Vi se pare incredibil că succesul poate fi atins aplicând o formulă matematică?
Faceți parte din categoria de oameni care cred că cei care au succes sunt norocoși? Că au avut șansa să se nască într-o familie cu posibilități financiare? Că au avut norocul să aibă profesori buni? Că au beneficiat de educație aleasă?
Ei bine succesul nu are nici o legătură cu norocul, de fapt sunt noțiuni total diferite.
Înainte de a va dezvălui formula vreau să definim ce înseamnă succesul. Fiecare om are sau ar trebui să aibă propria lui definiție despre succes, mai ales dacă vrea să atingă succesul.
Dacă nu îți definești ce înseamnă succesul pentru tine cum poți să ajungi să ai succes ? Dacă nu raportezi succesul la tine cum poți să-l obții ?
Te rog ia o foaie și scrie pe ea ce înseamnă succesul pentru tine.
Eu mi-am schimbat definiția succesului de multe ori în viață. Când eram copil, succesul însemna să mă joc cât mai mult, să fiu în vacanță și să am parte de atenția părinților, ca adolescent succesul însemna să arăt bine și să fiu populară, la 20 de ani însemna să mă distrez cât mai mult și să călătoresc cât mai mult, la 30 de ani să am o carieră de succes și o familie fericită. Întotdeauna am raportat succesul la mine și la etapa din viață în care eram.
Acum definiția mea pentru succes este formată dintr-un cumul de factori : să am o familie sănătoasă și fericită, să fiu o persoană în echilibru, să am încredere în mine și în ceea ce pot să realizez, să mă valorizez ca persoană, să fiu sănătoasă, să am o carieră de succes într-un domeniu care să îmi aducă bucurie, sa am un scop bine definit în viață care să aducă o contribuție pozitivă și în viața altor oameni, să fiu o persoană de încredere, să fiu o persoană veselă, să evoluez în mod constant, să mă cunosc pe mine, să-mi știu calitățile și să le exploatez cât mai mult în folosul meu și a celorlalți, să-mi știu defectele și să să lucrez la îmbunătățirea lor, să am siguranță financiară.
Analizând ce înseamnă pentru mine succesul mi-am dat seama că el este determinat de factori externi care nu țin neaparat de mine și de factori care țin în totalitate de mine.
De exemplu nu ține de mine sănătatea familiei, dar o pot influența. Oportunitățile și necunoscutul nu țin de mine, dar le pot influența printr-un mod sanatos de a gândi. Educația pe care am primit-o în primii ani nu ține de mine, mediul în care am crescut și influența lui asupra mea nu țin de mine, dar pot să aleg să schimb programele și obiceiurile greșite pe care le-am deprins atunci.
În schimb, ține doar de mine să stabilesc ce îmi doresc de la viață, să visez, să am un scop clar definit, să am un plan pentru îndeplinirea lui, să îi ajut cât de mult pot pe cei din jur, să am grijă de sănătatea mea, să râd, să citesc, să-mi clădesc încrederea în mine, să îmi placă ceea ce fac, să lucrez la îmbunătățirea defectelor și să îmi folosesc la potențial maxim calitățile.
În proporție de 90% succesul ține doar de mine.
Vreau să mai fac o mențiune importantă, pentru că există mulți oameni în prezent care sunt cotați a fi de succes, dar criteriul pentru această catalogare îl face de multe ori doar criteriul financiar, fără a lua în calcul orice alte aspecte. Și mă întreb retoric dacă poți fi numit om de succes în contextul în care sănătatea ta e șubredă ? sau ești în dizarmonie cu familia și prietenii? dar acesta este un aspect care îl decide fiecare pentru sine…
Am avut o experiență interesantă în urmă cu câțiva ani care m-a pus pe gânduri în raport cu definiția succesului. Ajunsesem manager într-o companie multinațională și munceam pe brânci pentru a-mi demonstra mie și celorlalți că meritam din plin acest post. Munceam atât de mult încât relaxarea, pauzele și bucuria nu făceau parte din rutina mea zilnică. Îmi dedicam tot timpul disponibil jobului, chiar și după program și în week-enduri găseam ceva de citit sau de învățat ca să devin mai bună în ceea ce făceam. Nu mai aveam timp de mine, de familie sau de viață socială, dar dacă mă întrebai atunci ți-aș fi spus cu siguranță că mă consideram un om de succes.
