Caută
Close this search box.

Leadership – Liderul de Platina

leadership

În acest articol doresc să clarific puțin zona de leadership. Abordarea curentă a leadershipului este destul de consistentă. Cu toate acestea, citind, am avut impresia că la nivel de teorie lucrurile sunt destul de simple. Încercând însă să racordez teoria la practica, lucrurile nu mai erau deloc simple.

Astfel că am început o căutare, o documentare foarte serioasă pe această temă. M-a ajutat în acest context experiența destul de lungă pe sfera Leadership -ului, atât în zona privată, cât și în mediul ONG.

Pentru a înțelege acest model, plecăm de la distincțiile de mai jos:

[news_bar style=”1″ color=”#2c683c” feature_text=”PQ – Inteligența fizică” main_text=” A FACE”][/news_bar]

Inteligența fizică presupune abilitatea fizică de a face lucruri. Vorbim aici despre un efort pe care trebuie să-l depună un lider. Efort înseamnă tot ceea ce ne consumă din punct de vedere fizic: întâlniri, ședințe, rapoarte, capacitate de a munci ore în șir, studiu, organizare personală și managerială, răspuns la telefoane. Este desprinsă de realitate ideea că un lider nu trebuie să depună efort. El trebuie să facă anumite lucruri pentru a-și pune în practică viziunea și pentru a coordona. Când spunem efort, nu-i asociem o constantă calitativă, ci avem în vedere numai un efort în termeni cantitativi.

[news_bar style=”1″ color=”#2c683c” feature_text=”IQ – Inteligența intelectuală” main_text=” A ÎNVĂȚA/ A GÂNDI”][/news_bar]

Acest tip de inteligență ne este cunoscut tuturor. Îl folosim în permanență într-o măsură mai mare sau mai mică. Acest tip de inteligență permite asocieri, disocieri, elaborarea de strategii, de planuri, întocmirea de analize, găsirea de soluții etc. Cum se spune în popor, posesorii unui nivel înalt al coeficientului IQ sunt deștepții. Acești oameni nu sunt puțini deloc și ei se afirmă în domenii cât mai diferite începând de la matematică până la filosofie. Este bine ca un lider să aibă un înalt nivel al IQ-ului cu toate că unii oameni pot spune, pe bună dreptate, că nu ar fi neapărată nevoie.

[news_bar style=”1″ color=”#2c683c” feature_text=”EQ – Inteligența emoțională” main_text=” A COMUNICA”][/news_bar]

Inteligența emoțională a prins tot mai mult teren în ultima vreme. Unii discută despre ea fără să știe ce este, alții cunosc destul de multe despre ea, iar alții au făcut o pasiune din studiul acestui tip de inteligență. Mai sunt și alte categorii de oameni care o folosesc foarte mult fără să știe măcar cum se cheamă, iar la polul opus se află cei care teoretizează prea mult și practică prea puțin.

Odată cu acest al treilea tip de inteligență intrăm pe un domeniu asociat extrem de mult leadershipului. Această asociere este făcută pe bună dreptate întrucât leaderul este urmat în primul rând emoțional, motivarea și comunicarea cu oamenii făcându-se cu o puternică încărcătură emoțională. Acest lider creează rezonanță, urnește echipe și mase, ducând astfel la îndeplinire planuri la care nimeni nu s-ar fi gândit. La marea majoritate a teoriilor lucrurile se opresc aici, se bate moneda și se pune aproape egal între Inteligența Emoțională și Leadership. Eu însă nu am fost satisfăcut și după multă analiză, studii de caz și documentare, cheia am găsit-o la Covey, prezentată mai jos.

[news_bar style=”1″ color=”#2c683c” feature_text=”SQ – Inteligența spirituală” main_text=” A DĂRUI”][/news_bar]

Prima dată acest nume m-a bulversat puțin. Mi s-a părut că are o dimensiune mistică. Reflectând puțin însă, am constat că SQ completează bucățica ce lipsea din definirea ledershipului autentic. Probabil prima întrebare care vă vine în minte este: dar ce anume are liderul de dăruit? Imediat dupa întrebare vin și răspunsurile: liderul poate dărui cunoaștere, implicare, entuziasm, încredere, valori, idealuri și sensuri. Liderul dăruiește, iar cei care sunt conduși de el primesc aceste daruri. Aceste daruri sunt cele care aduc contribuția esențială în actul de Leadership.

