Caută
Close this search box.

Ziare.com : Ce tactici de negociere folosesc Traian Basescu si coalitia majoritara?

negocierea politica
Miercuri, 04 Noiembrie 2009
Autor: Camelia Badea
Despre blocajul politic cu care se confrunta in Romania in aceste zile si-au dat cu parerea politicieni, analisti, sociologi si jurnalisti, mai mult sau mai putin pregatiti. Ne-am intrebat cum vede situatia un specialist in negociere, neimplicat politic, si care ar putea sa ne descifreze cateva dintre dedesubturile bataliei politice care se duce in prezent intre Traian Basescu si coalitia majoritara din Parlament.
negocierea politica
„Care sunt pasii pe care ii urmeaza coalitia majoritara? Care este strategia presedintelui Traian Basescu? Se incadreaza toate acestea in tiparele teoretice ale tehnicilor de negociere sau actorii par a fi ‘amatori’ din acest punct de vedere? Ce se va intampla dupa alegeri?”, sunt cateva dintre intrebarile de la care am pornit.Iata ce ne-a raspuns specialistul in tehnici de negociere Marian Rujoiu, manager la Extreme Training:Ceea ce se intampla in acest moment pe scena politica este un semn clar ca sefii partidelor cunosc destul de bine tehnicile de negociere. Avem de-a face cu negociatori experimentati, dintre care cel mai experimentat, cel putin la prima vedere, pare a fi Traian Basescu.S-a inceput in forta: Tactica lansarii unor cereri exageratePrima utilizata de ambele tabere a fost tactica lansarii unor cereri exagerate. Prin aceasta partenerul isi asigura posibilitatea de a face ulterior o serie de concesii care sa nu afecteze fondul pozitiei sale.Un partener de negociere prins pe nepregatite poate fi cu usurinta pacalit de astfel de solicitari exagerate si poate ajunge sa accepte un „pret” mult peste cel pe care si-l propusese la inceput.Ca sa exemplificam la actualul context politic, initial fiecare dintre oponenti a venit cu o cerere exagerata. Traian Basescu a cerut formarea unui guvern asa cum isi doreste el, iar coalitia a propus un prim ministru sustinut de ea. Fiecare dintre parti a solicitat, prin urmare, ceva ce astepta sa nu primeasca.Daca Traian Basescu ar fi acceptat propunerea, ar fi avut marele avantaj de a pune punct crizei politice dar este posibil sa nu fi castigat capital electoral in contrapondere si in plus pierdea si Ministerul de Interne atat de dorit de ambele parti.Nici Coalitia majoritara nu ar fi putut castiga nimic din acceptarea propunerii lui Traian Basescu. Mult mai avantajos este pentru ei sa-si sustina in continuare propunerea cu Johannis.Nu avem ce face: Tactica folosirii impasului

In acest moment atat Traian Basescu cat si coalitia majoritara apeleaza la tactica folosirii impasului. Aceasta tactica poate fi folosita ca mijloc temporar de testare a pozitiei celeilalte parti si de rezolvare a problemei aflate in discutie.

De asemenea, ambele tabere o folosesc si pentru a trage de timp. De ce este timpul pretios ? Dintr-un motiv simplu si anume: sondajele si evolutia acestora.

Este strategia cea mai comoda atat pentru coalitie cat si pentru Traian Basescu.

Cat mai putin despre Klaus Johannis: Tactica tacerii

Tactica tacerii este o alta tactica folosita in special de Traian Basescu. In general, tacerea e resimtita ca o situatie jenanta, care ii impinge pe oameni sa vorbeasca cu orice pret, uneori chiar mai mult decat trebuie. In orice discutie trebuie avut in vedere un echilibru intre lungimea replicilor fiecarui partener.

Rabdarea de a astepta reactiile partenerului la afirmatiile, propunerile, ofertele proprii, inhibarea dorintei de a vorbi este esentiala pentru reusita negocierii. Regula de aur a negocierii este sa nu iei niciodata cuvantul atunci cand poti foarte bine sa pastrezi tacerea.

Acest lucru il face in acest moment Traian Basescu referitor la propunerea coalitiei (Johanis premier). Nu a comentat prea mult aceasta propunere pentru ca i-ar fi adus un dezavantaj automat. A venit cu propunerea lui Croitoru si a pastrat tacerea asupra lui Johanis.

Tactica tacerii, paradoxal, este foarte mult folosita de presedinte. Este cazul casei sale din Mihaileanu, cazul Ridzi – Elena Basescu sau cazul casei fiicei mari. Nu conteaza care este adevarul, pentru ca folosind tactica tacerii Traian Basescu a pierdut cel mai putin. Rupand tacerea ar fi pierdut mult mai mult chiar daca ar fi adus argumente pertinente.

De fapt, nu se urmareste ajungerea la un compromis: Tactica tergiversarii

In acest moment nici una dintre parti nu este dispusa sa renunte pentru ca o renuntare inseamna pierderi foarte mari pentru oricare dintre parti.

Mentinerea situatiei actuale folosind tactica tergiversarii asigura ambele parti ca nu pierd mare lucru. Nu avem de-a face cu o negociere in care se urmareste compromisul intrucat in acest moment ceea ce ii desparte este mai puternic decat ceea ce i-ar putea uni.

Tactica ofertelor false (tergiversarii) este una dintre numeroasele tactici imorale folosite de negociatori.

Utilizand tactica tergiversarii negociatorul cauta sa evite luarea unei decizii motivand lipsa de documente, starea sanatatii, concedii, deplasari, urgente, etc.

In situatia de fata fiecare dintre parti foloseste aceasta tehnica pentru a trece de alegerile din 6 decembrie.

Traian Basescu stie ca nu poate trece un Guvern fara votul parlamentului, dupa cum si coalitia majoritara stie ca nu poate sa treaca un guvern fara ca premierul sa fie numit de Traian Basescu. Cu toate acestea fiecare dintre parti continua sa se mentina pe pozitii….iar acest lucru se numeste tactica tergiversarii.

Referendumul: Tactica sacrificarii pionului

Dupa cum este recunoscut, o lovitura serioasa a fost data de Traian Basescu prin propunerea referendumului. El a folosit cu maiestrie Tactica sacrificarii pionului. Astfel, se lanseaza, pe langa cererea reala, inca o cerere care nu este neaparat exagerata si de care nu are nevoie in mod special.

Practic Traian Basescu nu a mutat terenul de joc, a introdus insa o tema noua care nu poate fi ignorata de electorat.

Tactica sacrificarii pionului este asociata cu diversiunea in sensul ca scopul principal al lui Traian Basescu este castigarea Referendumului si nu reducerea numarului de parlamentari prin formarea parlamentului Unicameral.

Presedintele a scos la inaintare referendumul (pionul/diversiunea), si indiferent de rezultat, el se va alege cu un capital electoral serios avand aceasta initiativa (scopul urmarit).

Iar acest capital electoral urmeaza se se cuantifice in mod cert in votanti mai multi in ziua alegerilor care vor vota cu el.

Este aproape un sah mat pe care Traian Basescu il da coalitiei prin aceasta mutare.

Ce se intampla dupa alegerile din 6 decembrie: Tactica fortarii

In acest moment dupa cum observam se negociaza, iar negocierea este foarte dura si incarcata de ambele parti. Recurgerea la tehnicile de mai sus este urmare mai ales a unei incertitudini: nu sunt semne clare privind viitorul presedinte.

Traian Basescu chiar mentioneaza ca daca va castiga va propune dizolvarea Parlamentului (foloseste Tactica Fortarii). Nu putem sti ce are de gand cu adevarat Traian Basescu, cert este insa ca sperie putin coalitia cu intentia lui. Totusi nu are mare efect aceasta fortare pentru ca miza reala este mai aproape si reprezentata de altceva: alegerea presedintelui.

In acest moment fiecare parte isi permite sa negocieze dur si sa recurga la fel si fel de trucuri. Sunt oarecum pe pozitii egale iar pana la finalul meciului mai este destul. Tacticile sunt folosite acum pentru castigarea de capital electoral.

Strategia se va schimba categoric dupa rezultatul alegerilor. Atunci obiectivul negocierii va fi schimbat si anume formarea unui nou guvern si a unei coalitii, fapt care nu se negociaza in mod real in acest moment.

Daca va castiga Traian Basescu este clar ca va folosi tactica fortarii in continuare. El va incerca negocierea unui guvern cu premier desemnat de el. Guvernul va putea fi format din PDL+ UDMR + Minoritati + Dezertori din alte partide sau va putea fi format din PD-L + PSD sau PD-L+ PNL.

Sub amenintarea ca va dizolva parlamentul, Traian Basescu va incerca prima varianta din cele enumerate mai sus, iar limita minima pe care cred si-a stabilit-o este un Guvern de Uniune Nationala. Aceasta cred ca este compromisul maxim pe care Traian Basescu este dispus sa-l faca.

Daca Traian Basescu va pierde, prababil noul presedinte va adopta un alt stil, diferit de al actualului presedinte.

Cel mai probabil strategia va fi formarea unei coalitii din partidul care l-a propulsat in postura de sef al statului si un alt partid, in vederea desemnarii premierului.

Va fi acceptat, cel mai probabil in coalitie partidul care cere cel mai putin.

Daca va fi presedinte Sorin Oprescu atunci cel mai probabil va incerca o coalitie intre PNL si PSD.

Daca va fi presedinte Mircea Geoana prima optiune a acestuia va fi PNL.

In cazul in care iese Crin Antonescu presedinte negocierea va fi foarte dura in sensul ca PNL ca docrina este orientat mai mult catre PD-L, insa in practica s-a inteles mai mult cu PSD.

Ramane sa vedem.

Marian Rujoiu este specialist in training si tehnici de negociere, avand la baza doua masterate si un doctorat in domeniu. In calitate de manager la firma „Extreme Training”, acesta ofera training si consultanta in special in urmatoarele domenii: Negociere, Vanzari, Motivare, Teambuilding, Management si Leadership.

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!