Experiența similară a ofertantului se cumulează cu cea a terțului susținător
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, prin două complete diferite, s-a pronunțat prin Decizia 3707/C11/4307/17.10.2012 și prin Decizia 3997/C1/4535/06.11.2012., admițând contestațiile formulate de un potențial participant la proceduri de achiziție publică, prin care se solicită expres posibilitatea ca experiența similară solicitată pentru un obiect multiplu (proiectare și execuție) să poată fi demonstrată prin cumul realizat între un ofertant și terțul său susținător.
Prin urmare, va fi posibil ca:
Toată experiența privind partea de execuție într-un contract (indiferent de numărul de contracte care pot fi cumulate în vederea acoperirii cerinței) să poate fi dovedită, după caz, de ofertant sau de terț;
Toată experiența privind partea de proiectare să poată fi dovedita, dupa caz, de ofertant sau de terț.
Astfel, în situatia în care experiența similară vizează contracte complexe, nu atât prin valoare sau natură, ci și prin obiectiv (de exemplu, combinații de furnizare și service sau proiectare și execuție sau două servicii complementare (servicii de curățenie interioară și servicii de DDD) sau servicii de realizare producție publicitară și servicii de difuzare și/sau monitorizare), CNSC s-a pronunțat, așa cum am arătat, indicând cu precizie că interdicția de a cumula în aceste cazuri experiența ofertantului cu cea a terțului, este considerată abuzivă.
[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-expert-achizitii-publice/”]Curs Expert Achizitii Publice[/button_2]
Relevanța Deciziilor CNSC constă în faptul că potrivit anexei la Ordinul 509/2011, condițiile în care capacitatea tehnico – profesională, cu referire la experiența similară acumulată în ultimii 3, respectiv ultimii 5 ani, este dovedită prin susținerea acordată, în temeiul art. 190 din OUG 34/2006, de o terță persoană, experiența ofertantului nu se cumulează cu experiența terțului susținător, aceasta fiind îndeplinită ori de ofertant în integralitate, ori de către terțul susținător. Cu alte cuvinte, practica autorităților contractante era aceea de a stabili că cerința referitoare la experiența similară, indiferent de modul în care era structurată, să fi fost îndeplinită fie de ofertant, fie de terțul susținător.
Concluzia: pentru experiența similară multiplă, pe de o parte, devine contestabilă orice cerință prin care s-ar impune dovedirea printr-un singur contract, iar pe de altă parte este contestabilă orice interpretare potrivit căreia experiența similară multiplă nu s-ar putea realiza prin cumul între ofertant și terțul susținător, corespunzător, fiecare pentru partea sa de contract.
Deciziile CNSC, puse în practică de autoritățile contractante, vor presupune libertate mai mare de participare la proceduri de achiziție publică, clauze restrictive mai puține, instituția terțului susținător devenind aplicabilă în mod real.
Scris de: Diana Spinciu, Trainer Extreme Training
www.traininguri.ro
In pozitia actuala – partener al INVENTUM CONSULT – Diana Spinciu a derulat (ca unic consultant) aproximativ 50 de proceduri. Niciuna contestata.
Numarul participantilor instruiti depaseste 500. Cursurile au avut 2 paliere: – cursuri in house – dedicate business/ului pe piata achizitiilor publice ale companiei cliente sau cursuri realizate de formatori. https://www.traininguri.ro/diana-spinciu-trainer-extreme-training/
[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-expert-achizitii-publice/”]Curs Expert Achizitii Publice[/button_2]
In cazul in care s-a participat la licitatie in asociere si
1. este o sustinerea este facuta pentru unul dintre asociati ( sustinerea este facuta numai pentru asociat nu pentru asociere ) care nu indeplineste conditiile de calificare integral.
2. exista experienta similara de la un alt asociat care completeaza cerinta de calificare.
Se aplica ORDINUL 509/2011 ca cerinta sa fie indeplinita de catre ofertant ( ofertantul este asocierea) sau de catre tert sustinator ( sustinerea a fost facuta numai pentru unul dintre asociati) ?
Buna ziua,
Potrivit Ordinului 509/2011,cerinta privind experienta similara poate fi indeplinita in intregime de un sigur tert sustinator (adica toata experienta solicitata sa fie dovedida prin documentele acestuia) sau poate fi indeplinita in integralitate de catre ofertant. Ofertantul poate fi si o asociere situatie in care s-ar pune in discutie un eventual cumul al experintei intre asociati, fara nicio contributie insa din partea tertului sustinator.
Depinde foarte mult, insa, de felul in care a fost structurata cerinta minima de calificare privind experienta similara. Sunt situatii in care o parte a acesteia poate fi dovedita de un tert sustinator iar cealalta parte de catre ofertant (asociere), insa numai si numai daca cerinta a fost structurata pe mai multe paliere in fisa de date a achizitiei.
O zi excelenta !