Un corolar al acestor distincții ar fi următorul:

[feature_box style=”23″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” alignment=”center”]Liderul Inteligent = PQ + IQ + EQ + SQ

Șansele de a fi un lider Inteligent, un lider autentic se apropie de Liderul Ideal în momentul  în care sunt activate toate cele 4 tipuri de inteligență și turate la capacitate maximă![/feature_box]

Mai jos regăsiți câteva exemple relevante ale fiecărui tip de inteligență:

[headline style=”3″ align=”center” headline_tag=”h2″]Liderul de Bronz – Leaderul PQ (Petre)[/headline]

Petre este tipul de lider care folosește la maxim resursele sale fizice. De obicei ajunge în companie înaintea tuturor angajaților. Este un tip ‘workaholic’, muncește de dimineața până seara. Este un exemplu pentru ceilalți. Este acel om care s-a înhămat la un jug și trage. Nu trage doar compania, ci îi trage și pe ceilalți după el, îi ajută pe fiecare în parte. Angajații muncesc în primul rând pentru că le este jenă. Când cineva nu-și face bine treaba, pune el mâna și muncește. Această situație în care șeful îți face munca te face să te simți jenat, astfel că data viitoare vei încerca să-ți faci treaba. Atitudinea lui Petre are un risc mare și anume acela că negestionând bine această situație, la un moment dat se va trezi că face munca a cinci oameni. Fizic, ne este clar că nu va putea duce la bun sfârșit acest demers.

[headline style=”3″ align=”center” headline_tag=”h2″]Liderul de Argint  – Leaderul IQ – (Ionuț)[/headline]

Ionuț nu este doar un tip dotat cu PQ, el are ceva mai mult de atât și anume o capacitate de a găsi soluții ingenioase. Planificarea și organizarea sunt cuvintele de ordine. Încearcă să facă organizația funcțională și este preocupat în primul rând de eficiență. Ionuț este un tip studios care merge la cursuri de instruire și are în manecă întotdeauna o soluție atunci când apare o problemă. Cunoaște strategii, cunoaște tactici care conduc către performanță, anticipează și gestionează riscurile permanent. IQ-ul lui îl ajută foarte mult astfel încât profesionalismul lui este de invidiat.

Este, în același timp, un specialist în domeniu. El învață de la ceilalți, învață și de la alți specialiști și dacă nu are un MBA se gândește să facă unul in viitorul apropiat. Întregul lui IQ este pus în slujba leadershipului, convins fiind că cele mai bune metode vor genera cele mai bune rezultate. Riscul apare în momentul în care latura lui umană nu este suficient de bine activată. El poate fi considerat de echipa pe care o conduce un tip rece care nu comunică emoții. El pune în aplicare un plan, oamenii sunt executanți, ei neimplicându-se emoțional în munca pe care o fac. Totodată, el nu este cel mai bun în înțelegerea și gestionarea conflictelor și nu dă suficientă atenție relațiilor umane din echipă și relațiilor dintre el și fiecare membru al echipei.

[headline style=”3″ align=”center” headline_tag=”h2″]Leaderul de Aur – Liderul EQ (Eugen)[/headline]
Într-adevăr, este aur pentru organizația pe care o conduce. Este aur curat. El este dotat cu putere de muncă (PQ), fiind în același timp un profesionist care învață permanent (IQ). În plus față de Ionuț, conștientizează că are de-a face cu oameni și nu cu mașini. El are o capacitate extraordinară de  autocunoaștere și cunoaștere. El își recunoaște stările sale emoționale și le gestionează eficient. Mai mult decât atât, el are capacitatea de a recunoaște emoțiile celorlalți și de a le direcționa în modul potrivit.  El este un fin observator al ființei umane. El nu neagă emoțiile celorlalți și nici nu încearcă să le anihileze. El recunoaște aceste emoții și le folosește într-un mod constructiv.

Uneori merge și mai departe, declanșând emoții în echipa pe care o conduce. Discursurile lui, chiar dacă nu este cel mai mare orator, transmit emoție și declanșează emoții în rândul celor prezenți. Pune suflet în ceea ce face și creează rezonanță. Oamenii se pun în mișcare emoțional, iar relațiile interumane din companie sunt supuse unei permanente îmbunătățiri. Întrebarea ar fi: ce ar putea face un lider mai mult decât atât? El mai poate face ceva, iar răspunsul îl găsiți în descrierea Liderului de Platină!

[headline style=”3″ align=”center” headline_tag=”h2″]Leaderul de Platină – Leaderul SQ ( Ștefan)[/headline]

Liderul de Platină este o ‘rara avis’. Sunt greu de găsit în lume pentru că sunt puțini. Orice organizație se va mulțumi să aibă măcar un lider de aur. Și cu liderul de aur se poate atinge succesul. Liderul de platină însă poate atinge excelența. Ștefan, liderul SQ, liderul de Platină, are multe calități. El depune un efort constant și susținut, intuiește și elaborează strategii și comunică emoțional foarte bine. În plus față de toate acestea, el mai face ceva și anume: Dezvoltă! El dăruiește permanent celor din jur câte ceva. El le dăruiește în permanență din PQ, când cineva nu mai poate, îi dă o mână de ajutor. Când cineva obosește, îi dăruiește un program mai lejer sau câteva zile libere. Acestea sunt lucrurile simple.

