leadership, INTERVIU BRUNO MEDICINA, Formarea profesionala

Formarea profesionala: Reguli de bază pentru furnizorii si clienţi

Formarea profesionala, INTERVIU BRUNO MEDICINASăptămâna aceasta, în procesul nostru de a aduce cât mai multe suprize pentru voi în anul 2012, ne-am lovit de o serie de întrebări, ale căror răspuns este extrem de util beneficiarilor serviciilor de formare profesională. Aceştia la rândul lor au avut o serie de întrebări precum ce înseamnă cod COR şi ce este suplimentul descriptiv şi ce înseamnă curs acreditat. De aceea, vrem să fim alături de voi atunci când alegeţi un program de formare profesională, să ştiţi cu exactitate ce vă oferă. Îmi propun să explic în acest articol ce înseamnă exact un curs acreditat şi ce anume trebuie să cereţi atunci când doriţi un curs acreditat, precum şi diferenţa dintre standard ocupaţional şi cod COR.

Formarea profesionalaUn curs acreditat de către CNFPA, Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor vă oferă posibilitatea de a profesa legal şi cu drepturi depline o meserie. Spre exemplu, poţi fi vânzător şi fără acreditare CNFPA, dar această acreditarea certifică faptul că tu, vânzător, ai competenţele necesare postului. Pentru Manager Resurse Umane sau Inspector Resurse Umane nu poţi profesa această meserie fără certificare, poate fi această diplomă de licenţă, de masterat sau certificat de absolvire curs acreditat CNFPA.

Pentru ca un curs să devină acreditat de către CNFPA, acesta trebuie să aibă un cod COR, adică un corespondent în Clasificarea Ocupaţiilor din România şi un standard ocupaţional. Codul COR este elaborat de Ministerul Muncii şi presupune o clasificare a profesiilor în funcţie de domenii şi subdomenii de muncă. Spre exemplu, formatorul are cod COR 242401 şi este cuprins în grupa majoră 2 (Specialişti în diverse domenii de activitate), subgrupa majoră 24 (Specialişti în domeniul administrativ-comercial), grupa minoră 242 (Specialişti în domeniul administrativ), subgrupa minoră 2424 (specialişti în formarea şi dezvoltarea personalului).

Formatorul are ca standard ocupaţional Formator. Standardul ocupaţional este definit în ORDONANŢĂ Nr. 76 din 19 august 2004 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor drept: Standardul ocupaţional, respectiv standardul de pregătire profesională, este documentul care precizează competenţele profesionale necesare practicării unei ocupaţii, respectiv specifice unei calificări. (Art 12, al 2). Acest lucru reprezintă ghidul orientativ pentru programa cursurilor de formare profesională.

Un curs nu poate primi acreditarea decât pentru o calificare ce trebuie să fie cuprinsă în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), în Nomenclatorul Calificărilor (NC) sau în Lista competenţelor comune mai multor calificări.

Dacă pentru calificarea respectivă există un cod COR, trebuie să existe şi un Standard Ocupaţional. În cazul în care standardul ocupaţional nu a fost elaborat, furnizorul de cursuri de formare poate elabora un astfel de standard, cerând asistenţă metodologică de la CNFPA. Dacă nu există cod COR, dar există în Nomenclatorul Calificărilor, procedura se repetă, cu anumite instrucţiuni specifice.

Pentru competenţe comune mai multor calificări, se pot realiza cursuri autorizate fără a fi nevoie de Standard Ocupaţional. Aceste cursuri pot fi de iniţiere, specializare sau perfecţionare.

Astfel, atunci când achiziţionaţi un curs de formare profesională, verificaţi dacă există cod COR, la ce calificare se referă, ce va scrie pe diplomă şi la ce standard ocupaţional face referire. Dacă respectivul curs este de specializare, perfecţionare sau iniţiere, depinde de specificul certificatului. Verificaţi şi acest element pe diplomă şi cereţi lămuriri. 

6 thoughts on “Formarea profesionala: Reguli de bază pentru furnizorii si clienţi”

  1. Buna ziua,
    Imi puteti spune si mie daca este in regula sa urmez un curs de initiere in meseria de Electrician Energetic si Echipamente Electrice,ulterior daca voi gasi un post de electician si ma voi prezenta cu aceasta diploma de INITIERE am sa pot fi angajat sau trebuie sa urmez un curs de CALIFICARE in acest domeniu.
    Va multumesc anticipat!

    1. Roxana Cozma - Extreme Training

      Buna ziua Alin,

      In urma solicitarii tale privind cursurile pentru meseria Electrician- Echipamente Electrice si Energetice, iti mentionez ca depinde de conditiile impuse de angajator . Mai multe detalii poti obtine accesand pagina Autoritatii Nationale pentru Calificari http://www.anc.edu.ro/ .

      O zi excelenta !

  2. Pentru o meserie care are cod COR, dar nu are cod NC, se poate organiza program de calificare, sau doar de initiere, specializarea, perfectionare? Unde este stipulat acest lucru?

    1. Roxana Cozma - Extreme Training

      Buna ziua,

      În cazul în care standardul ocupaţional nu a fost elaborat, furnizorul de cursuri de formare poate elabora un astfel de standard, cerând asistenţă metodologică de la CNFPA. Dacă nu există cod COR, dar există în Nomenclatorul Calificărilor, procedura se repetă, cu anumite instrucţiuni specifice.

      Pentru competenţe comune mai multor calificări, se pot realiza cursuri autorizate fără a fi nevoie de Standard Ocupaţional. Aceste cursuri pot fi de iniţiere, specializare sau perfecţionare. Mai multe informatii puteti obtine accesand link-ul urmator http://www.anc.edu.ro/index.php?page=contact.

      O zi excelenta !

  3. Buna ziua….Am si o nelamurire….sunt formator de formatori angajat la o firma de iasi de infrumusetare si preadu frizerie coafor….eu as putea preda in privat curs de initiere aparte fara a mai deschide PFA?!eventual si in strainatate?!Astept un raspuns!
    …. va admir pentru performanta existenta pe piata romaneasca,felicitari!

    1. Rujoiu Marian - Extreme Training

      FAra sa va deschideti PFA este complicat si riscant! Atunci cand predati in public sau privat si incasati bani trebuie sa o faceti intr-o forma legala: SRL, PFA, Drepturi Autor, Intreprindere individuala…sau contract de munca! Acest lucru este valabil in Romania! Daca predati in alta tara automat va trebui sa respectati legile tarii respective 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *