“Gentlemen, this is a football!”. Cu fraza aceasta, arătând o minge de fotbal, Vince Lombardi – unul dintre cei mai buni și renumiți coach din toate vremurile – începea de fiecare dată sezonul de antrenament cu echipa. Și continua: “Mingea aceasta trebuie aruncată dincolo de linia finală din terenul advers”.
Mesajul era, evident, de a reaminti că, dincolo de miile de activități care se desfășurau pe un teren de fotbal și dincolo de toate complicațiile regulamentelor și federațiilor, esența fundamentală a fotbalului și scopul lui constau într-o minge care trebuie aruncată undeva.
Dacă se pierde din vedere această esență, toate activitățile auxiliare (de la planuri strategice de atac la tehnici de antrenament, la organizarea campionatelor, la culoarea uniformelor, la ierarhia federației, la dansul de majorete, la sponsori, la public, la vânzarea băuturilor pe stadion ș.a.m.d.) își pierd orice sens.
A determina lumea să depisteze mecanismele fundamentale ale activității lor și să identifice apoi care este esența corespunzătoare (pe care eu o denumesc foarte pompos “Factorul critic de succes”) este unul dintre exercițiile mele preferate în sala de training. Este extraordinar – chiar dacă oarecum trist – să văd că, persoane care ocupă de ani de zile o funcție, înțeleg pentru prima dată care este sensul a ceea ce fac pe postul respectiv și unde trebuie concentrată atenția pentru a îmbunătăți rezultatele.
A devenit pentru mine ceva automat să mă întreb mereu, indiferent de ceea ce fac: “Care este sensul? Care este factorul critic de succes? Ce înseamnă exact “succes” în activitatea asta?”
Secretul unui training de succes
La fel, când vorbim despre training, inevitabil mă întreb “Care este esența? Care este Factorul critic de succes? Ce înseamnă un training de succes?”
Ar fi interesant să se facă un sondaj pe această temă printre traineri și chiar v-aș sfătui să dați un răspuns înainte să vă spun ce gândesc eu.
La un moment dat, dacă activăm în domeniul formării și suntem traineri, probabil suntem toți foarte prinși cu teoriile la modă, cu licențe, cu diplome, cu certificări, cu aprobări de la ANC, cu slide-uri de powerpoint, cu exerciții de inventat, cu activități de team building, cu atragerea de clienți, cu stabilirea sălilor de curs, cu agrearea de contracte și lista ar putea continua la nesfârșit.
Care sunt esența și sensul unui training? Care este “mingea”?
Constă în transmiterea de informații? Dar lumea e înconjurată, bombardată, săturată de informații mai mult sau mai puțin utile. De ce mai adăugăm vocea noastră zgomotului informațional?
Constă în predarea de “tehnici”, abilități, poate “exerciții experiențiale”? Dar lumea e deja supraîncărcată de “tehnici” și știm cu toții că a fi în stare să faci un lucru nu înseamnă neapărat să-l faci. De fapt, fraza pe care o aud cel mai des este: “Știu perfect ce ar trebui să fac, aș fi perfect în stare să fac acest lucru, dar, chiar dacă ar fi în interesul meu, nu-l fac”.
Poate credem că succesul unui training este atins dacă participanții la curs “învață” ceva nou. Asta se aproprie mai mult de esență, dar întrebarea inevitabilă va fi “Când învață într-adevăr lumea ceva?”
Poate fi:
- Când primește informații noi?
- Când își aminteste ce a spus trainerul?
- Când știe să facă în sală toate exercițiile?
Ar fi un început, dar, desigur, nu ajunge.
E cazul să punem punctul pe i: Nu există învățare în niciun domeniu dacă nu există, undeva, o schimbare de comportament.
Deci, singura măsură a succesului unui training, esența lui, “mingea peste linie”, este faptul că lumea, după trainingul respectiv, prezintă o schimbare de comportament în sensul dorit.
Astfel, independent de cât de plăcut și apreciat a fost un training, de cât de bine regizate și cu impact au fost prezentările, de cât de minunate au fost teoriile, de cât de interesante au fost exercițiile, ei bine, dacă apoi comportamentul cursanților pe plan personal sau profesional rămâne același, trainingul a fost pur și simplu un faliment și o pierdere de timp.
Unii ar putea considera firesc ceea ce spun, alții poate nu vor fi de acord. Chiar aș vrea să ascult păreri diferite. Deocamdată vă propun să vă gândiți un moment asupra acestui aspect de “schimbare comportamentală” pe care l-am scos în evidență: s-ar putea ca tot ceea ce facem să ni se arate sub o lumină nouă și mai interesantă.
Scris de:
Bruno Medicina – Trainer Extreme Training
[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/predator-selling/”]Curs Predator Selling[/button_2]
Probabil ca de aceea unii traineri, la sfarsit, intreaba (eventual in scris, pe formularul de feedback):
1 – „Credeti ca informatiile pe care le-ati auzit aici, va vor schimba comportamentul?”
2 – „Cum intentionati sa puneti in practica, ce ati auzit aici?”
3 – „Care este primul lucru pe care il veti face?”