Cristina Pasat, manager al companiei Professional ne împărtăşeşte viziunea antreprenorială asupra unui domeniu nou, pentru care a dus o adevărată muncă de pionerat: consultanţă în resurse umane.
Ceea ce a caracterizat startup-ul acestei afaceri a fost inovaţia ca problemă. Deoarece consultanţa în resurse umane a venit ca idee nouă, de care nu doar că nu auziseră clienţii, dar nici cei care lucrau în domeniu nu cunoşteau prea multe, a fost necesar un lung proces de educare şi modelare a pieţii. Informarea a jucat un rol important. După acest moment, procesul de lansare şi ascensiune s-a derulat rapid.
Pentru o companie de servicii startup-ul necesită o investiţie mică: în capitalul social pentru deschiderea firmei şi un minim tehnologic pentru desfăşurarea activităţii. Deoarece munca umană se bazează la început doar pe iniţiativa antreprenorilor, nu vor exista salarii. Ceea ce câştigi este ceea ce primeşti.
Deşi începutul este frecvent tulbure şi incert, principala motivaţie pentru antreprenoriat este şansa de a face lucrurile aşa cum simţi tu, de a participa la formarea contextului în care trăieşti. De aceea Cristina ne spune că ar schimba contextul economic în care a lansat compania pentru a fi mai uşor antreprenorilor să deschidă o afacere. În România, finanţarea pentru startup este redusă şi acest lucru este contraproductiv mai ales în domeniul industrial şi al agriculturii în care investiţia iniţială este ridicată. Antreprenorii trebuie să suplinească această lipsă prin obişnuiţa de a se descurca pe cont propriu. Cea mai sănătoasă creştere care asigură sustenabilitatea şi reduce posibilitatea prăbuşirii este prin investiţiile interne. De aceea profitul declarat este mai mic, iar modelul clasic de analiză financiară a afacerilor trebuie adaptat la contextul românesc.
Principalii indicatori de succes devin acum longevitatea afacerii, portofoliul de clienţi şi durata relaţiei cu aceştia. E bine pentru antreprenori să înveţe instrumente şi modele teoretice, dar să le adapteze contextului în care demarează afacerea. Avantajul de a opera în servicii acum este suportul informaţional ridicat şi diversitatea mentorilor posibili.
Companiile se bazează astăzi exclusiv pe reputaţie care se câştigă nu doar printr-un PR bun, ci prin relaţii efective foarte bune cu clienţii pentru a câştiga astfel referinţe către alţi clienţi. Reputaţia ajută la obţinerea unui portofoliu diversificat de clienţi, un instrument util împotriva crizei, evitând dependenţa de o anumită industrie.
Cristina are o lecţie de oferit viitorilor antreprenori: Este foarte important pe cine ai alături. „Spune-mi cu cine te asociezi ca să îţi spun cine eşti”. Trebuie să înveţi să îţi selectezi angajaţii, furnizori şi chiar şi clienţii.
Ca antreprenor trebuie să cunoşti nu doar core business-ul tău, ci şi legislaţie, HR, economie. De aceea antreprenoriatul nu înseamnă doar libertate, ci şi constrângerea provenită din responsabilitate. Pentru Cristina, calitatea obligatorie a unui antreprenor este autodisciplina!
Pentru interviul întreg vezi video!
______________________________________________________________________________________
Interviul este activitate din cadrul proiectului „Tineri Antreprenori de Succes”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 3 – „Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor”, Domeniul Major de Intervenție 3.1 – „Promovarea culturii antreprenoriale” Proiectul este coordonat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, având ca parteneri Federația „Junior Chamber International România”, SC Extreme Training SRL si Uniunea Națională a Tuturor Studenților din România.
Obiectivul proiectul vizează stimularea inițierii de afaceri pentru 3000 de studenți sau absolvenți de studii superioare, care doresc să desfășoare o activitate independentă. În acest sens, în fiecare dintre regiunile de dezvoltare ale țării vor fi înființate centre de informare antreprenorială cu privire la mediul de afaceri, la oportunitățile de inițiere/ dezvoltare a afacerilor precum și la legislația relevantă.
În scopul îmbunătățirii competențelor și abilităților antreprenoriale, 800 de tineri vor participa la cursuri de formare antreprenorială – nivel de bază, iar 320 – la cursuri de nivel avansat, aceștia urmând a elabora planuri de afaceri complete, planuri dintre care 40 vor primi sprijin în vederea concretizării.
Prin creșterea potențialului antreprenorial al grupului țintă, proiectul contribuie la creșterea ocupabilității, competitivității și mobilității forței de muncă. Sprijinul acordat demarării activităților independente și ocupării pe cont propriu dezvoltă autonomia, flexibilitatea și spiritul de inițiativă ale tinerilor. De asemenea, susținerea dezvoltării afacerilor este generatoare de noi locuri de muncă pentru tineri, contribuind la creșterea nivelului de ocupare la nivel national și la favorizarea creării unei piețe a muncii flexibilă și inclusivă.
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeşte în oameni!