Scopul oricărui manager de proiect este de a avea succes în toate aspectele legate de proiect. Rolul determinat revine și structurii de organizare a proiectului, dar ține în special de cele trei obiective primare date de: cost, timp și performanță. Aceste obiective primare ale oricărui proiect sunt interdependente, clienții având tendința ca în faza de planificare să acorde pondere doar unuia dintre ele.
Este o nouă provocare pentru managerul de proiect; el trebuie să gestioneze interdepedența obiectivelor majore și să găsească echilibrul calității în prevenirea conflictelor de interes. Tendința actuală este punerea accentului pe obiectul performanță care ar rezolva nevoile sau problemele identificate în faza de definire a proiectului.
Când vorbim despre obiective in managementul de proiect, mai ales despre obiectivul performanță nu trebuie să uităm de celelalte două cuvinte cheie ce ne dau ansamblul general: calitate și siguranță.
Asigurarea calității completează acest tablou prin proceduri adecvate din domeniu, un standard de control conform normelor, dar și prin instalarea și operarea sistemelor de management al calității acceptat (de tip ISO).
Organizarea resurselor persoanelor, liniilor de comunicare, activităților și atingerii obiectivelor devin primordiale în faza de planificare. Organizarea aceasta nu are o formă bine definită, fiind diferită de la firmă la firmă, neexistând o soluție optimă, consecințele prezentând avantaje și dezavantaje ale fiecărei scheme.
Chiar dacă firmele au activități similare, inclusiv aceleași obiective, putem vedea structuri de organizare diferite ale acestora; a se vedea domeniul IT, comunicații, energetic etc.
Echipa de proiect trebuie să respecte o linie clară de comandă, atât internă în cadrul proiectului, dar și a celei derivate din structura de organizare a companiei.
Existența unui plan de comunicare managerial prin care fiecare membru al echipei știe ce are de făcut pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului, duce la motivarea acestora, minimalizând astfel frustrările.
Planul de comunicare managerial trebuie să faciliteze căile adecvate de feedback în mediul intern al firmei, dar și în rândul obiectivelor, stakeholderilor, ducând la ușurarea procesului de monitorizare a evoluției proiectului și la reducerea problemelor direct legate de execuție tehnică sau comercială. Astfel echipa de proiect își atinge menirea de a fi orientată către un singur țel: finalizarea cu succes a proiectului.
Un risc major care se manifestă, deși organizarea în echipă este logică și ideală pentru un proiect, este lipsa de coordonare între funcții la nivelul general al companiei. Din acest risc managerul de proiect ar putea pierde timpul cu rezolvarea problemelor generale cum ar fi dificultățile tehnice și tehnologice, dar și relațiile de muncă.
Această echipă aleasă direct de managerul proiectului este necesar să răspundă, în alcătuirea sa, următoarelor criterii:
- Să fie compusă din cei mai buni specialiști care au, profesional vorbind, legătură cu tipul și conținutul proiectului;
- Membrii echipei să aibă un dezvoltat simț al lucrului în echipă, al comunicării și colaborării;
- Persoanele implicate este util să aibă, cât se poate, același nivel ierarhic pentru a nu se crea blocaje artificiale de comportament.
Un grup eficient se constituie și pe baza :
- Echilibrului de vârstă, pregătire, experiență, sex;
- Concentrării în jurul unor obiective precis determinate;
- Existenței unui conducător al echipei acceptat și susținut de aceasta.
Echipa de proiect, alcătuită din specialiștii diferitelor sectoare de activitate ale organizației, poate fi completată și este bine să fie așa, cu specialiști consultanți, profesionaliști din afara organizației.
Provocarea managerului de proiect legată de organizarea echipei este de a se vedea ce se întâmplă la finalul proiectului.
Articol scris de Richard Simioniuc – trainer Extreme Training
Cursuri conexe care ar putea fi pe interesul dumneavoastră:
[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-acreditat-manager-proiect/”]Curs acreditat Manager de proiect[/button_2]
[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-acreditat-expert-accesare-fonduri-europene/”]Curs acreditat Expert accesare fonduri europene[/button_2]