Caută
Close this search box.

Intrebari interviu – Ce cauta de fapt angajatorii?

Intrebari interviu

Scris de Marian Rujoiu,

Manager Trainer Extreme Training, The way to excellence

www.marian-rujoiu.ro

Sunt foarte multe anunțuri în care se caută persoane dinamice, perseverente, cu bune abilități de comunicare, etc. Indiferent de profilul jobului, compania urmărește înainte de toate profitul. Cât ar suna de urât, la un nivel mai mic și angajatul dorește același lucru: să facă profit pentru a-și satisface nevoile sau dorințele sale!

Am scris articole legate de lucruri specifice referitoare la modul în care ar trebui să te porți la un interviu, ce ar trebui să spui sau să nu spui în fața unui angajator la un interviu. Cu acest articol vreau să merg puțin mai în profunzime. La un moment dat chiar am primit o serie de întrebări de la un cotidian privind modul în care poți deveni de neînlocuit la un loc de muncă.

La un anumit nivel lucrurile se intersectează. Înainte de a merge la orice interviu trebuie să fii capabil să răspunzi la patru întrebări fundamentale foarte simple:

1. în ce fel consideri că ceea ce știi să faci poate conduce la creșterea numărului de clienți al companiei?

2. în ce fel consideri că prin angajarea ta compania va reuși să mențină actualii clienți?

3. cât consideri că ar putea crește productivitatea companiei prin angajarea ta?

4. în ce fel angajarea ta poate ajuta  compania să economisească  bani?

Sunt patru întrebari de interviu  simple. Însă în același timp sunt puternice pentru că sunt profund legate de realitatea practică. Având în minte răspunsurile la aceste întrebări, orice angajare sau menținere a unui loc de muncă va deveni mult mai ușoară!

Întru-un anumit fel și angajatorul este tot un angajat, al statului însă! La fel ca și angajatul are de plătit anumite taxe, are anumite cheltuieli fixe și anumite cheltuieli variabile! Profitul este ținta inițială atât a companiilor cât și a indivizilor! Vine apoi și dorința de dezvoltare sau dorința de a ajuta comunitatea, însă numai după ce ținta inițială (profitul) este îndeplinită.

Dacă nu poți avea răspunsuri precise la cele patru întrebări de mai sus, angajarea ta va fi dificilă. Nu la fel de dificilă va fi înlocuirea ta, dacă nu ai răspunsuri clare la întrebările de mai sus. Chiar și după ce vei fi angajat va fi necesar să-ți revizuiești abilitățile și atitudinea astfel încât răspunsurile tale la cele patru întrebări de mai sus să fie unele pertinente.

Am o întrebare: tu ca angajat ai plăti ratele unei mașini care nu-ți aparține, de exemplu? Cu siguranță că nu, probabil ar fi un semn al nebuniei să preiei cheltuieli ale unor terți cu care nu ai nicio legătură! Mergând mai departe, la fel și o companie, va încerca să aibă acele cheltuieli care se pot dovedi a fi investiții! Într-un fel sau altul cheltuielile curente trebuie să fie în legătură directă cu plusul valoare care se poate reflecta în serviciile aduse clienților.

Cele patru întrebări sunt o provocare! Poți alege să le ignori! Este cea mai simplă și mai comodă variantă, să nu fii însă surprins că la un moment dat nu o să-ți mai găsești un job sau că ești dat afară de la actualul job fără să înțelegi de ce. Un job înseamnă mai mult decât un timp de lucru, înseamnă un plus valoare pe care-l poți aduce.

Aducând acest plus valoare, și nu mă refer la a sta peste program ci de a găsi căi strălucite de a face mai bine anumite lucruri astfel încât să se poată cuantifica în cifre rezultatul muncii tale. Este o provocare pe care o poți accepta sau nu! Aceste intrebari interviu sunt nepuse.

Abilitățile tale și atitudinea ta pot fi valoaroase numai dacă sunt în legătură directă cu răspunsul la cele patru întrebări pe care le reiau mai jos:

1. în ce fel consideri că ceea ce știi să faci poate conduce la creșterea numărului de clienți al companiei?

2. în ce fel consideri că prin angajarea ta compania va reuși să mențină actualii clienți?

3. cât consideri că ar putea crește productivitatea companiei prin angajarea ta?

4. în ce fel angajarea ta poate ajuta  compania să economisească  bani?

Știu că nu este un articol comod, sper însă să-și dovedească utilitatea în activitatea fiecărei persoane care îl citește!

Atunci când vei merge la un interviu și vei fi întrebat diferite lucruri să ai în minte răspunsurile de mai sus. Degeaba ești o persoană inteligentă dacă nu corelezi inteligența ta cu răspusurile la cele 4 întrebări! La fel și pentru a-ți păstra un loc de muncă sau a promova nu-i de-ajuns să depui efort maxim sau să stai peste program ci înainte de toate trebuie să corelezi activitățile tale cu răspunsurile la cele patru întrebări. Cu cât vei avea răspusuri mai precise pe care le poți aplica cu atât vei fi mai căutat!

Scris de Marian Rujoiu,

Manager Trainer Extreme

www.traininguri.ro

www.marian-rujoiu.ro

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!