Mereu ai simțit că poți face o diferență, că poți schimba lumea, că vrei ca viața ta să aibă semnificație. Perfect! O singură problemă: habar n-ai avut cum să faci concret asta. Te-ai gândit, te-ai frământat. Ce stiu să fac? Ce îmi place? Care mi-e talentul? Pot face bani din asta? În zadar, nicio idee clară!
Te-ai gândit totuși vreodată că ai putea fi trainer? Și încă unul bun? De acord, nu e ceva ușor, nu e ceva comun, dar nici nu-ți dorești asta, nu?
Iată în continuare 5 indicii care spun că meseria de trainer ți-ar putea fi chemarea, viitoarea ocupație sau un raspuns la întrebările tale:
[step_graphics style=”1″ color=”#1d3965″][step style=”1″ text=”1″ headline=”Experiență vastă”]Zi dupa zi ai acumulat experiență în domeniul tău de activitate![/step][/step_graphics]
Ai strâns cunoștințe relevante, înțelegi sistemul cap-coadă. Te-ai lovit de toate: situații tipice și atipice. Unii ar spune că ești expert în nișa ta. Sau măcar tu simți asta.
Te-ai gândit vreodată că ai putea transfera cunoștințele și abilitățile tale celor aflați la început de drum? Că aceasta ar putea fi moștenirea lăsată “generațiilor următoare” de profesioniști? Un trainer bun are, obligatoriu, o experiență complexă și relevantă în domeniul abordat. Dacă e și cazul tău, nu mai sta pe gânduri. Share the knowledge!
[step_graphics style=”1″ color=”#1d3965″][step style=”1″ text=”2″ headline=”Claritate în exprimare:”]Pe românește spus, când explici ceva, o faci temeinic![/step][/step_graphics]
Dacă prezinți un concept, o faci atât de clar, încât și un copil de 5 ani ar înțelege despre ce e vorba. Ești fluent în gândire și în exprimare? Excelent! Capacitatea de a structura un conținut și de a-l livra unei audiențe, păstrând în permanență “firul roșu” al expunerii, este vitală în training.
Toată știința din lume e insuficientă dacă discursul nu e “pe limba audienței”, dacă mesajul tău nu ajunge la destinație.
Că e vorba de una, două sau zece persoane, îți place să comunici. Să vorbești, să asculți, să te conectezi. Ba chiar ești dornic să-ți dezvolți abilitățile de comunicare. Ai citit cărți pe această temă, ai participat la cursuri, ai vizionat clipuri pe diverse platforme. Te pasionează subiectul și-i înțelegi importanța.
Mai mult, daca adori să spui povești, să dai viață și culoare situațiilor ori personajelor, am o veste pentru tine: locul tău ar putea fi în sala de curs! Poveștile nu doar captează atenția publicului, nu doar creează carismă, e mai mult de atât. Din povești învățăm, înțelegem, reținem, apoi interiorizam. Gândește-te!
[step_graphics style=”1″ color=”#1d3965″][step style=”1″ text=”3″ headline=”Empatie:”]Să poți vedea lumea prin ochii celuilalt, iată o calitate inestimabilă a unui trainer![/step][/step_graphics]
Dicționarul Oxford definește empatia ca fiind “capacitatea de a te identifica mental (și astfel de a înțelege în întregime) cu o altă persoană“ .
Sau, altfel spus, ești empatic dacă poti identifica și apoi înțelege situația celuilalt, emoțiile și nevoile sale (asta neînsemnând că trebuie să fii de acord cu acestea, ori, mai grav, sa te “încarci” cu ele).
Departe de a fi un termen nou, empatia devine un termen la modă, riscând să-și piardă astfel din semnificația reală. Să nu lăsăm asta să-i afecteze importanța! Doar așa poți înțelege în profunzime nevoile de instruire ale cursantului. Doar așa poți “citi” sala în timp real, acționând în consecință. Un trainer care vizează excelența va căuta întotdeauna să-și dezvolte empatia.
[step_graphics style=”1″ color=”#1d3965″][step style=”1″ text=”4″ headline=”Umor:”]Îți place să râzi și, în general, apreciezi umorul de calitate![/step][/step_graphics]
Minunat! Înseamnă că ai mai “bifat” cel puțin o componentă atât de binevenită în “trusa uneltelor” unui trainer: simțul umorului!
Cu toții știm, argumentat științific sau intuitiv, că umorul ajută în procesul de învățare. Cu toate acestea, puțini acordă timp dezvoltării acestui incredibil instrument. De ce? Un posibil răspuns ni-l oferă comediantul Doni Tamblyn: mulți cred că umorul este un dar cu care te naști, nu o abilitate care poate fi dezvoltată. Și aproape că au dreptate: umorul e un dar cu care, atenție, fiecare dintre noi s-a născut. Ca să-l dezvoltăm și valorificăm, e necesar doar puțin studiu și exercițiu.
Umorul destinde, captivează și duce audiența într-o stare, fară doar și poate, propice învățării. Munca ar trebui să fie distractivă, zicem adeseori. Ori, în training, chiar este!
[step_graphics style=”1″ color=”#1d3965″][step style=”1″ text=”5″ headline=”Organizare:”]Îți place să creezi, să planifici, să coordonezi, să pui la punct detalii![/step][/step_graphics]
Ce să mai, iubești (sau visezi) să orchestrezi un eveniment.
Dacă e să asemănăm un curs cu un iceberg, cu siguranță organizarea e partea nevazută și, totodată, cea mai însemnată cantitativ a acestuia.