Apoi el îi învață (IQ) pe cei din echipă. Le dăruiește cunoaștere, îi perfecționează permanent, nu doar prin a-i trimite la cursuri de instruire, ci prin propria experiență. Caută talentul din fiecare și îl sprijină să se dezvolte, îi îndrumă permanent și le oferă suport necondiționat. Următorul lucru pe care îl face este să-i ajute pe oameni să se dezvolte emoțional. Ștefan îi ajută pe cei de lângă el să se dezvolte emoțional (dăruiește EQ), îi ajută să treacă peste greutăți, fie  ele personale sau profesionale. Mai mult decât atât, Ștefan (liderul SQ) dă sens. Dăruirea și Sensul sunt două ingrediente cheie ale Liderului de Platină.

El pune un sens în tot ceea ce se întâmpla, creează o viziune și valori. Are valori pe care le împărtășește echipei și îi face să creadă în ele. El știe să dea un sens și celor mai mici lucruri, să dea un sens muncii depuse de o femeie de serviciu sau de un portar. El dă acest sens, îl transmite oamenilor și aceștia devin automat responsabili, întrucât munca pe care ei o fac nu este ceva simplu. Ștefan are capacitatea de a transforma sarcinile de serviciu în misiuni pe care angajații le au. Este de la sine înțeles că abia acum apare EXCELENȚA. Prin munca Excelentă pe care fiecare om o face, organizația devine una care generează Excelență. Țintele pe care Ștefan le propune sunt îndrăznețe. El provoacă oamenii să se implice emoțional și să creadă în ceea ce fac. Ștefan lucrează mult cu valorile. Valori precum onestitate, creativitate, deschidere, adevăr, excelență sunt cuvintele de ordine. Oamenii cred în aceste valori pentru că Ștefan îi determină să creadă în aceste valori. Ștefan îi inspiră pe cei din jur. Valorile pot fi diferite în funcție de organizație. Nu există un etalon sau un tablou pe care trebuie să-l respecte orice organizație. De exemplu, Extreme Training, compania pe care o conduc, are trei valori: Excelență, Integritate și Respect.

Vă doresc tuturor să ajungeți lideri de platină indiferent dacă veți conduce doi oameni, 30 sau o mie.

[feature_box style=”25″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” alignment=”center”]Vă recomand și următorul video extras din cadrul cursului de Manager resurse umane susținut de Manuela Trușcă despre cele 5 tipuri de putere pe care un lider trebuie sa le integreze în interacțiunea cu cei care-l urmează. Vei înțelege cum trebuie să te adaptezi fiecărui tip de persoană și cum e bine să acționezi ca lider în orice situație. Sunt oameni rezistenți la carismă, dar care reacționează la coerciție. Foarte interesant:[/feature_box]

[video_player type=”embed” width=”853″ height=”480″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″]PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iODUzIiBoZWlnaHQ9IjQ4MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9Yc21VVmVQWkxxYyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iIj48L2lmcmFtZT4=[/video_player]

Primul avertisment pe care vreau să-l prezint este că Nu poți fi lider de Platină fără să ai activat PQ, IQ și EQ. Este ca un munte ce trebuie urcat. Nu poți ajunge în vârful lui decât de la poale către vârf. Spre exemplu, poți ajunge cu un elicopter în vârf, dar acest lucru nu înseamnă că ești un bun alpinist, ceea ce înseamnă că nu vei putea face nici măcar coborârea. Probabil nu vei face nimic acolo sus. Acesta este motivul pentru care cel mai adesea unii dintre lideri eșuează. Este de ajuns să le lipsească un singur tip de inteligență dintre cele 4 sau să folosească excesiv una dintre ele și totul se poate nărui.

Sper că v-am convins în oarecare măsură să meditați asupra acestei formule și totodată să vă autoevaluați și să vedeți în ce categorie vă regăsiți mai mult.

Provocarea mea și a voastră, ca cititori, este să răspundem la întrebarea inerentă ulterior acestei clasificări și anume: Ești un lider din naștere sau poți deveni lider? Pot fi dezvoltate cele 4 tipuri de lider sau nu? Dacă răspunsul ar fi: da, pot deveni lider, întrebarea ar fi : CUM? Aștept cu mare interes feedback-ul vostru pe marginea acestui articol și eventualele propuneri de răspunsuri ridicate în finalul acestuia.

Articol scris de Marian Rujoiu – manager Extreme Training

[divider style=”8″]

training mastery

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!