managerul nesuferit

Managerul nesuferit – 34 tipologii descrise de angajați

managerul nesuferit

Sunt metode testate, în sensul că sunt propuse chiar de angajați. Managerul nesuferit este destul de întâlnit. Acum ceva timp am lansat un concurs pe www.traininguri.ro, iar vizitatorii siteului au propus și au votat propuneri de manageri nesuferiți. Este evident că am avut de-a face cu o abordare unilaterală a problemei, doar dinspre angajați. Cu toate acestea, nu putem să negăm experiențele oamenilor care au avut de-a face cu manageri nesuferiți.  Citirea celor 34 de profiluri de mai jos poate fi foarte folositoare persoanelor aflate  într-una sau mai multe dintre cele patru situații:

[step_graphics style=”4″ color=”#0d4a34″][step style=”4″ text=”1″ headline=””]Ești manager și observi că angajații nu sunt tocmai prietenoși și ai vrea să știi unde greșești![/step][step style=”4″ text=”2″ headline=””]Ești manager și vrei să devii mai nesuferit decât ești![/step][step style=”4″ text=”3″ headline=””]Ești un manager bun, însă nu-ți strică o trecere în revistă a lucrurilor de care trebuie să te ferești![/step][step style=”4″ text=”4″ headline=””]Ești angajat, îți faci treaba bine, dar vrei să te convingi dacă e o problemă la tine sau la manager.[/step][/step_graphics]

Probabil există și o a cincea categorie, care din păcate se va regăsi în multe dintre categoriile de mai jos – managerul care aruncă, în totalitate, problemele în „grădina” angajaților. Este o categorie pierdută!

Mulțumesc tuturor persoanelor care au propus portretele de mai jos. Sunt interesante devenind un material de studiu excelent. Dacă ești manager și ai tăria să citește portretele de mai jos, este un act de curaj. Uneori înțelegem mai ușor aflând lucrurile de care trebuie să ne ferim. Portretele sunt expuse în ordinea numărului de voturi primit.

Concursul a fost câștigat de Elena Gheorghiță – Managerul care se AUTOPROCLAMĂ
Scor: 9.01 din 733 voturi cu media 8.03.

Managerul nesuferit descris de angajați:

1. Managerul care se autoproclamă

Pentru mine, managerul nesuferit este cel/ cea care NU reușește să ”crească” subordonații pe care îi are, care NU oferă suport/ training/ mentoring, care NU cooperează și NU comunică excelent cu echipa, persoana căreia îmi este teamă să-i adresez întrebări și la care NU mă duc ca la…un prieten.

”Șeful nesuferit este acela care se AUTOPROCLAMĂ ȘEF, care are pretenții de ”sef” și crede că tot ce spune el/ ea este ok, care NU ascultă constructiv părerea celorlalți, care NU știe să mulțumească și care obține rezultate cu echipa, UITÂND ÎNTOTDEAUNA să spună că succesul este al tuturor și nu individual.” (Elena Gheorghiță)

Vă mulțumesc pentru ocazia oferită, accea de a participa la concurs.managerul nesuferit

Mă numesc Elena Gheorghiță, am 26 ani, locuiesc în Galați. Urmez facultatea de Relații Economice Internaționale (zi) și facultatea de Drept (fr). Am o experiență de muncă în vânzări și resurse umane (inspector resurse umane).
Am participat la concurs din dorința de a  câștiga un training ce mă va ajuta în dezvoltarea personală și profesională. Mi-a fost greu să aleg un singur curs pentru cî oferiți Excelență în multe domenii, însă alegerea trebuia făcută și, cu această ocazie, mi-am făcut o analiză a lipsurilor mele și balanța a înclinat puternic spre modulul II din programul Negociatorul: Tehnici actoricești pentru dezvoltarea abilităților de prezentare și vorbire. Anul acesta am examenul de licență și mi-e groază să vorbesc în public. Poate e impropriu spus public, fiind 4 persoane în comisie, însă pentru mine e un public ”numeros”.
Strategia câștigătoare a fost de a-mi anunța prietenii să mă ajute să câștig și insistența mea de a le aminti în fiecare zi. Miercuri dimineața, foarte devreme,  a trebuit să plec într-o călătorie, neavând acces la internet. Am lăsat verificarea clasamentului unor prieteni și însărcinarea de a mă menține pe primul loc. Și am câștigat.
Vă mulțumesc!
 Cu stimă,

Elena Gheorghiță

2. Managerul uituc

Este tipul acela grăsuț, ușor vesel care știe multe glume pe care le înțelege doar el, râde cu aceeași meclă cu care îți negociază salariul. Lucrează în firmă ca la un part-time doar ca să îți amintească de zilele în care ai întârziat 15 minute și are grijă să îți ții fundul pe un scaun până la ora 18:00 chiar și atunci când nu ai de făcut nimic pentru că nesuferitul este gelos și nu suportă să ai fundul mai mic decât al lui. În schimb, știe să comande apa pe birou. La cât e de gras, consumă până la 250 calorii mergând 10 m cu un pahar plin cu apă.

  • știe să îți promită traininguri și beneficii, o mașină de serviciu cu aer condiționat de vremea de afară;
  • are o memorie uimitoare, reține cu ușurință minutele și secundele la care ajungi la serviciu, dar paranormal, uită să deconteze benzina;
  • are un proiect de modificare a săptămânii în 7 zile de lucru, de parcă 6 zile nu îți sunt de ajuns să îl vezi;
  • are propria matematică, 17 ( ziua de salariu) este mai mare decât 23, iar 12 lei (ora de muncă normală) este întotdeauna mai mare decât 8 ron (ora suplimentară);
  • este foarte calculat, poți ajunge de la Piața Unirii în Pipera în doar 20 de minute.

3. Managerul plin de sine

Aș caracteriza managerul nesuferit astfel: o persoană plină de sine, necooperantă în comunicare, o persoană care sa nu știe să asculte și care îți reproșează tot timpul că tot ceea ce faci nu este bine. Managerul nesuferit este cel care nu-ți respectă drepturile ca angajat și care te folosește ca pe un obiect al îndeplinirii obiectivelor companiei. Este tot timpul iritat și reușește tot timpul să te subestimeze și să te facă să te simți cel mai de nimic om de pe lume.

4. Managerul incompetent

Caz real – manager IT: 

3 dimensiuni: management, tehnic, psihologic.

a) Management

  • fără studii de profil;
  • folosește doar motivarea negativă;
  • planifică nerealist;
  • se sustrage la infinit de la procesul decizional;
  • comunică defectuos.

b) Tehnic

  • nu știe ce să ceară, mai ales să evalueze;
  • nu știe nici în linii mari datele tehnice ale unui proiect;
  • pune presiune, în momente nepotrivite, pe soluții nerealiste.

c) Psihologic

  • arogă merite necuvenite;
  • transferă vina către oricine decât propria persoană;
  • te umilește în fața colectivului;
  • face favoruri persoanelor slab pregătite;
  • folosește împotriva ta punctele slabe dezvăluite.

5. Managerul anihilator de competență

Nu știu dacă termenul de manager e cel mai potrivit… În cazul meu este vorba despre un șef care nu venea la program decât câteva ore pe săptămâna pentru că în rest se ocupă de afaceri personale. Atunci când venea, mai nimic nu-i convenea și țipa isteric în toate direcțiile că el e ȘEFUL! Despre competență să nu vorbim pentru că în numeroase cazuri aceasta lipsea…

Cea mai tare chestiune a fost atunci când i-am îndreptat o mare greșeală pe care o făcuse și care, de altfel, l-ar fi putut costa multișor. El a crezut că i-am subminat autoritatea și am trecut peste el. Mi-a spus că ”în fața șefului se stă în poziția ghiocel” și că-mi va face zile grele cât voi mai fi acolo.

6. Managerul „Nimic nu este bine”

Când zi de zi te duci la serviciu cu un nod în stomac și ai vrea să devii invizibil când intri pe ușa clădirii în care lucrezi, când primești penalizări la salariu pentru că ai întârziat 5 minute din cauza traficului, când orice ai spune nu e bine, dar după aceea vezi ideile tale puse în practică de către șefi ca fiind ideile salvatoare ale managerului tău, când trebuie să suporți tirania altora care au frustrări personale și se descarcă pe subordonații săi, când ai vrea să înveți de la cei cu mai multă experiență decât tine, dar ei n-au nici cea mai mică ideea despre ceea ce înseamnă ”learning by doing” și ”mentorship”, când simți că la serviciu e întotdeauna cineva cu ochii pe tine și ți-e jenă să te duci și la toaletă, de teamă că o sa fie cineva care va spune ”10% tăiere din salariu – cum să îți iei pauză în timpul orelor de lucru?” și când ai ajuns la punctul în care ajungi acasă ca o legumă din cauza stresului psihic, înseamnă că ai un manager nesuferit.

Sfatul medicului: dacă vrei să și trăiești în viața asta, ori îți schimbi serviciul, ori faci tot posibilul ca respectivul om să nu rămână în funcția în care este.

7. Managerul ”Părintele persecutor”

Managerul nesuferit, indiferent de domeniu, se identifică cel mai bine cu rolul părintelui persecutor din Analiza Tranzacțională: abuzează de autoritatea poziției pe care o deține, adoptă o poziție arogantă care subevaluează constant angajații, nu le recunoaște meritele, gândește și trimite mesaje clare de tipul ”eu am întotdeauna dreptate” , ”nu știi să faci nimic bine”, ”dacă nu eram eu”, ”nu așa se face”, ”ce v-ați face fără mine”. Este critic, veșnic nemulțumit de rezultate, cârcotaș și, de multe ori, agresiv în exprimare.

8. Managerul din întâmplare

În opinia mea ”managerul nesuferit” este reprezentat de persoanele care, în anumite contexte, ajung într-o poziție de management într-o ”singură” zi, neavând un background în spate sau o bază formată; este acela care nici măcar nu are idee despre management, ce să mai spun de strategii, iar pentru el titulatura sa profesională reprezintă doar superioritate, putere și control.

Managerul nesuferit este acela care crede cu tărie că subordonații sunt doar ”muncitorii de pe plantații”, nu au un cuvânt de spus, opinie pertinentă sau valoare. Consideră că lumea începe cu el și tot la el ajunge finalul. Are obsesia puterii și a controlului, de aceea se implică în tot ce se întâmplă în firma, însă doar pentru a controla/monitoriza, nu crede în creativitate, inovație, dezvoltare, motivarea personalului din subordine.

Nu știe să gestioneze situațiile noi și atunci intră în panică, chiar dacă este vorba despre ceva banal . Toate discuțiile cu el se rezumă la cifre (fie că e vorba despre buget, fie că este vorba despre facturare, însă nu se pune problema atunci când își decontează prânzul luat în timpul programului cu soția, consumul exagerat de combustibil sau factura aferentă telefonului sau ce conține multe cifre însumate în urma dicuțiilor cu toate persoanele din agendă), vine înainte de program la lucru, pleacă întotdeuna ultimul doar pentru a se putea uita la ceas când pleacă fiecare angajat.

În linii mari, pentru mine, managerul nesuferit este sinonim cu dictator, gândire îngustă, slabă pregătire profesională, cu limite datorate unor complexe personale.

9. Managerul multilateral dezvoltat

Dacă te trezești cu gândul că nu ești în filmul potrivit și te culci întrebându-te dacă ți-a scăpat vreo firmă la care să nu fi aplicat pentru un job (deși știi sigur că nu e niciunul disponibil), dacă te târăști spre birou gârbovit ca un pensionar reumatic (deși cu o seară înainte ai fost vioi în club), dacă nu mai ai idei, pentru că oricum nu le ia nimeni în serios, dacă nu mai convingi, pentru că ți-e jenă să vorbești în forme fără fond despre o companie în care nu mai crezi, dacă în laptopul tău e mai multă viață decât în propriu-ți trup, dacă atunci când intră EL/ EA pe ușă ți se activează subit ulcerul din studenție și când îți aruncă uitătura de „nu-i a bună” îți vine să-i înfigi un țăruș în inimă, ai ”mai presus de tine” un nesuferit. Unul care te frustrează, ignoră, subestimează, discreditează, care nu deleagă pentru că știe mai bine și o gherelește pe motiv că ”angajații sunt neexperimentați”, care îți gratulează inovațiile cu ”ce idee stupidă” și poartă pe buze melodiosul ”nu se poate”, care e erou când atrage clienți (=gasește fraieri) și victimă a neprofesionalismului angajaților când îi pierde, unul ale cărui neîmpliniri amoroase se citesc în biții din tonul cu care își admonestează echipa. Dar un manager! Așa că-l lași să fie nesuferit pe limba lui, în lumea lui pe care o pricepe doar EL, în care se scaldă EL, marele om, nesuferit, nemuritor și rece.

10. Managerul inechitabil

  • Atunci când îi dai un document, îl corectează mereu. Chiar dacă taie doar un cuvânt, sau mai pune 2 virgule, sau reformulează o propoziție care în final sună la fel ca prima dată…dar trebuie făcute modificări.
  • Atunci când îi duci un document, taie pe el în neștire cuvinte, înlocuindu-le cu un scris indescifrabil care nu înseamnă nimic pentru că nici el nu știe ce trebuie acolo…da te mai gândești tu.
  • Atunci când este ceva de cărat în firmă (materiale, birouri, cutii) nu contează pentru ce ești tu angajat și ce studii ai….cară tată (combinat cu ”nu e gata?” din 10 în 10 min).
  • Este acela care sclavagește câțiva oameni care știu să facă lucruri, iar celorlalți le mărește salariul considerabil.
  • Este acela pentru care renegocierea de salariu este de fapt o impunere după cum are el chef. Nu-ți convine?…rămâne salariul vechi și gata.
  • Este acela care nu încearcă NICIODATĂ să-și țină oamenii buni care pleaca chiar pentru 1 milion în plus.

11. Managerul obsedat de monitorizare

Managerul nesuferit  este managerul care le știe pe toate și vrea să știe tot ce se întâmplă în mintea și în calculatorul tău, cel care te pune să îți cronometrezi activitățile – fiecare 2 minute pe care le-ai petrecut cautând un folder, cele 30 de secunde în care ai vorbit cu cine știe ce client la telefon.

Managerul care, pe lângă faptul că te pune să cronometrezi, are reminder pentru fiecare activitate și deadline al tău și te verifică la fiecare pas, care nu îți acordă încredere deloc și care, orice idee ai avea, el găsește ceva mai bun care-ți numără minutele pe care le petreci la țigară, ca la sfârșit de lună să te anunțe că nu mai ai voie să ieși la țigară decât în pauza de masă și dimineața dacă ajungi mai repede la lucru; managerul pentru care cele menționate mai sus nu sunt suficiente și mai ține și ședințe săptămânale cu tine ca să fie sigur că îi spui tot ce faci în fiecare zi și vrea să îi spui de fiecare dată cum ai putea face să îți îmbunătățești modul și timpul de lucru!

12. Managerul de cartier

Manager nesuferit/ă: încăperea se află într-o clădire veche, nerenovată, cu geamuri sparte, rame de lemn, teracotă în loc de calorifer, o cafetieră ruginită și nespălată de săptămâni, podea care scârțâie și două scaune de lemn, cu spătarele decojite în fața a două birouri cu sertarele pline de hărți învechite. În a doua încăpere răsare, pe un covor persan, biroul managerului: birou recondiționat, încăpător, dar plin de hârtii. În fața biroului se află un scaun de piele, pe mărimea burții de bere a managerului. În fiecare dimineață managerul este ultimul/ultima care ajunge la serviciu. Bună dimineața înseamnă – ”Fa, da ce drac cafa e rece?” (cu un ton foarte ridicat). În urma lui/a ei se simte un miros puternic de mahmureală și corpul transpiră aburi de alcool. Nu știe nici măcar după un an de lucru, exact cum se numesc cei doi angajati cu care imparte incaperea. Azi propune o direcție, maine schimba totul cu 180 de grade. Are de gand sa o inlocuiasa pe contabila cu care a lucrat in ultimii 5 ani cu noul/noua amant/amanta. Citeste Libertatea si o considera pe Oana Zavoran – un exemplu viu. Are datorii la banca si sper sa isi recupereze din datorii, jucand noapate de noapte la casinoul din cartier. Stie ca numai el/ea este in stare sa conduca afacerea si reuseste sa culeaga din ochii angajatilor frica si o constinta cum ca „eu sunt un simplu angajat/a NU AM DREPTUL SA GANDESC”.

