Scris de Marian Rujoiu,
Manager Trainer Extreme Training, The way to excellence
Sunt foarte multe anunțuri în care se caută persoane dinamice, perseverente, cu bune abilități de comunicare, etc. Indiferent de profilul jobului, compania urmărește înainte de toate profitul. Cât ar suna de urât, la un nivel mai mic și angajatul dorește același lucru: să facă profit pentru a-și satisface nevoile sau dorințele sale!
Am scris articole legate de lucruri specifice referitoare la modul în care ar trebui să te porți la un interviu, ce ar trebui să spui sau să nu spui în fața unui angajator la un interviu. Cu acest articol vreau să merg puțin mai în profunzime. La un moment dat chiar am primit o serie de întrebări de la un cotidian privind modul în care poți deveni de neînlocuit la un loc de muncă.
La un anumit nivel lucrurile se intersectează. Înainte de a merge la orice interviu trebuie să fii capabil să răspunzi la patru întrebări fundamentale foarte simple:
1. în ce fel consideri că ceea ce știi să faci poate conduce la creșterea numărului de clienți al companiei?
2. în ce fel consideri că prin angajarea ta compania va reuși să mențină actualii clienți?
3. cât consideri că ar putea crește productivitatea companiei prin angajarea ta?
4. în ce fel angajarea ta poate ajuta compania să economisească bani?
Sunt patru întrebari de interviu simple. Însă în același timp sunt puternice pentru că sunt profund legate de realitatea practică. Având în minte răspunsurile la aceste întrebări, orice angajare sau menținere a unui loc de muncă va deveni mult mai ușoară!
Întru-un anumit fel și angajatorul este tot un angajat, al statului însă! La fel ca și angajatul are de plătit anumite taxe, are anumite cheltuieli fixe și anumite cheltuieli variabile! Profitul este ținta inițială atât a companiilor cât și a indivizilor! Vine apoi și dorința de dezvoltare sau dorința de a ajuta comunitatea, însă numai după ce ținta inițială (profitul) este îndeplinită.
Dacă nu poți avea răspunsuri precise la cele patru întrebări de mai sus, angajarea ta va fi dificilă. Nu la fel de dificilă va fi înlocuirea ta, dacă nu ai răspunsuri clare la întrebările de mai sus. Chiar și după ce vei fi angajat va fi necesar să-ți revizuiești abilitățile și atitudinea astfel încât răspunsurile tale la cele patru întrebări de mai sus să fie unele pertinente.
Am o întrebare: tu ca angajat ai plăti ratele unei mașini care nu-ți aparține, de exemplu? Cu siguranță că nu, probabil ar fi un semn al nebuniei să preiei cheltuieli ale unor terți cu care nu ai nicio legătură! Mergând mai departe, la fel și o companie, va încerca să aibă acele cheltuieli care se pot dovedi a fi investiții! Într-un fel sau altul cheltuielile curente trebuie să fie în legătură directă cu plusul valoare care se poate reflecta în serviciile aduse clienților.
Cele patru întrebări sunt o provocare! Poți alege să le ignori! Este cea mai simplă și mai comodă variantă, să nu fii însă surprins că la un moment dat nu o să-ți mai găsești un job sau că ești dat afară de la actualul job fără să înțelegi de ce. Un job înseamnă mai mult decât un timp de lucru, înseamnă un plus valoare pe care-l poți aduce.
Aducând acest plus valoare, și nu mă refer la a sta peste program ci de a găsi căi strălucite de a face mai bine anumite lucruri astfel încât să se poată cuantifica în cifre rezultatul muncii tale. Este o provocare pe care o poți accepta sau nu! Aceste intrebari interviu sunt nepuse.
Abilitățile tale și atitudinea ta pot fi valoaroase numai dacă sunt în legătură directă cu răspunsul la cele patru întrebări pe care le reiau mai jos:
1. în ce fel consideri că ceea ce știi să faci poate conduce la creșterea numărului de clienți al companiei?
2. în ce fel consideri că prin angajarea ta compania va reuși să mențină actualii clienți?
3. cât consideri că ar putea crește productivitatea companiei prin angajarea ta?
4. în ce fel angajarea ta poate ajuta compania să economisească bani?
Știu că nu este un articol comod, sper însă să-și dovedească utilitatea în activitatea fiecărei persoane care îl citește!
Atunci când vei merge la un interviu și vei fi întrebat diferite lucruri să ai în minte răspunsurile de mai sus. Degeaba ești o persoană inteligentă dacă nu corelezi inteligența ta cu răspusurile la cele 4 întrebări! La fel și pentru a-ți păstra un loc de muncă sau a promova nu-i de-ajuns să depui efort maxim sau să stai peste program ci înainte de toate trebuie să corelezi activitățile tale cu răspunsurile la cele patru întrebări. Cu cât vei avea răspusuri mai precise pe care le poți aplica cu atât vei fi mai căutat!
Scris de Marian Rujoiu,
Manager Trainer Extreme
Stiu ca e cam tarziu pt niste lamuririi vis-a-vis de cele 4 intrebari din articolul ce cauta de fapt angajatorii, dar daca ati fi atat de amabili sa ne sugerati variante de raspuns la cele 4 intrebari, macar asa o idee.
Pt ca la cele 4 intrebari am niste nelamuriri:
1. cresterea nr de clienti tine mai degraba de vanzari, departamentul de creatie-cercetare , controlul calitati si relatiile cu clientii, decat de productie. Un angajat in productie ce sa caute la relatii cu clientii si invers.
2. la fel ca cele de mai sus si in complectare daca departamentu de vanzari va reusii performanta sa vanda castraveti la gradinar.
3. un singur om nu cred ca e in stare singur singurel sa creasca productivitatea, o echipa, da ! Si cum poti sa arati angajatorului ca poti sa te integrezi intr-o echipa sau poti sa formezi o echipa care sa duca la asa ceva, in 1 sau 2 min la interviu !!!!
4. cel mai simplu raspuns ar fi cel mai neindicat, daca compania vrea sa economiseasca bani poate face relocari din cadrul companiei cu redistribuiiri de sarcini si a realizat o economie.
Deci puteti sa ne oferiti ceva sfaturi sau macar variante posibile de raspuns la cele 4 intrebari si a doua problema ar fi cum poti sa arati angajatorului ca esti o persoana dinamica, ca poti fi ce ? Superman , Steve Job ? Nici o metoda de imbunatatirea a productiei/calitati/logistica/vanzarii etc nu se poate face intr-o luna sau zero secunde !
Articolul asta suna ca si cum ar fi scris de un sclav modern la inceput. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar m-am oripilat cand am vazut primele 4 intrebari la care trebuie sa stii sa raspunzi.
Intrebarile acelea sunt ok numai cand candidezi pentru un post de conducere, nu pentru un simplu angajat.
Mentalitate gresita este sa crezi ca vei putea convinge angajatorul ca tu, un simplu angajat vei putea face toate lucrurile spuse in articol avand in vedere ca la noi nimeni, absolut nimeni nu iti va lua in considerare orice timp si efort depus suplimentar pentru angajator, este ceva normal si inclus in salariu sa lucrezi peste program la noi.
Cat de mult va place sa distorsionati realitatea…
Lucian, te sfatuiesc sa discuti cu 5 angajatori despre acest articol si daca toti iti vor spune ca ai dreptate te sfatuiesc sa te apuci de scris, pentru ca va fi o teorie revolutionara in domeniul MRU. Personal sunt si un angajator si am avut de-a face cu multi angajatori, crede-ma in proportie de 90 % acele lucruri le vor. Si atunci cand iti cer sa stai peste program, vei vedea ca scopul este tot raspunsurile la acele intrebari. Exista si angajatori, care cum spui tu vor doar eforturi suplimentare, doar de dragul de a te vedea la serviciu! Te admir si te respect pentru ca ai aceasta convingere si sper sa-ti aduca lucruri bune in viata ta, atat ca angajat, dar mai ales angajator!
Pt Lucian
Tu cand te angajezi acum la o firma o faci pt un post de conducere sau pentru un simplu angajat ? Daca citesti aceste articole scrise impecabil de dl Marian Rujoiu ar trebui sa ai o inteligenta peste medie si sa speri la un post onorabil ,de raspundere … pt un simplu angajat intrebarile se refera doar la latura practica .
Asa cu spunea Marian Rujoiu statul peste program trebuie corelata cu activitatea in acel moment .De expl un mecanic auto incepe sa repare o masina la ora 14 si nu o termina la ora 16 cand trebuie sa plece acasa , asa ca mai sta inca o ora peste program sa o termine facand pe seful lui si pe proprietarul autoturismului fericiti . A doua zi s-ar putea ca de la ora 13 sa nu mai ai de lucru si sa il lase sa plece acasa …. deci se compenseaza ….De ce trebuie sa fi mereu frustrat , mereu in postura sclavului si sa fie altii vinovati de neputinta ta ?
Marian, ai dreptate! Poate ca multi dintre cei care cauta un loc de munca nu stiu nici sa citeasca aceste intrebari. Cele mai multe angajari sunt facute insa pe principiul relatiilor. pilelor politice, etc.
Ce sens mai are sa-ti faci share capacitatea de a crea plus valoare pentru astfel de paraziti? …Stai, suferi, induri, dar la un moment dat vei reusi sa-ti folosesti in scop personal capacitatea de a crea plus valoare…Atunci, familia ta va beneficia de maximum din eficienta actiunilor tale !
Eu nu stau sa plac unor frustrati avizi de plus valoare. Incerc sa aduc plusvaloare actiunilor ce ma vizeaza, nicidecum sa dau idei unor carnati insirati pe acelasi principiu….carnat de oaie, carnat de oaie, carnat de oaie…
Prefer alt principiu. Valoarea este sesizata de alta valoare.
Cosmetizarea de interviu produce deceptie si angajatului si angajatorului….si ma bucur ca asta se intampla de regula.
Tu ce mai faci? Ai fi salvat CFR-ul daca afisai tinta aceea ( inocenta in sufletul cald si rosu inchisa in cercul negru al raului cotidian) pe locomotive ! 🙂
Interesant. Mulţumim pentru sfaturi. Într-adevăr, întrebările sunt aplicabile tuturor, indiferent de domeniul targetat. 🙂