Manipuleaza-ti seful! |
Evenimentul Zilei
30 Iulie 2007
Ziarul Evenimentul Zilei este un cotidian national de informatie generala ce apare in toata tara, de luni pana duminica.
Manipuleaza-ti seful!
30 Iulie 2007
Autor: Felicia Niculae Traistariu
Iniferent ca esti sef sau subaltern, nu te lasa influentat de cineva care te determina sa iei decizii nefavorabile tie. Daca ai un superior care se crede atotstiutor si nu accepta criticile, dar vrei sa-l ajuti sa se schimbe, ai la indemana solutia influentarii. In cazul in care locul de munca iti place, nu vrei sa-l schimbi, dar seful te scoate din minti, iar top managementul nu da semne ca ar vrea sa-l inlocuiasca, nu trebuie sa disperi. Poti face in asa fel incat sa-ti educi superiorul.
Practic, il ajuti sa ia deciziile corecte, care, in cele din urma, te vor face si pe tine sa te simti bine la locul de munca. Adica il manipulezi. De exemplu, sa spunem ca in ultima perioada seful tau este stresat, nervos si obosit. I-ar prinde bine un concediu… In fond, si tie ti-ar folosi vacanta lui pentru ca, la intoarcere, va redeveni seful cooperant.
Daca te vei folosi de limbajul verbal si de cel al trupului pentru a-l convinge ca merita pe deplin zilele libere inseamna ca ti-ai manipulat seful. Insa in folosul ambelor parti. Adapteaza-te stilului de lucru al bossului.
Primul pas pentru a-ti manipula seful in sens pozitiv este sa identifici canalul de comunicare preferat al acestuia – vizual, auditiv sau senzitiv. In plus, spune Marian Rujoiu, specialist in manipulare, este important sa te adaptezi momentului. Daca seful e suparat, este contraindicat sa incerci sa-l inveselesti sau sa-i spui ca nu are rost sa fie suparat. Mai rau l-ai enerva. De asemenea, este foarte important sa te adaptezi stilului de lucru al bossului.
De exemplu, daca ai un sef caruia ii plac amanuntele, prezinta-i lucrurile folosind expresii de genul sa lamurim totul pana in cel mai mic detaliu. Unui conducator cu viziune de ansamblu trebuie sa-i strecori propozitii de genul sa ne atingem obiectivele? sau astea sunt prioritatile. Practic, pentru a manipula, trebuie sa fii capabil sa transmiti un mesaj astfel incat sa generezi rapid comportamentul dorit de tine, mai spune Marian Rujoiu, care tine si un curs de manipulare. Unii ar spune ca nu este etic sa manipulezi, insa, atat timp cat este vorba despre un castig de ambele parti, ba chiar in interesul companiei, care ar fi problema? In fond, manipularea este doar un instrument, a carui etica este data de persoana care-l foloseste.