13. Managerul din epoca de piatră

Managerul nesuferit este o persoană care nu are niciun respect pentru tine ca angajat. Managerul nesuferit te trimite, pe langă problemele firmei, să îi rezolvi și problemele personale, de tipul: să îi plătești facturile de utilități sau să îi cumperi mâncare. Îți dă întotdeauna sarcini în plus, dar te uită la măririle de salariu. Nu îți oferă traininguri sau șanse să îți dezvolți abilitățile și să progresezi.

Managerul nesuferit îți este inferior din multe puncte de vedere și îi este teamă de tine pentru că ești mai tânăr și ai putea să îl pui într-o lumină proastă. De aceea nu îți dă sarcini care să te pună în valoare. Nu știe limbi străine foarte bine, dar se chinuiește să o ascundă. Nivelul său de studii este de multe ori inferior nivelului tău de studii.

Îi place să îți spună poveștile lui, să îl asculți, dar nu îl interesează de ale tale. Pare amabil, cu un zâmbet prefăcut și de treabă, dar de fapt e doar fără coloană vertebrală.

Managerul nesuferit are forme diverse și multiple, se află în toate mediile de lucru, îl întâlnim la tot pasul, poate fi femeie sau bărbat, tânăr sau bătrân, amabil în aparență sau mereu pus pe critici.

Concluzia este aceeași: tu ești doar un angajat de care se poate lipsi dacă ceva nu îți convine din comportamentul lui. Nu are motive să se chinuiască să te respecte sau să te motiveze.

14. Managerul „Dezbină și stăpânește”

Pe parcursul anilor am avut tot felul de șefi. O singură persoană a reușit performanța ”de a-mi ajunge nesuferită”. Acționa pe principiul ”dezbină și condu”.
Își dorea un colectiv care s-o ridice în slăvi pentru calitățile sale, în permanență. Își dorea ca fiecare să-și îndeplinească sarcinile, ca niște roboți, dar la un înalt nivel calitativ. Și fără interacțiuni între ”executanți”. Iar la acordarea de sancțiuni, acționa drastic.
De la început te aborda astfel încât să ajungă să te cunoască foarte bine. Apoi începea cu bârfele, pe la spate. A procedat la fel cu toți angajații.

15. Managerul ”în familie”

Managerul nesuferit este cel care are ca angajat unul dintre copii. Mai rău este când respectivul copil nu prea are habar despre ce se întâmplă într-un business, nu se implică etc. și atunci, inevitabil, managerul te compară cu el: ”fiul meu/fiica mea, nu pentru că e al/a meu/mea, dar are niște calități, a crescut într-un anumit mediu, are diplomă de la ”nu știu ce școală” și de fapt acest tip de manager se cam minte singur, ar vrea să spună: ”mi-aș dori ca și el/ea să fie ca tine”.

16. Managerul ”nimic nu este bine”

Managerul nesuferit este cel care nu știe să comunice cu angajații, îi critică mereu, indiferent de cât de mult se străduiesc să demonstreze că sunt niște angajați conștiincioși care dau tot ce au mai bun la locul de muncă.
Este cel alături de care nu poți lucra cu tot sufletul din cauză că te crispează toate criticile lui zilnice, în final căutând altă companie care te respectă și unde să poți lucra dezvoltându-ți abilitățile .
Este acela care nu respectă pe nimeni, un om fără sentimente.

17. Managerul arogant

Pentru a te califica în categoria managerilor nesuferiți trebuie să îndeplinești cumulativ următoarele condiții:

  • aroganță;
  • să te comporți ca un ”știe tot”;
  • ori de câte ori un angajat vine cu o idee, spune-i că e cretin;
  • arată că nu-ți pasă de oameni ori de câte ori discuți cu ei.

18.  Managerul stresant

Cel mai nesuferit manager e un stresant care nu te lasă să respiri nici 2 secunde, așteaptă întotdeauna totul de la tine, mai ales să știi totul, fără ca el să-ți furnizeze vreo informație, iar de cele mai multe ori să fie incapabil să rezolve o problemă fără ajutorul tău. Pe lângă faptul că, fizic, ar arăta groaznic, culmea culmilor ar fi să aibă o gândire la fel!

19. Managerul haotic

MANAGER NESUFERIT = unul care face pe deșteptul, care își dă importanță, care te pune să faci diverse activități fără să-ți dea detalii, adică nu-i pasă că nu știi ce ai de făcut, el vrea să faci, îți oferă informații insuficiente sau deloc.
Este unul care țipă atunci când lucrurile îi scapă de sub control, pentru că nu știe să se manifeste altfel – rage ca un măgar. Îți scoate ochii când nu a ieșit o activitate bine și nu te apreciază când faci un lucru bine.
El nu stă la discuții cu noi, aștia subordonați, pentru că ce știe el că e bine, e bine, restul nu contează. Nu spune ce a mai făcut legat de proiect, pur și simplu afli din întâmplare că s-a mai petrecut ceva. Sau te apuci să faci o situație, crezând că ai toate informațiile și afli că s-au schimbat datele și că ai muncit degeaba.
Și e un manager haotic. Se apucă de 10 lucruri și le lasă neterminate de îți vine să-l strângi de gât când știi că ai termene de predare sau ai activități care trebuie făcute după o anumită procedură.
Iți zici în minte ”Doamne, să nu ajung niciodată ca ăsta, că ma arunc la Olt” sau mă omoară subordonații 🙂

20. Managerul anti-apreciere

Portretul la minut al managerului nesuferit este acel manager care niciodată nu apreciază meritele angajaților. Niciodată nu le spune măcar un ”bravo”. Cred că acest lucru face dintr-un manager cel mai nesuferit manager. Eu personal, din această cauză, am ales să-mi schimb jobul. Iar acum nu mai am de-a face cu un manager nesuferit!

21. Managerul urlător

Managerul nesuferit este un tip care spune că le știe pe toate, te expediază din biroul lui lung, cu 2 degete, fără să-ți zică nimic, iese din turnul lui cu fața tristă de parcă l-a sunat oribila și draga lui soție pentru a-i spune și a-i da sfaturi despre firma la care el e stăpân, spunându-i: ”Dragă, nu te enerva cu sclavii aia, că tot sclavi rămân”. Nesuferitul urlă la angajați pretinzând în alte cercuri că el e o persoană educată și școlită mai mult și mai bine decât gunoaiele pe care ”incompetentul” de la HR le-a adunat în firma sa, spunând ”eu ce mă fac cu atâția…”. Fără el, toată firma se duce de râpă, el are numai greutăți, pe când tu, ca sclav, nu ai. Ce paradox, își spune el: eu sunt geniul, aici nu am egal, nu am cu cine lucra…of! ….of!…of! Salariul? Dar ce a făcut ca să-l primească? Nu-i prea mult? De unde să-i mai dau? Să muncească, nu să stea, să stea peste program dacă vrea, eu așa am făcut și uite unde am ajuns.

22. Managerul care se minte singur

Managerul nesuferit este:

  • cel dominat de ipocrizie;
  • cel ce nu oferă suport angajaților pentru dezvoltarea profesională, dar pretinde că o face;
  • cel care își asumă rezultatele angajaților săi, deși nu a făcut nimic pentru a contribui la atingerea lor;
  • cel care crede că automotivarea este singura care ține angajatul la locul de muncă;
  • cel inconstant în comunicare;
  • cel care se implică intruziv în viața personală a angajaților săi, cu pretextul de a-i cunoaște mai bine;
  • cel care nu își asumă responsabilitatea pentru ceea ce trebuie făcut, dar o cascadează subordonaților;
  • cel care citește astfel de rânduri și nu se recunoaște, dar blamează persoanele care se comportă așa în organizație.

23. Managerul asupritor

Șeful nesuferit: cel care se impune prin asuprire și care are foarte puține calități, care a ajuns șef prin pile, nu prin merite. Pentru el, cei mai buni sunt cei care îl pupă, nu cei care au REZULTATE.
E cel care folosește toate metodele de încălcare a demnității umane: de la a nu deconta banii cheltuiți, la a se așeza cu spatele la tine la masă, a tăia din timpul de examene și a nu recunoaște rezultatele, a purta un monolog inuman în care țipă de nu poți spune nimic…și puteți completa voi cu alte asemenea exemple.
Este cel care manipulează psihologic colectivul, unul împotriva celuilalt.
Evaluarea angajatului este identică la toti angajații și toți angajații sunt o adunătură de proști unde doar el strălucește…de mizerie umană.
Este cel care nu te laudă mai niciodată și care, în loc de sprijin pentru bunul mers al lucrurilor oferă opusul. Sincer, nu văd nicio calitate…chiar că a ieșit negru de tot. Noroc cu inerția, altfel nu știu cum ar merge lucrurile. La urma urmei și ”șef” este tot un post.

24. Managerul alunecos

Managerul nesuferit este acel manager aparent zâmbitor și binevoitor cu toată lumea, acel om șerpos, foarte alunecos și agil din punct de vedere politic. Îți zâmbește pe față, dar te sapă foarte subtil și eficient pe la spate dacă îi stai în cale.

Este managerul habarnist care ascunde asta vorbind în truisme, termeni vagi și foarte generali, eschivându-se astfel să ia decizii.

Este acel om care își schimbă părerea după cum bate vântul, nu își recunoaște punctele de vedere pe care le-a susținut în trecut. Incompetent fiind, întotdeauna (chiar întotdeauna) cere soluții de la subalterni și îi ”ghidează” cu un aer superior să ia ei decizii privitoare la aceste soluții. Dacă iese bine, evident este gloria lui; dacă iese prost, evident a fost ideea și decizia gresită a altuia.

Să nu mai vorbim de nepotisme, promovarea amantei și așa mai departe.

25. Managerul bădăran

Poate mai învață și managerii ceva cu această ocazie! Eu consider că managerul nesuferit este bădăranul care se vede centrul universului.

26. Managerul orgolios

Managerul nesuferit întotdeauna își dorește ca universul, respectiv angajații, să se învârtă în jurul lui. Orgoliul îi este nemăsurabil. Consideră că știe tot, arată asta și dorește să fie tratat ca atare. Cel care știe mai mult decât el va fi încolțit. La prima vedere poate părea temperamental, o persoană bună, veselă, prietenoasă. Toanele și dorința excesivă de putere nu te vor ocoli!

