, dar probabil ai experimentat sentimentul în care asemenea îndemnuri nu te ajută prea mult. Știi și tu că nu ar trebui să te mai enervezi. Problema nu este că nu știm sau că nu suntem conștienți de acest lucru, ci că rememorăm aceste sfaturi degeaba. Una este să spui, alta este să faci.

Astfel, întrebarea mai potrivită la care mi-am propus să răspund este CUM să gestionez aceste stări? Ce pot face concret sa fac față acestor emotii negative?

Prima soluție și cea mai utilizată este legată de respirație și pauză. Este drept, poate fi bună, însă, de exemplu, atunci când ești apatic, poți aplica oricâte tehnici de respirație cunoști, nu vei ieși din acea stare. În cazul furiei, dacă îți amintești că există o tehnică folositoare și o aplici, te poate liniști însă doar pe moment. Punând lucrurile în ordine, mi-am dat seama că tehnicile precum respirația sunt asemenea antinevralgicelor – tratează simptomele dar nu și cauzele – adică ne calmează, însă nu ne feresc în viitor de alte situații asemănătoare sau nu ne rezolvă problema pe termen lung.

S-ar putea să ți se pară ciudat, însă îți voi spune un lucru mai puțin obișnuit. Sentimentele negative nu trebuie eliminate, nu trebuie reprimate, nu trebuie neapărat să ne exersăm autocontrolul. Autocontrolul este bun în sine, însă este tot un antinevralgic și nimic mai mult. Vreau să citești cu atenție acest articol și cele ce urmează și să încerci să fii deschis până la final.  Ori de câte ori simți o emoție negativă, este un semn bun. Nu trebuie să negi, pentru că negarea este asemănătoare cu ascunderea gunoiul sub preș. Faptul că simți dovedește că ești viu, iar partea ta emoțională funcționează. Ori de câte ori experimentezi o stare negativă, practic, primești mesajul că nu-ți este bine, că ceea ce se intâmplă te face nefericit. Emoția este asemenea unui poștaș care-ți aduce scrisorile. Nu ucide mesagerul pentru că nu are rost. Fii recunoscător pentru că este o șansa unică de a rezolva problema.

Majoritatea oamenilor primesc asemenea semnale și de obicei aleg, în mod greșit, una dintre următoarele două căi:

  1. Reprimarea: încercă să nege sau să controleze sentimentul;
  2. Accentuarea: continuă să se înfurie sau să fie apatici zile, luni și ani în șir.

În acest articol îți propun o a treia cale. Dacă vei apela la a treia cale, lucrurile vor deveni mai simple. Poți deveni mai fericit, mai autoîmplinit, mai relaxat și mai plin de poftă de viață.

Vă voi prezenta un caz care vi se va părea, probabil, extrem. Este vorba despre un cunoscut care este nefericit. Este încrâncenat, încordat și stresat. Nu o să intru în detalii personale pentru că motivul nefericirii sale este destul de ciudat și nu vine din plan familial sau profesional. Vine din cu totul altă dimensiune și anume cea socială. El consideră că toți suntem niște marionete în mâna unor oameni care stăpânesc lumea, că totul se întâmplă numai prin acordul și voința acelor oameni. Probabil ai mai întalnit oameni care consideră că totul este o conspirație la nivel mondial.  Atenție, nu judec în nici un fel opiniile acestui om. M-a durut, însă, când am văzut câtă nefericire aduce în viața lui acest mod de a privi lumea. Omul este stresat, negativist, apatic, chiar deprimat. Sursa acestor sentimente este legată de consipirația modială de care vorbeam mai devreme. Ai putea spune că acest om este nebun. Ei bine, eu nu cred că este. În situația lui, la un nivel diferit sau cu situații diferite, se poate găsi oricare dintre noi la un moment dat. Practic, el a ales calea a doua de acțiune. De ani se comportă așa și se va comporta multă vreme la fel. Problema lui s-ar putea rezolva dacă-mi va permite să-l ajut. Nimic bun nu se poate face cu forța. În plus, respect identitatea și credințele celorlalți, indiferent cât de nepotrivite mi s-ar părea că sunt.

Mai jos vei găsi o strategie și cu permisiunea ta această strategie poate aduce schimbări remarcabile în viața ta, aplicate la orice tip de emoție negativă pe care o poți experimenta. Sunt trist când văd că mulți oameni aleg cea de-a doua cale și trăiesc în permanență în disconfort sau apatie. Tehnica pe care ți-o prezint este o tehnică compusă din 19 pași. Cum ți se pare? Glumesc! Mă amuz ori de câte ori văd tehnci de dezvoltare personală cu zeci de pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a schimba ceva. Ar trebui să umbli cu cartea respectivă, să te uiți la cuprins, să cauți pasul X în capitolul I și să îl îndeplinești. Nici măcar nu-i poți ține minte, cum ai putea oare să-i aplici?

ACT – Gestionare Emotii negative

Sunt doar trei pași simpli și o să fii umit de rezultatele raportate la micul efort pe care trebui să-l depui. Pentru a o reține, o voi numi ACT. Ți-o vei aminti ușor pentru că fiecare literă din ACT corespunde pasului simplu pe care-l ai de făcut.

ACT (Acceptă – Clarifică – Treci la acțiune)

emotii negative

A-     Acceptă!

Este primul pas de care chiar am vorbit puțin mai devreme. Acceptă emoția care vine și bucură-te că primești un semnal. Ar fi mai rău dacă nu l-ai primi. Acceptă și bucură-te ori de câte ori primești o emoție, nu face o dramă din această emoție așa cum face majoritatea. Omul este cea mai performantă mașinărie din lume. Emoția negativă este asemenea alarmei pe care ai putea să o ai instalată acasă sau pe mașină. Când primești semnalul, tu primești vestea că nu îți este bine și că trebuie să schimbi ceva. Degeaba spui că sirena nu urlă dacă ea urlă, iar să trăiești toată viața cu o sirenă care urlă în capul tău (emoții negative) însemnă dezastru personal. Prin urmare, când sirena sună, acceptă că sună și apreciază semnalul primit. Acest mecanism simplu de comunicare are menirea de a te informa că este momentul să faci o schimbare.  Mulți oameni, alegând calea 1, controlează sentimentul, nu fac nimic decât să acopere sirena, în speranța că ea nu se va mai auzi în viitor. A te face că nu o auzi se va traduce în furie, deprimare și apatie. Poate că în timp te vei obișnui să nu o mai auzi și nu îți vei explica de ce ești furios. Să luăm câteva exemple:

  1. te înfurii ori de câte ori vorbești cu un coleg;
  2. atitudinea partenerului de viață te enervează;
  3. ești nemulțumit că cei din jurul tău nu apreciază corectitudinea;
  4. Ești deprimat când te gândești la ceea ce ai realizat până acum;
  5. …..

Poți să adaugi pe această listă orice sentiment sau stare negativă experimentezi. Pasul unu înseamnă să apreciezi aceste sentimente și să accepți că ele există. Doar atât. Nu trebuie să te deprimi pentru că ești deprimat și nici nu trebuie să te infurii pe tine că te-ai infuriat pe cineva anume.  Este de ajuns să recunoști emoția negativă, să îți dai sema ce emoție este (furie, disconfort, etc) și să te bucuri că ai primit semnalul că ceva nu este în regulă.

Reține : Apreciază pozitiv emoția negativă!

C – Clarifică! (pasul 2 )

 

Poate ți se pare că pasul unu nu prea are sens, însă datorită lui vei fi capabil să parcurgi cu rapiditate următorii doi pași la fel de simpli. Pasul unu te va pune într-o stare în care poți rezolva rapid pasul doi. Dacă vei fi de acord că emoția este un fel de notificare că lucrurile nu merg bine și trebuie să schimbi ceva, vei simți cum te va ajuta pasul doi. Aici trebuie să-ți folosești capacitatea analitică și să clarifici răspunsul la următoarea întrebare:

–  Ce trebuie să-mi schimb, percepția sau strategia?

