Primesc întrebări de genul: Cum îmi fac un plan de dezvoltare personală? Ce să fac ca să am mai mult succes în viață? Ce să fac ca să am mai mult succes în carieră? De ce totuși, după o evoluție, a urmat involuția? Pare că lucrurile se duc în jos, ce pot face? Sunt antreprenori care mă întreabă: totul a fost bine și frumos, dar parcă nu mai merge treaba. Vreau să devin cel mai bun agent de vânzări, ce trebuie să fac? Și întrebările continuă. Pentru unele dintre ele pot da indicații specifice, însă pentru multe dintre ele nu pot veni cu soluții general valabile. Soluții general valabile nu există.
Chiar dacă nu există soluții, cred există anumite idei după care te poți călăuzi. Uneori un moment A-Ha te scapă scapă de multe probleme.
Citește, te rog, de două-trei ori fraza de mai jos, gândește-te la ea puțin, apoi citește mai departe:
[headline style=”7″ align=”center” headline_tag=”h3″]Ce te-a adus aici nu te va duce mai departe![/headline]
De multe ori ne așteptăm să se întâmple ceva magic pentru a evolua și a crește, fie pe plan personal, fie pe cel profesional. Acest lucru magic uneori se întâmplă pur și simplu, alteori întârzie să apară. Ce mai este, totuși, în aceasta situație succesul in viata sau în carieră?
De fapt, ce este succesul in viata?
Studiind însă arta celor care au reușit, arta celor care s-au dezvoltat, am identificat și un alt tipar diferit. Acest tipar îmbracă tot forma unei ascensiuni, însă o ascensiune ce ascunde în ea numeroase stagnări și numeroase descreșteri. Înțelegând acest mecanism, vei înțelege și de ce ceea ce te-a adus aici nu te va duce mai departe. Ca lucrurile să fie mai ușor de înțeles, privește graficul de mai jos. Există o axă a timpului și una a rezultatelor. Privește-o pentru câteva secunde, apoi citește în continuare ca să vezi exact cum poți integra această strategie în viața și activitatea ta.
Una dintre marile probleme pe care le au oamenii este că nu înțeleg și nu acceptă naturalețea descreșterilor în plină evoluție și nici a stagnărilor. Stagnarea este efectul de platou. Descreșterea este descreștere, iar creșterea am numit-o progres. Mai vezi și o bulină roșie acolo, îți voi spune imediat despre ce este vorba într-un exemplu.
În realitate, succesul in viata, progresul și dezvoltarea urmăresc graficul de mai sus atât în timp, cât și în efecte. Urmărește, te rog, exemplul de mai jos pentru clarificare.
[feature_box style=”31″ title=”1.%20Momentul%20zero – ZERO SUCCES” alignment=”center”] Momentul zero este acela în care nu înregistrezi niciun progres, niciun rezultat. AÈ™a eram eu când m-am angajat ca agent de vânzări. Nu È™tiam absolut nimic despre vânzări. Practic eram pe platoul zero în care nu înregistram niciun rezultat. Primul lucru pe care l-am facut a fost să plec în teren cu un coleg. [/feature_box]
[feature_box style=”31″ title=”2. Prima bulină È™i moment de creÈ™tere” alignment=”center”] Am început să-l observ pe colegul meu. Acel moment de observare a fost prima mea bulină roÈ™ie. Am observat cum se uită în rafturi, vedea ce mai are È™i întreba clientul de ce mai are nevoie; am observat cum, dacă achizitorul spunea 4 bucăți, încerca să-l convingă să ia 5, apoi am văzut cum introducea produse noi în raft.[/feature_box]
[feature_box style=”31″ title=”3. Primul moment de creÈ™tere” alignment=”center”]  Părea uÈ™or, astfel că de a doua zi am început să fac È™i eu la fel. ÃŽn mare parte mi-a ieÈ™it. Preluam comenzi. De a doua zi am fost trimis singur pe teren. Față de momentul zero, înregistram un progres în fiecare zi.[/feature_box]
[feature_box style=”31″ title=”4. DescreÈ™tere uÈ™oară” alignment=”center”]După vreo două săptămâni preluam comenzi, dar parcă nu mai mergea aÈ™a bine. Eu mă aÈ™teptam în continuare la creÈ™tere, însă valoric comenzile la sfârÈ™itul zilei erau uÈ™or în scădere. Timp de o săptămână nu am mai reuÈ™it să ating maximul săptămânii anterioare.[/feature_box]
[feature_box style=”31″ title=”5. Al doilea efect de platou” alignment=”center”] Vânzările mi se stabilizaseră È™i nu mai înregistram nicio creÈ™tere. Eram frustrat, eram supărat È™i demotivat. Încercam din răsputeri, însă degeaba, niciun progres. Probabil datorită educaÈ›iei primite nu eram obiÈ™nuit să renunÈ›; totuÈ™i, ce făceam nu-mi creÈ™tea rezultatele. Eram pe al doilea platou. [/feature_box]
[feature_box style=”31″ title=”6. A doua bulină roÈ™ie” alignment=”center”] Pe fondul frustrării, am ieÈ™it la un suc cu unul dintre colegi. Evident am început să mă vait È™i în acelaÈ™i timp să-i cer un sfat. El mi-a răspuns simplu:
- Marian, trebuie să te împrietenești cu ei, să creezi o relație!
Dialogul a continuat, însă esența aceasta era: să mă împrietenesc cu ei. Aveam aproape toate magazinele din sectorul 6 în aria mea. Nu aveam mașină. Mergeam pe jos toată ziua, din magazin în magazin. Această zonă era împărțită în trei. În două dintre aceste trei arii mergeam de două ori pe săptămână, iar la una dintre ele doar o dată (mergeau vânzările mai slab).[/feature_box]
[feature_box style=”31″ title=”7. Progresul 2″ alignment=”center”] Astfel i-am pus în aplicare sfatul lui Cornel. Am mers pe teren È™i am început să stau de vorbă cu ei. Atunci am realizat că de multe ori luatul comenzii dura 30 de secunde, însă înainte de asta trebuia să-i ascult între 5 È™i 10 minute. ÃŽmi spuneau că li s-a rupt un gard, că i-a furat o vânzătoare, că au avut un control, că li s-a stricat acoperiÈ™ul la casă etc. Vrute È™i nevrute. Pentru mine a fost un antrenament de răbdare să ascult lucruri care, sincer, nu mă interesau. Apoi, încet, încet am început să intru în conversaÈ›ii cu ei, să pun întrebări È™i să aflu mai multe. Nu pot să spun că eram înnebunit după aceste conversaÈ›ii, însă nici nu-mi mai displăceau ca în prima zi. Le-am considerat amuzante È™i interesante. ÃŽnsă, ce să vezi, vânzările au început din nou să-mi crească.  [/feature_box]
[feature_box style=”31″ title=”CreÈ™teri, descreÈ™teri, platou È™i bulină roÈ™ie” alignment=”center”]
8. Din nou descreștere
9. Din nou platou (1 lună de zile)
10 Bulină din nou (un curs din partea companiei)
11. Creștere din nou
12. Ușoară descreștere
13. Din nou platou
14. Din nou bulină roșie (am început să citesc)
15. Din nou creștere
16. Din nou ușoară descreștere
17. Din nou platou
18. Din nou bulină roșie (am început să fac merchandising)
19. Din nou creștere
20. Din nou ușoară descreștere
21. Din nou bulină roșie (am studiat cum procedează cel mai bun om din firmă)
22. Din nou creștere
23. Din nou descreștere
24. Din nou platou
25. Din nou bulină roșie (mi-am transformat cât de mulți vânzători am putut în fani ai produselor, astfel încât ei să le recomande, să devină proactivi)
26. Din nou creștere
27. Din nou ușoară descreștere
28. Din nou platou
29 Bulină roșie (am început să studiez din nou și mi-am rafinat tehnicile de vânzare, persuasiune, negociere și marketing)
30. Din nou creștere [/feature_box]
După doi ani mi-am dat demisia pentru a face altceva. Eram un puști, la facultate, care câștiga de vreo 7-8 ori mai mult decât salariul minim pe economie și multiplicasem vânzările de 5 ori dacă-mi amintesc bine, însă uneori o bulină roșie poate însemna schimbarea carierei sau a jobului.
Nu vă închipuiți că am știut ce fac în acele momente. Pur și simplu am acționat instinctiv. Nici măcar nu cred că bulinele roșii de mai sus sunt cele mai bune, însă este o altă discuție, am vrut doar să clarific mecanismul. Am desprins însă nenumărate lecții din această experiență pe care apoi le-am transferat în activitatea mea, în dezvoltarea personală, în progresul Extreme Training și în progresul clienților cu care am lucrat.
