Caută
Close this search box.

Video interviu: Marian Rujoiu despre start-ul Extreme Training

extreme trainingMarian Rujoiu, managerul companiei Extreme Training, companie în domeniul serviciilor de formare profesională şi dezvoltare personală, cu o existenţă pe piaţă de şase ani, ne prezintă viziunea sa asupra acestei regiuni de activitate economică.

Marian spune că ideea de afacere nu a venit ca urmare a unei analize riguroase a pieţii, ci s-a născut dintr-o conjunctură: experienţa sa de trainer răsplătită cu un feedback foarte optimist l-a determinat să testeze această idee pentru a vedea dacă i se potriveşte. De asemenea, consideră că nu ideea este esenţa unei afaceri, deoarece putem avea mii de idei de afaceri, important este să ştim să o aplicăm.

Spre deosebire de alţi antreprenori, dorinţa de a se lansa în antreprenoriat nu a venit din repulsia faţă de angajatori sau dorinţa de independenţă, ci visul pe care voia să îl facă să devină realitate.

Investiţia în afacere s-a făcut organic, adică profitul a fost reinvestit în dezvoltarea afacerii. Iniţial a pornit cu un capital foarte mic, doar pentru deschiderea persoanei juridice. Marian spune mândru: „clienţii mei sunt atât beneficiarii serviciilor, cât şi finanţatorii acestora”. Avantajul acestui tip de serviciu este că nu necesită echipamente costisitoare, ci doar expertiza trainerului.

Paşii în demararea afacerii sunt simpli: clarificarea dorinţei de a lansa afacerea, întocmirea măsurilor legale, stabilirea produselor principale oferite, atingerea grupului ţintă. Promovarea este un element important într-o afacere, iar Marian a abordat mai multe metode: emailuri, liste de discuţii, site bine pus la punct. Investiţia cea mai mare în afacere a fost timpul dedicat promovării.

Marian ne spune că de cele mai multe ori, un studiu prea amănunţit determină pierderea curajului. Riscurile ne fac să ne temem foarte mult şi dispare avântul. Supradocumentarea se poate întoarce împotriva iniţiatorului. Siguranţa nu este un element caracteristic antreprenoriatului, dar Marian ne sfătuieşte să avem răbdare, să nu evaluăm şansele companiei după câteva luni de la înfiinţare. Există perioade „moarte” din punct de vedere al dezvoltării pentru orice domeniu de activitate. Momentul începerii nu trebuie să ne descurajeze.

Marketingul principal este alcătuit din clienţi, care recomandă produsele sau serviciile achiziţionate. Sfatul primit de la Marian este să creăm un business care aduce o valoare adaugata. Un alt element de marketing menţionat este sharingul: propune sub titlu gratuit informaţie care să îl determine pe om să devină clientul tău.

Avantajele şi dezavantajele antreprenoriatului vin la pachet: responsabilitate şi libertate. Sfatul lui Marian este să îţi asumi întreaga responsabilitate şi pentru succes şi pentru eşec: să fii cinstit cu tine însuţi!

Pentru tot interviul vedeţi video!

______________________________________________________________________________________

Interviul este activitate din cadrul proiectului „Tineri Antreprenori de Succes”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 3 – „Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor”, Domeniul Major de Intervenție 3.1 – „Promovarea culturii antreprenoriale” Proiectul este coordonat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, având ca parteneri Federația „Junior Chamber International România”, SC Extreme Training SRL si Uniunea Națională a Tuturor Studenților din România.

Obiectivul  proiectul vizează stimularea inițierii de afaceri pentru 3000 de studenți sau absolvenți de studii superioare, care doresc să desfășoare o activitate independentă. În acest sens, în fiecare dintre regiunile de dezvoltare ale țării vor fi înființate centre de informare antreprenorială cu privire la mediul de afaceri, la oportunitățile de inițiere/ dezvoltare a afacerilor precum și la legislația relevantă.

În scopul îmbunătățirii competențelor și abilităților antreprenoriale,  800 de tineri vor participa la cursuri de formare antreprenorială – nivel de bază, iar 320 – la cursuri de nivel avansat, aceștia urmând a elabora planuri de afaceri complete, planuri dintre care 40 vor primi sprijin în vederea concretizării.

Prin creșterea potențialului antreprenorial al grupului țintă, proiectul contribuie la creșterea ocupabilității, competitivității și mobilității forței de muncă. Sprijinul acordat demarării activităților independente și ocupării pe cont propriu dezvoltă autonomia, flexibilitatea și spiritul de inițiativă ale tinerilor. De asemenea, susținerea dezvoltării afacerilor este generatoare de noi locuri de muncă pentru tineri, contribuind la creșterea nivelului de ocupare la nivel national și la favorizarea creării unei piețe a muncii flexibilă și inclusivă.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial  Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Investeşte în oameni!

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!