Pe de altă parte colegii mei ale căror joburi prevedeau mai puține responsabilități erau relaxați, veseli, povesteau cu mare bucurie despre ultimele isprăvi ale copiilor, despre cum își petrec vacanțele.
Punând aceste două observații în balanță, mi-am dat seama că într-adevăr aveam succes din punct de vedere profesional, dar acest succes îmi năruia restul vieții și că nu era ceva care îmi aducea bucurie, și fără un echilibru, în care să pun accent pe relaxare, timp petrecut cu familia și prietenii , timp alocat hobby-urilor mele –eram pe un drum sigur spre dezastru.
Mi-am reevaluat prioritățile și am luat măsuri drastice. Rezultatul a fost că am mai învățat ceva despe mine și despre ceea ce reprezintă succcesul pentru mine, iar schimbările pe care le-am făcut au avut rezultate pozitive.
Am ajuns la concluzia că Succesul nu este un rezultat, ci mai degrabă modul în care ajungi la rezultat. Iar modul în care poți să ajungi la rezultat poate fi comprimat într-o formulă. Ingredientele sunt aceleași, iar toți oamenii de succes au folosit aceste ingrediente, iar ele sunt o cale sigură și durabilă.
Dacă vă doriți să aveți succes va trebui să aplicați formula de mai jos. Poate unele ingrediente le stăpâniți foarte bine, la altele poate mai aveți de lucru. Nu contează, important este că acum veți știe exact ce aveți de făcut.
Formula magică a succesului
Pare o formulă complicată? Vă propun să o simplificăm și sa vedem cum funcționează ea în realitate.
Ca să poți să atingi succesul sau să obții un rezultat pe care ți-l dorești foarte mult ai nevoie de următoarele ingrediente:
1.Scop – Definește-ți scopul foarte clar
Fără un scop clar definit nu vei putea obține nimic. Cum poți să dorești să realizezi ceva dacă nu știi ce vrei? Toți oamenii de succes au un scop bine definit și au un plan pentru îndeplinirea lui.
Ca să ai un scop clar trebuie să te cunoști bine pe tine, să știi ce vrei cu adevărat, să știi care este lucrul măreț care îți face inimă să bată, să știi care îți sunt pasiunile și cum poți să le transformi într-un obiectiv, să stabilești cum poți să îmbini utilul cu plăcutul.
Un scop clar trebuie să fie susținut de o dorință puternică. Din această dorință îți vei extrage motivația. Dorința poate fi de natură materială, personală, profesională, romantică. Mulți oameni își inhibă dorințele prin gândul ”nu voi reuși niciodată” sau ”nu sunt suficient de bun” sau multe alte gânduri care vor sabota dorința.
Din această cauză este important să conectezi dorință cu imaginația și să împiedici apariția oricărui gând contradictoriu. Toată lumea poate să viseze și poate să își imagineze că visul va deveni realitate, doar puțini își dau voie să facă acest lucru. Cu cât imaginația va fi mai puternică, cu atât dorința va fi mai puternică. « Toate realizările omenirii au fost inițial un gând ».
Iată cum va acționa o dorință arzătoare în viața ta :
- Scopul principal al dorinței este să declanșeze voința și să te țină motivat.
- Din dorință va rezulta un scop clar.
- Voința va declanșa acțiunea.
- Acțiunea va declanșa rezultate.
- Rezultatele vor declanșa schimbare.
- Schimbările vor declanșa îmbunătățire.
- Îmbunătățirea va declanșa atingerea scopului.