În primă fază discutăm de organizarea conținutului: o temeinică documentare, o atentă selecție a materialelor, o bună structurare a ideilor, o atractivă și eficientă prezentare a acestora. Apoi, desigur, avem organizarea din punct de vedere logistic: sala de curs (alături de toate facilitatile aferente), serviciile de catering, materialele necesare etc.
Pe bună dreptate, organizarea unui curs este adeseori definită ca fiind acel element esențial despre care știi că a fost impecabil atunci când nimeni nu-l conștientizează. De cele mai multe ori, participanții nici nu remarcă elementele logistice. Asta până când ceva merge prost. Iată de ce trainerii cu bune abilități de organizator au fost, sunt și vor fi la mare căutare.
[divider style=”4″]
Cele 5 semne că ai putea fi un trainer excepțional nu sunt nicidecum singurele. Această listă a “ingredientelor necesare” subliniază versatilitatea acestei meserii. Un training reușit poate fi oricum: riguros sau relaxat, tehnic sau mai jucăuș, structurat, dinamic, creativ. Fiecare curs este unic, fiindcă trainerul este unic. Iată de ce, în training, flexibilitatea, autenticitatea ori creativitatea, nu reprezintă aride lozinci de cultură organizațională, ci niște realități frumoase, întâlnite zi de zi.
Te încântă ideea de a deveni trainer? Daca da, ce mai aștepți?
Te neliniștește poate gândul de a vorbi în fața unei audiențe dornice de învățare, schimbare, transformare? Perfect! Fiecare provocare nu e altceva decât un fantastic prilej de dezvoltare. T. Harv Eker o spune minunat: “Singurul moment în care te dezvolți cu adevărat e cel în care nu te afli în zona de confort”.
Articol scris de Răzvan Vintilă – trainer Extreme Training
[divider style=”8″]
Extreme Training te sprijină în dezvoltarea ta ca trainer. Este important ca în momentul în care pleci pe acest drum să fi urmat deja un curs de Formator care să îți dea nu doar acreditarea recunoscută ANC, ci mai ales experiența și fundamentul necesar pe care să îți poți exprima, dezvolta și expune cele 5 calități prezentate de Răzvan în articol.
[feature_box style=”17″ title=”Cursul de Formator organizat de Extreme Training este construit metoda Powerful Trainers:” alignment=”center”]Metoda Powerful Trainers pe care o folosim pentru a genera rezultate remarcabile, fără a dezvălui prea multe lucruri a priori, se bazează pe principiile unui laborator. Adică ți se explică, vezi, experimentezi, aplici, primești feedback și îmbunătățești. Teoria e simplă și ne rămâne timp toată viața să o studiem. Metoda Powerful Trainers se bazează pe a învăța acum, a vedea acum, a experimenta acum, fără riscul de a te face de râs, fără riscul de a eșua. Într-un mediu sigur vei avea ocazia, în numai câteva zile, să dobândești lucruri care ți-ar lua în mod normal și ani până le-ai putea înțelege sau experimenta. Ne-am asumat că vom pregăti traineri care vor ocupa piața de training în următorii ani și suntem bucuroși că acest lucru se întâmplă deja.[/feature_box]
Alege și înscrie-te la cursul de Formator din orașul dorit:
[button_1 text=”Bucure%C8%99ti” text_size=”20″ text_color=”#ffffff” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”20″ styling_border_size=”1″ styling_border_radius=”11″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient=”Y” styling_gradient_start_color=”#16263f” styling_gradient_end_color=”#16263f” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-formator-bucuresti/”/] | [button_1 text=”Brașov” text_size=”20″ text_color=”#ffffff” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”20″ styling_border_size=”1″ styling_border_radius=”11″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient=”Y” styling_gradient_start_color=”#16263f” styling_gradient_end_color=”#16263f” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-formator-brasov/”/] |
[button_1 text=”Constanța” text_size=”20″ text_color=”#ffffff” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”20″ styling_border_size=”1″ styling_border_radius=”11″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient=”Y” styling_gradient_start_color=”#16263f” styling_gradient_end_color=”#16263f” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-formator-constanta/”/] | [button_1 text=”Cluj-Napoca” text_size=”20″ text_color=”#ffffff” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”20″ styling_border_size=”1″ styling_border_radius=”11″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient=”Y” styling_gradient_start_color=”#16263f” styling_gradient_end_color=”#16263f” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-formator-cluj-napoca/”/] |
[button_1 text=”Iași” text_size=”20″ text_color=”#ffffff” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”20″ styling_border_size=”1″ styling_border_radius=”11″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient=”Y” styling_gradient_start_color=”#16263f” styling_gradient_end_color=”#16263f” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-formator-iasi/”/] | [button_1 text=”Oradea” text_size=”20″ text_color=”#ffffff” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”20″ styling_border_size=”1″ styling_border_radius=”11″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient=”Y” styling_gradient_start_color=”#16263f” styling_gradient_end_color=”#16263f” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-formator-oradea/”/] |
[button_1 text=”Ploiești” text_size=”20″ text_color=”#ffffff” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”20″ styling_border_size=”1″ styling_border_radius=”11″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient=”Y” styling_gradient_start_color=”#16263f” styling_gradient_end_color=”#16263f” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-formator-ploiesti/”/] | [button_1 text=”Timișoara” text_size=”20″ text_color=”#ffffff” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”20″ styling_border_size=”1″ styling_border_radius=”11″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient=”Y” styling_gradient_start_color=”#16263f” styling_gradient_end_color=”#16263f” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-formator-timisoara/”/] |