27. Managerul nervos

Managerul nesuferit nu îți apreciază niciodată meritele (întotdeauna meritele tale și le atribuie lui), este tot timpul nervos (nervozitate ce poate decurge în violență), abuzează de autoritate, nu are răbdare să își asculte angajații, nu își vede decât propriul interes și nu vrea să provoace decât intimidare.

28. Managerul obișnuit

Portretul la minut al managerului nesuferit: 90 % din managerii români – habar nu au cum să se comporte cu oamenii!

29. Managerul misogin

Consider că un manager nesuferit are următoarele manifestări:

  • nu știe bine limba română, iar dacă îi spui că nu înțelegi pentru că nu se exprimă corect, te face cel mai prost om;
  • de când intră în birou, urlă, iar când vede că nu ești vinovat, pleacă din birou;
  • te face cioban, hoț sau mizerabil fără un motiv;
  • este plin de el (angajații nu știu cum să își mențină slujba, iar el le îndulcește moralul spunându-le cât de bine a fost săptămâna trecută la piscina)
  • se folosește de colegii tăi pentru a crea intrigi între colegii de birou și se distrează pe seama aceasta;
  • își folosește angajații ca și cum ar fi sclavii lui;
  • dacă nu-i faci favoruri, te ignoră ca și cum nu ai exista;
  • intră în viața ta personală adresându-ți întrebări mult prea personale, ca apoi să râdă de tine;
  • nu are studii, însă este în funcție datorită nepotismului;
  • lansează tot felul de bârfe la adresa ta prin firmă;
  • în opinia lui, toate femeile sunt proaste.

30. Managerul anti-comunicare

”Cum să rezolvăm problema X?”:

  • ”Aici am propunerea” (întrerupere);
  • ”Lasă că știu eu, nu e bine, să faci așa! Deci?”;
  • ”Am găsit soluția” (întrerupere);
  • ”Nu ai înțeles!” (și explică exact ce ai spus tu; de fapt nu te ascultă);
  • ”Ai scris greșit!” (nu citește, și-a aruncat doar o privire);
  • ”Nu sunt greșeli, am verificat!” (întrerupere cu țipat isteric);
  • ”Ba da, sunteți toți (invectiv la alegere) aici … stai, mmmm… a, nu, e greșit, da nu așa, fă din nou altfel…”

31. Managerul cu ceasul

Vrei să încadrezi un manager în categoria nesuferiți?

Și știi sigur că el e, pentru că îl găsești în fiecare dimineață înaintea ta la birou, îl saluți, și el pe tine de altfel, dar nu ochi în ochi, ci ochi în ditamai ceasul de pe perete, pus acolo special să îți arate că tu nu ești un angajat model, că nu deschizi biroul, că ar trebui să te supui, să înțepenești în fiecare dimineață înaintea lui.

Și modelul ceasului este primul argument pentru care începi să citești despre relațiile cu managerii sau pentru care ora de muncă ți se pare o barieră care te va marca în fiecare dimineață.

Ei bine, și de ce să îți ceară să îi faci cafeaua? Bineînțeles, pentru că e nesuferit. Pai și dacă tu nu bei cafea și ai altă treabă? Nu, nu contează, el e nesuferitul care îți cere ceașca pusă pe birou.

Așadar, să asociem nesuferitul de manager cu nesuferitul de ceas? Am putea cu siguranță, pentru că singurele ore pe care le petrecem cu el sunt cele pe care ni le arată pe ceas, aceleași ore lungi, triste, presante, executante și – sperăm din tot sufletul – limitate, pentru că , nu-i așa, am putea să fim și noi nesuferiți și să ne căutăm alt nesuferit.

32. Managerul negativist

Managerul nesuferit este acea persoană cu atitudine negativă care nu știe să facă echipă cu subalternii, se impune posesiv, creează teroare și mult stres, iar realizările sunt zero. Managerul nesuferit nu știe ce înseamnă o echipă, lucrul în echipă și aprecierea.

33. Managerul “Eu sunt OK, tu nu ești OK”

Managerul nesuferit este…se crede ok…se crede mai tare…se crede buricul pământului din firmă…Oameni buni, așa și este, de aceea e manager, de-aia el conduce firma și voi sunteți ”sclavii” sau incompetenții. Adevăratul manager nesuferit este cel care are o atitudine și un comportament care duce la performanțe reduse, chiar nule. Să îți tratezi angajații ca pe niște gunoaie este un sistem des întâlnit în România și foarte puțini reușesc să treacă peste schema noastră mioritică de a conduce o firmă. De altfel, nici noi, angajații, nu avem puterea de a le spune exact unde greșesc. Dacă un om te calcă pe pantof, îl atenționezi și dacă e simțit poate îți cere și scuze, dar dacă nu o faci, o să fii călcat în continuare.

34. Managerul nerecunoscător

Un manager nesuferit este atunci când:

  • încep să-ți tremure mâinile când îl vezi că intră în oficiu;
  • lucrezi mai mult de 9 ore pe zi și oricum nu te poți duce la masă deoarece pauza de masă nu aduce venit companiei;
  • vânzările au crescut dublu după ce ai venit în departament, dar el oricum îți spune că lucrezi doar la 50% din eficiență;
  • numără de câte ori ai fost la baie sau la fumat;
  • te cheamă la lucru cu 2 zile înainte de nunta ta pentru a înmâna clientului o fișă;
  • te bârfește cu asistentul tău;
  • meeting-urile durează 2 ore și nu se consideră ore lucrate, deci ești nevoit să rămâi după 6;
  • când te simți vinovată să ieși pe buletin de boală (cu febră 38.5);
  • când te împovărează cu 100 de formalități, dar în același timp se luptă cu birocrația.