Pentru mine, stabilirea scopului fost cel mai greu pas pentru că îmi place să fac multe lucruri, dar mă plictisesc foarte repede, am nevoie de diversitate și îmi pierd ușor motivația. De multe ori am avut impresia că am găsit « scopul major », dar curând m-am regăsit din nou fără scop, fără motivație. Dar niciodată nu am încetat căutările, iar faptul ca sunt « un căutător » m- a ajutat mult.
L-am găsit abia când am renunțat să mai caut un scop și când am facut doar ceea ce mi-a adus bucurie. Pentru mine a venit sub forma pasiunii pe care am dezvoltat-o pentru public speaking cumulată cu experiența profesională . Iar din aceste două elemente a aparut dorința de a ține cursuri și de a crea un produs care sa influențeze pozitiv viata altor oameni, si anume un produs care să te ajute să îți găsețti bucuria în profesia ta. Nu am știut cum vor decurge lucrurile din start, dar în timp s-au clarificat.
Și de aici intervin alte aspecte importante de care trebuie să ții cont, și anume timpul, răbdarea și detașarea de rezultat.
2.Plan de acțiuni
Organizează !Planifică!
Acum că ai stabilit scopul este momentul să planifici cu atenție cum vei ajunge la el. Planificarea este foarte importantă, ai nevoie de planuri clare, încadrate în timp. Nu poți acționa după ureche, după supoziții sau după părerile color din jur. Odată planul făcut este important să îl urmezi si pe cât posibil să nu îl schimbi (decât în cazuri de necesitate maximă).
Ține cont că dacă planul de acțiuni este bine făcut, vei ști exact ce ai făcut în fiecare zi ca să îți atingi visul.
3.Încrederea în tine și în scopul tău
Dacă ai crescut într-un mediu în care nu s-a pus accent pe încrederea în sine, vei avea mai mult de lucrat la acest pas. Mulți dintre noi avem frici ascunse, credințe și programe mentale care ne sabotează în mod constant. Printre cele mai frecvente aș menționa credința că « nu sunt suficient de bun », « nu merit », « cine sunt eu ca să reușesc ».
Nu uita că există multe soluții pentru dezactivarea acestor programe și înlocuirea lor cu programe de reușită. Totul stă în arta de a convinge mintea.
Încrederea în sine este practic motorul, reprezintă credința interioară că tu poți realiza tot ceea ce ți-ai propus. Mulți sunt învinși de acest pas, pentru că în momentul în care nu ai încredere în tine de ce ai mai acționa, este ca și cum ai ști rezultatul din start. Dar și viceversa este valabilă, dacă știi sigur că vei reuși, de cu nu ai acționa imediat?
Odată ce treci de acest pas, nimic nu îți poate sta în cale.
Este important să ai încredere în ceea ce ți-ai propus să faci. De ce vrei să îți realizezi dorința, care este motivația care stă in spatele ei? Un aspect care ajută foarte mult este contribuția pe care o poate avea asupra altor persoane – acesta este un factor motivant extraordinar de puternic.
4.Sănătatea
Fără sănătate toate sunt de prisos. Iar sănătatea trebuie să fie în toate cazurile prioritară pentru că nimic nu este mai important decât sănătatea. Este responsabilitatea d-voastră să faceți sănatatea o prioritate. Și aici voi menționa doar reguli de bază: 8 ore de somn odihnitor, 8 ore de activitate profesională, 8 ore de activitate relaxantă ; regulile unei alimentații echilibrate și mișcare în mod regulat.
Când mă refer la sănătate, nu fac referire doar la cea fizică ci și la cea mentală, care cade tot în sarcina d-voastră. Nu vă enervați, cultivați stări pozitive ale gândirii, fiți optimist, relaxați-vă cât de des puteți, faceți pauze și râdeți cât de mult aveți ocazia.
5.Hotărârea
Ce înseamnă să fii hotărât ?
Înseamnă să ai o credință de nestrămutat în dorința ta. Să fii dispus să faci oricâte sacrificii, să aloci oricât timp, să nu te lași bătut indiferent câte obstacole îți apar în cale. Determinarea te va ajuta să înfrunți eșecurile, iar eșecurile te vor învața lecțiile de care ai nevoie că să ajugi acolo unde îți dorești să ajungi. Determinarea este acel « ceva » care te împinge să mergi mai departe după ce ai suferit un eșec.
Hotararea te face să știi că nu vei renunța niciodată.
6.Concentrarea
Am avut momente în viață în care m-am implicat în multe activități. În timpul săptămânii mergem la job, luni mergeam la cursuri de public speaking, marți făceam cursuri de specialitate profesională, miercuri sport și tot așa.
Eram implicată în multe activități și nu excelam în niciuna. Ba mai mult trăiam tot timpul cu senzația că nu am suficient timp și că am foarte multe de făcut. Dacă nu îți direcționezi efortul într-o singură direcție, nu vei avea rezultate notabile. Nu poți să faci 100 de lucruri și să excelezi în toate, de cele mai multe ori poți să excelezi într-o singură direcție, din această cauză este important să îți concentrezi întreaga atenție și energie către un obiectiv clar.
Atenția concentrată asupra obiectivului tău te va ajuta să nu pierzi energie prețioasă pe lucruri care nu sunt importante pentru tine.
Ați observat că oamenii care excelează într-un domeniu au cunoștințe limitate în alte domenii, iar oamenii care sunt buni la toate nu excelează în nici un domeniu? Care variantă o preferi?
7.Cooperarea
Câți oameni de succes cunoașteți care să nu aibă un număr mare de oameni cu care lucrează și cu care se consiliază ?
De ce credeți că toate companiile mari au atât de multe ședințe? de ce credeți că se pune atât de mult accentul pe cooperarea din cadrul echipelor?
Cele mai bune rezultate se obțin atunci când se întâlnesc un număr de oameni care au același obiectiv și fiecare vine cu perspectiva lui asupra situației și a modului de rezolvare. Din această cauză afacerile de familie au succes pentru că toți membrii implicați au același obiectiv și sunt dispuși să coopereze pentru atingerea lui.
Am observat că atunci când lucrez într-o echipă sunt mult mai productivă, ideile și sugestiile celorlalți îmi sunt de mare ajutor întotdeauna. Mi s-a întâmplat să plec de la o idee/soluție care mie mi se părea foarte bună dar ascultând parererile și argumentările celorlalți să îmi schimb radical părerea.
Ca să poți să cooperezi bine cu ceilalți este necesar să ai o personalitate plăcută, nimănui nu-i plac oamenii ursuzi care îl poartă mereu pe Nu în brațe, care nu dau dovadă de flexibilitate, care iau lucrurile mult prea în serios. Așa cum te porți cu ceilalți, așa se vor purta și ceilalți cu tine. Dacă nu îți plac oamenii și dacă nu faci un efort să vezi doar aspectele pozitive, dacă nu ai încredere în oameni și nu îi accepți așa cum sunt, îți va fi greu să te faci plăcut.
Iți doresc succes în atingerea scopului tău!
Irina Lupașcu
Unul din cele mai bune articole pe care le-am citit despre viata, oameni, echilibru. Multumesc
Foarte bine explicate toate detaliile despre succes. Dar ce te faci când,din varii motive nu ai mai dat bacul, și după 20 de ani de muncă în propria afacere ajungi să realizezi că ai 45 de ani, firma a intrat în faliment, mai ai și un credit destul de mare (1000 euro/lună) , copii în facultate, și tu nu reușești să te angajezi nicăieri,pentru că nu ai diploma de bac(chiar dacă experiență este mare, liceul este de profil f.bun, ești poate mai capabilă să faci multe decât o persoană care are niște diplome).
Foarte frumos
EXCELENT EXPLICAT.SE PARE CA PUTINE PERSOANE INTELEG PROFUND TAINELE EMOTIONALE SI SUFLETESTI ALE ANGRENAJULUI NUMIT SUCCES.DIN PACATE EU MA NUMAR PRINTRE CEI CE NU AU SUCCES.TOATE CELE BUNE.