[headline style=”12″ align=”center” headline_tag=”h3″] Legat de platou, am realizat următoarele:[/headline]
- Le aștept, sunt naturale, nu mai intru în panică
- Ce te duce până la un punct, nu te duce neapărat mai departe
- Platoul este normal, astfel că plec în căutarea unei buline roșii
[headline style=”12″ align=”center” headline_tag=”h3″] Legat de bulinele roÈ™ii (succesul in viata) am învățat:[/headline]
- Ele se pot găsi când încetez să mai cred că le știu pe toate
- Le găsesc când mă uit la cei care au reușit deja ceea ce eu vreau deja
- Le găsesc în cursuri, cărți și materiale video
- Bulinele roșii sunt decizii de a acționa diferit, luându-ți măsuri de a nu pierde ce ai acumulat deja
- Bulinele roșii înseamnă transformare
- Bulinele roșii înseamnă schimbare
- Bulinele roșii înseamnă ieșirea din zona de confort
- Bulinele roșii înseamnă a accepta să înveți de la cei mai buni
- Bulinele roșii reprezintă momente de reflexie
- Bulinele roșii înseamnă un nou început și adevaratul succes in viata
- Pentru a identifica/ activa bulinele roșii trebui să-ți ridici standardele
- Nu toate bulinele roșii te pot duce în sus, trebuie să fii pregătit să schimbi dacă funcționează
- Nu este o opțiune să nu cauți buline roșii ca să urmaresti succesul in viata
[headline style=”12″ align=”center” headline_tag=”h3″] Legat de creÈ™teri am învățat: [/headline]
- Creșterile sunt ușoare dacă ești deschis
- Creșterile se văd imediat, însă nu durează o veșnicie
- Este doar o chestiune de timp până se oprește creșterea
[headline style=”12″ align=”center” headline_tag=”h3″] Legat de uÈ™oarele descreÈ™teri: [/headline]
- Descreșterile sunt naturale
- Descreșterile sunt urmate de efectul de platou
- Descreșterile de regulă se opresc la un nivel superior rezultatului de unde a început creșterea
- Nu trebuie să intri în panică imediat ce apare descreșterea
- Dacă descreșterea este suspect de mare, trebuie sărit direct la bulină
Atât la nivel individual, cât și la nivel organizațional, bulinele roșii te duc mai departe, ele reprezinta cheia succesului, ele reprezintă succesul in viata!
Platourile sunt temporare, nu afecteaza succesul in viata sau în carieră, însă va exista din nou descreștere dacă nu este identificată o nouă bulină. Uneori este nevoie de buline roșii doar pentru a menține un platou.
Doar înțelegând acest mecanism ai mai multe avantaje:
- nu te îmbeți cu apă rece când vezi creșteri, pentru că știi ce urmează
- atunci când apar descreșteri, nu intri în panică
- atunci când întâlnești un platou, te relaxezi și te focalizezi pe identificarea următoarei buline roșii
- înțelegi exact că ce te-a adus până unde ești acum, nu te va duce mai departe
Uită-te la trecutul tău și vei observa bulinele roșii și cum te-au dus ele unde ești acum. Pentru fiecare om succesul înseamnă ceva. Gâandindu-te la ce înseamnă succesul in viata pentru tine, întrebarea mea este:
[headline style=”7″ align=”center” headline_tag=”h3″]Care este următoarea bulină roÈ™ie din viaÈ›a ta?[/headline]
Articol scris de Marian Rujoiu
multumesc mult pentru acest articol!este foarte interesant si sunt deacord cu ceea ce spuneti!dupa parerea mea,a dori inseamna a putea,adica daca nu exista vointa,ne vom intalni automat cu stare de neputinta in interiorul nostrum.curajul si rabdarea joc in rol foarte important in viata noastra.toate cele bune. Hajar.
este in articol foarte interesant!felicitari pentru ceea ce faci!dupa parerea mea,a dori inseamna a putea,adica daca nu avem vointa,atunci intra automat o stare de neputinta in interiorul nostrum!cu multa bucurie,Hajar!
Felicitări Marian,pentru ceea ce faci!după părerea mea a fost un articol foarte interesant,în limba noastră există o expresie,așa se spune că a dori înseamnă a putea.adică dacă nu ai voință,atunci îți vine automat în interiorul tău stare de neputință,nimic nu este imposibil,e bine să incercam ceva,ca să vedem dacă avem abilitățile necesare sau nu și curajul și răbdarea joc un rol foarte important în viața noastră personală și profesională.mult succes!toate cele bune. Hajar!
BUN articolul tau, chiar motivational! Este ca si cum, ai veni si ai indemna…invata repede si bine OMULE, din greseli, pentru ca trebuie sa te uiti repede la ce urmeaza, atata timp cat succesul se obtine din esecuri , nu din succese…!
adevarat,dar vreau o evolutie lucrand cu oameni,cum sa te faci inteles/?
Adevarat, pot aparea mai mult ca sigur momente in viata noastra cand inregistram stagnari, dar uneori este bine pentru ca nu poti creste la infinit, iar aceste stagnari pot reprezenta chiar apogeul.Totul are un maxim si un minim, nu ?
E bun, pe inteles, sistematizat si cu concluzii finale OK..La prima vedere
Sunt de parere ca este corect si aplicabil articolul. Numai ca perioada de regres inseamna depresie pentru cei mai multi dintre noi, constienta sau nu, atat pe plan profesional cat si personal. Astfel, psihic trebuie sa fim suficient de puternici pentru a redirectiona gandurile spre…bulina rosie, aceasta de multe ori apare fara sa ne dam seama, fara sa o cautam, fiind un anumit punct in care decidem ceva, ulterior schimband cursul. Abia tarziu, peste zile, sapt, sau chiar ani identificam bulinele rosii…iar acest lucru daca ne intoarcem in trecut, sa constientizam schimbarea, progresul… Oare platoul, ( părerea mea subiectiva) nu este exact perioda in care ne dam seama ca nu merge ceva, ne plictisim si evident urmeaza regresul… Adica progres, platou, regres?