Aș putea să mai continui lista, însă mulți manageri ar fi bine să se axeze nu numai pe profit, ci să își mai canalizeze atenția și asupra oamenilor care-l aduc.

CONCLUZII:

Se pare că sunt o mulțime de moduri în care poți deveni un manager nesuferit. Cel mai simplu ar fi sa consideram parerile nefundamentate. Este drept, nici un caz nu poate fi generalizat, iar angajatii pot exagera uneori. Realitatea este insa ca sunt oameni , manageri si angajati care sunt dispusi sa devina mai buni. Toate portretele de mai sus au o idee comuna si anume managerul nesuferit. Avand comportamente asemanatoare celor de mai sus, in termeni de efecte te poti astepta la:

1.    angajati buni care parasesc compania
2.    performante scazute al angajatilor
3.    profit in scadere
4.    clienti nemultumiti

Acest articol, inclusiv portretele de mai sus se vor a fi un semnal de alarma. Se pare ca toate lucrurile pot fi mai simple atat pentru manageri cat si pentru angajati daca managerii s-ar mai umaniza. Castiga in acest fel toata lumea si putem trai intr-o lume ceva mai buna. Poate ca pare utopic, insa orice mare lupta incepe cu un mic pas. Sunt convins ca acest articol nu are cum sa schimbe in bine intreaga clasa manageriala din romania, poate insa va face un numar oarecare de manageri sa mediteze putin asupra  modului cum se comporta cu angajatii.

Scris de Marian Rujoiu – Manager și Trainer Extreme Training

[button_1 text=”Cursuri%20Comunicare” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#ffffff” styling_border_size=”1″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#ff1600″ styling_gradient_end_color=”#c8131c” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/category/cursuri-bucuresti/cursuri-de-comunicare/”/]

[divider style=”0″]

[button_1 text=”Cursuri Management” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#ffffff” styling_border_size=”1″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#ff1600″ styling_gradient_end_color=”#c8131c” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/category/cursuri-bucuresti/cursuri-management/”/]

5 thoughts on “Managerul nesuferit – 34 tipologii descrise de angajați”

  1. ABSOLUT MAGNIFIC, CHIAR FABULOS ARTICOLUL TĂU, MARIAN!

    AZI, din cele 34 de Tipologii, poți afla într-adevăr, cum să devii un…MANAGER SUFERIT…!
    Toate cele 34, parcă sunt desprinse din realitatea zilelor noastre, în care…violența managerială…planează apăsătoare, când mută, dar cel mai adesea violent de zgomotoasă, asemenea păsărilor întunecate de pradă, deasupra Companiei ce adăpostește angajații și un manager tras parcă la indigo. Este, este doar povestea aia neagră despre eterna dispută dintre angajați și manageri, plină de…emoție…din care nu se știe niciodată cine iese învingător, sau măcar…la suprafață…!
    Tocmai de-aia, managerul nesuferit, ca să fie…managerul suferit…în adevăratul sens al cuvântului, trebuie să fie ca un Regizor pe Scena Companiei, iar distribuția lui să fie aleasă și dirijată cu finețea aia psihologică, știind să lase dreptul la fericita fericire și să dea libertatea aia liberă angajaților atât de puternici în toată fragilitatea lor!
    Relația dintre manager și angajat trebuie să fie ca o împletire, care să fascineze, să fie ca un microunivers cu tentă de respingere și atragere în același timp. Mai mult, să fie ca o rătăcire într-un labirint, care rătăcește și în același timp te răvășește frumos și te atrage.
    Managerul are rolul de ghidare, și să înțeleagă el ca OM, înainte de Manager, că abuzul puterii lui provoacă suferință angajaților săi, iar Companiei lui, declinul. Pentru că, cunoașterea superioară, care este folosită numai pentru forța individuală, nu face nimic altceva, decât întunecă mintea managerului. Iar El, ca Manager să nu uite, că OMUL – este cel care deține Arma Supremă…LIBERTATEA…de a schimba, de a căuta, de a transforma și de a alege și nu de a tace, de a rage și de a dicta! Lumea lui managerială să nu fie o lume bizară, iluzorie (ci, o lume frumos de reală), iar Angajatul un chinuit și-un nefericit.
    Între Manager și Angajat trebuie să fie totul bine, să nu fie o lume furtunoasă, ci o lume profund umană cu gândurile ale amestecate frumos de raționalitate și de emoție bio, care să nu nască conflictul ăla puternic interior, care de-abia așteaptă să devină sursă a violenței și iraționalității pasiunilor și acțiunilor omenești.
    DAR, pentru toate astea și multe altele…dacă nu ești OM, e foarte greu să fii toate celelalte…!!
    AșaDAR, un… MANAGER BUN…trebuie să știe, că în orice situație se impune imperios, să echilibrezi partea lucidă și partea irațională, întrucât sunt situații în care raționalul suprasolicitat te poate duce la râpă și atunci se cuvine, să faci loc celeilalte dimensiuni. EL trebuie să aibă o perspectivă a viitorului pe care s-o folosească mai mereu în managementul Firmei sale ca o…particulă marcatoare de optimism, de speranță…!
    Și AZI, ai reușit MR, așa de frumos, într-un mod plin de creativitate, concizie, claritate prin Articolul Tău să explici utilitatea, întrucât sunt aplicabile în viața de zi cu zi și cele 34, oferind astfel informații prețioase, utile chiar despre cum OMUL (fie EL- Manager, Angajat…) să gestioneze mai bine conflictul intern și extern al OMULUI DE AZI, în lumea asta dinamică și achimbătoare.
    Mi-a plăcut foarte mult Articolul Tău pentru că, este un răspuns genial la întrebarea aia extrem de importantă, chiar de o importanță majoră aș spune: Ce Aduce SENS Vieții?
    Îmi place și mai mult, când prin Articolele TALE, încerci să oferi soluții utile, atunci când OMUL întâmpină dificultăți de ordin profesional, social, emoțional chiar, încerci să găsești soluții practice și cu imediat efect și pe termen lung, în anumite cazuri, având în vedere apetența omului de a se bucura de Stabilitate sau cel puțin de calm, dacă nu zilnic, cel puțin periodic. Cu greu OMUL ține pasul cu ritmul năucitor al modernității, unde , uneori, acesta poate fi zăpăcitor de copleșitor. Pentru că, după o zi maraton și dificilă de lucru, găsirea unui moment de serenitate, devine o provocare greu de abordat.
    Este genul de Articol, Articolul Tău – care merită să-i aloci atât răbdare, cât și foarte multă atenție, și asta tocmai, pentru a nu pierde lucruri de o maximă importanță.
    DAR, ceea ce mi-a plăcut în mod excesiv, este că, la finalul fiecărui Articol, rămâi cu întrebări întipărite-n minte. Cumva, zic Eu, îți este încolțită, așa frumos, setea nesfârșită de Factorul Cognitiv.
    Articolul Tău de AZI este un cumul real de trăiri (34)!
    Și…să închei frumos, așa cum se cuvine, întrebându-te, întrebândumă-n SINE…De câți ani avem nevoie să ne împăcăm GÂNDUL și INIMA…??!!

