“ Dacă nu te definește o viziune clară a viitorului atunci rămâi cu amintirile trecutului. Majoritatea oamenilor cred mai mult în trecutul lor decât cred în viitorul lor și asta le definește si creează realitatea.”- Dr. Joe Dispenza. Regăsește în articol, cele mai importante trasaturi esentiale Leadership.
1. Viziunea
Liderii nu trăiesc în trecut și nu sunt definiți de trecutul lor, ei trăiesc în prezent și își dedică viața unei viziuni pe care o au și pe care care nu sunt dispuși să o sacrifice. Ei își focusează permanent atenția și energia în viziunea lor, iar acesta este locul din care își extrag motivația, pasiunea și curajul.
Adevărații lideri din istorie au fost cei care au văzut posibilitățile acolo unde ceilalți nu le-au văzut și au știut să inspire oamenii în așa măsură în care au văzut aceiași posibilitate ca și liderul lor, au creat coeziune în grup și au direcționat energia spre rezultate.
Ei atrag în realizarea viziunii lor oameni care au aceleași valori ca și ei, care își doresc aceleași lucruri și care își doresc și sunt dispuși să se implice total pentru realizarea viziunii, care astfel devine o misiune comună a grupului.
2. Integritate și sinceritate
Liderii creează comunități/grupuri de oameni care împărtășesc aceeași viziune și au aceeasi misiune ca și ei. La bază stau principiile și valorile comune. Sinceritatea și onestitatea sunt pilonii de susținere ai acestei fundații. Un lider conduce prin exemplu iar un lider sincer, onest, integru va imprima aceste calități oamenilor. Fără aceste două trăsături nu poate exista leadershipul, este ca lipsa de oxigen pentru supraviețuire.
Modestia – o caracteristică magică. Un lider modest este un lider cu care toată lumea se poate identifica pentru că se creează o legătură directă.
3. Încrederea și credința
Încrederea în sine, încrederea în viziunea lor, încrederea în oamenii lor. Atunci când ești încrezător în tine și în viziunea ta ceilalți vor fi inspirați să facă același lucru, pentru că încrederea este molipsitoare. Iar atunci cand credința ta este de nezdruncinat nimic nu te poate opri.
4. Curaj
Curajul ca și frica este o stare de spirit. Să ai curaj înseamnă să te arunci în necunoscut și să ai încredere că lucrurile vor ieși bine. Curajul este încrederea într-un viitor mai bun fără să-l poți vedea. Un lider căruia îi lipsește curajul nu se poate numi lider pentru că « adevărată putere stă în acțiune nu în cunoaștere. »
5. Știu să inspire
Un lider știe să schimbe starea de spirit a oamenilor. Știți care este starea pe care o aveți atunci când va gândiți la visul vostru măreț…. ? (starea în care simți cum îți crește energia, bucuria, entuziasmul, dorința și puterea de a-ți realiza visul… ?). Asta creează în tine un lider, și nu doar că îți modifică starea într-o stare în care te simți inspirat și energizat dar liderul știe să mențină starea asta și sa o transforme în starea permanenta de a fi, atât pentru el cât și pentru echipa lui.
6. Angajament. Implicare. Pasiune
Viziunea se îndeplinește prin dedicare permanentă, prin atenție acordată sarcinilor pe care le ai de făcut, prin implicare, iar atunci când iubești ceea ce faci pasiunea apare de la sine.
Nu trebuie niciodată să faci imposibilul, dar mereu trebuie să faci lucrurile cât de bine poți în momentul respectiv, iar liderul știe acest lucru si in orice moment al vietii lui face lucrurile cat de bine poate.
7. Bun comunicator
Liderul comunică în primul rând emoție, pasiune și energie. Un mesaj înțeles este un mesaj transmis cu claritate, concis și simplu. Cuvintele bine alese schimbă oamenii, îi motivează și îi îndeamnă la acțiune.
8. Abilități de decizionare
Liderii știu să ia decizii și de cele mai multe ori vorbim despre decizii grele. Își asumă deciziile cu mult curaj și responsabilitate, calculează toate riscurile, previzionează iar apoi când simt că este momentul potrivit acționează.
9. Asumarea responsabilității
Un lider își asumă întotdeauna responsabilitatea pentru faptele sale iar acest comportament reprezintă și modelul de funcționare al echipei lui, fiecare membru al echipei își va asuma la rândul lui responsabilitatea totală pentru acțiunile sale, nu va cauta să dea vina pe ceilalți ci va cauta să se schimbe el pentru a face față provocărilor.
10. Delegare și încredere
Liderul creează lideri, de fapt un lider devine mult mai ușor și mai natural lider atunci când are un model de lider în viața lui care îl inspiră și care îi dă încredere să crească. Și asta face un lider pentru oamenii din viața lui, le deleagă sarcini importante, îi investește cu încredere și este mereu acolo în umbră în caz că este nevoie de suportul lui.
11. Creativitate și inovație
Liderul este un vizionar, el vede posibilitățile acolo unde ceilalți nu le văd. Prin natura noastră noi toți suntem creatori, iar liderul este în contact permanent cu partea lui creativă, gândește în afara cutiei și asta îl ajută să aducă elemente inovatoare în muncă lui.
12. Empatie. Vulnerabilitate
Liderul are inteligență emoțională bine dezvoltată, are capacitatea de a se pune în pielea celuilalt și astfel reușește să vadă omul dincolo de măști. Oamenii empatici sunt calzi și înțelegători, știu să susțină emoțional și să ofere suportul lor atunci când ceilalți au nevoie de acest lucru. Inteligența emoțională este unul dintre punctele forte pe care liderul le are. Știe să își gestioneze bine emoțiile fără să le ascundă sau sa le suprime. Este atent la emoțiile echipei lui și știe să acționeze cu tact.
Liderul este vulnerabil, nu se ascunde după măști și nu își ascunde adevăratele lui emoții. Vulnerabilitatea și puterea sunt două fețe ale aceleiași monede.
Opusul vulnerabilității sunt măștile de protecție care să ne facă să părem puternici în fața noastră și a celorlalți. Dar vulnerabilitatea este sinceritate, autenticitate, deschidere către ceilalți iar lipsa ei crează rigiditate, duritate și îndepărtarea de ceilalți. De multe ori vulnerabilitatea este trăsătura liderilor obținută cel mai greu, pentru că ai nevoie de mult curaj, de asumare, de sinceritate, de respect față de tine și față de ceilalți că să practici vulnerabilitatea în contextul în care liderii sunt cei « puternici » și asta se așteaptă de la ei , dar adevărată putere stă în vulnerabilitate.
Leadership-ul este, înainte de toate, despre a-i servi pe ceilalți. Oamenii învață din exemplu iar exemplu personal valorează cât toate sfaturile și cât 1000 de cărți. Omul care știe și poate să-i servească pe ceilalți va duce la multiplicarea modelului, cei din jurul lui vor începe să facă asemenea. Mai sunt foarte puțini lideri în zilele noastre pentru că majoritatea celor care conduc sunt conduși de scopuri egoiste. Liderii trebuie să aibă în vedere « totul » nu doar individualitatea și propriile interese. Un lider are în vedere binele și rezultatul general care îi atinge și îi influențează pe toți nu doar pe unii.
Și nu în ultimul rând leadership-ul nu este doar pentru și despre unii oameni, leadershipul este pentru și despre toți oamenii, pentru că noi toți ne conducem viețile noastre și poate suntem responsabili parțial și pentru alții și astfel toți avem nevoie să fim lideri, în primul rând proprii noștri lideri, pentru că dacă nu reușim să ne conducem viața noastră bine atunci cum vom face asta pentru ceilalți ?
Leadership-ul nu este despre a fi cel mai bun, este despre a-i face pe ceilalți să fie mai buni.
Succes in exprimarea liderului din voi !
Articol scris de Lupașcu Irina, trainer Extreme Training.
Superb, articolul tău, IRINA!
Bravo Irina, foarte intens și adevărat mesajul tău. Spor la treaba.