În aparență este o întrebare simplă, practic, răspunsul îți rezolvă în totalitate problema. Când lucrurile ies din zona ta de influență, răspunsul este că trebuie să-ți schimbi percepția. Dacă lucrurile intră în zona ta de control sau de influență, poți schimba strategia. Am vorbit mai devreme de cunoștința mea și conspirația universală.  Dacă el și-ar pune întrebarea ce trebuie să schimbe, percepția sau strategia, răspunsul este evident: PERCEPȚIA! Adică el trebuie să-și schimbe modul  în care privește lucrurile, pentru că nu poate schimba ceva la care nu are acces ca factor decident. Atât timp cât ai convingerea fermă că nu poți schimba lucrurile este imediat necesar să-ți schimbi percepția. Ar putea să-mi spună el: Cum să-mi schimb părerea dacă asta cred?  Eu nu-ți cer să crezi altceva, pur și simplu îți cer doar să nu te mai torturezi singur. Autotortura și victimizarea nasc toate stările negative din viața ta. Înțelege doar că trebui să oprești acest robinet prin schimbarea percepției. Poți să nu-ți schimbi percepția, în acest caz înțelege însă, că sursa nefericirii tale este propria ta percepție și nimic altceva. Fiecare om are libertatea de a percepe lumea cum își dorește. Folosește-te de acest drept.

Să iau și un alt exemplu, cel al unui coleg care nu-și face treaba. Să presupunem că acest lucru te scoate din minți și-ți crează o stare proastă și te enervează în permanență. Ce trebui să faci? Unul din cele două lucruri:

  1. schimbă-ți percepția;
  2. schimbă-ți strategia.

Este de dorit ca la apariția unui sentiment, mai înainte de toate, să încerci să schimbi strategia înainte de a schimba percepția. Dacă ești convins că nu poți schimba nici percepția nici strategia există varianta părăsirii terenului de joc, care până la urmă ține tot de strategie. Adică, dacă acel coleg te enervează că nu-și face treaba, gândește-te ce ai putea face la nivelul strategiei! Întreabă-te! Poate alegi să-i spui lui sau șefului. Poate alegi să comunici cu el într-un mod în care să-l mobilizezi, poate alegi să stai de vorbă cu el să afli de ce procedează așa (pe un tot prietenesc).  Sunt foarte multe lucruri pe care le poți face. După ce ai primit semnalul de la pasul unu, gândește-te ce ai putea schimba, cum ai putea acționa! Unele lucruri ar putea avea efect, altele nu, acesta este și motivul pentru care îți rămâne în orice moment la dispoziție strategia cu schimbarea percepției. Ce însemnă să-ți schimbi percepția? Sunt multe căi prin care poți să-ți schimbi o percepție, dar voi vorbi mai mult în pasul trei.

Luând un alt caz din lista de mai sus, cazul partenerului de viață care te enervează, clarifică ce trebuie să schimbi, percepția sau strategia. Nu există un răspuns final și corect 100%. Uneori, lucrurile se pot schimba atât prin modificarea percepției, cât și a strategiei. Uneori, însă, trebuie să alegem o cale mai ales în situațiile care devin repetitive.

În cazul în care te deranjează că oamenii în general nu apreciază corectitudiunea așa cum ți-a dori, din nefericire este un lucru care de cele mai multe ori iese de sub zona ta de control. Poți să-ți construiești o strategie bună, însă nu te va ajuta prea mult. Mai bine îți schimbi percepția. Schimbarea percepției nu însemnă să începi și tu să renunți la onestitate. Însemnă doar să muți atenția, să nu te mai concentrezi pe acest aspect și să ai o așteptare realistă în privința onestității umane. Fiecare om are propriile convingeri și valori, iar dacă unii oameni nu apreciază oanestitatea, nu trebuie să te simți, pe bază de consecință a propriei percepții, supărat.

Dacă facem referire la ultimul exemplu, și anume că ești nemulțumit de ce ai realizat până acum, lucrurile sunt ușoare. Depinde dacă această nemulțumire este una constructivă sau una distructivă. Dacă ești ușor nemulțumit și-ți dorești să fi realizat mai mult, atât timp cât această stare nu este una de anxietate generală, nu ai de ce să-ți faci griji. Însă când ești nemulțumit și te menții în această stare mult timp și te uiți la viața ta și vezi că lucrurile ca mergând din ce în ce mai rău, cel mai probabil trebui să schimbi strategia. Majoritatea oamenilor râmân blocați în sentimentele negative. Rămân împietriți în ele. De exemplu, dacă nu ai parcurge cei doi pași de până acum, ai putea ajunge în următoarea situație: dacă ești nemulțumit de ce ai realizat până acum și ai o stare de deprimare generală, nu apreciezi și recunoști semnalul și rămâi blocat, și peste un an, și peste cinci ani vei fi fix în aceeași situație. Este în regulă, atât timp cât îți dorești acest lucru. Strategia pe care ți-o poți propune este opusul a ceea ce faci acum, adică în pasul unu să intri în alertă pozitivă, să aprecizi pozitiv ceea ce simți și rapid să identifici în ce parte să o iei. Este ca și cum ai fi la o răspântie, vrei să ajungi undeva, însă în loc să te decizi pe unde să mergi, te oprești definitiv. Dacă te-ai oprit și nu ai de gând să te miști din loc nici măcar până la râspântia dintre strategie și percepție, vei manifesta în permenență acele sentimente, iar consecințele negative se vor vedea în viața ta. Mergi mai departe, iar odată ajuns la râspântie, Clarifică (alege între percepție și strategie ) și treci la pasul trei!

T – Treci la acțiune – (Pasul 3)

Dacă în pasul unu ai apreciat și acceptat semnalul, iar în pasul doi ai deliberat între percepție și strategie, în pasul trei TRECI la Acțiune. Acțiune la nivel mare, acțiune masivă. Nu bifezi și zici că ai încercat! Nu! Orice sentiment sau stare pe care ai vrea să o modifici, o poți modifica doar prin acțiunile tale. Dacă vei aștepta ca lumea să se schimbe ca tu să te poți schimba și să devii mai fericit, fii conștient că vei aștepta până la sfârșitul zilelor tale. Acest lucru nu se va întâmpla.

Acționează, acționează și iar acționează. Dacă e vorba de stategie, găsește toate lucrurile pe care le poți face și fă cât mai multe din ele. Unele îți vor aduce mai multe rezultate, altele mai puține, iar altele deloc. Din nefericire, nu poți afla întodeauna dinainte ce acțiuni vor avea rezultate, oricât de mult ne-am dori acest lucru. Poți acționa în zece moduri diferite, să renunți pentru că nu mai ai speranță și al 11-lea să fie cel care funcționează în cazul tău.

De exemplu, dacă partenerul de viață te enervează, gândește-te ce ai putea face tu pentru ca el să-și schimbe atitudinea. Întotdeauna noi ne gândim că ar trebui să-și schimbe atitudinea și considerăm suficient să-i spunem, iar apoi ne mirăm că nimic nu se schimbă. Dacă vrei să-și schimbe atitudinea, schimbă-ți tu strategia, astfel încât să generezi un alt tip de atitudine ca rezultat:

  • comunică mai mult;
  • comunică în fiecare zi;
  • vorbește-i despre situația ta;
  • ascultă-l/ ascult-o;
  • fii tu așa cum vrei să fie el/ea;
  • surprinde-l/o pozitiv;
  • apreciază-l/apreciaz-o;
  • fii mai atent la lucrurile pe care le apreciază;
  • ……..

Lista poate continua și poate fi personalizată de la caz la caz, de la problemă la problemă, important este să acționezi la scară mare, să acționezi masiv, să strălucești, astfel încât sub lumina ta să poată fi posibilă o schimbare de atitudine.

Dacă, să presupunem ești deprimat pur și simplu, fără motiv, trecerea prin cei trei pași este simplă:

  1. Apreciază starea (inclusiv emotii negative) și înțelege semnalul că trebuie să schimbi ceva. Dacă nu faci acest pas, vei rămâne deprimat mult și bine, până când un eveniment exterior te va scoate din acea stare (s-ar putea întâmpla, azi, mâine, peste un an sau niciodată);
  2. Clarifică dacă acest sentiment poate fi rezolvat prin percepție sau strategie. Poți încerca să schimbi percepția atunci când cunoști sursa deprimării. În acest caz, shimbarea unui lucru în sine te scoate din rutină, deci îți oferă soluția ieșirii din deprimare.
  3. Treci la acțiune. Acționează masiv, fă o lista de cel puțin douăzeci de lucruri pe care nu le-ai făcut sau pe care le-ai făcut, dar ai putea să le faci în mod diferit. Ieși de urgență din zona aceasta de „confort” apatic și experimentează. Fă altceva, orice, și nu un lucru mic, ci multe și cât mai diferite. Vrei un rezultat diferit, fă ceva diferit. Dacă ești deprimat și te gândești că poți ieși din această stare prin verificarea emailului, să știi că nu va merge. Dacă te așezi apoi pe scaun și-ți spui că ai încercat, faci cea mai mare greșeală. Acționează la scară mare: sări cu parașuta, mergi la înot, întâlnește-te cu prieteni pe care nu i-ai mai văzut de mult, mănâncă ce n-ai mai mâncat până atunci, fă-ți noi cunoștințe, mergi la un concert, du-te la un curs de tobe, pictează, orice nu ai mai făcut de mult sau nu ai făcut niciodată.

Observați, dacă ați avut rabdare să citiți până aici, că pașii sunt simpli și am insistat (cât am putut de puțin) pe fiecare dintre ei pentru că trebuie înțeleși corect și trebuie să înțelegeți că fiecare contează. Înțelegând acest mecanism simplu, poți gestiona orice sentiment negativ pe care-l experimentezi. Ești deschis și-l transformi pozitiv. Nu-l negi, nu-l scuzi, nu trăiești cu el. Auzi soneria care te pune în acțiune.

Câștigurile sunt nelimitate pe toate planurile pentru că metoda ACT se poate aplica în orice plan al vieții tale și rezultatele sunt spectaculoase. Mai fericit, mai autoîmplinit, cu o stare de bine extraordinară!

Dacă ai citit cu atenție, ai observat că nu am oferit prea multe instrumente privind schimbarea percepțiilor. Care sunt acțiunile pe care trebuie să le faci pentru a-ți schimba o percepție? Pare simplu, însă percepțiile nu se schimbă ușor, pentru că percepțiile izvorăsc din convingerile noastre, iar schimbarea convigerilor nu este ușoară. Am scris deja un articol numit Cum să eliberezi potențialul din interiorul tău, pe care îl găsești aici.  http://www.marian-rujoiu.ro/cum-sa-eliberezi-potentialul-din-interiorul-tau

Crezi că ai conștientizat deja că a treia cale, numită ACT, este una ușoară, una pe care o poți aplica de acum. Nu-ți trebuie pregătire specială sau antrenament de durată. O dată ce ai înțeles că este ușor, poți vedea rezultatele destul de rapid!

  1. Apreciază!
  2. Clarifică!
  3. Treci la acțiune masivă!

Dacă mai ai întrebări, mi le poți trimite pe email (manager@traininguri.ro) și cu cât întrebarea va fi mai specifică, cu atât pot să-ți fiu mai mult de folos. Sper că această simplă metodă poate fi sursa unei stări de bine pentru tine și pentru cei care te înconjoară! Apreciez feedbackul, motiv pentru care ar fi mai mult decât binevenit dacă am reușit să te conving să mi-l oferi!

Îți urez cât mai multă Putere Personală si cat mai putine emotii negative!

Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training
www.marian-rujoiu.ro
ww.personal-power.ro
6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!