secretele succesului

Secretele succesului – care este cel mai important lucru

Știu că așteptările tale, atunci când ai deschis acest articol, erau să găsești alte câteva secrete despre cum să atingi SUCCESUL. La o primă căutare pe Google în ceea ce privește secretele succesului, îl vei descoperi pe unul dintre părinții abordării acestui subiect, Dale Carnegie și mai multe pagini care vă vor indica: cum să ai succes; X trucuri imbatabile pentru a avea succes; X lucruri pe care oamenii de succes le fac; X ingrediente necesare pentru a avea succes etc.

Toate aceste secrete sunt extraordinare și te vor ajuta să atingi ceea ce ți-ai propus, doar dacă vei adăuga ”ingredientul magic”: acțiunea.

Eu sunt un om de acțiune, orientată spre rezultat și, atunci când caut anumite ”formule” pentru a obține un rezultat, elementul cheie trebuie să fie acțiunea, indiferent de metoda sau calea pe care o aleg pentru a-mi atinge obiectivul.

De aceea, o să rămâi surprins că acest articol nu este despre anumite secrete ale succesului, ci despre ce să faci ca să ai succes.

Orice efort este în zadar dacă renunți după prima tentativă de a face ceva.  Uneori succesul poate veni imediat, dar de cele mai multe ori pentru a obține rezultatele dorite, perseverența este cheia succesului.


Secretele succesului – construiește prin fapte

De mai bine de 20 ani țin cursuri de engleză, atât pentru adulți, cât și pentru copii.  Astfel, mulți părinți mă solicită pentru a ține cursuri de engleză pentru copii lor, dar și adulți care au nevoie să cunoască această limbă pentru serviciu, pentru a pleca în Canada sau SUA sau, pur și simplu, pentru că este o limbă internațională fără de care nu te prea poți descurca.  Intențiile lor sunt bune, dar ce nu știu mulți dintre ei este că, pentru a avea rezultate e nevoie de timp, muncă și implicare. La începuturi, unii solicitanți erau tentați să abandoneze cursul chiar după primele ședințe, invocând tot felul de motive, justificate sau nu (acum știu să fac distincția dintre cele două tipuri).

După mai mulți ani de experiență, pentru că aceste cursuri de engleză le țin în afara orelor de lucru, am învățat să-mi selectez cursanții, invocând principiul perseverenței. Când un viitor cursant apelează la serviciile mele, le explic că nu sunt dispusă să fac cu ei una, două, trei ședințe, întrucât acest lucru echivalează cu pierderea a câtorva ore prețioase din viața mea, dar și a  lor, fără a ne bucura de un rezultat vizibil. 

În schimb, prin perseverență, ședință cu ședință, cunoștințele pe care le transfer lor se transformă asemeni unei pușculițe în care aduni ban cu ban (care luat separat nu valorează mai nimic) pentru ca, într-un final, să ai o sumă palpabilă de care să te folosești. 

Am folosit exemplul de mai sus pentru a-ți arăta că e timp pierdut în zadar să te apuci de o treabă despre care nu ești sigur că o vei duce la bun sfârșit sau despre care nu ești sigur că te ajută pe termen mediu și lung.  Dar dacă ai constatat că vrei să obții ceva pe termen mediu și lung, atunci nu abandona ideea în stadiul de proiect sau după ce ai făcut primii pași, ci continuă, ajustează și îmbunătățește până îți îndeplinești visul.

Niciun sportiv de performanță nu s-a născut cu acest titlu sau nu l-a obținut după prima încercare.  Niciun profesionist în domeniul său nu a excelat din prima zi de când a intrat pe o anumită funcție. Mersul pe bicicletă l-ai învățat după ce ai căzut de mai multe ori și ți-ai julit genunchii sau te-ai ales cu vânătăi.  Ai condus mașina după ce ai luat un anumit număr de ore.  Poți să spui că te numești un părinte împlinit după ce ai educat un copil zi de zi, clipă de clipă până a devenit adult și și-a luat viața în propriile mâini.  Ai mers un kilometru după ce ai făcut pas după pas. Ai construit o casă după ce ai făcut proiectul, ai găsit echipa care să ți-o construiască, ai pus temelia, apoi cărămidă peste cărămida ș.a.m.d. 

Lucrurile care îți aduc satisfacție se materializează când îți aduci contribuția pas cu pas, clipă de clipă, fără a conteni să perseverezi.


Perseverența este cheia succesului

În domeniul în care lucrez este nevoie de multă disciplină pentru a-ți menține clienții pe care-i ai în portofoliu, dar și de tenacitate pentru a ți-i face. Dacă una dintre aceste două calități îți lipsește, ai șanse mari să rămâi fără clienți, prin urmare, ambele sunt indispensabile, ambele implică multă acțiune: cea de a te organiza astfel încât să nu treacă o zi fără a fi alături de ei și, efectiv, să le fii mereu alături.

Într-una din vizitele mele la clienții din țară, unul dintre parteneri (cu care, de altfel, eram în discuții de aproximativ doi ani fără a se concretiza nimic, deși reprezintă un client promițător pentru companie) a spus că a acceptat să ne întâlnim pentru a discuta termenii colaborării tocmai pentru faptul că am acționat și după prima discuție pe mail, și după a doua discuție prin telefon, și iarăși după următoarea discuție pe mail, apoi din nou prin telefon. În acest moment suntem în negocieri.

Secretele succesului personal sunt cu certitudine diferite de la o persoană la altă, în funcție de ce reprezintă succesul pentru fiecare: un trai decent, o familie iubitoare, un serviciu care să-ți aducă satisfacții, călătorii în țară sau în străinătate, o carte publicată, o carieră politică, prieteni de încredere etc. 

În mod sigur, pentru a ajunge să realizezi oricare dintre scopurile de mai sus (la care poți adăuga multe altele), trebuie să acționezi: să te trezești dimineața pentru a merge la servici; să oferi iubire celor apropiați prin vorbele și faptele tale; să aduci plus valoare la locul tău de muncă; să te informezi și apoi să apelezi la o agenție de turism pentru a-ți rezerva vacanța mult-dorită; să scrii pagină după pagină; să te lupți și să-ți susții punctele de vedere în care crezi cu tărie; să dăruiești din timpul tău etc.

Pentru a rezuma cele scrise mai sus, vă invit să rămâneți în minte cu ideea că succesul se construiește prin fapte, iar faptele reprezintă acțiune!

Articol scris de Victoria Bulai, trainer curs Formator, Inspector Resurse UmaneManager Resurse UmaneVânzări.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *