Rezultatul final sau orizontul?
Este o întrebare primordială. Atunci când ești conducatorul unei companii, liderul unei echipe, managerul unui proiect sau un simplu angajat cu responsabilități bine determinate, ar trebui să îți incepi ziua cu această întrebare cheie. Îți va oferi răspunsurile la problemele și blocajele pe care le-ai întâmpinat constant sau periodic în activitatea ta.
Trăim într-o lume în care lucrurile se desfășoară cu o rapiditate uluitoare, în care totul se schimbă și se updatează, în care trebuie să fim mereu ancorați în realitate și să ne adaptăm din mers. De aceea trebuie să lucrezi mereu la pasul pe care îl faci înaintea celorlalți.
Simți uneori că oricât ai munci, oricâtă pasiune ai depune în ceea ce intreprinzi zi de zi nu este îndeajuns, nu te duce acolo unde ți-ai dori? Un proverb chinezesc ne spune următoarele: “Cel care toată ziua e activ ca o albină, e puternic ca un taur, muncește precum un cal și seara se-ntoarce acasă rupt de oboseală precum un câine, ar trebui să consulte un veterinar, căci e foarte probabil să fie un bou!” (Chang Ying Yue). Cu alte cuvinte, prioritizează, caută elementele vizionare, deleagă și respectă-te pe tine însuți!
Cu siguranță tu știi ce ai de făcut, știi care este visul tău, știi unde trebuie să ajungi și ce pași trebuie să urmezi până acolo. Mai mult decât atât, cunoști riscurile și construiești măsuri de combatere a lor. Și parcă tot mai lipsește ceva. Lipsește viziunea de ansamblu, poza orizontului în care se încadrează rezultatul tău final.
E ca diferența dintre a face lucrurile bine și a face lucrurile bune. E ca diferența dintre un lider și clasicul manager. E ca atunci când îți dai seama că te focusezi prea mult pe detalii și uiți de imaginea de ansamblu.
Lucrează la vizune și vei găsi nu doar rezolvarea ce te duce spre rezultatul final, ci și integrarea acestuia din urmă într-o formulă universală adaptată targetului căruia te adresezi.
ACȚIUNI ȘI ATITUDINI CARE TE AJUTĂ SĂ ȚINTEȘTI ORIZONTUL:
- Prospectează – vezi care este concurența, vezi ce au făcut alții și cel mai important: unde sunt acei “alții ” în acest moment. Urmărește cum au eșuat sau cum au reușit. Fii selectiv și ia ceea ce este mai bun din acțiunile lor.
- Fii inovator – ai ales acțiunile care au adus rezultate bune concurenței tale, însă nu este de ajuns. Mereu trebuie să te gândești ce aduci nou. Trebuie sa fii empatic și să privești lucrurile din perspectiva clienților cărora te adresezi. Fiind sincer cu tine, vei descoperi acel lucru inovator care va face diferența dintre tine și ceilalți.
- Învață continuu – mersul pe bicicletă nu se uită niciodată, dar tu vrei sa fii ciclist cu medalie, nu? Așadar, doar perseverând și însușindu-ți continuu informații noi vei face performanță.
- Exersează – nimic nu se face de pe o zi pe alta. Rezultatele vin, întotdeauna, prin muncă.
- Fii determinat – ai eșuat? Este un început bun, înseamnă că ai făcut ceva în sensul atingerii rezultatului dorit. Provocarea constă în puterea ta de mobilizare, de învățare din propriile greșeli și reorientare spre noi soluții.
- Colaborează – întreabă, învață de la cei mai buni, preia informații și insușește-ți cunoștințele de care ai nevoie pentru a-ți continua planul. Nu uita că, oricât de bun ai fi, singur este aproape imposibil să reușești. Așadar, înconjoară-te de oamenii de care ai nevoie, cu care poți colabora și pe care-i consideri potriviți în drumul tău spre atingerea scopului propus.
- Nu uita de unde ai plecat – te ajută să mergi mai departe pentru că, de fiecare dată când vei considera că nu ai realizat nimic, aducându-ți aminte de unde ai plecat, vei constata că ești departe de acel punct și vei conștientiza pașii mici și mari pe care i-ai făcut până la acel moment.
- Fii informat continuu – dacă ai prospectat o dată, nu înseamnă că munca e încheiată. Continuu trebuie să fii la curent cu ce și cum fac alții pentru a ști în ce direcție să acționezi.
- Gândește în perspectivă – întrebarea cea mai puțin agreată în cadrul unui interviu rămâne “Unde te vezi peste 5 ani?” și mereu m-am întrebat de ce. Pe de o parte, probabil că este cea mai grea, iar pe de altă parte este, oarecum, o întrebare mult prea personală pentru un candidat. Faptul că dorește să se angajeze în cadrul unei companii nu implică neapărat și dedicarea pe un termen atât de lung fără a cunoaște îndeaproape cultura și mediul organizațional. Tocmai de aceea răspunsurile angajaților concordă, de cele mai multe ori, cu ceea ce angajatorul vrea să audă. Cum spuneam, este o întrebare dificilă pentru că, pentru mulți dintre noi, este greu să identificăm unde vom fi peste câteva luni sau 1 an. Astfel se întâmplă și cu noi, cei care dorim să ne atingem obiectivul propus. Diferența constă în faptul că trebuie să știm răspunsul acestei întrebări pentru a putea ținti orizontul.
- Fii flexibil – Nimic nu este bătut în cuie. Universul e creat în așa fel încât noi trebuie să ne adaptăm lui. Nu îl cunoaștem în perpectivă, nu știm ce ne rezervă în următorul moment, pot apărea mereu lucruri imprevizibile care să ne forțeze să ne adaptăm din mers și trebuie să fim pregatiți pentru asta.[/box]
Nu-i nimeni vinovat de neîmplinirile noastre. Limitele interioare sunt mai dureroase decât orice limită exterioară. (Constantin Noica)
Extreme Training – Imposibilul devine posibil!