    FELICITĂRI, MARIAN!
    Las azi aici un …CER de STELE…, alături de gânduri luminoase și un semn de înaltă apreciere!
    Mulțumesc Frumos și…zi minunată…!

    1. ERATĂ de 2 ori!

      – schimbătoare și NU, cum greșit s-a strecurat din redactare;
      – întrbându-mă-n SINE și NU, cum greșit s-a strecurat din redactare!

  2. Buna ziua, nu stiu daca am citit si retinut bine toate cele 37 de metode, in cazul in care nu am dreptate sa nu ma luati in seama. Un coleg nou angajat care nu si-a luat banii pe prima luna de munca pentru ca nu s-a implinit perioadaa fost chemat de „SEFU” sa ii dea ceva bani pana ii vine ziua de salariu. In loc sa ii dea bani sa aibe de cheltuiala sefulache i-a aratat portofelul lui de sef plin cu euro (se nimerise sa ia bani imprumut de la o banca) si duca ce ii rasfoieste cu degetul rapid ii zice colegului ca nu are lei. Avea bancnote de 500 de euro si la intebat pe coleg pe un ton dispretuitor daca vrea sa ii dea 500 de euro sa ii schimbe sa isi pastreze 200 de lei si restul sa ii dea inapoi.

  3. mihai stef

    In primul rand un manager care are insusirile de mai sus nu are ce cauta intre oameni, fie si ca simplu angajat, pentru ca este contraproductiv si antisocial. Mi-am schimbat 3 servicii din cauza ca am intalnit astfel de specimene. Nu exista unul care sa faca parte dintr-o singura categorie, ci are din fiecare din cele de mai sus cate o hiba sau mai multe. Trebuie sa ai in primul rand educatie solida de la mama si tata, care sa te invete sa ai incredere in tine in orice imprejurare, care sa te invete ca e gresit sa gandesti la modul CAPUL PLECAT SABIA NU-L TAIE PENTRU CA NICI SOARELE NU-L VEDE, care sa te invete sa iubesti oamenii, florile, gargaritzili si alte fiinte, sa fi avut o copilarie fericita, care sa constituie baza solida din comportamentul viitorului manager. Ce sa mai zic, trebuie ca viitorul manager sa faca parte dintr-o familie functionala, fara de-alde tata bate pe mama la trei coaste, fara „l-am vazut pe tata ca bea si m-am obisnuit si eu sa beau”, si multe altele asemenea. Managerii umani se nasc in familii normale, nu in cele nevrotice si cu probleme. In ziua de azi greu mai gasesti OAMENI, nimic mai adevarat. Vedeti unde a ajuns educatia din Romania, oare nu cumva oamenii care nu au ce cauta in posturile cheie au distrus-o ??? Oare nu oameni incompetenti i-au pus pe acei indivizi in posturi cheie ? Pestele se impute de la cap intotdeauna, unde e un creier pus in miscare de un SUFLET BUN, care stie sa coordoneze, sa conduca, NU SA STAPANEASCA, acolo lumea vine la servici, nu la „scarbici”.
    AMIN

    Mihai
    33 ani

    P.S. Tinerii romani educati spun lucruri traznite(sau trazni-i-as!), nu-i asa domnilor manageri-MIZERII UMANE?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *